Könyv

„Nagyra becsült kollégáim munkáját veszi semmibe” – írói reakciók Demeter Szilárd kijelentéseire

2021.11.09. 16:35
Ajánlom
A hazai művészeti életben nagy port kavart Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának november 8-án a Telexen megjelent nyilatkozata, amely a magyar kulturális szféra minden szegmensét érintette.

A „magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért” és „a magyar könnyűzene koordinálásáért és társadalmasításáért” felelős miniszteri biztos a videóban arról beszélt, hogy szigorú ízlésvilágába a magyar irodalom nyolcvan százaléka nem fér bele, ezért "kukázná" azokat. 

Mint megjegyzi, Arany Jánost, Rilkét és Kemény Istvánt olvas szívesen, és hozzájuk képest jó néhány kortárs szerzőt kevésbé tart értékesnek. Név szerint Parti Nagy Lajost nevezte meg, akivel, mint fogalmaz, az a problémája, hogy 

az utóbbi években az ő tehetségéhez, és írói vagy költői nagyságához képest szarokat ad ki, mint szépirodalmi mű.  

Závada Pál a Népszava felkérésére írt nyilatkozatában minősíthetetlennek nevezte Demeter szavait, és kiáll Parti Nagy emberi és szakmai nagysága mellett: 

A vonatkozó kijelentések ezúttal is minősíthetetlenek, azokat fölidézni még annyiban sem szeretném, hogy megütközésemet megindokoljam. Akit pedig ez a nyilatkozó a mosdatlan szájára vett - Parti Nagy Lajos - szakmánk legkiválóbbjainak egyike, ráadásul jó barátom - részletezzem ezek után, mi a véleményem?

Jóérzésű ember undorral fordul el az ilyen viselkedéstől. De minderre rá is legyinthetnénk - bolond likból bolond szél fúj -, ha nem az volna a képtelen, méltatlan és a magyar kultúrát megalázóan provokáló helyzet, hogy ez az illető mekkora hatalommal bír, és hogy milyen híven képezi le a regnáló kormányzat értékrendjét és stílusát is."

A Kossuth- és József Attila-díjas író véleményéhez csatlakozott fia, Závada Péter költő is, aki a közösségi oldalán osztotta meg gondolatait és fejezte ki szolidaritását kollégáival kapcsolatban. Véleményével egyetértett Erdős Virág is, aki Závada Péter bejegyzését osztotta tovább. 

Magyar íróként tiltakozom Demeter Szilárd, a PIM főigazgatójának immár rendszeressé vált, kultúrpolitikushoz méltatlan stílusú kijelentései ellen, melyekkel hétről hétre a magyar irodalmat, színházat, zenét és filmet gyalázza, ezáltal pedig nagyra becsült kollégáim munkáját veszi semmibe. Szolidaritásomat fejezem ki továbbá Parti Nagy Lajos és minden olyan alkotó iránt, akikről az igazgató úr személyesen is méltatlanul nyilatkozott.

Nem irányíthatja a magyar kultúrát olyan ember, aki vállaltan lenézi azt."

Péterfy Gergely is megszólalt az ügyben, felháborodásának Facebook-oldalán adott hangot:

Demeter Szilárd bizonyos fokú profizmusra tett szert trollkodásból az utóbbi időkben és egész jól felméri, mit kell mondani ahhoz, hogy még a jobb érzésű fideszesek is úgy érezzék, legszívesebben a föld alá bújnának szégyenükben. A szabály itt is a trollkodás ökölszabálya, mondj olyan dolgokat, amelyeket egy intézmény igazgatója biztos, hogy semmilyen civilizált országban nem mondhat az általa irányított területről, csak ha azért mondja, hogy utána azonnal lemondhasson a posztjáról.

Majd keserűen hozzátette:

Az, hogy most ebben az interjúban épp kit fikáz és kit dicsér, alapvetően teljesen lényegtelen, azért érdemes belenézni (szerencsére nem túl hosszú anyag), mert kristálytisztán hozza az állami ideológia szintjére emelt trollkodás minden elemét. Ha mégsincs kedved végignézni, elmondom röviden a lényeget: mentsük meg Fluor Tomit Parti Nagy Lajostól!

Nyilvánosan kiállt továbbá Parti Nagy Lajos mellett mellett Nyáry Krisztián, Grecsó Krisztián és Jászberényi Sándor is, akik egy-egy Parti Nagy-művet osztottak meg a saját oldalukon. 

Demeter Szilárd a kortárs irodalmon túl sarkos véleményt fogalmazott meg a hazai könnyűzenei élettel, valamint a színházzal kapcsolatban is. Nyilatkozatából kiderül, a magyar könnyűzenében sem találja meg a minőséget, viszont az irodalomhoz hasonlóan itt is kiemelt néhány előadót, akinek munkásságáról elismerően nyilatkozott. Dicsérte Ferenczi Györgyöt, a Tankcsapdát, Lovasi Andrást, valamint Follow the Flow Nem tudja senki című számának háromszólamú feldolgozását Nági előadásában.

Hozzátette, a kulturális identitást kell erősíteni, ezt a feladatot szívesen vállalja is, ami álláspontja szerint a Petőfi Rádiónak is dolga lenne:

nemcsak a zenei trendeket, de a magyar fiatalok életmódját is formálni.

A színházat egy személyes élmény miatt "gyűlöli", számára olyan színházba járni, mint másoknak fogorvoshoz menni. Ezen felül a magyar filmeket sem szereti, hiszen érződik, hogy nem filmszínészek játszanak bennük, bár „kicsi, sárga, de a mienk” alapon figyelemmel követi őket, de meghatározó élményt nem tudna említeni az elmúlt évekből.

Fejléckép: Demeter Szilárd (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.
Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.