Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

2020.02.23. 09:15
Ajánlom
Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.

Bizonyos definíciók szerint a jó könyvek egyik ismérve, hogy úgy érezzük, nekünk, vagy épp rólunk szól. A főhős személyisége közel áll hozzánk, együttérzünk vele, izgulunk érte, esetleg pont azokkal a nehézségekkel szembesülünk, amivel ő. Amikor viszont egy könyvre és annak főszereplőjére szinte mindenki, aki olvasta, úgy hivatkozik, hogy olyan, mint ő, illetve hogy pont úgy érez, mint ő, az minimum gyanús. Legalábbis ezt gondoltam, mielőtt el nem olvastam az Utas és holdvilágot.

Utas-160432.jpg

Az Utas és holdvilág egyik kiadásának borítója (Fotó/Forrás: lira.hu)

Talán emlékeznek még néhányan A Nagy Könyv című felmérésre és programsorozatra – az angol The Big Read hazai átirata az ország legnépszerűbb regényét kereste és vetélkedőkkel, kisfilmekkel, tévéműsorokkal népszerűsítette az olvasást. Nálam sikerrel járt, ugyanis tizenévesként belevetettem magam a Top 100-as listába, amire Szerb Antalnak két regénye is felkerült (a versenyt végül itthon az Egri csillagok nyerte meg). A Pendragon legenda címe sokkal rejtélyesebbnek és vonzóbbnak tűnt, így inkább azt vettem a kezembe – ma már látom, hiba volt. Túl fiatal voltam hozzá, hogy értelmezni tudjam Szerb humorát, a könyv iróniáját és a rengeteg kikacsintást. Nem volt rossz élmény, de annyira jó sem, hogy nekilássak a másik Szerb-regénynek. Pedig ha így teszek, biztos hogy azonnal beleszeretek az Utas és holdvilágba. A Pendragon legendához hasonlóan ennek is megvannak a mélységei, ám játékos misztikuma, sokszor a ponyvával kacérkodó romantikája miatt ezerszer könnyebb megszeretni.

És persze a lényeg: Mihály alakja – tipikusan az a fajta regényhős, akiért tinédzserkorban rajongani illik.

A Pendragon legenda és az Utas és holdvilág mégsem divatkönyv. A divatkönyvek elavulnak, Szerb regényeivel azonban ez nem történt meg, ha nem is nemesültek klasszikusokká

– fogalmazott a Magyar Narancs kritikusa. Utóbbi állításával azonban lehet vitatkozni: az Utas és holdvilág ma már bőven klasszikusnak tekinthető. Készült belőle hangjáték, színdarab, fotóalbum, számtalan nyelven, sőt, még rovásírásos formában is megjelent, hamarosan pedig filmadaptációban is megelevenedik. A könyv a mai napig beszédtéma és hivatkozási alap, a rajongás pedig, ami övezi, egyáltalán nem korlátozódik a regény témája iránt különösen fogékony tinédzserekre.

Ez talán a legkülönösebb benne: Mihály gyötrődésével, a szabadság-elköteleződés dilemmájával szinte mindenki együtt tud érezni.

Hiszen az élet olyan helyzetek sorozata, amellyel a főhős szembesül olaszországi útja alkalmával: iskolát, szakot vagy szakmát választunk, továbbtanulunk, munkahelyek, társak és párkapcsolatok iránt köteleződünk el, hitelt veszünk fel vagy épp gyereket vállalunk. Csupa olyan döntés, amely hosszú évekre, sőt, akár egész életre való elköteleződést igényel, mi pedig úgy érezhetjük, hogy folyamatosan veszítünk szabadságunkból, az ajtók szép lassan bezáródnak előttünk. 

szerbaa-121409.jpg

Szerb Antal

Az Utas és holdvilág 1937-ben jelent meg, és nem aratott osztatlan sikert. Szerb Antal ekkor már 36 éves volt, és a Magyar irodalomtörténet, valamint A Pendragon legenda révén ismert, befutott írónak számított. Van, aki a regény pszichoanalitikai megalapozottságát kifogásolta, más egyszerűen erkölcstelennek nevezte; de olyan is akadt, aki azért kárhoztatta, mert a komoly vallás- és filozófiatörténeti fejtegetéseket a könyvben sokszor lektűrbe illő epizódok követi.

Az Utas és a holdvilág valóban végig a szépirodalom és a könnyed romantika vékony határmezsgyéjén táncol – mintha Mihályhoz hasonlóan ő sem tudna vagy akarna elköteleződni.

