Könyv

Min lehet együtt kuncogni a filozófusokkal?

2024.04.09. 09:20
Ajánlom
Thomas Cathcart és Daniel Klein könyvéről nem könnyű eldönteni, hogy egy filozofikus viccgyűjtemény vagy egy vicces filozófiai alkotás. Annyi bizonyos, hogy két alkotóeleme van, a vicc és a filozófia.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A címben feltett kérdésre a válasz egészen egyszerű, hiszen a filozófusok – bármennyire nehéz is ezt elhinni – ugyanúgy esendő emberek, mint az őket körülvevő nem-filozófusok. S ebből talán következik is a válasz: a filozófusok (is) a vicceken nevetnek… Talán tehetünk egy olyas kitételt, hogy a filozófusok nem csak a jó vicceken nevetnek, illetve, ha a vicceket saját szakmájuk szempontjai szerint közelítik meg, akkor

a látszólag legócskább faviccekről is kiderülhet, hogy azok valójában – filozófiai szempontból! – egészen jó viccek.

Vicceket magyarázni kínos. Sőt, általában amit magyarázni kell, ki is hullik a viccek közül, mert életképtelen. Ez alól talán csak a viccmagyarázásról szóló viccek képeznek kivételt. S ha innen nézzük, akkor első pillantásra akár kínosnak is tűnhet Thomas Cathcart és Daniel Klein könyve, a Platón és a kacsacsőrű emlős bemegy a bárba... Hiszen bárkinek úgy tűnhet, hogy a két szerző vicceket magyaráz el/meg. S bár valóban van ilyen tendencia a könyvben, mégsem erről van szó…

IMG_E8574-154323.jpg

Thomas Cathcart – Daniel Klein: Platón és a kacsacsőrű emlős bemegy a bárba... (Fotó/Forrás: Typotex Kiadó)

Hanem az ellenkezőjéről, ami lássuk be, eggyel komolyabb (vagy viccesebb?) vállalás:

a viccek segítségével magyarázzák el a filozófia alapfogalmainak mibenlétét,

s ezzel a ravasz trükkel olyan emberekhez is képesek közelebb hozni ezt a diszciplínát, akik eddig azt hitték, hogy oltást kaptak filozófia ellen. (Remélem, azzal mindenki tisztában van, hogy nem létezik „filozófia elleni oltás”!)

Thomas Cathcart és Daniel Klein vicces – úgy értem: viccekkel teli – kötete kétféle ember számára lehet hasznos és/vagy fontos: egyrészt azoknak, akik úgy gondolják, hogy távol áll tőlük a filozófia és a filozofikus gondolkodás, másrészt azoknak, akiknek valamiért fontos a filozófia. Utóbbiak talán nem is értik, hogy a „hétköznapi viccek” miként kerülhetnek egy lapra a magasztos(sággal gyanúsítható) tudományággal.

Fegyveres rablók törnek be egy bankba. A falhoz állítják az ügyfeleket és a személyzetet, majd kezdik elszedni tőlük a tárcákat, órákat és ékszereket. A bank két könyvelője is a várakozók között van. Az egyik hirtelen a másik kezébe nyom valamit. Az suttogva megkérdi:
– Mi ez?
– Az ötven dolcsi, amivel tartozom neked.

Ez a vicc a könyv 91. oldalán szerepel, s csak egy a sokból, és csupán annak illusztrálására idéztem, hogy a Platón és a kacsacsőrű emlős bemegy a bárba... című kötetben szereplő viccek cseppet sem magasröptűek, mégis megfelelnek a célnak. Segítségükkel el lehet magyarázni a filozófia alapfogalmait – szinte! – bárkinek. Az idézett vicc az etikáról szóló fejezet szituációs etikáról magyarázó alfejezetét csinosítja.

Talán az már egyértelmű ennyiből is, hogy miként lehet hasznos ez a könyv azoknak, akik nem foglakoznak filozófiával: a vicceken keresztül megsejthetik, hogy az érthetetlennek tűnő alapfogalmak milyen viszonyban állnak a megértésre váró valósággal. De ez még nem minden! Hiszen ez a könyv legalább ennyire hasznos lehet azoknak is, akik nem utasítják el filozófia fontosságát, s ennek a fontosságnak a tudata valamiféle fennköltség gondolatával társul. Számukra talán kiderül, hogy a filozófia tényleg vicces, ha tudjuk, hogy a vicc filozofikus.

Grozdits Hahó

Thomas Cathcart – Daniel Klein: Platón és a kacsacsőrű emlős bemegy a bárba...

Kiadó: Typotex Kiadó
Megjelenés: 2023
Fordította: Kovács Zoltán, Kovács Janka, Verestói Nárcisz
Oldalak száma: 184

A kötet megvásárolható a Typotex oldalán.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Thomas Cathcart – Daniel Klein: Platón és a kacsacsőrű emlős bemegy a bárba... (Fotó/Forrás: Typotex Kiadó)

Typotex Kiadó

A Typotex Kiadó története 1989-ben, éppen a berlini fal leomlásának napján vette kezdetét, és az azóta eltelt évtizedek során a kiadó neve a tudományos ismeretterjesztés és szakkönyvkiadás megbecsült brandjévé vált. Ismertségünket elsősorban a minőségi ismeretterjesztés iránti elkötelezettséggel szereztük:

ma is fáradhatatlanul kutatjuk azokat a szerzőket, akiknek műveiben a kiemelkedő szaktudás ötvöződik a tudás átadásának tehetségével és a fáradhatatlan mesélőkedvvel.

Az utóbbi tíz év újdonsága, hogy kiadónk kortárs világirodalommal is foglalkozik; Typotex Világirodalom sorozatunkban 2024 őszén immár a századik kötet lát napvilágot. Olyan fontos szerzőket vezettünk be a magyar piacra, mint az izlandi Jón Kalman Stefánsson, az örmény származású Narine Abgarjan, a norvég Cecilie Enger és a francia Nicolas Mathieu.

Különösen büszkék vagyunk arra az alkotói, baráti és szakmai közösségre, amely az elmúlt évtizedek során a Typotex körül kialakult. Ez az intellektuális háló és a benne felhalmozott rengeteg tapasztalat, tudás és kreativitás olyan szellemi műhellyé teszi a kiadót, amely gyorsan változó világunk kihívásai mellett is képes megőrizni függetlenségét és nyitottságát.

www.typotex.hu

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.
Könyv podcast

Minden határhelyzet izgalmas az irodalomban – Rostás Eni a Lírástudók vendége

A Magvető Kiadó Határhelyzetek-sorozatában a kortárs, friss világirodalom legszebb kötetei kerülnek a magyar olvasók elé. Ezekről beszélgettünk a kiadó szerkesztőjével, Rostás Enivel, akivel felemlegettük Irene Solà fantasztikus sikereit is.