Könyv

„Nagyra becsült kollégáim munkáját veszi semmibe” – írói reakciók Demeter Szilárd kijelentéseire

2021.11.09. 16:35
Ajánlom
A hazai művészeti életben nagy port kavart Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának november 8-án a Telexen megjelent nyilatkozata, amely a magyar kulturális szféra minden szegmensét érintette.

A „magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért” és „a magyar könnyűzene koordinálásáért és társadalmasításáért” felelős miniszteri biztos a videóban arról beszélt, hogy szigorú ízlésvilágába a magyar irodalom nyolcvan százaléka nem fér bele, ezért "kukázná" azokat. 

Mint megjegyzi, Arany Jánost, Rilkét és Kemény Istvánt olvas szívesen, és hozzájuk képest jó néhány kortárs szerzőt kevésbé tart értékesnek. Név szerint Parti Nagy Lajost nevezte meg, akivel, mint fogalmaz, az a problémája, hogy 

az utóbbi években az ő tehetségéhez, és írói vagy költői nagyságához képest szarokat ad ki, mint szépirodalmi mű.  

Závada Pál a Népszava felkérésére írt nyilatkozatában minősíthetetlennek nevezte Demeter szavait, és kiáll Parti Nagy emberi és szakmai nagysága mellett: 

A vonatkozó kijelentések ezúttal is minősíthetetlenek, azokat fölidézni még annyiban sem szeretném, hogy megütközésemet megindokoljam. Akit pedig ez a nyilatkozó a mosdatlan szájára vett - Parti Nagy Lajos - szakmánk legkiválóbbjainak egyike, ráadásul jó barátom - részletezzem ezek után, mi a véleményem?

Jóérzésű ember undorral fordul el az ilyen viselkedéstől. De minderre rá is legyinthetnénk - bolond likból bolond szél fúj -, ha nem az volna a képtelen, méltatlan és a magyar kultúrát megalázóan provokáló helyzet, hogy ez az illető mekkora hatalommal bír, és hogy milyen híven képezi le a regnáló kormányzat értékrendjét és stílusát is."

A Kossuth- és József Attila-díjas író véleményéhez csatlakozott fia, Závada Péter költő is, aki a közösségi oldalán osztotta meg gondolatait és fejezte ki szolidaritását kollégáival kapcsolatban. Véleményével egyetértett Erdős Virág is, aki Závada Péter bejegyzését osztotta tovább. 

Magyar íróként tiltakozom Demeter Szilárd, a PIM főigazgatójának immár rendszeressé vált, kultúrpolitikushoz méltatlan stílusú kijelentései ellen, melyekkel hétről hétre a magyar irodalmat, színházat, zenét és filmet gyalázza, ezáltal pedig nagyra becsült kollégáim munkáját veszi semmibe. Szolidaritásomat fejezem ki továbbá Parti Nagy Lajos és minden olyan alkotó iránt, akikről az igazgató úr személyesen is méltatlanul nyilatkozott.

Nem irányíthatja a magyar kultúrát olyan ember, aki vállaltan lenézi azt."

Péterfy Gergely is megszólalt az ügyben, felháborodásának Facebook-oldalán adott hangot:

Demeter Szilárd bizonyos fokú profizmusra tett szert trollkodásból az utóbbi időkben és egész jól felméri, mit kell mondani ahhoz, hogy még a jobb érzésű fideszesek is úgy érezzék, legszívesebben a föld alá bújnának szégyenükben. A szabály itt is a trollkodás ökölszabálya, mondj olyan dolgokat, amelyeket egy intézmény igazgatója biztos, hogy semmilyen civilizált országban nem mondhat az általa irányított területről, csak ha azért mondja, hogy utána azonnal lemondhasson a posztjáról.

