Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

2021.10.14. 09:20
Ajánlom
Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.

Tíz évesek lettetek az idén, ez az év az ünneplésről szól. Hogyan látod a saját utatokat?

Maradva metaforánál: az elején bicikliztünk, konkrétan roll uppal a hátunkon hajtottunk Csejdy Andrással egyik eseményről a másikra, a Holdudvarból a Corvintetőre; menet közben vettük észre, hogy egy autó van alattunk és már rég túl vagyunk azon a bizonyos táblán - most már mintha kis busszal mennénk.

Az indulásnál egyáltalán nem gondoltunk arra, hogy egyszer a tizedik évfordulót ünnepeljük majd, ahogy azt sem, hogy júniusban és ősszel is lesz Margó, amelyek ráadásul különböznek egymástól. És az sem szerepelt akkor az elképzeléseink között, hogy Zalában el tudunk indítani egy fesztivált. Az első pillanattól magunknak is csináljuk a fesztivált, de mindig próbáltuk megérteni az irodalmi és könyvpiaci intézményrendszer strukturális kérdéseit, felismerni az üres helyeket, amiket meg lehet tölteni tartalommal. Rendhagyó író-olvasó találkozókat szerettünk volna, új közönséget behúzni az olvasás- és irodalomnépszerűsítő kommunikációnkkal.

ValuskaL-081248.png

Valuska László (Fotó/Forrás: Valuska Gábor, Margó Fesztivál)

Úgy látom, az őszi Margó is legalább annyira szól a kortárs magyar irodalomról, mint a júniusi.

Mindig minden Margó a kortárs magyar irodalomról szól, ezek látszólag minimális, számunkra mégis fontos hangsúlyeltolódások. Mi is azt gondoljuk, hogy mindennek a magyar irodalom a közepe, hiszen a világirodalmat is magyarul olvassuk.

Az elmúlt években exponenciálisan nőtt a közönségetek. Ez most is így van? Hiszen a pandémia miatt a kulturális szféra komolyan nehézségekkel küzd.

A járványhelyzetben a kultúrafogyasztás elsősorban a könnyebb, gyorsabb online csatornákra terelődött, de rávilágított arra, hogy

a kultúra elsősorban kommunikáció és társas érintkezés is.

Figyeljük a programjaink iránti érdeklődést, láthatóan a közönségünknek szüksége van erre a típusú eseményre, hiszen tavaly még a korlátozások között is sokan eljöttek. Megtanultunk együtt élni ezzel a járvánnyal, ezért is minden rendezvényünkön kérünk védettségi igazolványt. Ez egy új helyzet, látjuk, milyen sok problémára hívja fel a figyelmet a kultúra. 

ValsukaGabor35-114431.jpeg

Margó Irodalmi Fesztivál (Fotó/Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál, Valuska Gábor)

Gondolkodtok esetleg hibrid fesztiválban a jövőben?

Nem, az online-nal szemben most az analógot ünnepeljük, a személyest. 2019-ben, a covid előtt kipróbáltuk a hibrid fesztivált, mert a legnépszerább programjainkat, amikre már nem fértek be a nézők, közvetítettük. Tavaly a járvány első hullámában online jelentkeztünk, mert képtelenek voltunk elfogadni, hogy a kultúra is leáll, hiszen az új könyvek megjelennek, élményt adnak, eszképizmust kínálnak, kikapcsolódást, örömöt jelentenek. Az online Margón jó eléréseink voltak, érdekes volt látni, milyen sok helyről követnek bennünket Londontól Dubajig, Vietnamtól Amerikáig, hirtelen a Margó, az irodalom és a magyar nyelv határokon átívelően kapcsolata össze az olvasókat. A Margón viszont a személyes jelenlét adja az élményt.

Programcentrikusok vagytok, beszélgetések, séták, koncertek, minőségi tartalmak színesítik a fesztiváljaitokat.

Mindig az izgatott minket, hogyan lehet az irodalom élményszerűségét, fesztiváljellegét megteremteni, hogyan lehet a nagyon személyes nyilvános, és megosztható.

Az első Margón indult például a Rájátszás, ami egy zenés irodalmi projekt, nagyon sok résztvevővel, de az is tény, hogy nálunk az irodalommal összefüggő koncerteken is hangsúlyos szerepet kap az irodalom, legyen az dalszöveg vagy versmegzenésítés. Idén nyáron várakozáson felül jól sikerült az első nyári Margó a Zalában, és nem titkolt célunk, hogy ott is hosszútávon építkezzünk, mert láthatóan van rá igény. Sőt nekünk, a Margó-csapatának is nagyon sok pluszt adott ez a nyár, hiszen tíz éve dolgozunk a fesztiválokon, és új környezetben akartuk megünnepelni.

