Könyv

Napi húsz perc olvasásra hívja a közönséget a Libri

2023.06.08. 14:10
Ajánlom
Az olvasás pozitív élettani hatásaira hívja fel a figyelmet új kezdeményezésével a Libri, amely interaktív felületen biztosít a közönségnek napi húsz perc olvasnivalót harminc napon keresztül. A kampányban népszerű kulturális személyiségek és influenszerek is részt vesznek.

A történetek, amiket olvasunk, beépülnek a mindennapjainkba, a személyiségünkbe, és stresszcsökkentő hatással bírnak – írta közleményében Magyarország egyik legnagyobb könyvkereskedője, a Libri, amely június 7-ével bármikor elkezdhető, olvasásnépszerűsítő programot hirdetett. A kampány az olvasás pozitív élettani hatásaira helyezi a hangsúlyt.

A 20 perc könyvklub elnevezésű kezdeményezés során harminc napon keresztül napi legalább húsz perc olvasnivalót biztosítanak a közönségnek. Céljuk, hogy az olvasás minél többek számára váljon a mindennapi rutin szerves részévé.

A könyvklub résztvevői egy interaktív felületen, a libri.hu/20perckonyvklub oldalon érthetik el az olvasnivalókat.

A cég mindennap új témával készül. Ezeket egy ismeretterjesztő cikk vezeti fel, amit egy új megjelenésű könyv egy részlete is kiegészít. A napi tartalmak mellett heti kihívásokkal is készülnek a közönség számára. Az oldal ezáltal segítséget nyújthat az olvasás rendszeressé tételében azoknak, akik nem biztosak benne, hogy melyik könyvhöz nyúljanak – hangsúlyozták.

A kampányhoz kapcsolódva egy saját könyves közösséget is kialakítanak, a kampányhoz létrehozott Facebook-csoportban még több információval, kihívással és tartalommal várják az olvasókat, a legaktívabbak között a kampány végeztével a Libri könyvcsomagokat is kisorsol.

A program népszerűsítésében olyan hírességek, véleményvezérek is részt vesznek, akik maguk is rendszeresen olvasnak és előszeretettel szólalnak meg könyves témákban. Ilyen Szirmai Gergely youtuber és kritikus, Kaszás Csenge tiktokker, a Csiky Gergely Színház színésze, Király Lina és Viszkok Fruzsina tartalomgyártók, Ott Anna irodalmár és Dukai Regina is. Emellett a program számára Hodász András, Szirmai Gergely, Simon Márton költő, Szabó Benedek, a Galaxisok zenekar frontembere, Jászberényi Sándor író, Tittel Kinga író és idegenvezető, Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány vezetője, valamint Szebenyi Péter környezetvédelmi mérnök és influenszer is ír cikket.

A cég közleményében egy 2009-es tanulmányra hivatkozik, amelyet a Sussexi Egyetemen végeztek el. A kutatás megállapításai szerint

már napi másfél óra olvasás is 68%-kal csökkenti a stressz élettani hatásait,

és így hosszú távon is képes kisebbíteni az életvitelünkből és a környezetünkből fakadó kockázatokat.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Libri-Bookline gazdasági okokra hivatkozva nem adja át a Libri irodalmi díjakat, amely a legfontosabb, az államtól független irodalmi elismerés volt Magyarországon. A cég ugyanakkor hangsúlyozta, továbbra is elhivatottak az irodalom népszerűsítése iránt, ennek részeként valósult meg a 20 perc könyvklub.

Fejléckép forrása: Pexels.com

Fájó űrt hagyott maga után a Libri irodalmi díj

Kapcsolódó

Fájó űrt hagyott maga után a Libri irodalmi díj

Grecsó Krisztián, Krusovszky Dénes, Láng Zsolt, Tompa Andrea és Török András is aggodalmát fejezte ki a Libri irodalmi díjak megszüntetése kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Médicis-díjra jelölték Krasznahorkai László regényét

A Báró Wenckheim hazatér című regény francia kiadása felkerült a rangos elismerés hosszú listájára, a végső győztest novemberben jelentik be Párizsban. Krasznahorkai László könyve a közelmúltban már elhódított egy francia irodalmi díjat.
Könyv hír

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.
Könyv interjú

Kemény István a Budapest Nagyregényről: Megtetszett a feladat majdnem-lehetetlensége

Kemény Istvánt, a Budapest Nagyregény egyik szerzőjét kérdeztük egyebek közt arról, miért vállalta el a felkérést, hogyan lehet megőrizni az alkotói szabadságot egy ilyen projektben, illetve mely másik szerzők fejezetei inspirálták a leginkább. Villáminterjú.
Könyv ajánló

Minden eddiginél több külföldi szerzővel rendezik meg az őszi Margót

Jón Kalman Stefánssonnal és Sigríður Hagalín Björnsdóttirrel is találkozhatunk októberben a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A négynapos eseményen mutatja be új könyvét mások mellett Parti Nagy Lajos, Bödőcs Tibor és Varró Dániel is. 
Könyv hír

A Német Könyvdíj rövidlistájára is felkerült Terézia Mora regénye

Öt másik könyv mellett a magyar származású művész Muna oder Die Hälfte des Lebens című kötete is esélyes a rangos irodalmi elismerésre. Terézia Mora korábban már elhódította a díjat.