Egyértelműen tükröződik benne Szerb elképesztő műveltsége és az az igyekezet is, ahogy mindezt megpróbálja az olvasóhoz lehozni a földre, és könnyen befogadhatóvá tenni. Kicsit olyan, mintha egy nagy tudású professzor próbálna érthető nyelven elmagyarázni valamit egy közembernek: egyszerűsít, de azért időről időre megcsillogtatja fölényét, nem engedi, hogy mondandója közönségessé váljon. „Szerb Antal az a furcsa eliteíró, akinek vágyálma, hogy mesterember legyen. Valósággal szégyenli erényeit, nagy tudását, amelyről szűkebb rétegnek szánt nagy tanulmányai tanúskodnak, egyszerre túlzottan játékossá, erőltetetten könnyeddé szelídíti, ha a nagyközönség felé fordul; bár fölényével gyűrhetné le, elfogódva tiszteli az ismeretlen olvasót” – írta a könyvről Halász Gábor a Nyugatban. Minderre rímel az, ahogy maga Szerb nyilatkozott szerényen művéről – mintha igyekezne kisebbíteni érdemeit, és direkt alulpozícionálni művét:

A legrokonszenvesebb vonása, hogy nagyrészt Olaszországban játszódik. Ezenkívül főképp a nosztalgiáról van szó benne. A nosztalgiáról általában, arról a nosztalgiáról, ami túlmegy a honvágyon, az ember vágyán az ifjúsága után, arról a nosztalgiáról, ami minden vágy alján a teljesülhetetlenséget jelenti. Ebből is látható, hogy romantikus a regény. Esti olvasásra készült.

p9120682-215857.jpg

Utas és holdvilág (Fotó/Forrás: TÁP Színház)

Az Utas és holdvilágnak számtalan előképe és előzménye létezik a Szerb-életműben. Egyik legjelentősebb az író 1936-os utazása Olaszországba. (Először Spanyolországba szeretett volna menni, ám a polgárháború miatt végül letett erről.) Az élmények – az olasz tájak, a mindenütt jelenlévő művészet, és az ezekkel éles kontrasztban álló Moussolini-éra félelmei – olyan hatással voltak rá, hogy nem volt képes folytatni a reformkori Magyarországról szóló regényét, inkább belevágott az Utas és holdvilágba; de még ugyanebben az évben kiadta az élményeit összesítő A harmadik torony című útinaplóját is. Szintén az előzmények között emlegetik 1919-es, Hogyan halt meg Ulpius Tamás? című novelláját; Romantizmus című töredékeit; Hétköznapok és csodák című regényelméleti fejtegetéseit; de az Utas és holdvilág valószínűleg nem születhetett volna meg a Kerényi Károllyal (amely a könyv romantikus halálvágyát ihlette), valamint Térey Bennoval (rajta alapszik Ulpius Tamás figurája) kötött barátsága nélkül.

Szerettem Szerb Antal regényét, de fogalmam sincs, mikor olvastam először, vagy ki adta a kezembe. Gondolom 16-18 éves lehettem, a legtöbben ilyen korban találkoznak a könyvvel először

– mondta el Vajda Vilmos rendező a Fideliónak, aki többször, több formában dolgozott már az Utas és holdvilággal. Először 2002-ben rendezett belőle különleges hangjátékot Turai Tamás felkérésére, amit évekkel később színpadra is adaptált, a színházi változat szintén rendhagyónak számít.

Regényrekonstrukció rádiójátékból – az Utas és holdvilág playback színházi előadásban

Kapcsolódó

Regényrekonstrukció rádiójátékból – az Utas és holdvilág playback színházi előadásban

Szerb Antal kultuszregénye a Trafó színpadán elevenedett meg egy bő öt és fél órás előadásban, amire annyian voltak kíváncsiak, hogy alig fértek be rá. Zappe László kritikája.

„A hangjáték szinte az egész könyvet átöleli, alig maradt ki belőle néhány sor. A színpadi hangjáték változathoz képest fél órát hagytam ki belőle – gondolkodtam, hogy meghúzom két órásra, hogy normál színházi hosszúságú legyen, de végül úgy döntöttem, hogy mégsem. Nincs olyan rész, ami ne állna közel hozzám, nem tudom mit hagytam volna ki belőle. A hossza ellenére a darab mégsem slow előadás; vannak ugyan benne lassú, pszichedelikus részek, de 4 és fél órán át végig pörög” – nyilatkozta a rendező. A rádiós változatot a zenék, effektek és ismétlések teszik egyedivé, képiessé – mindezek olyanok, mintha a szereplők ki nem mondott gondolatait imitálnák, vagy a regény olvasási élményét idéznék fel. 

Amikor mindezt színházzá formáltuk, még inkább felszínre jött, hogy mennyire vicces és ironikus a szöveg, folyamatosan fedeztünk fel benne újabb és újabb gondolatokat, költészetet dolgokat.

