Könyv

Nádasdy Ádám online mutatja be új kötetét

2020.03.31. 10:55
Ajánlom
A nyelvésszel Nyáry Krisztián beszélget Milyen nyelv a magyar? cím kötete kapcsán.

A beszélgetést kedd délután 16:00-tól a Facebookon lehet követni, de cikkünk is frissül az aktuális linkkel. 

 

"Ennyire érthető, logikus, vicces és okos könyvet csak az tud írni a magyar nyelvről, aki rajong érte. Tankönyvként, érettségi felkészítőként is működik, de én majdnem regényként olvastam" - írja online sorozatának mai részéről Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója a karantén miatt kialakult különleges helyzetben is segít, hogy ne maradjunk kultúra és főleg könyvek nélkül. Új műsorának első részében Grecsó Krisztiánnal beszélgetett arról, mit érdemes olvasni a kényszerű otthoni tartózkodás alatt. A másodikban Spiró György ajánlott köteteket, majd Závada Pál javaslatait hallgathatták meg az érdeklődő.

91376531_3646058072102551_3499374142568792064_o-105126.jpg

Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar? (Fotó/Forrás: Facebook)

A mai nap annyiból rendhagyó, hogy egyúttal ez Nádasdy Ádám új kötetének, a Milyen nyelv a magyar?-nak a könyvbemutatója is. "Ma sok mindent fogok kérdezni Nádasdy Ádámtól, de ezeket mindenképpen felteszem:

Honnan jön ez a nyelv? Mióta létezik? Miért nem hasonlít a rokonaira? Kicsi és veszélyeztetett nyelvünk van?

Meg kell-e védenünk valamitől? Létezik-e sajátosan magyar nyelvi gondolkodás? Hogyan változik, és jó-e ez nekünk?" - ígéri az irodalmár. 

A könyvről, amely a szerző bevallása szerint „Se nem tankönyv ez, se nem kézikönyv - viszont remélem, sokak érdeklődését fel tudja kelteni, és előveszik a könyv végén felsorolt további olvasmányok valamelyikét" már írtunk röviden. Sőt, néhány oldalt meg is osztottunk, hogy beleolvashassanak az érdeklődők. 

Nádasdy Ádám nyelvi mítoszirtást végez

Kapcsolódó

Nádasdy Ádám nyelvi mítoszirtást végez

Legújabb kötetéből kiderül, mi bizonyítja a finnugor eredetet, miért olyan nehezen érthető a Halotti Beszéd és miért tér el a helyesírás a kiejtéstől.

A Líra Könyv Zrt. könyveit a boltok zárvatartása alatt sem kell nélkülöznie: online megrendelhet köteteit a járványhelyzet alatt is házhoz szállítják. Ha pedig ennél is biztosabbra akar menni, próbálja ki az elektronikus könyveket. A Nádasdy-kötet esetében így hamarabb is olvashatja a könyvet, mint a nyomtatott változatot vásárlók.

Csak még egy oldalt

Ismered az érzést, amikor már rég aludnod kéne, vagy el kellett volna indulnod, de nem tudod letenni a könyvet, amit olvasol? Csak még egy oldalt! Aztán tényleg abbahagyom... Mivel mi is ilyen lelkes könyvmolyok vagyunk és hiszünk abban – Emma Thompson szavaival –, hogy a könyvek a megfelelő pillanatban találnak meg bennünket. Ezért a Líra Könyv Zrt.-vel együttműködve igyekszünk pótolni a fesztiválokat és könyvbemutatókat, hírt adunk a friss megjelenésekről, sőt bele is olvashattok a kötetekbe. Csak még egy oldalt...

A sorozat részei ide kattintva érhetők el!

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kihirdették az Év Gyerekkönyve-díjasokat

Zalka Csenge Virág, Huszti Gergely, Paulovkin Boglárka, Havasi Attila és Varró Dániel tevékenységét is elismerték.
Könyv hír

Fiatal irodalmároknak szóló alkotói pályázatokat írtak ki

A Petőfi Irodalmi Múzeum által meghirdetett Móricz Zsigmond-, Örkény István- és Babits Mihály-ösztöndíj beadási határideje július elseje.
Könyv ajánló

Online rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált és Könyvvásárt

Szerdától vasárnapig, június 7-ig öt napon át ötven programmal várják a szervezők az irodalom, olvasás és kultúra iránt érdeklődőket. Tematikus napon, a témához kapcsolódó kötetekkel emlékeznek meg Trianonról. A Margó Extrában délutánonként művészek beszélnek az olvasáshoz fűződő viszonyukról.
Könyv magazin

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Könyv Líra könyv

Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal

Június 2-án, Bende Józseffel Szegő János beszélget a kultikus könyvről.