Könyv

Nádasdy Ádám nyelvi mítoszirtást végez

2020.03.26. 17:50
Ajánlom
Legújabb kötetéből kiderül, mi bizonyítja a finnugor eredetet, miért olyan nehezen érthető a Halotti Beszéd és miért tér el a helyesírás a kiejtéstől.

Miért finnugor nyelv a magyar? Nos, azért, mert a nyelvészek ezt állapították meg.

Ez bizony ilyen egyszerű. A gombák nem növények. Miért nem? Mert a biológusok ezt állapították meg. A gombák ugyanis nem tudják a szenet a levegőből fölvenni, mint a növények - tehát nem növények. Egyébként én úgy ránézésre növénynek mondanám őket, hiszen a földből nőnek ki, és nem tudnak elszaladni, de úgy látszik, az én kritériumaim nem mérvadóak."

Nádasdy Ádám a magyar nyelv "suttogója". Megszelídítette nekünk Shakespeare munkásságának jelentős részét, Dante Isteni színjátékát, sőt a magyar nyelvű irodalom klasszikusaihoz is sikerült ismét közel csalogatnia az olvasókat. Jelenleg épp a Jól láthatóan lógok itt című verseskötetével került fel az idei Libri-díj döntősei közé - ezt a könyvet Vámos Miklós is szeretteA költő, műfordító, esszéista, közíró, egyetemi tanár és nyelvész ehhez az utóbbi titulusához tért vissza új, Milyen nyelv a magyar? című könyvével. Ez a vállalkozása talán még a többieknél is rettegettebb: a saját anyanyelvünket kell háziasítania számunkra, hogy megszokjuk egymást: mi a nyelvet és fordítva. Használjuk és belakjuk, ne törjük kerékbe, de azért vitrinbe se helyezzük. 

Nadasdy_ebookv3okJO-161817.jpg

Útmutató (Fotó/Forrás: Líra)

Ez a kis könyv a magyar nyelv iránt érdeklődőknek szól. Igyekeztem érdekes dolgokat elmesélni erről a gyönyörű nyelvről (ezt mint magánember mondom; a nyelvészet nem ismeri a „gyönyörű" fogalmát!), de célom nem a kimerítő leírás volt

- mondja új könyvéről Nádasdy Ádám elragadó szakmai lelkesedéssel.

„Se nem tankönyv ez, se nem kézikönyv - viszont remélem, sokak érdeklődését fel tudja kelteni, és előveszik a könyv végén felsorolt további olvasmányok valamelyikét. Néhol azért eléggé szakszerű leszek, mert muszáj megmutatni, hogyan dolgozik a nyelvész és milyen alapon teszi megállapításait - hogy mi az a »gyök«, mi bizonyítja a finnugor eredetet, miért nincs egyszerűsödés, miért olyan nehezen érthető a Halotti Beszéd, miért tér el a helyesírás a kiejtéstől, és így tovább. Az itt leírtakat (néhány dologtól eltekintve) nem én találtam ki, hanem tudós elődeim és mai kollégáim vették észre, kutatták ki és írták meg."

A kötet március végén e-book formátumban már elérhető lesz - a járványhelyzetre tekintettel ez egy minden szempontból praktikus megoldás - az ortodox nyomtatott-pártiaknak pedig április 16-ig kell várniuk, hogy kézbe vehessék a kék kötetet. 

Addig is mutatunk néhány oldalnyi beleolvasót:

nadasdy-beliv-tordelt5-NYOMDAI11-13-page-001-170750.jpg

Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar? (Fotó/Forrás: Líra)

nadasdy-beliv-tordelt5-NYOMDAI11-13-page-002-170750.jpg

Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar? (Fotó/Forrás: Líra)

 

nadasdy-beliv-tordelt5-NYOMDAI11-13-page-003-170750.jpg

Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar? (Fotó/Forrás: Líra)

Nádasdy Ádám:  Milyen nyelv a magyar?
Oldalszám: 204 oldal
Ár: 2990 Ft
Corvina Kiadó

Megjelenés:
e-book 2020. március 19.
nyomtatott 2020. április 16.

