Könyv

"Mindenkinek van egy szívszakadása" – Vecsei H. Miklós József Attiláról mesél

2021.09.06. 11:05
Ajánlom
Zoltán Áron Junior Príma díjas színművész VerShaker című költészet témájú YouTube-csatornájának élő közönség előtt felvett első epizódjában, Vecsei H. Miklós Nagy László József Attila! című versét mondja el, valamint a költőről és a hozzá fűződő viszonyáról beszél.

A járvány idején indult YouTube-csatorna videóiban számos ismert színművész mondta el kedvenc versét és mesélt róla a műsor házigazdájának, Zoltán Áronnak. A korlátozások feloldásának köszönhetően, idén nyáron ezek a műsorok már élő közönség előtt, a Művészetek Völgyében valósulhattak meg, a POKET zsebkönyvek udvarában.

Nem gondoltam volna, hogy egy költészet témájú beszélgetés ilyen jól megállja a helyét egy nyári fesztivál forgatagában. De én emlékszem kiskoromból arra, hogy a Művészetek Völgye mindig is egy olyan fesztivál volt, ahol sokkal nagyobb teret kaptak az ilyenfajta intimebb, elmélkedősebb programok, ezért mertük meghirdetni a VerShaker Offline-t is.

Végig telt házunk volt a VerShaker műsorain. – hangsúlyozta a program kapcsán Zoltán Áron, színművész.

VerShakerOffline_ZoltanAron-093030.png

Zoltán Áron (Fotó/Forrás: VerSaker)

A fesztiválon rögzített videók szeptember 4-től kéthetente érhetők el a csatornán. A sorozat kísérőzenéit Wunderlich József Junior Príma díjas színművész, zenész írja, a felvételeket Andella Mirtill filmrendező készítette.

VerShaker Offline videósorozat trailer:

A sorozat első epizódjában Vecsei H. Miklós Nagy László József Attila! című versét mondja el, valamint József Attiláról, a Mondjad Atikám! című előadásról és a költészetről mesél. 

Mindenkinek van itt egy szívszakadása. És ha most egyesével idejönnétek – mint a Szigeten a rabbihoz –, akkor minden szívszakadásra tudnék mondani egy József Attila verset, vagy levelet.

– hallható Vecsei H. Miklóstól a beszélgetésben. 

Az első adás már megtekinthető VerShaker YouTube-csatornáján. 

A sorozat további tervezett bemutatói:

2021.09.18.  VerShaker x Kettőspont Színház & Spirituális ügynökség

(Különkiadás a reSTART feszt keretében)

2021.10.01. Versmegzenésítés challenge (a zene világnapján) 
Játékosok: Orosz Ákos, Tóth András és Zoltán Áron

2021.10.16. Wunderlich József
Dalszöveg és színészköltészet

2021.10.30. Fesztbaum Béla
Ajánló: Boldog, szomorú dal - Fesztbaum Béla estje Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső írásaiból

2021.11.13. Weiner Sennyey Tibor
A vers mágiája

2021.11.27. Csapó Attila
Pilinszky János: Fabula (dupla epizód Pilinszky János születésének 100. évfordulóján)

Fejléckép: Vecsei H. Miklós (forrás: VerShaker)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.
Plusz

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Beleolvasó – Riley Black: Dinoszauruszok

A dinoszauruszok jó ideje foglalkoztatják az emberiséget. Évmilliókon át ők uralták a történelem előtti világot, és most, több millió évvel tömeges kihalásuk után a mi képzeletünket uralják. Olvasson bele ön is Riley Black új kötetébe!
Könyv hír

Kovács András Ferenc és Láng Orsolya is Bertók László Költészeti Díjat kapott

Az elismeréseket december 6-án, Bertók László születésnapján adták át Pécsett. A nagydíjjal Kovács András Ferenc életművét ismerték el, míg Láng Orsolya kisdíjat vehetett át. 
Könyv magazin

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.
Könyv hír

Füst Milán-díjat kapott Szvoren Edina és Kukorelly Endre

A Füst Milán özvegye által alapított elismerést december 5-én adták át az Írók Boltjában, a művészeket Deczki Sarolta és Garaczi László laudálta. 
Könyv ajánló

Újabb Tolsztoj-regény jelent meg Gy. Horváth László fordításában

Az Anna Karenyina, valamint a Háború és béke után a műfordító Tolsztoj harmadik nagyregényét, a Feltámadást is átültette magyarra. A kötet díszdobozos ünnepi kiadásban jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában.