Könyv

„Nagyra becsült kollégáim munkáját veszi semmibe” – írói reakciók Demeter Szilárd kijelentéseire

2021.11.09. 16:35
Ajánlom
A hazai művészeti életben nagy port kavart Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának november 8-án a Telexen megjelent nyilatkozata, amely a magyar kulturális szféra minden szegmensét érintette.

A „magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért” és „a magyar könnyűzene koordinálásáért és társadalmasításáért” felelős miniszteri biztos a videóban arról beszélt, hogy szigorú ízlésvilágába a magyar irodalom nyolcvan százaléka nem fér bele, ezért "kukázná" azokat. 

Mint megjegyzi, Arany Jánost, Rilkét és Kemény Istvánt olvas szívesen, és hozzájuk képest jó néhány kortárs szerzőt kevésbé tart értékesnek. Név szerint Parti Nagy Lajost nevezte meg, akivel, mint fogalmaz, az a problémája, hogy 

az utóbbi években az ő tehetségéhez, és írói vagy költői nagyságához képest szarokat ad ki, mint szépirodalmi mű.  

Závada Pál a Népszava felkérésére írt nyilatkozatában minősíthetetlennek nevezte Demeter szavait, és kiáll Parti Nagy emberi és szakmai nagysága mellett: 

A vonatkozó kijelentések ezúttal is minősíthetetlenek, azokat fölidézni még annyiban sem szeretném, hogy megütközésemet megindokoljam. Akit pedig ez a nyilatkozó a mosdatlan szájára vett - Parti Nagy Lajos - szakmánk legkiválóbbjainak egyike, ráadásul jó barátom - részletezzem ezek után, mi a véleményem?

Jóérzésű ember undorral fordul el az ilyen viselkedéstől. De minderre rá is legyinthetnénk - bolond likból bolond szél fúj -, ha nem az volna a képtelen, méltatlan és a magyar kultúrát megalázóan provokáló helyzet, hogy ez az illető mekkora hatalommal bír, és hogy milyen híven képezi le a regnáló kormányzat értékrendjét és stílusát is."

A Kossuth- és József Attila-díjas író véleményéhez csatlakozott fia, Závada Péter költő is, aki a közösségi oldalán osztotta meg gondolatait és fejezte ki szolidaritását kollégáival kapcsolatban. Véleményével egyetértett Erdős Virág is, aki Závada Péter bejegyzését osztotta tovább. 

Magyar íróként tiltakozom Demeter Szilárd, a PIM főigazgatójának immár rendszeressé vált, kultúrpolitikushoz méltatlan stílusú kijelentései ellen, melyekkel hétről hétre a magyar irodalmat, színházat, zenét és filmet gyalázza, ezáltal pedig nagyra becsült kollégáim munkáját veszi semmibe. Szolidaritásomat fejezem ki továbbá Parti Nagy Lajos és minden olyan alkotó iránt, akikről az igazgató úr személyesen is méltatlanul nyilatkozott.

Nem irányíthatja a magyar kultúrát olyan ember, aki vállaltan lenézi azt."

Péterfy Gergely is megszólalt az ügyben, felháborodásának Facebook-oldalán adott hangot:

Demeter Szilárd bizonyos fokú profizmusra tett szert trollkodásból az utóbbi időkben és egész jól felméri, mit kell mondani ahhoz, hogy még a jobb érzésű fideszesek is úgy érezzék, legszívesebben a föld alá bújnának szégyenükben. A szabály itt is a trollkodás ökölszabálya, mondj olyan dolgokat, amelyeket egy intézmény igazgatója biztos, hogy semmilyen civilizált országban nem mondhat az általa irányított területről, csak ha azért mondja, hogy utána azonnal lemondhasson a posztjáról.

Majd keserűen hozzátette:

Az, hogy most ebben az interjúban épp kit fikáz és kit dicsér, alapvetően teljesen lényegtelen, azért érdemes belenézni (szerencsére nem túl hosszú anyag), mert kristálytisztán hozza az állami ideológia szintjére emelt trollkodás minden elemét. Ha mégsincs kedved végignézni, elmondom röviden a lényeget: mentsük meg Fluor Tomit Parti Nagy Lajostól!

Nyilvánosan kiállt továbbá Parti Nagy Lajos mellett mellett Nyáry Krisztián, Grecsó Krisztián és Jászberényi Sándor is, akik egy-egy Parti Nagy-művet osztottak meg a saját oldalukon. 

Demeter Szilárd a kortárs irodalmon túl sarkos véleményt fogalmazott meg a hazai könnyűzenei élettel, valamint a színházzal kapcsolatban is. Nyilatkozatából kiderül, a magyar könnyűzenében sem találja meg a minőséget, viszont az irodalomhoz hasonlóan itt is kiemelt néhány előadót, akinek munkásságáról elismerően nyilatkozott. Dicsérte Ferenczi Györgyöt, a Tankcsapdát, Lovasi Andrást, valamint Follow the Flow Nem tudja senki című számának háromszólamú feldolgozását Nági előadásában.

Hozzátette, a kulturális identitást kell erősíteni, ezt a feladatot szívesen vállalja is, ami álláspontja szerint a Petőfi Rádiónak is dolga lenne:

nemcsak a zenei trendeket, de a magyar fiatalok életmódját is formálni.

A színházat egy személyes élmény miatt "gyűlöli", számára olyan színházba járni, mint másoknak fogorvoshoz menni. Ezen felül a magyar filmeket sem szereti, hiszen érződik, hogy nem filmszínészek játszanak bennük, bár „kicsi, sárga, de a mienk” alapon figyelemmel követi őket, de meghatározó élményt nem tudna említeni az elmúlt évekből.

Fejléckép: Demeter Szilárd (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Új regénnyel jelentkezik Murakami Haruki áprilisban

Egyelőre nem sokat tudni a japán művész áprilisban megjelenő könyvéről, a kiadó sem a címét, sem pedig a cselekmény részleteit nem árulta el.
Könyv magyar irodalom

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Könyv hír

Küldj egy könyvölelést Valentin-napra!

Február 14-én Csehov, Jane Austen vagy épp Nyáry Krisztián könyvújdonságaival fejezhetjük ki az érzéseinket a Líra kampánya segítségével.
Könyv magazin

Az író, aki létre akarta hozni az USA 51. államát – 100 éve született Norman Mailer

Norman Mailert a modern próza- és újságírás úttörőjeként tartják számon, aki a leghitelesebben tudta kifejezni az 50-es és 60-as évek amerikai fiatalságának életérzését. Megítélését azonban némileg beárnyékolják életének bizonyos epizódjai.
Könyv magazin

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?