Mekkora munka áll egy-egy fesztivál mögött?

Az elmúlt pár évben teljes állássá vált, egész éves hobbivá. Kiadókkal, szerzőkkel egyeztetünk, igyekszünk előre készülni, tervezni, mert egyre több szempontot kell figyelembe vennünk, például tavaly és idén, amikor a Könyvfesztivál vagy a Könyvhét elmaradt, rengeteg kiadó jelentkezett be. Kölcsönös viszony alakult ki a könyvpiac és a Margó között, hiszen nyilván egymás nélkül nem sokra jutnánk. Ez egyben kihívás is, hiszen akkor lesz jó a Margó, ha ezeket az igényeket is ki tudja szolgálni.

margo1_PJ_122-083757.jpeg

Závada Péter és Ratkóczy Huba a Margó Fesztiválon (Fotó/Forrás: Margó Fesztivál )

Most már a Margó-díj is kivívta a helyét a művészeti díjak között.

Nem volt elsőköteteseknek járó próza-díj, ezért alapítottuk hét éve. A kedvenc íróinkat sikereik csúcsán, esetleg halálukat követően ismerjük meg, általában a legsikeresebb könyveik felől olvassuk vissza az életműveket. A Margó-díjjal ezt próbáltuk megfordítani: egy pályakezdés a legizgalmasabb dolog szerintem, meghatároz egy életművet, mi azt kínáljuk fel az olvasóknak, hogy megismerhetik ezeket a szerzőket, sőt együtt olvashatjuk végig velük a későbbi életműveket.

Egyszerűen legyenek az olvasók is bátrak ahhoz, hogy számukra még nem ismerősen csengő neveket is bátran levegyenek a polcról. A magyar irodalom tele van izgalmas pályakezdőkkel.

Az elmúlt években azt is látni, hogy a szakma is koncentráltabban figyel a pályakezdőkre, Harag Anita az Aegon-díj, Halász Rita a Libri irodalmi díj listájára került fel. Új projektünk a Mastercard® Alkotótárs-díj, ami egy alkotói ösztöndíjprogram, ami a filmes analógiát használva elsősorban a fejlesztésre koncentrál. Nem egy kész művet díjazunk, hanem egy ötletet, amit a következő évben a nyertesek fejleszteni tudnak, esetleg meg is tudják valósítani.

Mit vársz most a legjobban a Margón?

Hogy sok örömöt okozzon a Margó, fel tudjon mutatni egy erős és színvonalas kínálatot. Ami viszont egyszerű olvasóként érdekel, hogy négy nap alatt, mintegy hatvan programon keresztül megismerhetjük a legfrissebb könyveket. Ide jön hat-hét nem is akármilyen külföldi szerző, akik új nézőpontokat hoznak be, amelyekre szerintem nagy szükségünk van.

A mi értelmezésünkben az olvasás egyfelől élmény, szórakozási, sőt kikapcsolódási forma, ami versenyzik a Netflixszel, a színházzal, a koncertekkel, az internetezéssel, még akkor is, ha teljesen más befogadást igényel. Mégis nyitottá teszi az embereket, folyamatos önreflexióra kényszerít, ami talán segít feldolgozni a kérdéseinket, és ebből a szempontból megváltoztat. Egy könyv elolvasása után már nem ugyanazok vagyunk, mint előtte.

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

2021. október 14-17.
Várkert Bazár

 

Fejléckép: a Rájátszás Zenekar a Margó Irodalmi Fesztiválon / fotó: Valuska Gábor

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

Kapcsolódó

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magyar irodalom

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Könyv hír

Küldj egy könyvölelést Valentin-napra!

Február 14-én Csehov, Jane Austen vagy épp Nyáry Krisztián könyvújdonságaival fejezhetjük ki az érzéseinket a Líra kampánya segítségével.
Könyv magazin

Az író, aki létre akarta hozni az USA 51. államát – 100 éve született Norman Mailer

Norman Mailert a modern próza- és újságírás úttörőjeként tartják számon, aki a leghitelesebben tudta kifejezni az 50-es és 60-as évek amerikai fiatalságának életérzését. Megítélését azonban némileg beárnyékolják életének bizonyos epizódjai.
Könyv magazin

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Könyv magazin

Aki Pilinszky Jánostól és Vas Istvántól tanulta a költészetet – 80 éves Várady Szabolcs

1943-ban ezen a napon született Várady Szabolcs Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő.