Könyv

Morcsányi Géza a színház hercege volt

2023.01.06. 11:05
Ajánlom
Boldizsár Ildikó, Dragomán György, Spiró György, Valló Péter és Bálint András, valamint a Rózsavölgyi Szalon is megemlékezett a közelmúltban elhunyt Morcsányi Gézáról.

Amint arról beszámoltunk, az egész magyar kulturális élet gyászolja Morcsányi Gézát, a kortárs magyar irodalom egyik kulcsfiguráját. A dramaturgként, műfordítóként, szerkesztőként és könyvkiadó-vezetőként is komoly életművet felmutató Morcsányiról számos művész emlékezett meg a közösségi médiában, és folyamatosan érkeznek az újabb reakciók.

A fél magyar irodalom apafigurája volt – pályatársai, barátai búcsúznak Morcsányi Gézától

Kapcsolódó

A fél magyar irodalom apafigurája volt – pályatársai, barátai búcsúznak Morcsányi Gézától

Mások mellett Grecsó Krisztián, Nyáry Krisztián, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Veiszer Alinda is megemlékezett a nemrég elhunyt Morcsányi Gézáról. A Magvető Kiadó korábbi igazgatójáért barátai, munkatársai és olvasói virrasztást tartanak január 6-án a Magvető Caféban.

Spiró György író a 24.hu-nak nyilatkozott Morcsányi Gézáról, akiről azt mondta, egyszerre volt meg benne a közgazdák józansága, valamint az irodalom és a színház szeretete. Ez a két vonás nagyon szerencsésen párosult nála, ami főleg akkor ért be, amikor elkezdett kiadókat üzemeltetni – tette hozzá. A művész felidézte azt is, hogy Morcsányival először a hetvenes évek elején találkozott a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. „Nagyon kedves, jóindulatú, művelt srácot ismertem meg a személyében, aki magasságánál fogva is kilógott fölfelé a csoportból” – mondta. A Magvető Kiadónál elért eredményei kapcsán pedig arról beszélt, egy nyereséges, mégis színvonalas műhelyt hozott létre. „Ez az ő lovardája, amit ő épített fel, és azóta is együtt vagyunk.

Itt nincs fúrás, áskálódás, szeretjük egymást. A magyar irodalomban ez rendkívül nagy eredmény.

A Radnóti Színház Bálint András és Valló Péter írásaival emlékezett meg. Bálint András még Morcsányi halála előtt írott szövegét osztotta meg, amelyben a közös munkáikat, élményeiket elevenítette fel, például egy közös nyaralást, a Testről és lélekről bemutatóját vagy egy televíziós szereplését. „Bámulom egy televíziós beszélgetésben: hiteles, finom és szabatos kifejezések, csak hatalmas kézmozdulatai árulkodnak keserű indulatairól, pontosan elemzi a magyar kultúrpolitikát, a reménytelenség biztonságával…” – írta.

Valló Péter pedig a színház hercegének nevezte Morcsányit.

„Maga volt a jó ízlés. A választékosság. A mértéktartás. A megengedő mosoly. Az elegancia. Tébolyodottan rohangáltak körülötte az írók, a színészek, a rendezők, a szerkesztők, állt mosolyogva és a puszta jelenlététől lenyugodtak és a helyükre kerültek a dolgok. A barátunk volt. Felejthetetlen jóbarátunk” – fogalmazott.

Boldizsár Ildikó író Facebook-posztjában arról írt, éppen a Morcsányinak szóló köszönetnyilvánítását írta új könyvébe, amikor megérkezett a halálhír. „Már nem fogod olvasni. De tudom, hogy valahogy csak eljut hozzád. Valahogy mindig minden eljutott. Felnőtt életem legmeghatározóbb alakja vagy. Mindent továbbviszek és mindent továbbadok, amit tanítottál nekem.

Hű leszek a munkatársi, szerzői és baráti beszélgetéseinkhez, és örökké szeretni foglak

– búcsúzott.

A Rózsavölgyi Szalon szintén a közösségi médiában adott hangot megrendülésének. „Barátunk volt. Dolgozott itt is. Legutóbb Molnár Piroskának és Jordán Tamásnak újra fordította a Kései találkozást. Egy időben – szombatonként – könyvklubot, olvasókört vezetett nálunk. Nagyra becsültük. Csodás szellemiség volt. Okos, érzékeny, emberi. Jó volt vele, mellette lenni. Hallgatni, figyelni, nézni őt” – emlékeztek meg róla.

Dragomán György egy korábbi szövegét osztotta meg, amelyet 2015-ben írt, amikor Morcsányi Géza felállt a Magvető Kiadó igazgatói székéből, és amely az Oroszlánkórus című kötetébe is bekerült. „Fájdalmas, rövid, már-már a vers határát súroló szövegek ezek a gyászról, arról, hogy mennyire kevéssé ismerjük is azokat akiket szerettünk” – zárta a posztját az írás végén.

Fejléckép: Morcsányi Géza a Kései találkozás olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Ingyenesen láthatjuk a Testről és lélekrőlt a FILMIO-n

Kapcsolódó

Ingyenesen láthatjuk a Testről és lélekrőlt a FILMIO-n

Morcsányi Géza emléke előtt tiszteleg a hétvégén a Nemzeti Filmintézet, streaming platformjukon ugyanis ingyenesen elérhetővé teszik a napokban elhunyt dramaturg főszereplésével készült drámát, amellyel Enyedi Ildikó 2017-ben elhódította a Berlinale fődíját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Sandra Hüller, Mads Mikkelsen és Tarr Béla is Európai Filmdíjat kapott

A 36. Európai Filmdíjak abszolút győztese Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című drámája lett, amellyel többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is elnyerte. Az eseményen tiszteletbeli életműdíjat adományoztak Tarr Béla Kossuth-díjas rendezőnek. 
Vizuál

Elhunyt Ryan O’Neal

A hetvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja nyolcvankét éves korában hunyt el, halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be. Az Oscar-jelölt színész karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Stanley Kubrick vagy Peter Bogdanovich.
Vizuál

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Vera Molnár

A magyar származású francia képzőművész halálhíréről a párizsi Pompidou Központ számolt be. Vera Molnárt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.
Könyv

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Színház

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Könyv magazin

Beleolvasó – Riley Black: Dinoszauruszok

A dinoszauruszok jó ideje foglalkoztatják az emberiséget. Évmilliókon át ők uralták a történelem előtti világot, és most, több millió évvel tömeges kihalásuk után a mi képzeletünket uralják. Olvasson bele ön is Riley Black új kötetébe!
Könyv hír

Kovács András Ferenc és Láng Orsolya is Bertók László Költészeti Díjat kapott

Az elismeréseket december 6-án, Bertók László születésnapján adták át Pécsett. A nagydíjjal Kovács András Ferenc életművét ismerték el, míg Láng Orsolya kisdíjat vehetett át. 
Könyv magazin

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.
Könyv hír

Füst Milán-díjat kapott Szvoren Edina és Kukorelly Endre

A Füst Milán özvegye által alapított elismerést december 5-én adták át az Írók Boltjában, a művészeket Deczki Sarolta és Garaczi László laudálta.