Könyv

Nádasdy Ádám nyelvi mítoszirtást végez

2020.03.26. 17:50
Ajánlom
Legújabb kötetéből kiderül, mi bizonyítja a finnugor eredetet, miért olyan nehezen érthető a Halotti Beszéd és miért tér el a helyesírás a kiejtéstől.

Miért finnugor nyelv a magyar? Nos, azért, mert a nyelvészek ezt állapították meg.

Ez bizony ilyen egyszerű. A gombák nem növények. Miért nem? Mert a biológusok ezt állapították meg. A gombák ugyanis nem tudják a szenet a levegőből fölvenni, mint a növények - tehát nem növények. Egyébként én úgy ránézésre növénynek mondanám őket, hiszen a földből nőnek ki, és nem tudnak elszaladni, de úgy látszik, az én kritériumaim nem mérvadóak."

Nádasdy Ádám a magyar nyelv "suttogója". Megszelídítette nekünk Shakespeare munkásságának jelentős részét, Dante Isteni színjátékát, sőt a magyar nyelvű irodalom klasszikusaihoz is sikerült ismét közel csalogatnia az olvasókat. Jelenleg épp a Jól láthatóan lógok itt című verseskötetével került fel az idei Libri-díj döntősei közé - ezt a könyvet Vámos Miklós is szeretteA költő, műfordító, esszéista, közíró, egyetemi tanár és nyelvész ehhez az utóbbi titulusához tért vissza új, Milyen nyelv a magyar? című könyvével. Ez a vállalkozása talán még a többieknél is rettegettebb: a saját anyanyelvünket kell háziasítania számunkra, hogy megszokjuk egymást: mi a nyelvet és fordítva. Használjuk és belakjuk, ne törjük kerékbe, de azért vitrinbe se helyezzük. 

Nadasdy_ebookv3okJO-161817.jpg

Útmutató (Fotó/Forrás: Líra)

Ez a kis könyv a magyar nyelv iránt érdeklődőknek szól. Igyekeztem érdekes dolgokat elmesélni erről a gyönyörű nyelvről (ezt mint magánember mondom; a nyelvészet nem ismeri a „gyönyörű" fogalmát!), de célom nem a kimerítő leírás volt

- mondja új könyvéről Nádasdy Ádám elragadó szakmai lelkesedéssel.

„Se nem tankönyv ez, se nem kézikönyv - viszont remélem, sokak érdeklődését fel tudja kelteni, és előveszik a könyv végén felsorolt további olvasmányok valamelyikét. Néhol azért eléggé szakszerű leszek, mert muszáj megmutatni, hogyan dolgozik a nyelvész és milyen alapon teszi megállapításait - hogy mi az a »gyök«, mi bizonyítja a finnugor eredetet, miért nincs egyszerűsödés, miért olyan nehezen érthető a Halotti Beszéd, miért tér el a helyesírás a kiejtéstől, és így tovább. Az itt leírtakat (néhány dologtól eltekintve) nem én találtam ki, hanem tudós elődeim és mai kollégáim vették észre, kutatták ki és írták meg."

A kötet március végén e-book formátumban már elérhető lesz - a járványhelyzetre tekintettel ez egy minden szempontból praktikus megoldás - az ortodox nyomtatott-pártiaknak pedig április 16-ig kell várniuk, hogy kézbe vehessék a kék kötetet. 

Addig is mutatunk néhány oldalnyi beleolvasót:

nadasdy-beliv-tordelt5-NYOMDAI11-13-page-001-170750.jpg

Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar? (Fotó/Forrás: Líra)

nadasdy-beliv-tordelt5-NYOMDAI11-13-page-002-170750.jpg

Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar? (Fotó/Forrás: Líra)

 

nadasdy-beliv-tordelt5-NYOMDAI11-13-page-003-170750.jpg

Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar? (Fotó/Forrás: Líra)

Nádasdy Ádám:  Milyen nyelv a magyar?
Oldalszám: 204 oldal
Ár: 2990 Ft
Corvina Kiadó

Megjelenés:
e-book 2020. március 19.
nyomtatott 2020. április 16.

Kövesse Nádasdy Ádám új könyvének rendhagyó bemutatóját március 31-én 16.00-tól a Facebookon!

Nadasdy2-202444.png

Rendhagyó könyvbemutató (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Kövesse a Fidelio és a Líra Könyv Zrt. sorozatát ide kattintva!

A KULT50 bemutatja: Nádasdy Ádám

Kapcsolódó

A KULT50 bemutatja: Nádasdy Ádám

Nádasdy Ádám nem csupán nyelven, de a nyelvről is tud írni. Szórakoztatóan, élvezetesen,szenvedéllyel. Nádasdy Ádám portréja a Fidelio gondozásában megjelent KULT50 kiadványból.

Kortársait küldte a Pokolra Dante

Kortársait küldte a Pokolra Dante

Mi számít bűnnek? Értjük-e még az Isteni színjáték utalásait és hol említi Dante hazánkat? Nádasdy Ádámmal az Isteni színjáték új fordítása kapcsán beszélgettünk.

Csak még egy oldalt

Ismered az érzést, amikor már rég aludnod kéne, vagy el kellett volna indulnod, de nem tudod letenni a könyvet, amit olvasol? Csak még egy oldalt! Aztán tényleg abbahagyom... Mivel mi is ilyen lelkes könyvmolyok vagyunk és hiszünk abban – Emma Thompson szavaival –, hogy a könyvek a megfelelő pillanatban találnak meg bennünket. Ezért a Líra Könyv Zrt.-vel együttműködve igyekszünk pótolni a fesztiválokat és könyvbemutatókat, hírt adunk a friss megjelenésekről, sőt bele is olvashattok a kötetekbe. Csak még egy oldalt...

A sorozat részei ide kattintva érhetők el!

Legnépszerűbb

Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Zenés színház

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv tompa andrea

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Könyv hangoskönyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Könyv Film

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.
Könyv Jonathan Swift

Aki annyira szatirikusan írt Angliáról, hogy mesének hitték – Jonathan Swift

Kétszázhetvenöt éve, 1745. október 19-én hunyt el Jonathan Swift ír-angol író, költő, a szatíra mestere, a Gulliver utazásai című regény szerzője. 
Könyv ajánló

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.