Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

2021.01.20. 09:25
Ajánlom
Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.

„Ilyen szép emberpárt még sohasem láttam” – mondta róluk Örkény István.

A 20. század második felének egyik legjelentősebb prózaírója meghatározta a II. világháborútól ezredfordulóig tartó időszak magyar szellemi életét, hatalmas irodalmi életműve számos alkotót inspirált. Ars poeticájába, melyet ő maga is megfogalmazott, ezúttal Rujder Vivien és Adorjáni Bálint színművészek, Kukorelly Endre író, Surányi András filmrendező és Juhász Anna irodalmár vezetik be az érdeklődőket.

„Világosan a homályt.
Szándéktalanabbul, mint lehet.
Keskenyebben, mint a pillanat.
Kívülről nézd,
hogyan tépik szét –
széttépve magad.”

(Mészöly Miklós: Ars poetica)

A jogászként végzett Mészöly a Sorbonne-on akart irodalmat tanulni, azonban a II. világháborúban behívták katonának és hadifogságba esett. Kisebb kitérők után (például malomellenőrként is dolgozott) végül lapszerkesztőként helyezkedett el. Az 1951-52-es évadban már a Bábszínház dramaturgjaként jegyezték, a Kádár-korszakban pedig kifejezetten mellőzött írónak számított. 1990-ben a Magyar Írószövetség vezetőségi tagja lett. 1992-ben többedmagával megalapították a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát, de az ő nevéhez fűződik többek között a Digitális Irodalmi Akadémia létrehozása is. 2001-es halála után három évvel január 19-ét Mészöly Miklós Emléknappá nyilvánították, és azóta minden évben ezen a napon adják át a Mészöly Miklós-díjat és a Szekszárd által odaítélt Mészöly Miklós-emlékplakettet.

2021-ben, születésének századik évfordulójára új monográfiát jelentetnek meg Szolláth Dávid nagyszabású értelmezői munkája nyomán, a Jelenkor Kiadó jóvoltából.

A Mészöly100 est január 21-én (csütörtökön) 19 órakor az alábbi oldalon tekinthető meg.

Fejléckép: az est résztvevői (forrás: Várkert Bazár)

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

Kapcsolódó

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv világirodalom

Megvan, kik közül kerül ki 2023-ban a Nemzetközi Booker-díj győztese

Ukrajna egyik legnépszerűbb szerzője, egy halálból visszatért író, illetve olyan művész is szerepel a 2023-as Nemzetközi Booker-díj jelöltjei között, aki lediktálta a regényét – adta hírül a The Guardian online felületén.
Könyv podcast

„Szerelmes vagyok Martonvásárba” - Prieger Zsolt a Lírástudók vendége

Az Anima Sound System tagját első könyvéről, lokálpatrióta lelkesedésről, a férfilélek női oldaláról és jövőbeli terveiről kérdezte a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv magazin

Beleolvasó – Boldizsár Ildikó: „Hogyan segítsek én terajtad?”  

„A világmindenség globális kérdései helyére a szűkebb közösségek, családok problémái kerültek, így váltották fel a mítoszokat a mesék” – írja a meseterápia meghonosítója legújabb könyvében. Olvasson bele ön is a kötetbe!
Könyv interjú

„A legnagyobb tanítóim a gyerekek” – interjú Samuel Allo mesemondóval és Gombos Kata kiadóvezetővel

Húsz évvel ezelőtt egy bretagne-i tanár felkerekedett, hogy bejárja a világot, és szállásért, fuvarért cserébe meséket osszon meg az emberekkel. Samuel Allo vándor mesemondó a Kisgombos Könyvek alapítójával, Gombos Katával együtt mesélt lapunknak.
Könyv gyász

Elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író

Nyolcvannyolc évesen elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas japán író, béke- és antinukleáris aktivista - jelentette be hétfőn kiadója, a Kodansha Ltd.