Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

2021.01.20. 09:25
Ajánlom
Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.

„Ilyen szép emberpárt még sohasem láttam” – mondta róluk Örkény István.

A 20. század második felének egyik legjelentősebb prózaírója meghatározta a II. világháborútól ezredfordulóig tartó időszak magyar szellemi életét, hatalmas irodalmi életműve számos alkotót inspirált. Ars poeticájába, melyet ő maga is megfogalmazott, ezúttal Rujder Vivien és Adorjáni Bálint színművészek, Kukorelly Endre író, Surányi András filmrendező és Juhász Anna irodalmár vezetik be az érdeklődőket.

„Világosan a homályt.
Szándéktalanabbul, mint lehet.
Keskenyebben, mint a pillanat.
Kívülről nézd,
hogyan tépik szét –
széttépve magad.”

(Mészöly Miklós: Ars poetica)

A jogászként végzett Mészöly a Sorbonne-on akart irodalmat tanulni, azonban a II. világháborúban behívták katonának és hadifogságba esett. Kisebb kitérők után (például malomellenőrként is dolgozott) végül lapszerkesztőként helyezkedett el. Az 1951-52-es évadban már a Bábszínház dramaturgjaként jegyezték, a Kádár-korszakban pedig kifejezetten mellőzött írónak számított. 1990-ben a Magyar Írószövetség vezetőségi tagja lett. 1992-ben többedmagával megalapították a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát, de az ő nevéhez fűződik többek között a Digitális Irodalmi Akadémia létrehozása is. 2001-es halála után három évvel január 19-ét Mészöly Miklós Emléknappá nyilvánították, és azóta minden évben ezen a napon adják át a Mészöly Miklós-díjat és a Szekszárd által odaítélt Mészöly Miklós-emlékplakettet.

2021-ben, születésének századik évfordulójára új monográfiát jelentetnek meg Szolláth Dávid nagyszabású értelmezői munkája nyomán, a Jelenkor Kiadó jóvoltából.

A Mészöly100 est január 21-én (csütörtökön) 19 órakor az alábbi oldalon tekinthető meg.

Fejléckép: az est résztvevői (forrás: Várkert Bazár)

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

Kapcsolódó

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.
Könyv koronavírus

Elmarad a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének Elnöksége közleménye szerint a jelenleg növekvő számú megbetegedések és a járványhelyzet fokozatos romlása miatt, az Egyesülés elhalasztja a novemberre tervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megrendezését. 
Könyv oszk

Az első összefüggő magyar nyelvemlék, a Pray-kódex díszmásolatát kapja ajándékba Ferenc pápa

A Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, a 12. század végén keletkezett Pray-kódex díszmásolatát készítették el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szakemberei Magyarország Kormányának ajándékaként az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hazánkba látogató Ferenc pápa számára.
Könyv hír

Van 100 szavad Budapestről?

Nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Mindspace a 100 szóban Budapest történetíró pályázatot, amelyre bárki beküldheti Budapestről szóló történetét – legfeljebb 100 szóban.
Könyv hír

Rekordáron kelhet el egy első kiadású Frankenstein-kötet

Mary Shelley regényének leütési ára akár 300 ezer dollár, átszámítva körülbelül 90 millió forint is lehet.