Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

2021.10.14. 09:20
Ajánlom
Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.

Tíz évesek lettetek az idén, ez az év az ünneplésről szól. Hogyan látod a saját utatokat?

Maradva metaforánál: az elején bicikliztünk, konkrétan roll uppal a hátunkon hajtottunk Csejdy Andrással egyik eseményről a másikra, a Holdudvarból a Corvintetőre; menet közben vettük észre, hogy egy autó van alattunk és már rég túl vagyunk azon a bizonyos táblán - most már mintha kis busszal mennénk.

Az indulásnál egyáltalán nem gondoltunk arra, hogy egyszer a tizedik évfordulót ünnepeljük majd, ahogy azt sem, hogy júniusban és ősszel is lesz Margó, amelyek ráadásul különböznek egymástól. És az sem szerepelt akkor az elképzeléseink között, hogy Zalában el tudunk indítani egy fesztivált. Az első pillanattól magunknak is csináljuk a fesztivált, de mindig próbáltuk megérteni az irodalmi és könyvpiaci intézményrendszer strukturális kérdéseit, felismerni az üres helyeket, amiket meg lehet tölteni tartalommal. Rendhagyó író-olvasó találkozókat szerettünk volna, új közönséget behúzni az olvasás- és irodalomnépszerűsítő kommunikációnkkal.

ValuskaL-081248.png

Valuska László (Fotó/Forrás: Valuska Gábor, Margó Fesztivál)

Úgy látom, az őszi Margó is legalább annyira szól a kortárs magyar irodalomról, mint a júniusi.

Mindig minden Margó a kortárs magyar irodalomról szól, ezek látszólag minimális, számunkra mégis fontos hangsúlyeltolódások. Mi is azt gondoljuk, hogy mindennek a magyar irodalom a közepe, hiszen a világirodalmat is magyarul olvassuk.

Az elmúlt években exponenciálisan nőtt a közönségetek. Ez most is így van? Hiszen a pandémia miatt a kulturális szféra komolyan nehézségekkel küzd.

A járványhelyzetben a kultúrafogyasztás elsősorban a könnyebb, gyorsabb online csatornákra terelődött, de rávilágított arra, hogy

a kultúra elsősorban kommunikáció és társas érintkezés is.

Figyeljük a programjaink iránti érdeklődést, láthatóan a közönségünknek szüksége van erre a típusú eseményre, hiszen tavaly még a korlátozások között is sokan eljöttek. Megtanultunk együtt élni ezzel a járvánnyal, ezért is minden rendezvényünkön kérünk védettségi igazolványt. Ez egy új helyzet, látjuk, milyen sok problémára hívja fel a figyelmet a kultúra. 

ValsukaGabor35-114431.jpeg

Margó Irodalmi Fesztivál (Fotó/Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál, Valuska Gábor)

Gondolkodtok esetleg hibrid fesztiválban a jövőben?

Nem, az online-nal szemben most az analógot ünnepeljük, a személyest. 2019-ben, a covid előtt kipróbáltuk a hibrid fesztivált, mert a legnépszerább programjainkat, amikre már nem fértek be a nézők, közvetítettük. Tavaly a járvány első hullámában online jelentkeztünk, mert képtelenek voltunk elfogadni, hogy a kultúra is leáll, hiszen az új könyvek megjelennek, élményt adnak, eszképizmust kínálnak, kikapcsolódást, örömöt jelentenek. Az online Margón jó eléréseink voltak, érdekes volt látni, milyen sok helyről követnek bennünket Londontól Dubajig, Vietnamtól Amerikáig, hirtelen a Margó, az irodalom és a magyar nyelv határokon átívelően kapcsolata össze az olvasókat. A Margón viszont a személyes jelenlét adja az élményt.

Programcentrikusok vagytok, beszélgetések, séták, koncertek, minőségi tartalmak színesítik a fesztiváljaitokat.

Mindig az izgatott minket, hogyan lehet az irodalom élményszerűségét, fesztiváljellegét megteremteni, hogyan lehet a nagyon személyes nyilvános, és megosztható.

Az első Margón indult például a Rájátszás, ami egy zenés irodalmi projekt, nagyon sok résztvevővel, de az is tény, hogy nálunk az irodalommal összefüggő koncerteken is hangsúlyos szerepet kap az irodalom, legyen az dalszöveg vagy versmegzenésítés. Idén nyáron várakozáson felül jól sikerült az első nyári Margó a Zalában, és nem titkolt célunk, hogy ott is hosszútávon építkezzünk, mert láthatóan van rá igény. Sőt nekünk, a Margó-csapatának is nagyon sok pluszt adott ez a nyár, hiszen tíz éve dolgozunk a fesztiválokon, és új környezetben akartuk megünnepelni.

