Könyv

Mintegy nyolcezer író, köztük Margaret Atwood is tiltakozik a mesterséges intelligencia térnyerése ellen

2023.07.19. 10:30
Ajánlom
Nyílt levelükben azt sérelmezik, hogy az engedélyük nélkül használhatták fel a szövegeiket szoftverek betanítására, ami veszélybe sodorhatja a megélhetésüket. Egyúttal kompenzációt kérnek a legnagyobb techcégek vezetőitől. A szakma szerint azonban nem lesz könnyű megvédeni a szerzőket a mesterséges intelligencia térhódításától.

Mint arról korábban beszámoltunk, a közelmúltban két amerikai író, Mona Awad és Paul Tremblay is beperelte a ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI elnevezésű céget, mivel úgy vélik, a vállalat az engedélyük és ellenszolgáltatás nélkül használta fel műveiket a mesterséges intelligencia alapú szoftver „betanítására”. Ennek következtében a programok egyre kifinomultabb új tartalmak előállítására lehetnek képesek, akár regényeket is irathatnak velük, ami veszélybe sodorhatja számos író megélhetését.

Amerikai írók perlik a ChatGPT fejlesztőit

Kapcsolódó

Amerikai írók perlik a ChatGPT fejlesztőit

Két szerző is sérelmezi, hogy a mesterséges intelligencia alapú szoftver fejlesztéséhez jogtalanul használták fel a könyveiket. Szerintük a cég másoktól ellopott írásokból és ötletekből húz hasznot.

A napokban ugyanezen okból csaknem nyolcezer amerikai szerző fejezte ki tiltakozását egy nyílt levélben, amelyet olyan művészek írtak alá, mint Margaret Atwood, Nora Robers, Viet Thanh Nguyen vagy épp Michael Chabon. A levelet kifejezetten a techcégek vezetőinek címezték, köztük olyan vállalatokkal, mint az OpenAI, az Alphabet vagy a Meta. A levelet az írók érdekképviseletét ellátó The Authors Guild fogalmazta meg, és egyebek közt arra kérik az érintett cégeket, hogy álljanak velük szóba, és kompenzálják őket.

Az NPR című lap azonban arról ír, hogy

nem lesz egyszerű megvédeni az írókat a technológia hatásaitól.

A The Authors Guild egy hamarosan megjelenő jelentése szerint azon amerikai szerzők medián jövedelme, akik teljes munkaidőben alkottak, tavaly 23 000 dollár (mintegy 7,6 millió forint) volt. Ráadásul az írók bevétele 2009 és 2019 között 42 százalékkal csökkent.

A lapnak nyilatkozott a levél egyik aláírója, Alexander Chee is, aki azt mondta, szerinte egyáltalán nincs szükség rá, hogy a mesterséges intelligencia regényeket írjon. Mint mondta,

ezt csak azok akarhatják, akik nem szeretnének annyit fizetni az íróknak, amennyit valójában érnek.

Gina Maccoby, aki irodalmi ügynökként dolgozik New Yorkban, az NPR-nak arról beszélt, az egyetlen útja, hogy tisztességes bánásmódot harcoljanak ki az íróknak, ha jogi lépéseket tesznek az ügyben. Mint mondta, hozzá hasonlóan egyre több ügynök kezdeményezett párbeszéded a kiadókkal, hogy az írói szerződésekben olyan bekezdéseket is szerepeltessenek, amelyek kifejezetten tiltják, hogy az adott szöveget a mesterséges intelligencia tanítására használják.

Maccoby szerint azonban még ha a szerződésekbe bele is foglalják ezt a kitételt, a szabályokat nehéz lesz betartatni, hiszen arról nem győződhetünk meg biztosan, hogy egy könyv valóban bekerült-e valamely mesterségesintelligencia-alapú szoftver adatbázisába. A techcégek ugyanis kifejezetten titokban tartják, hogyan képezik ki a programjaikat. Épp ezért a kiadói szektor a perek és a szerződésmódosítások mellett új jogszabályok meghozatalát szorgalmazza.

Fejléckép: Margaret Atwood (Fotó/Forrás: Jelenkor Kiadó)

A fizetés és a mesterséges intelligencia miatt sztrájkolnak a hollywoodi színészek

Kapcsolódó

A fizetés és a mesterséges intelligencia miatt sztrájkolnak a hollywoodi színészek

Csatlakozott a forgatókönyvírók május eleje óta tartó tiltakozásához a legnagyobb amerikai filmszínész-szakszervezet, miután nem tudtak megegyezni a filmgyártó szövetséggel. A sztrájk teljesen megbéníthatja Hollywoodot.

A mesterséges intelligencia illusztrálta Vámos Miklós új mesekönyvét

A mesterséges intelligencia illusztrálta Vámos Miklós új mesekönyvét

A szerző szerint a történet is indokolta, hogy új utakat keressenek, novemberben megjelenő kötetében ugyanis a szervezetbe juttatott apró robotok próbálják meggyógyítani az emberek szívét és lelkét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.