Könyv

Milyen is egy hegy? – Fullajtár Andrea a Lírástudók vendége

2021.05.26. 17:05
Ajánlom
A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastjának legújabb része. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Fullajtár Andrea színésznő.
IreneSolaEnekelekstancotjarahegy-101101.jpg

Irene Solà: Énekelek, s táncot jár a hegy (Magvető) (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Fullajtár Andreával, a Katona József Színház művészével Irene Solà Énekelek, s táncot jár a hegy című regényének a megjelenése kapcsán beszélget Szabó T. Anna a Lírástudók házigazdája. Rendhagyó módon felolvasással kezdődik és zárul a műsor, mintegy keretbe foglalva az író mágikus világát, amelyen - Fullajtár Andrea szavaival - „a közös emlékezet százféle lenyomata tapintható.”

A fiatal katalán szerző első magyarul megjelent regénye több irodalmi díjat is elnyert, köztük az Európai Unió Irodalmi Díját. Nemes Krisztina az eredeti, katalán nyelvből fordította magyarra. A Pireneusokban játszódó történet a hegyi emberek zárt és súlyos világát festi meg, ahogy Fullajtár Andrea mondja, „folyamatos líraisággal”. A művész Lorca és Marquez világához hasonlítja a regény hangulatát, és kiemeli, hogy különösen megragadta, ahogyan a történetet az író az összes szereplő, de még a kutya szemszögéből is láttatja.

Egy filmet láttam végig, amíg olvastam” - mondja.

Szabó T. Anna is elragadónak tartja Irene Solà világát, és felhívja a figyelmet arra, hogy a fiatal katalán írónő költőként indult. Ő is a szavakkal teremtés izgalmát, a próza líraiságát emeli ki olvasmányélményeként. A beszélgetés során arra is kíváncsi, hogy vendége szerint avitt-e a költőiség, a költői próza, például a színpadon. Rövid bepillantást is ad a magyar „hegyi irodalomba” és a műsorból az is kiderül, hogy ők ketten mennyire vonzódnak a hegyekhez és mit gondolnak a hegyi emberekhez kötődő sztereotípiákról. Szó kerül még hiedelmekről, babonákról, néprajzról, a regény női száláról, a föld erőiről, a Pireneusok kiemelkedéséről.

 

Könyvajánló

A műsorban érintett könyvek:

A műsor könyvajánló rovatában öt újonnan megjelent kiadványt mutatunk be, elsőként Paul Hollywood: Süssünk együtt című szakácskönyvét. Az angol televíziós sztár-pék, beleszületett a pékmesterségbe. Gyerekként apja pékségében sajátította el a tökéletes kenyér és piskóta sütésének titkát, felnőve pedig kötelességének érezte lerombolni a sütés köré vont mítoszokat. Meggyőződése, hogy megfelelő iránymutatás mellett bárki sikereket érhet el a konyhában. Ebben a könyvében kipróbált és jól bevált mesterfogásokat ad át könnyen követhető, érthetően megírt, ízletesnél ízletesebb receptekkel és gazdag fotóanyaggal.

Jill Barklem: Szederberek összes meséi című gyűjteményes kötete az angol meseirodalom gyöngyszemei közé tartozik, immár negyven éve töretlen népszerűséggel. A szerző maga által illusztrált klasszikus mesekönyv egérvilágban játszódik, a négy évszak meséi mellett négy másik történetet is kínál. Kicsiknek és nagyoknak is hatalmas öröm bekukkantani Jill Barklem miniatűr, elragadó világába, amit átjár a vidéki Anglia bukolikus bája. Bizonyos szempontból megelőzte a korát, hiszen egérországban önfenntartó gazdaságot tartanak fenn a kisegerek, búzaszemben, mancsban, gyertyában mért saját egérmértékegységekkel.

A könyv minden kalandja az életszeretet hirdeti.

Hogy is határozhatná meg magát az ember, ha elveszítette korábbi életének biztos fogódzóit, ha már nem igazán tudja, ki is ő valójában, és a testében robbanásra készen mindig ott lapul a fájdalom? – teszi fel a kérdést Marie Pavlenko: Akár egy kismadár című műve, amely a traumafeldolgozás témáját járja körül.  A fiataloknak, fiatal felnőtteknek szóló regény a szerző második magyarul megjelent kötete. A történet szerint Abigailnek autóbalesete után súlyos testi és lelki sérülésekkel kell szembenéznie. Karja elvesztése felforgatja az életét. Minden barátjával megszakítja a kapcsolatot, mert képtelen folytatni korábbi életét. Ám családtagjai szeretetének, a könyveknek, a természetnek, a nevetésnek és a madaraknak köszönhetően Abi végül újratanulja, hogyan találja meg az élet örömeit.

boritok-102008.jpg

A műsorban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Igazi könyves szenzáció Marina Abramović magyarul megjelent önéletrajza, az Aki átment a falon.