Mekkora munka áll egy-egy fesztivál mögött?

Az elmúlt pár évben teljes állássá vált, egész éves hobbivá. Kiadókkal, szerzőkkel egyeztetünk, igyekszünk előre készülni, tervezni, mert egyre több szempontot kell figyelembe vennünk, például tavaly és idén, amikor a Könyvfesztivál vagy a Könyvhét elmaradt, rengeteg kiadó jelentkezett be. Kölcsönös viszony alakult ki a könyvpiac és a Margó között, hiszen nyilván egymás nélkül nem sokra jutnánk. Ez egyben kihívás is, hiszen akkor lesz jó a Margó, ha ezeket az igényeket is ki tudja szolgálni.

margo1_PJ_122-083757.jpeg

Závada Péter és Ratkóczy Huba a Margó Fesztiválon (Fotó/Forrás: Margó Fesztivál )

Most már a Margó-díj is kivívta a helyét a művészeti díjak között.

Nem volt elsőköteteseknek járó próza-díj, ezért alapítottuk hét éve. A kedvenc íróinkat sikereik csúcsán, esetleg halálukat követően ismerjük meg, általában a legsikeresebb könyveik felől olvassuk vissza az életműveket. A Margó-díjjal ezt próbáltuk megfordítani: egy pályakezdés a legizgalmasabb dolog szerintem, meghatároz egy életművet, mi azt kínáljuk fel az olvasóknak, hogy megismerhetik ezeket a szerzőket, sőt együtt olvashatjuk végig velük a későbbi életműveket.

Egyszerűen legyenek az olvasók is bátrak ahhoz, hogy számukra még nem ismerősen csengő neveket is bátran levegyenek a polcról. A magyar irodalom tele van izgalmas pályakezdőkkel.

Az elmúlt években azt is látni, hogy a szakma is koncentráltabban figyel a pályakezdőkre, Harag Anita az Aegon-díj, Halász Rita a Libri irodalmi díj listájára került fel. Új projektünk a Mastercard® Alkotótárs-díj, ami egy alkotói ösztöndíjprogram, ami a filmes analógiát használva elsősorban a fejlesztésre koncentrál. Nem egy kész művet díjazunk, hanem egy ötletet, amit a következő évben a nyertesek fejleszteni tudnak, esetleg meg is tudják valósítani.

Mit vársz most a legjobban a Margón?

Hogy sok örömöt okozzon a Margó, fel tudjon mutatni egy erős és színvonalas kínálatot. Ami viszont egyszerű olvasóként érdekel, hogy négy nap alatt, mintegy hatvan programon keresztül megismerhetjük a legfrissebb könyveket. Ide jön hat-hét nem is akármilyen külföldi szerző, akik új nézőpontokat hoznak be, amelyekre szerintem nagy szükségünk van.

A mi értelmezésünkben az olvasás egyfelől élmény, szórakozási, sőt kikapcsolódási forma, ami versenyzik a Netflixszel, a színházzal, a koncertekkel, az internetezéssel, még akkor is, ha teljesen más befogadást igényel. Mégis nyitottá teszi az embereket, folyamatos önreflexióra kényszerít, ami talán segít feldolgozni a kérdéseinket, és ebből a szempontból megváltoztat. Egy könyv elolvasása után már nem ugyanazok vagyunk, mint előtte.

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

2021. október 14-17.
Várkert Bazár

 

Fejléckép: a Rájátszás Zenekar a Margó Irodalmi Fesztiválon / fotó: Valuska Gábor

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

Kapcsolódó

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Elhunyt Jantyik Csaba

Az ötvenkilenc éves színművészt, a Budapesti Operettszínház társulatának tagját hosszan tartó betegség után, május 16-án érte a halál – tette közzé a hírt az intézmény.
Jazz/World

Ritka hangszeren játszik konkoi az új live session videójában 

Harmóniumra írt dalt ad elő konkoi új videójában. A most megjelent live session videóban szereplő hangszert legközelebb május 24-én, a Fiumei úti sírkertben hallhatja a közönség. Videópremier.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.
Könyv podcast

Minden határhelyzet izgalmas az irodalomban – Rostás Eni a Lírástudók vendége

A Magvető Kiadó Határhelyzetek-sorozatában a kortárs, friss világirodalom legszebb kötetei kerülnek a magyar olvasók elé. Ezekről beszélgettünk a kiadó szerkesztőjével, Rostás Enivel, akivel felemlegettük Irene Solà fantasztikus sikereit is.