Könyv

Nádasdy Ádám online mutatja be új kötetét

2020.03.31. 10:55
Ajánlom
A nyelvésszel Nyáry Krisztián beszélget Milyen nyelv a magyar? cím kötete kapcsán.

A beszélgetést kedd délután 16:00-tól a Facebookon lehet követni, de cikkünk is frissül az aktuális linkkel. 

 

"Ennyire érthető, logikus, vicces és okos könyvet csak az tud írni a magyar nyelvről, aki rajong érte. Tankönyvként, érettségi felkészítőként is működik, de én majdnem regényként olvastam" - írja online sorozatának mai részéről Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója a karantén miatt kialakult különleges helyzetben is segít, hogy ne maradjunk kultúra és főleg könyvek nélkül. Új műsorának első részében Grecsó Krisztiánnal beszélgetett arról, mit érdemes olvasni a kényszerű otthoni tartózkodás alatt. A másodikban Spiró György ajánlott köteteket, majd Závada Pál javaslatait hallgathatták meg az érdeklődő.

91376531_3646058072102551_3499374142568792064_o-105126.jpg

Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar? (Fotó/Forrás: Facebook)

A mai nap annyiból rendhagyó, hogy egyúttal ez Nádasdy Ádám új kötetének, a Milyen nyelv a magyar?-nak a könyvbemutatója is. "Ma sok mindent fogok kérdezni Nádasdy Ádámtól, de ezeket mindenképpen felteszem:

Honnan jön ez a nyelv? Mióta létezik? Miért nem hasonlít a rokonaira? Kicsi és veszélyeztetett nyelvünk van?

Meg kell-e védenünk valamitől? Létezik-e sajátosan magyar nyelvi gondolkodás? Hogyan változik, és jó-e ez nekünk?" - ígéri az irodalmár. 

A könyvről, amely a szerző bevallása szerint „Se nem tankönyv ez, se nem kézikönyv - viszont remélem, sokak érdeklődését fel tudja kelteni, és előveszik a könyv végén felsorolt további olvasmányok valamelyikét" már írtunk röviden. Sőt, néhány oldalt meg is osztottunk, hogy beleolvashassanak az érdeklődők. 

Nádasdy Ádám nyelvi mítoszirtást végez

Kapcsolódó

Nádasdy Ádám nyelvi mítoszirtást végez

Legújabb kötetéből kiderül, mi bizonyítja a finnugor eredetet, miért olyan nehezen érthető a Halotti Beszéd és miért tér el a helyesírás a kiejtéstől.

A Líra Könyv Zrt. könyveit a boltok zárvatartása alatt sem kell nélkülöznie: online megrendelhet köteteit a járványhelyzet alatt is házhoz szállítják. Ha pedig ennél is biztosabbra akar menni, próbálja ki az elektronikus könyveket. A Nádasdy-kötet esetében így hamarabb is olvashatja a könyvet, mint a nyomtatott változatot vásárlók.

Csak még egy oldalt

Ismered az érzést, amikor már rég aludnod kéne, vagy el kellett volna indulnod, de nem tudod letenni a könyvet, amit olvasol? Csak még egy oldalt! Aztán tényleg abbahagyom... Mivel mi is ilyen lelkes könyvmolyok vagyunk és hiszünk abban – Emma Thompson szavaival –, hogy a könyvek a megfelelő pillanatban találnak meg bennünket. Ezért a Líra Könyv Zrt.-vel együttműködve igyekszünk pótolni a fesztiválokat és könyvbemutatókat, hírt adunk a friss megjelenésekről, sőt bele is olvashattok a kötetekbe. Csak még egy oldalt...

A sorozat részei ide kattintva érhetők el!

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Pótnagyi kölcsönző - Megható akció a tapolcai könyvtárban

Szívet melengető kezdeményezést indított a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum, a Tapolcai Nőklubbal együttműködésben: azokat a gyerekeket, akiket a szüleik védettségi igazolvány hiányában nem kísérhetnek el a könyvtárba, rábízhatják a nőklub lelkes tagjaira.
Könyv hír

Elhalasztják az Ünnepi Könyvhetet

A 92. Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése döntése alapján 2021. szeptember 2. és 5. között rendezik meg - a tervek szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén.
Könyv hír

Kortárs versek a peronon

A Milleniumi Földalatti Vasút rendhagyó módon ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A BKV és az Aranyhíd Polgári Egyesület együttműködésében egy héten át kortárs költők versei szólnak az állomásokon.
Könyv videó

Heti groteszk: Hirtelen sötét lett

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv magazin

„Bébivel az ivóban. Havas lépcső. Villa.” – Előkerültek Pilinszky álmai

A Pilinszky100 jubileumi irodalmi sorozat felvétele kapcsán egy negyven éve lappangó keményfedeles füzet került elő Székesfehérváron. A kéziraton szereplő jegyzeteket és Pilinszky János többoldalas álomleírásait Juhász Anna irodalmár olvashatta először.