Könyv

Milyen volt szőkesége – Ki volt Anna, Juhász Gyula örök múzsája?

2022.04.06. 12:30
Ajánlom
Juhász Gyula a magyar költészet egyik legnagyobb szerelmi lírikusa, a beteljesült szerelem mégsem adatott meg neki. A leggyönyörűbb költeményeket egy színésznőhöz, Sárvári Annához írta, aki élete utolsó pillanatában a neki címzett versekbe kapaszkodott.

Juhász Gyula csöndes, visszahúzódó ember volt, szorongó, depresszív hajlammal. Édesanyjához szoros viszony fűzte, egész életében nem tudott elszakadni tőle. A költő mindig kisgyermek maradt.

A szerelmi boldogság soha nem adatott meg neki, noha több nő is meghatározó szerepet töltött be az életében. Köztük Sárvári Anna, az örök múzsa, akihez megannyi csodás verset írt – a nagyváradi színésznő azonban

szinte nem is ismerte hódolóját.

Milyen volt…

Milyen volt szőkesége, nem tudom már,
De azt tudom, hogy szőkék a mezők,
Ha dús kalásszal jő a sárguló nyár
S e szőkeségben újra érzem őt.

Milyen volt szeme kékje, nem tudom már,
De ha kinyílnak ősszel az egek,
A szeptemberi bágyadt búcsuzónál
Szeme színére visszarévedek.

Milyen volt hangja selyme, sem tudom már,
De tavaszodván, ha sóhajt a rét,
Úgy érzem, Anna meleg szava szól át
Egy tavaszból, mely messze, mint az ég.

Reménytelen szerelem

Juhász Gyula 1908 februárjában érkezett Nagyváradra gimnáziumi tanárnak. Ősszel találkozott először Sárvári (családnevén: Schall) Annával, aki iránt rögtön lángra lobbant a szíve. Az erős testalkatú, molett lány ekkor huszonegy éves volt, Juhász Gyula huszonöt. Megismerkedésük alkalmával – egy barátja hívta meg Annához – a költő olyannyira félszegen viselkedett, hogy a fiatal színésznő tartani kezdett tőle, érdeklődését nem viszonozta.

Kérdés, Sárvári Anna méltó volt-e a költő magasztos szerelmére?

Az Anna-versekben megjelenő nőalaknak nem sok köze volt a ledér nagyváradi színésznőhöz, személye ma mégis egyet jelent az igaz, ám beteljesületlen szerelemmel. Juhász Gyula rajongása megszépítette múzsáját.

Babits_Juhasz_Kosztolanyi-122528.jpg

Babits Mihály, Juhász Gyula és Kosztolányi Dezső Szegeden (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Anna számára mégsem volt kényelmes ez a múzsa-szerep, így emlékezett vissza: „...csak később, soká hallottam, hogy verseket ír hozzám. Boldog voltam, örültem, és az ismerősök lépten-nyomon gratuláltak a versekhez. És csak

akkor döbbentem rá nagyon, hogy nekem ezekhez az Anna-versekhez semmi, de semmi közöm.

Ezek a csodálatos versek csak a szőke hajamnak, kék szememnek és Juhász Gyula elképzelt ideáljának szóltak, de nem nekem és nem hozzám.

Anna után más nők (Klima Ilona, Eőrsi Júlia, Zöldi Vilma) és megérintették Juhász Gyula szívét, valódi lelki nyugalmat azonban csak édesanyja közelében volt képes megélni, aki haláláig gondozta és ápolta fiát. A költő holttestét is ő találta meg 1937. április 6-án, miután Juhász Gyula sokadik öngyilkossági kísérlete végül végzetesnek bizonyult. Ötvennégy éves volt.

Egy évvel a költő halála után a kilátástalan helyzetben, betegen és munka nélkül nyomorgó Anna is eldobta az életét: megmérgezte magát. Halálos ágya mellett egy Juhász Gyula dedikált verseskötete hevert, ami állítólag az Anna örök című versnél volt kinyílva. „A szerencsétlen színésznő utolsó pillanataiban is az Anna-verseket olvasta” – jegyezte meg 8 Órai Újság riportere.

Anna örök

Az évek jöttek, mentek, elmaradtál
Emlékeimből lassan, elfakult
Arcképed a szívemben, elmosódott
A vállaidnak íve, elsuhant
A hangod és én nem mentem utánad
Az élet egyre mélyebb erdejében.
Ma már nyugodtan ejtem a neved ki,
Ma már nem reszketek tekintetedre,
Ma már tudom, hogy egy voltál a sokból,
Hogy ifjúság bolondság, ó de mégis
Ne hidd szívem, hogy ez hiába volt
És hogy egészen elmúlt, ó ne hidd!
Mert benne élsz te minden félrecsúszott
Nyakkendőmben és elvétett szavamban
És minden eltévesztett köszönésben
És minden összetépett levelemben
És egész elhibázott életemben
Élsz és uralkodol örökkön, Amen.

(Forrás: Magyar Parnasszus, Vates, Fidelio)

A fejlécképben szerepló fotók forrásai: Petőfi Irodalmi Múzeum, Pexels, Wikipédia

Belesajdul a szívünk, ahogy Kulka János a Szerelem című verset mondja

Kapcsolódó

Belesajdul a szívünk, ahogy Kulka János a Szerelem című verset mondja

Juhász Gyula versét a színész egy reklám kedvéért mondta fel. Képtelenség csak egyszer meghallgatni!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.
Könyv hír

Nádas Péter nyitja meg a Könyvhetet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 93. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet 2022. június 9-12. között a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. 
Könyv magazin

Leszünk barátok? – Neil Gaiman egyetlen szóval oldotta meg egy rajongója házi feladatát

A kortárs angol fantasy és sci-fi egyik legnépszerűbb írója, Neil Gaiman híres a közvetlenségéről. Emellett a közösségi médiában is igen aktív, ezt használta ki az egyik rajongója.