Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

2021.01.20. 09:25
Ajánlom
Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.

„Ilyen szép emberpárt még sohasem láttam” – mondta róluk Örkény István.

A 20. század második felének egyik legjelentősebb prózaírója meghatározta a II. világháborútól ezredfordulóig tartó időszak magyar szellemi életét, hatalmas irodalmi életműve számos alkotót inspirált. Ars poeticájába, melyet ő maga is megfogalmazott, ezúttal Rujder Vivien és Adorjáni Bálint színművészek, Kukorelly Endre író, Surányi András filmrendező és Juhász Anna irodalmár vezetik be az érdeklődőket.

„Világosan a homályt.
Szándéktalanabbul, mint lehet.
Keskenyebben, mint a pillanat.
Kívülről nézd,
hogyan tépik szét –
széttépve magad.”

(Mészöly Miklós: Ars poetica)

A jogászként végzett Mészöly a Sorbonne-on akart irodalmat tanulni, azonban a II. világháborúban behívták katonának és hadifogságba esett. Kisebb kitérők után (például malomellenőrként is dolgozott) végül lapszerkesztőként helyezkedett el. Az 1951-52-es évadban már a Bábszínház dramaturgjaként jegyezték, a Kádár-korszakban pedig kifejezetten mellőzött írónak számított. 1990-ben a Magyar Írószövetség vezetőségi tagja lett. 1992-ben többedmagával megalapították a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát, de az ő nevéhez fűződik többek között a Digitális Irodalmi Akadémia létrehozása is. 2001-es halála után három évvel január 19-ét Mészöly Miklós Emléknappá nyilvánították, és azóta minden évben ezen a napon adják át a Mészöly Miklós-díjat és a Szekszárd által odaítélt Mészöly Miklós-emlékplakettet.

2021-ben, születésének századik évfordulójára új monográfiát jelentetnek meg Szolláth Dávid nagyszabású értelmezői munkája nyomán, a Jelenkor Kiadó jóvoltából.

A Mészöly100 est január 21-én (csütörtökön) 19 órakor az alábbi oldalon tekinthető meg.

Fejléckép: az est résztvevői (forrás: Várkert Bazár)

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – Mészöly Miklósra emlékezünk

Kapcsolódó

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – Mészöly Miklósra emlékezünk

1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kortárs költők a köztereken – költészet napi játékra invitál a Libri

Mások mellett Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton és Varró Dani köteteivel gazdagodhatnak a szemfüles irodalomrajongók a fővárosban. A Libri a rendszeres, napi versolvasásra szeretné felhívni a figyelmet.
Könyv magazin

Még a matematikai képességeket is fejleszti a versolvasás

Önismeret, kreativitás, kritikai gondolkodás, nyelvi fejlődés – a magyar költészet napja alkalmából Nyáry Krisztián gyűjtötte össze, milyen pozitív hatásokkal lehet a gyerekekre a versolvasás. 
Könyv ajánló

Min lehet együtt kuncogni a filozófusokkal?

Thomas Cathcart és Daniel Klein könyvéről nem könnyű eldönteni, hogy egy filozofikus viccgyűjtemény vagy egy vicces filozófiai alkotás. Annyi bizonyos, hogy két alkotóeleme van, a vicc és a filozófia.
Könyv hír

Idén is van magyar stand a Bolognai Gyermekkönyvvásáron

Önálló standon népszerűsíti a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a hazai gyermekkönyveket az április 8. és 11. között zajló Bolognai Gyermekkönyvvásáron – tette közzé az intézmény.
Könyv ajánló

A bezzeggyerek után most Erika nénié a főszerep – júniusban jön Rényi Ádám új kötete

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Erika néni és további felnőttmesék címmel Rényi Ádám harmadik novelláskötete, amelyben ezúttal is a tőle megszokott, meghökkentő humorral mesél a közelmúlt és a jelen Magyarországáról.