Könyv

Milyen volt szőkesége – Ki volt Anna, Juhász Gyula örök múzsája?

2022.04.06. 12:30
Ajánlom
Juhász Gyula a magyar költészet egyik legnagyobb szerelmi lírikusa, a beteljesült szerelem mégsem adatott meg neki. A leggyönyörűbb költeményeket egy színésznőhöz, Sárvári Annához írta, aki élete utolsó pillanatában a neki címzett versekbe kapaszkodott.

Juhász Gyula csöndes, visszahúzódó ember volt, szorongó, depresszív hajlammal. Édesanyjához szoros viszony fűzte, egész életében nem tudott elszakadni tőle. A költő mindig kisgyermek maradt.

A szerelmi boldogság soha nem adatott meg neki, noha több nő is meghatározó szerepet töltött be az életében. Köztük Sárvári Anna, az örök múzsa, akihez megannyi csodás verset írt – a nagyváradi színésznő azonban

szinte nem is ismerte hódolóját.

Milyen volt…

Milyen volt szőkesége, nem tudom már,
De azt tudom, hogy szőkék a mezők,
Ha dús kalásszal jő a sárguló nyár
S e szőkeségben újra érzem őt.

Milyen volt szeme kékje, nem tudom már,
De ha kinyílnak ősszel az egek,
A szeptemberi bágyadt búcsuzónál
Szeme színére visszarévedek.

Milyen volt hangja selyme, sem tudom már,
De tavaszodván, ha sóhajt a rét,
Úgy érzem, Anna meleg szava szól át
Egy tavaszból, mely messze, mint az ég.

Reménytelen szerelem

Juhász Gyula 1908 februárjában érkezett Nagyváradra gimnáziumi tanárnak. Ősszel találkozott először Sárvári (családnevén: Schall) Annával, aki iránt rögtön lángra lobbant a szíve. Az erős testalkatú, molett lány ekkor huszonegy éves volt, Juhász Gyula huszonöt. Megismerkedésük alkalmával – egy barátja hívta meg Annához – a költő olyannyira félszegen viselkedett, hogy a fiatal színésznő tartani kezdett tőle, érdeklődését nem viszonozta.

Kérdés, Sárvári Anna méltó volt-e a költő magasztos szerelmére?

Az Anna-versekben megjelenő nőalaknak nem sok köze volt a ledér nagyváradi színésznőhöz, személye ma mégis egyet jelent az igaz, ám beteljesületlen szerelemmel. Juhász Gyula rajongása megszépítette múzsáját.

Babits_Juhasz_Kosztolanyi-122528.jpg

Babits Mihály, Juhász Gyula és Kosztolányi Dezső Szegeden (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Anna számára mégsem volt kényelmes ez a múzsa-szerep, így emlékezett vissza: „...csak később, soká hallottam, hogy verseket ír hozzám. Boldog voltam, örültem, és az ismerősök lépten-nyomon gratuláltak a versekhez. És csak

akkor döbbentem rá nagyon, hogy nekem ezekhez az Anna-versekhez semmi, de semmi közöm.

Ezek a csodálatos versek csak a szőke hajamnak, kék szememnek és Juhász Gyula elképzelt ideáljának szóltak, de nem nekem és nem hozzám.

Anna után más nők (Klima Ilona, Eőrsi Júlia, Zöldi Vilma) és megérintették Juhász Gyula szívét, valódi lelki nyugalmat azonban csak édesanyja közelében volt képes megélni, aki haláláig gondozta és ápolta fiát. A költő holttestét is ő találta meg 1937. április 6-án, miután Juhász Gyula sokadik öngyilkossági kísérlete végül végzetesnek bizonyult. Ötvennégy éves volt.

Egy évvel a költő halála után a kilátástalan helyzetben, betegen és munka nélkül nyomorgó Anna is eldobta az életét: megmérgezte magát. Halálos ágya mellett egy Juhász Gyula dedikált verseskötete hevert, ami állítólag az Anna örök című versnél volt kinyílva. „A szerencsétlen színésznő utolsó pillanataiban is az Anna-verseket olvasta” – jegyezte meg 8 Órai Újság riportere.

Anna örök

Az évek jöttek, mentek, elmaradtál
Emlékeimből lassan, elfakult
Arcképed a szívemben, elmosódott
A vállaidnak íve, elsuhant
A hangod és én nem mentem utánad
Az élet egyre mélyebb erdejében.
Ma már nyugodtan ejtem a neved ki,
Ma már nem reszketek tekintetedre,
Ma már tudom, hogy egy voltál a sokból,
Hogy ifjúság bolondság, ó de mégis
Ne hidd szívem, hogy ez hiába volt
És hogy egészen elmúlt, ó ne hidd!
Mert benne élsz te minden félrecsúszott
Nyakkendőmben és elvétett szavamban
És minden eltévesztett köszönésben
És minden összetépett levelemben
És egész elhibázott életemben
Élsz és uralkodol örökkön, Amen.

(Forrás: Magyar Parnasszus, Vates, Fidelio)

A fejlécképben szerepló fotók forrásai: Petőfi Irodalmi Múzeum, Pexels, Wikipédia

Belesajdul a szívünk, ahogy Kulka János a Szerelem című verset mondja

Kapcsolódó

Belesajdul a szívünk, ahogy Kulka János a Szerelem című verset mondja

Juhász Gyula versét a színész egy reklám kedvéért mondta fel. Képtelenség csak egyszer meghallgatni!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Könyv ajánló

Disztópikus utazás a közeljövőbe – A Scolar Könyvesboltban mutatja be új regényét Piia Leino

Az Európai Unió irodalmi díjas finn szerzővel Ég című disztópikus thrilleréről beszélget majd Szemere Katalin. A találkozó másik fontos témája pedig az lesz, hogyan segíthet a szépirodalom a kritikus szövegértés fejlesztésében. 
Könyv ajánló

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Könyv hír

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Könyv hír

Médicis-díjra jelölték Krasznahorkai László regényét

A Báró Wenckheim hazatér című regény francia kiadása felkerült a rangos elismerés hosszú listájára, a végső győztest novemberben jelentik be Párizsban. Krasznahorkai László könyve a közelmúltban már elhódított egy francia irodalmi díjat.