Könyv

„Mindjárt nyit az állatkert” – télvégi könyvajánló a közös játék jegyében

Négyszögletű
2023.02.20. 13:15
Ajánlom
Ugyan küszöbön a tavaszi megújulás, de azért érdemes felkészülnünk a tél utolsó napjaira remek beltéri programokkal is. Februári ajánlónkban közös játékra hívó lapozót, karneváli hangulatú mesekönyvet, összművészeti élményt kínáló antológiát és egy vándor mesemondó távoli tájakra repítő történeteit hoztuk mindazoknak, akik „farsang farkán” jelmezbe bújnak, kedvük támad kiállítást nézni, vagy a hideg miatt egyelőre még a mesék útján járnák be a gyerekekkel a nagyvilágot.

Christi Matheson: Érintsd meg a csodafát! (Cerkabella Könyvkiadó)

Erintsdmegacsodafat-104158.jpg

Érintsd meg a csodafát (Fotó/Forrás: Cerkabella Könyvkiadó)

A zordabb időjárás miatti „benti napokon” talán a legkisebbeket a legnehezebb lekötni. Ha valami igazán figyelemfelkeltő könyvélményre vágyunk, kihagyhatatlan a Cerkabella Könyvkiadó 2022-es Érintsd meg a csodafát című lapozója, amelyet a keménytáblás kivitel miatt teljes nyugalommal adhatunk akár már a babák kezébe is. A San Franciscóban élő írónő, Christi Matheson interkativitásra sarkalló képeskönyve a színek és hangutánzó szavak egyvelegével minden érzékszervünket aktivizálja, miközben – a régóta köztudatban forgó Pötty könyvhöz hasonlóan – szülőket és gyerekeket egyaránt megmozgat.

Ezt a könyvet nem pusztán lapozgatni kell, hanem simogatni, dörzsölni, koppintgatni, miközben puszit fújunk, tapsolunk vagy együtt süvöltünk a széllel.

A dinamika folyton változik a könyvben, amely hol erősebb („Rázd meg a fát”), hol gyengédebb mozdulatokat („Paskold meg a leveleket”) kér az olvasótól, és olyakor még meg is állít, türelemre is int bennünket: együtt számolhatunk, míg újra kihajtanak a levelek, vagy míg a téli, fehér csendben pihenni hagyjuk a csodafát.

Erintsdmegacsodafat-104630.jpg

Érintsd meg a csodafát (Fotó/Forrás: Cerkabella Könyvkiadó)

Minél nagyobb gyerekkel olvassuk, annál aktívabban vesznek majd részt a játékban, miközben a könyv megteremti a legkisebbeknek biztonságot nyújtó ismétlődést is. A gyerekek ugyanis a csodafa meséjén keresztül rácsodálkozhatnak az évszakok és ezzel az élet állandó körforgására, ahogy egy kopár fából új élet születik, aztán minden elmúlik és kezdődik az egész elölről. A varázslat újból és újból megteremtődik.

Kiknek ajánljuk?

Babakortól kis- és nagyóvodás korig minden gyereknek 0-tól 5 éves korig, valamint a rájuk vigyázó, tavaszváró felnőtteknek.

A könyv adatlapja ide kattintva érhető el.

 

Sophie Schoenwald: Jelmezbál az állatkertben (Manó Könyvek)

Jelmezbalazallatkertben-111352.jpg

Sophie Schonwald: Jelmezbál az állatkertben (Fotó/Forrás: Manó Könyvek)

Mi történik akkor, ha egy nap a feje tetejére áll a világ, és az állatkertben összekeverednek az állatok? Száj Lehel igazgató és sünsegédje villásreggelijének idilli hangulatát egyre erősödő hangok zavarják meg, amelyek már előre jelzik: itt valami nem stimmel, az intézmény jól szervezett világa megbillent. Nyitásra azonban rendnek kell lenni, és ahogyan azt Sophie Schonwald állatkerti sorozatából már megszokhattuk, ismét a szorgalmas sündisznóra, Menta Mártonra vár a feladat, hogy úrrá legyen a kialakult káoszon. A zavar oka jelen esetben a farsang: az állatkert lakói olyan állattá változnak át, amilyenek mindig is szerettek volna lenni. Mindez pedig egy elképesztően humoros helyzetet teremt, ahol egymás után bukkannak fel a furcsábbnál furcsább lények, úgymint zsirefánt, flamiló, papaping vagy zümifánt.

