Könyv

Nádasdy Ádám nyelvi mítoszirtást végez

2020.03.26. 17:50
Ajánlom
Legújabb kötetéből kiderül, mi bizonyítja a finnugor eredetet, miért olyan nehezen érthető a Halotti Beszéd és miért tér el a helyesírás a kiejtéstől.

Miért finnugor nyelv a magyar? Nos, azért, mert a nyelvészek ezt állapították meg.

Ez bizony ilyen egyszerű. A gombák nem növények. Miért nem? Mert a biológusok ezt állapították meg. A gombák ugyanis nem tudják a szenet a levegőből fölvenni, mint a növények - tehát nem növények. Egyébként én úgy ránézésre növénynek mondanám őket, hiszen a földből nőnek ki, és nem tudnak elszaladni, de úgy látszik, az én kritériumaim nem mérvadóak."

Nádasdy Ádám a magyar nyelv "suttogója". Megszelídítette nekünk Shakespeare munkásságának jelentős részét, Dante Isteni színjátékát, sőt a magyar nyelvű irodalom klasszikusaihoz is sikerült ismét közel csalogatnia az olvasókat. Jelenleg épp a Jól láthatóan lógok itt című verseskötetével került fel az idei Libri-díj döntősei közé - ezt a könyvet Vámos Miklós is szeretteA költő, műfordító, esszéista, közíró, egyetemi tanár és nyelvész ehhez az utóbbi titulusához tért vissza új, Milyen nyelv a magyar? című könyvével. Ez a vállalkozása talán még a többieknél is rettegettebb: a saját anyanyelvünket kell háziasítania számunkra, hogy megszokjuk egymást: mi a nyelvet és fordítva. Használjuk és belakjuk, ne törjük kerékbe, de azért vitrinbe se helyezzük. 

Nadasdy_ebookv3okJO-161817.jpg

Útmutató (Fotó/Forrás: Líra)

Ez a kis könyv a magyar nyelv iránt érdeklődőknek szól. Igyekeztem érdekes dolgokat elmesélni erről a gyönyörű nyelvről (ezt mint magánember mondom; a nyelvészet nem ismeri a „gyönyörű" fogalmát!), de célom nem a kimerítő leírás volt

- mondja új könyvéről Nádasdy Ádám elragadó szakmai lelkesedéssel.

„Se nem tankönyv ez, se nem kézikönyv - viszont remélem, sokak érdeklődését fel tudja kelteni, és előveszik a könyv végén felsorolt további olvasmányok valamelyikét. Néhol azért eléggé szakszerű leszek, mert muszáj megmutatni, hogyan dolgozik a nyelvész és milyen alapon teszi megállapításait - hogy mi az a »gyök«, mi bizonyítja a finnugor eredetet, miért nincs egyszerűsödés, miért olyan nehezen érthető a Halotti Beszéd, miért tér el a helyesírás a kiejtéstől, és így tovább. Az itt leírtakat (néhány dologtól eltekintve) nem én találtam ki, hanem tudós elődeim és mai kollégáim vették észre, kutatták ki és írták meg."

A kötet március végén e-book formátumban már elérhető lesz - a járványhelyzetre tekintettel ez egy minden szempontból praktikus megoldás - az ortodox nyomtatott-pártiaknak pedig április 16-ig kell várniuk, hogy kézbe vehessék a kék kötetet. 

Addig is mutatunk néhány oldalnyi beleolvasót:

nadasdy-beliv-tordelt5-NYOMDAI11-13-page-001-170750.jpg

Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar? (Fotó/Forrás: Líra)

nadasdy-beliv-tordelt5-NYOMDAI11-13-page-002-170750.jpg

Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar? (Fotó/Forrás: Líra)

 

nadasdy-beliv-tordelt5-NYOMDAI11-13-page-003-170750.jpg

Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar? (Fotó/Forrás: Líra)

Nádasdy Ádám:  Milyen nyelv a magyar?
Oldalszám: 204 oldal
Ár: 2990 Ft
Corvina Kiadó

Megjelenés:
e-book 2020. március 19.
nyomtatott 2020. április 16.

Kövesse Nádasdy Ádám új könyvének rendhagyó bemutatóját március 31-én 16.00-tól a Facebookon!

Nadasdy2-202444.png

Rendhagyó könyvbemutató (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Kövesse a Fidelio és a Líra Könyv Zrt. sorozatát ide kattintva!

A KULT50 bemutatja: Nádasdy Ádám

Kapcsolódó

A KULT50 bemutatja: Nádasdy Ádám

Nádasdy Ádám nem csupán nyelven, de a nyelvről is tud írni. Szórakoztatóan, élvezetesen,szenvedéllyel. Nádasdy Ádám portréja a Fidelio gondozásában megjelent KULT50 kiadványból.

Kortársait küldte a Pokolra Dante

Kortársait küldte a Pokolra Dante

Mi számít bűnnek? Értjük-e még az Isteni színjáték utalásait és hol említi Dante hazánkat? Nádasdy Ádámmal az Isteni színjáték új fordítása kapcsán beszélgettünk.

Csak még egy oldalt

Ismered az érzést, amikor már rég aludnod kéne, vagy el kellett volna indulnod, de nem tudod letenni a könyvet, amit olvasol? Csak még egy oldalt! Aztán tényleg abbahagyom... Mivel mi is ilyen lelkes könyvmolyok vagyunk és hiszünk abban – Emma Thompson szavaival –, hogy a könyvek a megfelelő pillanatban találnak meg bennünket. Ezért a Líra Könyv Zrt.-vel együttműködve igyekszünk pótolni a fesztiválokat és könyvbemutatókat, hírt adunk a friss megjelenésekről, sőt bele is olvashattok a kötetekbe. Csak még egy oldalt...

A sorozat részei ide kattintva érhetők el!

Legnépszerűbb

Színház

A Churchill és Garbo bemutatójával nyit újra a Rózsavölgyi Szalon

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a Churchill és Garbo című darabban, amelyet május 17-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon, ezzel újra kinyitva kapuját a közönség előtt.
Színház

Megújult műsorral érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A pandémia és a bizonytalan pályázati támogatások miatt módosul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada – tudatta Barnák László, a fesztivál ügyvezető igazgatója.
Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

Hamarosan a mozikban Gothár Péter új filmje, a Hét kis véletlen

Gothár Péter filmjei érzékeny vizuális és zenei világ megteremtésére vállalkoznak, ezt ígéri új munkája, a Hét kis véletlen is. A filmet május 13-tól előjátsszák a mozik, az országos premiert május 20-án tartják.
Vizuál

A 125. évfordulóján nyitja meg újra kapuit a Műcsarnok

Különleges programokkal ünnepli nyitásának 125. évfordulóját és az újranyitást a Műcsarnok, május 4-én.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Elhalasztják az Ünnepi Könyvhetet

A 92. Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése döntése alapján 2021. szeptember 2. és 5. között rendezik meg - a tervek szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén.
Könyv hír

Kortárs versek a peronon

A Milleniumi Földalatti Vasút rendhagyó módon ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A BKV és az Aranyhíd Polgári Egyesület együttműködésében egy héten át kortárs költők versei szólnak az állomásokon.
Könyv videó

Heti groteszk: Hirtelen sötét lett

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv magazin

„Bébivel az ivóban. Havas lépcső. Villa.” – Előkerültek Pilinszky álmai

A Pilinszky100 jubileumi irodalmi sorozat felvétele kapcsán egy negyven éve lappangó keményfedeles füzet került elő Székesfehérváron. A kéziraton szereplő jegyzeteket és Pilinszky János többoldalas álomleírásait Juhász Anna irodalmár olvashatta először.
Könyv podcast

„Ezt megint nem lehet majd elmesélni” – Mesterházi Mónika a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio április 28-án, szerda este fél 8-kor induló új irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az első adás vendége Mesterházi Mónika költő, műfordító.