Kövesse Nádasdy Ádám új könyvének rendhagyó bemutatóját március 31-én 16.00-tól a Facebookon!

Nadasdy2-202444.png

Rendhagyó könyvbemutató (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Kövesse a Fidelio és a Líra Könyv Zrt. sorozatát ide kattintva!

A KULT50 bemutatja: Nádasdy Ádám

Kapcsolódó

A KULT50 bemutatja: Nádasdy Ádám

Nádasdy Ádám nem csupán nyelven, de a nyelvről is tud írni. Szórakoztatóan, élvezetesen,szenvedéllyel. Nádasdy Ádám portréja a Fidelio gondozásában megjelent KULT50 kiadványból.

Kortársait küldte a Pokolra Dante

Kortársait küldte a Pokolra Dante

Mi számít bűnnek? Értjük-e még az Isteni színjáték utalásait és hol említi Dante hazánkat? Nádasdy Ádámmal az Isteni színjáték új fordítása kapcsán beszélgettünk.

Csak még egy oldalt

Ismered az érzést, amikor már rég aludnod kéne, vagy el kellett volna indulnod, de nem tudod letenni a könyvet, amit olvasol? Csak még egy oldalt! Aztán tényleg abbahagyom... Mivel mi is ilyen lelkes könyvmolyok vagyunk és hiszünk abban – Emma Thompson szavaival –, hogy a könyvek a megfelelő pillanatban találnak meg bennünket. Ezért a Líra Könyv Zrt.-vel együttműködve igyekszünk pótolni a fesztiválokat és könyvbemutatókat, hírt adunk a friss megjelenésekről, sőt bele is olvashattok a kötetekbe. Csak még egy oldalt...

A sorozat részei ide kattintva érhetők el!

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az interneten közvetítik a János-passiót a lipcsei Tamás-templomból

A koronavírus-járvány ellenére fel fog csendülni Johann Sebastian Bach János-passiója a lipcsei Tamás-templomban nagypénteken, az eseményt az interneten élőben közvetítik, és együtt éneklésre biztatják a nézőket.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Színház

Gálvölgyi János: „Nem engedheti el magát az ember”

Azt mondja Gálvölgyi János, a korlátozás világában sem engedheti el magát, s ha most bármelyik reggel kapna egy telefont, hogy este előadása van, nem kezdene el kapkodni, készen állna. Interjúnkban arról is beszél, a színháznak az online tér igazából a karantén.
Vizuál

A népharag miatt nem pótolta a Milói Vénusz karjait a Louvre restaurátora

A karokon kívül ékszerek és festék is volt eredetileg a szobron. Kétszáz éve, 1820. április 8-án fedezte fel az alkotást egy földműves.
Klasszikus

Passiók, minden mennyiségben!

A húsvéti ünnepek alatt Johann Sebastian Bach több műve is felcsendül az online térben. A Máté-passiót a Concertgebouw Zenekar szólaltatja meg, a János-passiót pedig két előadásban is élvezhetjük.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Kovács András Ferenc a karanténban – Beszélgetőtársa Nyáry Krisztián

Április 10-én 16 órakor, Kovács András Ferenc költő, esszéíró, műfordító lesz Nyáry Krisztián vendége a Líra Könyv beszélgetéssorozatában.
Könyv Csak még egy oldalt

Olvass bele a Ferenc pápa megmondja című kötetbe!

Nem kell kereszténynek, sőt még vallásosnak lenni sem, hogy találjunk megfontolandó, értékes és bátorító gondolatokat a kötetben található írások között.
Könyv ajánló

Tóth Csaba a karanténban – Beszélgetőtársa Nyáry Krisztián

Április 9-én 16 órakor Tóth Csaba politológus, szociológus, a társadalomtudományok és a fantasztikus világok közötti metszetek keresésének hazai úttörője lesz Nyáry Krisztián vendége a Líra Könyv beszélgetéssorozatában.
Könyv ajánló

Darvasi László a karanténban – Nyáry Krisztián beszélgetéssorozata

Április 8-án 16 órakor Darvasi László költő, író lesz Nyáry Krisztián vendége a Líra Könyv oldalán követhető online videósorozatban.
Könyv interjú

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.