A jelmezek általában pont az őket viselő állatok ellentétes attribútumait képviselik, így döngicsél pitypangról pitypangig a hatalmas elefánt, vagy trappol kifulladva a gepárdbőrbe bújt lajhár, miközben mi már a gyerekkel együtt fuldoklunk a nevetéstől. Kinyílnak a ketrecek, elmosódnak a határok, hús- és növényevő állatok együtt vonatoznak a karneváli hangulatban. A történet végén még maga az igazgató is perspektívát vált, nem marad más, csak az önfeledt játék, az elfogadás és az előítélet-mentesség.

Günther Jakobs illusztrátor karikaturisztikus figurái remekül megadják a könyv bohókás alaphangulatát. A színes lufik és jelmezek kavalkádjában sokáig el lehet időzni, és együtt találgatni, vajon melyik állat kinek a bőrébe bújt. Az ellentétpárokkal játszva újabb, vicces lényeket is kreálhatunk, vagy a könyv végén szereplő útmutatóval farsangi inspirációként Menta Márton-álarcot is készíthetünk.

Kiknek ajánljuk?

Lelkesen farsangoló óvodásoknak, kisiskolásoknak 4 és 12 éves kor között, és mindenkinek, aki szeretne néha kicsit kibújni a bőréből.

A könyv adatlapja ide kattintva érhető el.

Képtelen képrablás – Mesék a múzeumból (Pagony kiadó)

Keptelenkeprablas-111907.jpg

Képtelen képrablás (Fotó/Forrás: Pagony)

Egyik személyes kedvencem az a fajta gyerekkönyv, amelyben több művészeti ág találkozik, és fúziójukból valami igazán értékes produktum születik. A Képtelen képrablás című kötet esetében az irodalom és a képzőművészet talált egymásra, és szinte biztosra veszem, hogy az a kisdiák, aki hallotta, olvasta a festmények inspriálta meséket, sokkal inkább magáénak érzi majd a Magyar Nemzeti Galériában látható műalkotásokat. A Mini Textúra-sorozat keretében a Pagony ismert szerzői az MNG tizennégy képéhez írtak minidrámákat, ezek a szövegek pedig azóta mesékké transzformálódtak, hogy előadás nélkül, könyvben is elérhetőek legyenek. Ez az antológia már megjelenésében is magával ragadja a tekintetet: mivel a mesék elé bekerültek az eredeti festmények is, így akár művészeti albumként is forgathatjuk, amellyel a 18. század elejétől (Bogdány Jakab) egészen a kortárs festészetig (Roskó Gábor) kalandozhatnak a gyerekek a képzőművészet világában.

A tizennégy szerző (többek között Berg Judit, Dániel András, Gimesi Dóra, Gévai Csilla, Harcos Bálint, Kertész Erzsi, Kiss Judit Ágnes és Vadai Adrienn) kezei között formálódott történetekben Aba-Novák Vilmos körhintájáról egyszeriben leugrik a pej ló, és vágtatva belenyerít a világba, Szinyei Merse Pál műtermében a tárgyak beszélni kezdenek, Munkácsy Mihály kecses nőalakjai pedig eleven, szenvedélyekkel teli szereplőkké változnak. A statikus képek Rubik Anna illusztrációival kelnek igazán életre a mesékben: az alakok, helyszínek, tárgyak „lemásznak” a festményről, és önálló, de mégis az eredeti képet idéző formában hívják játékra a gyerekek fantáziáját, akik további képzettársításokkal akár maguk is kézbe vehetik a cselekmény vezérfonalát.

Kiknek ajánljuk?

Művészetkedvelő és a képzőművészettel még csak ismerkedő iskolásoknak, 6 és 12 éves kor között.

A könyv adatlapja ide kattintva érhető el.

