Könyv

Mesterhegedűs

2009.05.25. 06:00
Ajánlom
Ottó Péter könyvében Kovács Dénes emlékezik különleges életútjára.

2007-ben vehettük kézbe a Németországban élő hegedűművész és író interjúkötetét, amit a legendás magyar muzsikussal, Kovács Dénessel készített. Az Európa Kiadó sorozatának első darabját azóta a Palánkay Kláráról szóló második könyv követte és a napokban jelent meg a harmadik darab, amelynek alanya Lukács Ervin.

Tavasz, nyár, ősz, tél - mint ahogy a természetnek megvan a maga periodicitása, az emberi létre is jellemző a ciklikusság (mégha önmagába vissza nem térő folyamatként is kell értelmeznünk azt). Ottó Péter is életciklusokra tagolva mutatja be Kovács Dénes pályáját, a születéstől (Tavasz) egészen a halál pillanatáig (Tél).

Sok-sok kérdésen és a zárkózott művész egyre nyitottabb válaszain keresztül vezet az út a hegedűvel való első találkozástól, a csodagyerekségen, a Zeneakadémiai éveken, a háborún és a dohánygyári keserves munkán át a sikerekig, a versenygyőzelmekig. Kovács Dénes maga beszél a diplomakoncertjéről, az Operaházról, házasságairól, a Zeneakadémián bejárt ranglétráról, annak csúcsáról, a rektorságról és az utolsó évekről is. Bepillantást nyerhetünk anekdotáin keresztül az őt körülvevő történelmi éra és művészvilág rejtelmeibe, továbbá tanítási módszereibe, Bach-hoz és Mozarthoz fűződő viszonyába, a hegedűirodalom remekeinek egyedi értelmezésébe. Korabeli újságrészletek, fotók, a Tanár úr ujjrendjével ellátott kották, a betegágyon, diplomakoncertjére készülő tanítványának kockás papírra írt bátorító üzenetei színesítik a könyvet és rajzolják meg a Mesterhegedűs cizellált portréját.

A lebilincselő kötet végén összefoglaló életrajz és diszkográfia található, hogy száraz tényei is dokumentálva legyenek annak a páratlan életútnak, ami Kovács Dénesnek adatott. És mégha az emberi életciklus nem is ismételhető, önmagába soha vissza nem térő, de folyamatában továbbvihető olyan tanítványokon keresztül, mint Szenthelyi Miklós, Perényi Eszter vagy éppen Keller András. S így lesz télből tavasz, a halál emlékéből az élet ragyogó valósága.

(A sorozat harmadik darabjáról is olvashatnak rövidesen a fidelio.hu-n Könyvajánló rovatában.)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Könyv

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro is esélyes a Booker-díjra

Július 27-én kihirdették az egyik legjelentősebb irodalmi díj, a Booker jelöltjeit. A 13 döntős művet 158 könyv közül választotta ki a szakmai zsűri.
Vizuál

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Klasszikus

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.
Könyv hír

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro is esélyes a Booker-díjra

Július 27-én kihirdették az egyik legjelentősebb irodalmi díj, a Booker jelöltjeit. A 13 döntős művet 158 könyv közül választotta ki a szakmai zsűri.
Könyv hír

„Messziről jön a vers, és hirtelen töri rád az ajtót” - Megjelent Kántor Péter posztumusz kötete

Elegendő ok címmel, a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg Kántor Péter posztumusz verseskötete. A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító 71 éves korában, 2021. július 21-én hunyt el. 
Könyv hír

André Ferenc nyerte a PesText szakmai díját

André Ferenc Foszfor és verejték című alkotása nyerte a Pestext világirodalmi fesztivál szakmai díját. A „Buborék” hívószóra kiírt irodalmi pályázat győztese a pénzjutalmon felül fellépési lehetőséget kap a szeptember végi fesztiválon.
Könyv interjú

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot.