Könyv

"Mindenkinek van egy szívszakadása" – Vecsei H. Miklós József Attiláról mesél

2021.09.06. 11:05
Ajánlom
Zoltán Áron Junior Príma díjas színművész VerShaker című költészet témájú YouTube-csatornájának élő közönség előtt felvett első epizódjában, Vecsei H. Miklós Nagy László József Attila! című versét mondja el, valamint a költőről és a hozzá fűződő viszonyáról beszél.

A járvány idején indult YouTube-csatorna videóiban számos ismert színművész mondta el kedvenc versét és mesélt róla a műsor házigazdájának, Zoltán Áronnak. A korlátozások feloldásának köszönhetően, idén nyáron ezek a műsorok már élő közönség előtt, a Művészetek Völgyében valósulhattak meg, a POKET zsebkönyvek udvarában.

Nem gondoltam volna, hogy egy költészet témájú beszélgetés ilyen jól megállja a helyét egy nyári fesztivál forgatagában. De én emlékszem kiskoromból arra, hogy a Művészetek Völgye mindig is egy olyan fesztivál volt, ahol sokkal nagyobb teret kaptak az ilyenfajta intimebb, elmélkedősebb programok, ezért mertük meghirdetni a VerShaker Offline-t is.

Végig telt házunk volt a VerShaker műsorain. – hangsúlyozta a program kapcsán Zoltán Áron, színművész.

VerShakerOffline_ZoltanAron-093030.png

Zoltán Áron (Fotó/Forrás: VerSaker)

A fesztiválon rögzített videók szeptember 4-től kéthetente érhetők el a csatornán. A sorozat kísérőzenéit Wunderlich József Junior Príma díjas színművész, zenész írja, a felvételeket Andella Mirtill filmrendező készítette.

VerShaker Offline videósorozat trailer:

A sorozat első epizódjában Vecsei H. Miklós Nagy László József Attila! című versét mondja el, valamint József Attiláról, a Mondjad Atikám! című előadásról és a költészetről mesél. 

Mindenkinek van itt egy szívszakadása. És ha most egyesével idejönnétek – mint a Szigeten a rabbihoz –, akkor minden szívszakadásra tudnék mondani egy József Attila verset, vagy levelet.

– hallható Vecsei H. Miklóstól a beszélgetésben. 

Az első adás már megtekinthető VerShaker YouTube-csatornáján. 

A sorozat további tervezett bemutatói:

2021.09.18.  VerShaker x Kettőspont Színház & Spirituális ügynökség

(Különkiadás a reSTART feszt keretében)

2021.10.01. Versmegzenésítés challenge (a zene világnapján) 
Játékosok: Orosz Ákos, Tóth András és Zoltán Áron

2021.10.16. Wunderlich József
Dalszöveg és színészköltészet

2021.10.30. Fesztbaum Béla
Ajánló: Boldog, szomorú dal - Fesztbaum Béla estje Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső írásaiból

2021.11.13. Weiner Sennyey Tibor
A vers mágiája

2021.11.27. Csapó Attila
Pilinszky János: Fabula (dupla epizód Pilinszky János születésének 100. évfordulóján)

Fejléckép: Vecsei H. Miklós (forrás: VerShaker)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.
Könyv koronavírus

Elmarad a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének Elnöksége közleménye szerint a jelenleg növekvő számú megbetegedések és a járványhelyzet fokozatos romlása miatt, az Egyesülés elhalasztja a novemberre tervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megrendezését. 
Könyv oszk

Az első összefüggő magyar nyelvemlék, a Pray-kódex díszmásolatát kapja ajándékba Ferenc pápa

A Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, a 12. század végén keletkezett Pray-kódex díszmásolatát készítették el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szakemberei Magyarország Kormányának ajándékaként az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hazánkba látogató Ferenc pápa számára.
Könyv hír

Van 100 szavad Budapestről?

Nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Mindspace a 100 szóban Budapest történetíró pályázatot, amelyre bárki beküldheti Budapestről szóló történetét – legfeljebb 100 szóban.
Könyv hír

Rekordáron kelhet el egy első kiadású Frankenstein-kötet

Mary Shelley regényének leütési ára akár 300 ezer dollár, átszámítva körülbelül 90 millió forint is lehet.