Könyv

Négy magyar szerzőt jelöltek irodalmi Nobel-díjra ötven évvel ezelőtt

2023.01.06. 13:25
Ajánlom
A Svéd Akadémia nyilvánosságra hozta azt a százas listát, amelyből 1972-ben kiválasztották az akkori irodalmi Nobel-díjast, Heinrich Böllt. A jelöltek között Weröes Sándor, Illyés Gyula, Mécs László és Juhász Ferenc nevével is találkozhatunk.

Az újév mindig izgalmas irodalmi szempontból is: ilyenkor megtudhatjuk ugyanis, hogy ötven évvel korábban kik voltak esélyesek az irodalmi Nobel-díj elnyerésére, a döntésről szóló dokumentumokat ugyanis ennyi időre titkosítja a Svéd Akadémia.

Mint azt a Könyves Magazin észrevette, 1972-ben négy magyar szerző is esélyes volt a világ legrangosabb irodalmi kitüntetésére, név szerint

Weöres Sándor, Illyés Gyula, Mécs László és Juhász Ferenc.

Az elismerést végül Heinrich Böll német írónak ítélték oda „korát széles perspektívában ábrázoló, nagy, jellemző erejű írásaiért, melyekkel a német irodalom megújításához járult hozzá”.

fedqwdw-132642.jpg

Csoóri Sándor, Illyés Gyula és Juhász Ferenc 1962-ben (Fotó/Forrás: Hunyady József / Fortepan)

A listán egyébként számos nagynevű író fedezhető fel, köztük olyanok is, akik később elhódították a Nobel-díjat: Nadine Gordimer, Günter Grass, V.S. Naipaul, illetve Doris Lessing. Mellettük pedig olyan szerzők nevével is találkozhatunk, akik bár jelentős életművel gazdagították a világirodalmat, sohasem vehették át az elismerést. Ilyen például Jorge Luis Borges, Joseph Heller, Friedrich Dürrenmatt, Philip Roth vagy épp Slavomir Mrozek.

Fejléckép: Illyés Gyula és Juhász Ferenc 1962-ben (Fotó/Forrás: Hunyady József / Fortepan)

Annie Ernaux kapja az irodalmi Nobel-díjat

Kapcsolódó

Annie Ernaux kapja az irodalmi Nobel-díjat

A személyes emlékek gyökereinek, elidegenedéseinek és kollektív korlátainak bátor és éles feltárásáért francia író veheti át idén a legrangosabb irodalmi elismerést. Annie Ernaux-nak legutóbb 2021-ben jelent meg könyve magyarul, Évek címmel a Magvető Kiadónál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.