A Belgrádban született művész önéletrajza kordokumentuma is a hetvenes-nyolcvanas évek performansz világának, de története bepillantást enged az egykori jugoszláv szocialista rendszer működésébe is. Megtudhatjuk belőle, hogyan gondolkodik egy igaz anyai szeretetben soha nem részesülő, hiperérzékeny művész, és hogy Marina szerint mit jelent elhivatottsággal dolgozni. Önéletírása sodró lendületű, megrázó, döbbenetes történet a sztárról, aki öt évig egy rozoga furgonban járta az európai fesztiválokat akkori szerelmével, a fotóművész Ulayjal. Marináról, aki fél évet töltött ausztrál őslakosok között és aki Brazíliában tanult a sámánoktól; aki Ulayjal együtt első európaiként mehetett végig a kínai nagy falon; akinek bizalmas barátja volt Susan Sontag, Lou Reed és Lady Gaga; aki úgy tud egy ismeretlen szemébe nézni hosszú percekig, hogy az meghatottan elsírja magát; s aki még a hetedik X-en túl is energikus és erotikus személyiség.

Zajácz D. Zoltán személyében új szerző mutatkozik be a magyar krimiirodalomban. Első kötete, a Véres Balaton totális retro-krimi, a Kádár-korszak Magyarországa elevenedik meg benne. A mindvégig izgalmas, fordulatos történet 1979-ben játszódik: a történet szerint a zánkai úttörőtáborból egy tihanyi hajókiránduláson titokzatos körülmények között eltűnik a tizennégy éves Marion Morel, a Francia Kommunista Párt párizsi titkárának egyetlen gyermeke. Néhány nappal később pedig az úttörőváros strandján holtan találnak egy huszonegy éves tanárképző főiskolás lányt, aki a gyermekek kísérőjeként vett részt a hajókiránduláson. A nyomozással Adorján Máté hadnagyot bízzák meg. A tehetséges fiatal nyomozónak segítőtársa is akad: Lendvay Laura, a szomszédos vállalati üdülőben nyaraló orvostanhallgató. A lány pszichiáternek készül, és élénken érdeklődik egy új amerikai módszer, a bűnügyi profilkészítés iránt...

Az új adás itt hallgatható meg:

 

Lírástudók minden második szerdán este fél 8-kor jelentkezik új részekkel.

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

Kapcsolódó

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.

Lírástudók Szabó T. Annával

A Líra Könyv és a Fidelio kéthetente szerdán jelentkező irodalmi podcastja változatos könyvajánlókkal és elmélyült beszélgetésekkel.

Segítünk eligazodni a könyvesboltok újdonságai között.

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.
Könyv hír

Nádas Péter nyitja meg a Könyvhetet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 93. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet 2022. június 9-12. között a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. 
Könyv magazin

Leszünk barátok? – Neil Gaiman egyetlen szóval oldotta meg egy rajongója házi feladatát

A kortárs angol fantasy és sci-fi egyik legnépszerűbb írója, Neil Gaiman híres a közvetlenségéről. Emellett a közösségi médiában is igen aktív, ezt használta ki az egyik rajongója.
Könyv évforduló

Kulka János hangján hallható újra Ottlik Budája - 110 éve született Ottlik Géza

1912. május 9-én született Ottlik Géza, a magyar intellektuális próza nagy alakja. Ebből az alkalomból ismétli meg a Rádiószínház a Buda 2012-es felvételét, a főszerepben Kulka Jánossal. A Magyar Művészeti Akadémia fotókkal illusztrált tabló-kiállítással tiszteleg Ottlik Géza életműve előtt.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Úgy ír, mintha folyamatosan álmodna

Ali Smith újszerű írói megoldásai elbűvölték Vámos Miklóst, aki ez alkalommal a skót író Ősz és Tél című regényeit ajánlja olvasóink figyelmébe. Gondolatait a Magvető Kiadó igazgatója, Dávid Anna kommentálja.