Könyv

Minden határhelyzet izgalmas az irodalomban – Rostás Eni a Lírástudók vendége

2024.05.15. 09:40
Ajánlom
A Magvető Kiadó Határhelyzetek-sorozatában a kortárs, friss világirodalom legszebb kötetei kerülnek a magyar olvasók elé. Ezekről beszélgettünk a kiadó szerkesztőjével, Rostás Enivel, akivel felemlegettük Irene Solà fantasztikus sikereit is.

Nem csak véletlen kérdés, hogy az európai kortárs irodalom legizgalmasabb kötetei eljutnak-e a magyar olvasókhoz. A Lírástudók legújabb podcastepizódjában rendhagyó módon most egy szerkesztő volt a vendégünk. Rostás Eni a Magvető Kiadó munkatársa, a Határhelyzetek szerkesztője. Ez az Európai Unió támogatásával futó sorozat azt tűzte ki célul, hogy az élet különböző mezsgyéin játszódó történeteket hozzon el az olvasókhoz. De mi, magyarok is „delegáltunk” hazai irodalmat külföldre, mégpedig Grecsó Krisztián Vera és Szvoren Edina Mondatok a csodálkozásról című könyvét.

Grisnik Petra öt műről beszélgetett Rostás Enivel.

Iréne Sola neve az Énekelek, s táncot jár a hegy megjelenése óta nem ismeretlen itthon, az új, Gátak című regénye révén pedig szinte kultikus szerzővé válhat. A Gátak valójában a fiatal katalán írónő legelső regénye, de már tudjuk, hogy úton van a harmadik. (Az Énekelek... című könyvről egy korábbi adásban Szabó T. Anna beszélgetett Fullajtár Andreával.)

Ugyancsak emlékezetes megjelenés a donbaszi ukrán költő-író-zenész és aktivista, Szerhij Zsadan A diákotthon című regénye, amely a tíz évvel ezelőtti orosz invázió idején játszódik, és egészen egyedi nézőpontból beszél a háborúról.

Szót ejtünk az 1994-es születésű norvég írónő,  Maria Navarro Skaranger Emily Forever című regényéről, amely egy csonka családban felnövő lányról szól, aki terhes lesz bevándorló barátjától. Friss megjelenés Claudia Durastanti Ismerős idegenek című regénye, amelynek olasz szerzőjét a brit kritikusok már „agyondicsérték”, és Greta Gerwig Lady Bird című filmjével és Virginia Woolf Saját szoba című regényével rokonították. Végül röviden beszélgetünk a norvég költő, Tone Hodnebo Jótállás az igazságért című verseskötetéről is.

BeFunky-collage-204436.jpg

Határhelyzetek-sorozat (Fotó/Forrás: Magvető)

 

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

konyvajanlo-121323123-205327.jpg

konyvajanlo-121323123-205327.jpg (Fotó/Forrás: líra.hu)

A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.
Könyv podcast

Minden határhelyzet izgalmas az irodalomban – Rostás Eni a Lírástudók vendége

A Magvető Kiadó Határhelyzetek-sorozatában a kortárs, friss világirodalom legszebb kötetei kerülnek a magyar olvasók elé. Ezekről beszélgettünk a kiadó szerkesztőjével, Rostás Enivel, akivel felemlegettük Irene Solà fantasztikus sikereit is.