Könyv

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

2022.05.23. 14:20
Ajánlom
Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 

Szereted a podcast műfaját?

Súlyos podcast-függő vagyok, legalább tizenöt olyan műsor van, amit rendszeresen hallgatok, és sok olyan, amire véletlenül találok rá. Nagyon szeretem ezt a műfajt, akár egész nap képes vagyok hallgatni az adásokat. A Covid alatt rengeteget futottam, olyankor nagyüzemben hallgattam podcastokat, szerelmese vagyok a műfajnak.

A Covid alatt több projektet is indítottál.

Gyakorlatilag a karantén első napján elindítottam a felolvasásaimat, amelyekkel minden másnap este 7 óra 7 perckor jelentkeztem. Bújtam a könyveket, és kerestem az anyagokat, akkoriban ez nagyon sokat segített: keretet adott és rutint. Aztán belevágtam egy saját beszélgetős műsorba is, hogy interakcióba léphessek az emberekkel. Kicsit az olvasásmániám is kapóra jött ehhez. 

Miért, mennyit olvasol?

Nem telhet el nap anélkül, hogy ne olvasnék. Négyéves korom óta gyakorlatilag megállás nélkül olvasok.

Számomra az irodalom – meglepő módon – nem a menekülést jelenti, hanem a megérkezést.

Egyszerűen segít épeszűnek maradni. Olvasás közben érzem azt, hogy van még energiám befogadni, hogy működik a fantáziám, hogy tevékenyen részt tudok venni valamilyen nem kézzelfogható dologban. Ami azért komikus, mert a szakmám sem kézzelfogható, mégis, nekem az olvasásra van szükségem ahhoz, hogy azt érezzem, élek. A prózáért úgy rajongok, mint mások a rockzenekarokért.

Grisnik Petra, színművész

1986-ban született Pécsett. Itt végezte általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait. Horvát nemzetiségi családban nevelkedett, pályáját a Pécsi Horvát Színházban kezdte 1999-ben. 2008-ban diplomázott a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának színész szakán. Gyakorlatát a kaposvári Csiky Gergely Színháznál töltötte, majd 2008-ban a társulathoz szerződött. Játszott népszínművekben, zenés, prózai, gyerek- és ifjúsági előadásokban, stúdió- és nagyszínpadi produkciókban egyaránt. Főszerepeket játszott Mohácsi János, Göttinger Pál, Rusznyák Gábor, Valló Péter és Kocsis Pál rendezéseiben. Legutóbb Czeizel Gábor rendezésében mutatkozott be a Spinoza Színházban, ahol a Capa, a világhírű háborús fotós című előadásban Besnyő Éva szerepét alakítja.

Vannak kedvenc műfajaid?

Gyakorlatilag mindenevőnek számítok.

Afféle impulzusolvasó vagyok, vagyis rá tudok kattanni dolgokra. Elsősorban az emberi történetek fognak meg. Van, hogy egy hónapig skandináv krimiket olvasok, mert akkor éppen szépirodalmat nem tudok befogadni, mégis szükségem van rá, hogy megmozgasson valami. Aztán ugyanilyen lelkesedéssel vetem bele magam a kortárs irodalomba, és nagy tételben fogyasztom a szépprózát. Vannak verses időszakaim is, pedig verset mondani nem szoktam. A versek a képi fantáziámat ébresztik fel, kicsit olyan, mintha fényképalbumokat nézegetnék: fel-felvillannak képek, látom a szereplőket, és néha magamat is közöttük.

Hogyan olvasol? Például jegyzetelsz?

Nagyon ragaszkodom a könyvhöz mint tárgyhoz. Beleírni nem szoktam, jegyzeteket is csak akkor készítek, ha konkrétan dolgom van a szöveggel, de szigorúan csak ceruzával. Bevallom, szamárfülezni szoktam, pedig nem szép dolog.

Haragudtál már könyvre?

Hát, Spiró György regénye, a Fogság elolvasása után, igen, volt bennem düh. Akkora űrt éreztem, valami örökre megváltozott, és nem tudtam, hogy mit kell most tenni, hogyan lehet tovább élni? Súlyosan katartikus élmény volt.

GrisnikPetra2021_CAttilaKleb_KLB5044bw-202959.jpg

Grisnik Petra (Fotó/Forrás: Kleb Attila)

Arra nem gondoltál, hogy te is írj valamit?

Kamaszkoromban írtam én is, mint mindenki, de volt egy pont, amikor rájöttem, hogy sosem fogok tudni úgy írni, mint azok, akiket olvasni szeretek. Azért sokat firkálok, kicsit grafomán is vagyok. Úgy szoktam például színházi szöveget tanulni, hogy leírom az egész darabot kézzel.

Rájöttem arra, hogy én a tökéletes fogyasztója vagyok az irodalomnak.

És a közvetítője is! Grecsó Krisztián Verájából például te készítettél színpadi adaptációt.

Ott szembesültem azzal, hogy mit jelent szöveggel dolgozni, pedig azt nem is megírnom kellett, hanem „csak” szétszálazni, és kiválasztani, hogy mit szeretnék belőle színpadra tenni. Brutális volt! Azóta még inkább tisztelem azokat, akik három-négyszáz oldalakat tudnak kiönteni a fejükből.

Akkor a lehető legjobb, ami történhet, hogy a Lírástudókban kérdezheted az írókat.

Nincs semmi, amit ennél jobban szeretnék most csinálni! Nagy megtiszteltetés a számomra, érzem a súlyát és a felelősségét is annak, hogyan lehet harminc percet beszélgetni arról, amin a szerzők éveken keresztül dolgoztak. Abban reménykedem, hogy sikerül átvinni a hallgatókba valamit abból a lelkesedésből, amit belőlem egy-egy olvasmányélmény ki tud váltani. Beszélgetni pedig imádok!

A Lírástudók május 25-én, szerdán jelentkezik új műsorral, Grisnik Petra vendége Závada Pál író.

A korábbi adásokat ITT hallgathatják meg. 

Fejléckép: Grisnik Petra (fotó: Takács Attila)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Ismét keresik az év legjobb első prózakötetét

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes az elismerés mellé egymillió forintot kap, illetve tizenötmillió forint értékű médiakampánnyal segítik könyve népszerűsítését.
Könyv hír

Kihirdették az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit

Bíró Kriszta, G. István László, Kiss Tibor Noé, Péntek Orsolya és Tompa Andrea számára hat hónapon keresztül biztosít támogatást a kerület a független, szabad alkotáshoz. A különdíjat Miklya Zsolt nyerte el. 
Könyv hír

Sikerlistás szerzőket díjazott a Libri

Mások mellett Náray Tamás, Frei Tamás, Karikó Katalin és Orvos-Tóth Noémi is Libri Irodalmi Díjban részesült. Az elismerést egy év kihagyást követően, új elv szerint, tizenkét kategóriában adták át. 
Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.