Utas és holdvilág - playback színház 300 percben

Utas és holdvilág - playback színház 300 percben (Fotó/Forrás: Toldy Miklós / trafó)

Mivel kevés időnk volt a darabra, úgy döntöttem, csináljuk meg playback-formában – korábban Keresők címmel készítettem már hasonlót, ami nagy sikert aratott. Végül kiderült, hogy így sokkal nehezebb dolgunk van, hiszen a színészeknek óriási kihívás, hogy más hangjához és ritmusához kell igazodniuk és nagyon precízen tudni a szöveget.” A dolog azonban remekül működött, a hang és színész természetes módon vált eggyé, ráadásul Vajdai szerint a darab a playback ellenére is rendezhető maradt, hiszen annál nagyobb figyelem irányul a színészek testbeszédére és mimikájára. A maratoni előadást azonban csak limitált számban tudják előadni – részben a hossza, részben pedig a befogadó Trafó sűrű programja miatt. „Általában egy nap a díszlet építése, mi pedig egy héttel korábban elkezdünk gyakorolni. Az előadás napján reggel 9-kor kezdődik a próba, ami este fél 6-ra ér véget, 6-kor pedig kezdődik a darab. Legközelebb talán májusban tudjuk majd előadni.

Vajdai nem csak az Utas és holdvilág hangjátékán és színpadi változatán dolgozott, Szász János is felkérte őt munkatársnak a készülő filmadaptációhoz.

Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája

– mondta el Szász a Fideliónak adott interjújában. Az egyik legfontosabb feladat a szereplők megtalálása, a rendező pedig már tudja is, ki fogja alakítani az idős Ulpius Évát. Hasonlóan nagy kihívás volt a forgatókönyv megírása. „Nagyon sokan várják ezt a filmet, van, akit az érdekel, hogy mi lesz Párizsban Erzsivel, meglehet, a fiatalok jobban várják, hogy mi történik Hallstattban, és természetesen nem lehet mindenkinek megfelelni. Szintézist is nehéz teremteni, ezért aztán ez a forgatókönyv négy évig készült. Valahogy nem volt jó, ha követte a regényt, azt meg, hogy ne kövesse, nem engedte a szöveg. Persze nem szabad meghatódni a regénytől, mert akkor az ember csak kullog utána.”

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Kapcsolódó

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.

A filmet már most óriási várakozás övezi – mint mindent, ami az Utas és holdvilággal kapcsolatos. A regényről szóló január végi, Füst Milán Páholy szalonest teltházzal ment, ha a Vajdai-darabot műsorra tűzik a Trafóban, pillanatok alatt elkapkodják a jegyeket.

Nagyon sok fordítással és régi könyvvel foglalkozom, de ritka az olyan regény, ami születése után ennyi évtizeddel még mindig frissnek és élőnek hat

– magyarázza Vajdai Vilmos az Utas és holdvilág körüli kultuszt. „Hihetetlenül élvezetes nyelven íródott. A kamaszkor személyiségfejlődésben is fontos szerepet játszik a regény – én egyébként a hangulatát és a befejezést is inkább szomorúnak mint vidámnak tartom. Viszont rengeteg olyan dologról szól – az elválás, az elszakadás, az emberi kapcsolatok – amely támaszt nyújthat, amikor kamaszkorból igyekszik továbblépni az ember.” De Szerb Antal regénye nem csak ebben a korban nyújt segítséget. Mint említettük, alig van olyan olvasója, aki ne érezné úgy, az Utas és holdvilág róla és neki szól. 

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Kapcsolódó

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Egy nem várt kudarc története

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Még mindig a karanténból, Budapest, Magyarország. Ezúttal Benedek Szabolcs legújabb könyvéről ír.
Könyv interjú

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Könyv hír

Milan Kundera a brünni könyvtárnak adományozza magánarchívumát

Milan Kundera, a Párizsban élő cseh származású világhírű író a szülővárosában Brünnben (Brno) működő Morva Tartományi Könyvtárnak (MZK) adományozza kiadott könyveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat - közölte Radoslav Pospíchal, a könyvtár munkatársa a CTK hírügynökséggel.
Könyv ajánló

PIM estek a gesztenyefák alatt

Kádár Erzsébet és Choli Daróczi József munkái mellett újabb részleteket ismerhetünk meg Szendrey Júlia Petőfi utáni kutatásáról. A múzeum több estet szentel a Térey-ösztöndíjasok bemutatásának is.
Könyv hír

Szobrot kapott Csukás István Balatonszárszón

Balatonszárszó, Csukás István második otthona, a róla elnevezett színház után szoborral tiszteleg az író előtt. Az alkotás a színház bejárata előtt áll.