Könyv

„Milyen történetet mesél a térdünk, a csípőnk, a vállunk?” – Sólyom Anna a Lírástudók vendége

2023.12.28. 09:45
Ajánlom
A testünk beszél hozzánk, de sokan elfelejtettük, hogyan hallgassunk rá. Pedig a nyelve érthető számunkra, és ha szeretnénk megérteni, ahhoz le kell lassulnunk, el kell csendesednünk. Sólyom Anna nem egyszerűen elméleti hátteret ad, hanem önismereti munkára biztat A test bölcsessége című könyvével, amely kapcsán Grisnik Petrával beszélgetett a Lírástudók legújabb epizódjában.

Az önismereti témákkal foglalkozó Párnafilozófia, valamint az állatbarátoknak szóló, tizenöt nyelvre lefordított regény, a Macskabár után megjelent Sólyom Anna harmadik könyve is magyarul.

A test bölcsessége – Találj otthonra önmagadban! gyakorlati útmutató ahhoz, hogyan vívjuk meg mindennapi csatáinkat lelki eredetű betegségeinkkel, traumáinkkal és a stresszes élethelyzetekkel.

A szerző biodinamikus kranioszakrális és kardiovaszkuláris terapeuta, aki korábban filozófusi képzettséget szerzett, de – miként a beszélgetésünkben is felidézi – Descartes „gondolkodom, tehát vagyok”-axiómájával nem tudott maradéktalanul egyetérteni. Sokkal fontosabbnak tartotta, hogy testből vagyunk, abban létezünk, és ez a gondolatainkra is hat.

„A testünk pontosan tudja, mikor kell változtatnunk valamin. Olyan, akár egy belénk kódolt terapeuta. Ha meghalljuk a suttogását, elkerülhetjük, hogy egy sokkal erősebb fájdalom formájában ránk ordítson” – olvasható a könyvben.

3812328-145643.jpg

A test bölcsessége (Fotó/Forrás: lira.hu)

Sólyom Anna több mint egy évtizede Barcelonában él, így most kivételesen az interneten lépett vele összeköttetésbe a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.

A beszélgetésben szóba került, hogyan segítette Sólyom Annát saját maga felfedezésében az eksztatikus tánc, milyen gyakorlatokat ajánl saját pácienseinek és miért írta meg a könyvét „interaktív” formában. A test bölcsessége ugyanis naplóként vagy munkafüzetként is használható, hogy az olvasója valódi fejlődést érjen el, és ne csak intellektuális ínyencségként csodálkozzon rá azokra az állításokra, amelyeket a szerző a saját praxisában nyert tanulságként. A könyv ajánlását Dr. Máté Gábor magyar származású kanadai orvos írta:

„Ebben a ragyogó kis kötetben Sólyom Anna bebizonyítja, hogy a testünkben létezik egy mély és messze ható intelligencia. Ha követjük az általa kijelölt utat, ezt a bölcsességet felfedezhetjük saját magunkban – az egészségünk javára.”

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

BeFunky-collage-150329.jpg

BeFunky-collage-150329.jpg (Fotó/Forrás: lira.hu)

A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.
Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.