 

A két csillag – Egy vándor mesemondó történetei (Kisgombos Könyvek)

A_ket_csillag_borito_1_Kisgombos_Konyvek2-115416.jpg

A két csillag (Fotó/Forrás: Kisgombos Könyvek)

Könyvajánlónk negyedik kötete ismét egy válogatás, amely rendhagyó módon keletkezett, és amely távoli földrészekről származó, de mindannyiunk számára ismerős üzenetet hordozó meséivel egyaránt megszólítja a gyerek- és felnőtt szíveket is. A két csillag történetei egy vándor mesemondó gyűjtésének kivonatai: a bretagne-i születésű Samuel Allo huszonöt éves korában kerekedett fel, hogy autóstoppal bejárja a világot, és az élőszóbeli mesélés hagyományán keresztül megossza történeteit, énekeit és táncait családokkal, szomszédokkal, iskolai osztályokkal vagy éppen az őt szállító sofőrökkel. Samuel húsz év alatt eddig háromszor kerülte meg a Földet, találkozásokat, kapcsolódásokat keresett, miközben maga is gyűjtötte az adott népcsoportra, tájegységre jellemző népmeséket.

A Kisgombos kiadó vezetője, Gombos Kata álmodta meg a könyv ötletét, és gondos szerkesztői-fordítói munkájának köszönhetően hét mesének adott óvó-védő „fedelet” azok közül a történetek közül, amelyeket Samueltől hallott. A Két csillag történetei – származzanak egy breton faluból, egy új-zélandi iskolából vagy éppen egy maja ékszerkészítőtől – mindannyiunk számára üzennek valamit szeretetről, barátságról, féltékenységről, haragról és megbocsájtásról.

Ezekkel a mesékkel azonban lassan kell haladnunk, egyenként fejtegetve az újabb és újabb rétegeket. Máshogy nem is lehet kézbe venni a kötetet, hiszen Szimonidesz Hajnalka káprázatos, nagyívű festményei és a pauszpapíron haladó, hol közelítő, hol távolodó lábnyomok követése megállásra, szemlélődésre késztetik az olvasót.

Aketcsillag_-120102.jpg

A két csillag (Fotó/Forrás: Kisgombos Könyvek)

Kiknek ajánljuk?

Diákoknak 7-től 18 éves korig, családoknak, tanároknak, utazóknak és a mások történetein keresztül saját útjukat is bejárni vágyóknak.

A könyv adatlapja ide kattintva érhető el.

Samuel az év elején Magyarországon is eltöltött pár hetet, így lehetőségünk nyílt élőben is meghallgatni citerával és énekkel kísért, varázslatos meséit. Mielőtt újra útra kelt volna, Katával együtt közös interjút adtak lapunknak, amely nemsokára olvasható lesz a Négyszögletűben.

Fejléckép: (Forrás: Pixabay)

Iránytű a gyerekirodalomban – indul a Fidelio Négyszögletű rovata

Kapcsolódó

Iránytű a gyerekirodalomban – indul a Fidelio Négyszögletű rovata

Vajon mitől jó egy gyerekkönyv? Mi alapján választunk olvasnivalót a legkisebbeknek, vagy a kicsivel nagyobbaknak? A Fidelio új rovata azoknak kíván segítséget nyújtani, akik színvonalas olvasmányokkal szeretnék megtölteni a gyerekszoba könyvespolcait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.
Könyv podcast

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Könyv gyász

Elhunyt Paul Olchváry műfordító

Paul Olchváry nevéhez számos magyar mű fordítása és amerikai kiadása fűződik. Az alkotót ötvennyolc éves korában, tragikus hirtelenséggel érte a halál.
Könyv hír

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt is megbüntették a Lírát

Francesca Cavallo és Elena Favilli könyve a hatóság indoklása szerint öncélúan népszerűsíti a születési nem megváltoztatását, ezért ötmillió forintos büntetést szabtak ki a könyvforgalmazóra, amiért kecskeméti üzletükben egy iskola kétszáz méteres körzetében árulták.
Könyv magazin

Beleolvasó – Luca Mazzucchelli: Az 1% ereje

A (rossz) szokás nagy úr, de a jó hír az, hogy a szokások tanulhatók, fejleszthetők és változtathatók. Erről szól Luca Mazzucchelli Az 1% ereje című gyakorlati útmutatója. Olvasson bele a kötetbe!