Majd keserűen hozzátette:

Az, hogy most ebben az interjúban épp kit fikáz és kit dicsér, alapvetően teljesen lényegtelen, azért érdemes belenézni (szerencsére nem túl hosszú anyag), mert kristálytisztán hozza az állami ideológia szintjére emelt trollkodás minden elemét. Ha mégsincs kedved végignézni, elmondom röviden a lényeget: mentsük meg Fluor Tomit Parti Nagy Lajostól!

Nyilvánosan kiállt továbbá Parti Nagy Lajos mellett mellett Nyáry Krisztián, Grecsó Krisztián és Jászberényi Sándor is, akik egy-egy Parti Nagy-művet osztottak meg a saját oldalukon. 

Demeter Szilárd a kortárs irodalmon túl sarkos véleményt fogalmazott meg a hazai könnyűzenei élettel, valamint a színházzal kapcsolatban is. Nyilatkozatából kiderül, a magyar könnyűzenében sem találja meg a minőséget, viszont az irodalomhoz hasonlóan itt is kiemelt néhány előadót, akinek munkásságáról elismerően nyilatkozott. Dicsérte Ferenczi Györgyöt, a Tankcsapdát, Lovasi Andrást, valamint Follow the Flow Nem tudja senki című számának háromszólamú feldolgozását Nági előadásában.

Hozzátette, a kulturális identitást kell erősíteni, ezt a feladatot szívesen vállalja is, ami álláspontja szerint a Petőfi Rádiónak is dolga lenne:

nemcsak a zenei trendeket, de a magyar fiatalok életmódját is formálni.

A színházat egy személyes élmény miatt "gyűlöli", számára olyan színházba járni, mint másoknak fogorvoshoz menni. Ezen felül a magyar filmeket sem szereti, hiszen érződik, hogy nem filmszínészek játszanak bennük, bár „kicsi, sárga, de a mienk” alapon figyelemmel követi őket, de meghatározó élményt nem tudna említeni az elmúlt évekből.

Fejléckép: Demeter Szilárd (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Programkereső

Legolvasottabb

Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Vizuál

Osztálytalálkozó a Roxfortban – újra együtt a Harry Potter szereplői

20 évvel ezelőtt gördült ki a 9 és háromnegyedik vágányról a Roxfort Expressz, amely elrepítette Harry Pottert, és vele együtt egy egész generációt J. K. Rowling varázslatos világába. A HBO Max most arra vállalkozott, hogy még egyszer összehozza a kultfilm szereplőit.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Einstein, Ady és Ottlik kézírását őrző ritkaságokra licitálhatunk

A 330 tételből álló, sokrétű és különleges aukciós anyagra licitálhatunk december 9-én, a Múzeum Antikvárium online árverésén.
Könyv játék

Játék! – Legyen Öné a Kulka János édesapjáról szóló könyv a színművész és nővére aláírásával

Különleges ajándék kerülhet a fa alá: L. Horváth Katalin újságíró tollából született meg tavaly „Az utolsó mondattal kezdd” című kötet, amely Dr. Kulka Frigyesnek, a rendkívüli gyógyítónak állít emléket. Az igényes kiadvány a professzor gyermekei, János és Janina, valamint a szerző dedikálásával ellátott példányával gazdagodhatnak a Fidelio hírlevél-feliratkozói.
Könyv podcast

„Elsősorban mesemondó vagyok” – Boldizsár Ildikó a Lírástudókban

Újabb mesekönyve jelent meg Boldizsár Ildikónak. Az Amália álmai egy készülő trilógia első része, de a kötetben szereplő legelső mese már négy évtizede készen van. Szabó T. Anna beszélgetett a szerzővel a Lírástudók legújabb epizódjában.
Könyv gyász

Meghalt Sediánszky János

Kilencvenéves korában elhunyt Sediánszky János író, újságíró, a Magyar Rádió Örökös Tagja – tette közzé hétfőn a család.
Könyv ajánló

Teret adunk az olvasásnak – Válassz karácsonyra a Líra ajánlatából

Tiéd lehetnek a Líra könyvesboltokban és a lira.hu oldalon a Líra Csoport karácsonyi újdonságai.