Könyv

"Mindenkinek van egy szívszakadása" – Vecsei H. Miklós József Attiláról mesél

2021.09.06. 11:05
Ajánlom
Zoltán Áron Junior Príma díjas színművész VerShaker című költészet témájú YouTube-csatornájának élő közönség előtt felvett első epizódjában, Vecsei H. Miklós Nagy László József Attila! című versét mondja el, valamint a költőről és a hozzá fűződő viszonyáról beszél.

A járvány idején indult YouTube-csatorna videóiban számos ismert színművész mondta el kedvenc versét és mesélt róla a műsor házigazdájának, Zoltán Áronnak. A korlátozások feloldásának köszönhetően, idén nyáron ezek a műsorok már élő közönség előtt, a Művészetek Völgyében valósulhattak meg, a POKET zsebkönyvek udvarában.

Nem gondoltam volna, hogy egy költészet témájú beszélgetés ilyen jól megállja a helyét egy nyári fesztivál forgatagában. De én emlékszem kiskoromból arra, hogy a Művészetek Völgye mindig is egy olyan fesztivál volt, ahol sokkal nagyobb teret kaptak az ilyenfajta intimebb, elmélkedősebb programok, ezért mertük meghirdetni a VerShaker Offline-t is.

Végig telt házunk volt a VerShaker műsorain. – hangsúlyozta a program kapcsán Zoltán Áron, színművész.

VerShakerOffline_ZoltanAron-093030.png

Zoltán Áron (Fotó/Forrás: VerSaker)

A fesztiválon rögzített videók szeptember 4-től kéthetente érhetők el a csatornán. A sorozat kísérőzenéit Wunderlich József Junior Príma díjas színművész, zenész írja, a felvételeket Andella Mirtill filmrendező készítette.

VerShaker Offline videósorozat trailer:

A sorozat első epizódjában Vecsei H. Miklós Nagy László József Attila! című versét mondja el, valamint József Attiláról, a Mondjad Atikám! című előadásról és a költészetről mesél. 

Mindenkinek van itt egy szívszakadása. És ha most egyesével idejönnétek – mint a Szigeten a rabbihoz –, akkor minden szívszakadásra tudnék mondani egy József Attila verset, vagy levelet.

– hallható Vecsei H. Miklóstól a beszélgetésben. 

Az első adás már megtekinthető VerShaker YouTube-csatornáján. 

A sorozat további tervezett bemutatói:

2021.09.18.  VerShaker x Kettőspont Színház & Spirituális ügynökség

(Különkiadás a reSTART feszt keretében)

2021.10.01. Versmegzenésítés challenge (a zene világnapján) 
Játékosok: Orosz Ákos, Tóth András és Zoltán Áron

2021.10.16. Wunderlich József
Dalszöveg és színészköltészet

2021.10.30. Fesztbaum Béla
Ajánló: Boldog, szomorú dal - Fesztbaum Béla estje Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső írásaiból

2021.11.13. Weiner Sennyey Tibor
A vers mágiája

2021.11.27. Csapó Attila
Pilinszky János: Fabula (dupla epizód Pilinszky János születésének 100. évfordulóján)

Fejléckép: Vecsei H. Miklós (forrás: VerShaker)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Annie Ernaux kapja az irodalmi Nobel-díjat

A személyes emlékek gyökereinek, elidegenedéseinek és kollektív korlátainak bátor és éles feltárásáért francia író veheti át idén a legrangosabb irodalmi elismerést. Annie Ernaux-nak legutóbb 2021-ben jelent meg könyve magyarul, Évek címmel a Magvető Kiadónál.
Könyv podcast

„A Balzac utca sarkán elhatároztam, hogy menő leszek” – Balázsy Panna a Lírástudók vendége

Az Ökobanda második részében négy jóbarát minden követ megmozgat, hogy felhívják az emberek figyelmét a jó levegő fontosságára. A mesekönyvek írójával, Balázsy Pannával környezettudatosságról, gyerekkori élményekről és a mai fiatal generációról beszélgetett a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv hír

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Könyv beszámoló

Nádas Péter: Ami ma Ukrajnában történik, azt Európa tovább fogja cipelni

„Az idővel a munka lett az otthonom. Más otthonom nincs, és nem is lesz" – jelentette ki Nádas Péter a születésnapja alkalmából rendezett háromnapos programsorozat záróeseményén. Az íróval egyebek közt Budapest dinamikájáról, írásról és emlékezésről beszélgettek.
Könyv hír

Tóth Krisztina: Ne húzzuk be a nyakunkat!

Az írók szerepéről, a múlt borzalmainak lejegyzéséről, a populizmus terjedéséről, valamint a társadalmak szélsőséges megosztottságáról beszélt Tóth Krisztina a Könyvfesztivál megnyitóeseményén. Az idei díszvendéget, Szvetlana Alekszijevicset Háy Hános laudálta.