Könyv

Négy magyar szerzőt jelöltek irodalmi Nobel-díjra ötven évvel ezelőtt

2023.01.06. 13:25
Ajánlom
A Svéd Akadémia nyilvánosságra hozta azt a százas listát, amelyből 1972-ben kiválasztották az akkori irodalmi Nobel-díjast, Heinrich Böllt. A jelöltek között Weröes Sándor, Illyés Gyula, Mécs László és Juhász Ferenc nevével is találkozhatunk.

Az újév mindig izgalmas irodalmi szempontból is: ilyenkor megtudhatjuk ugyanis, hogy ötven évvel korábban kik voltak esélyesek az irodalmi Nobel-díj elnyerésére, a döntésről szóló dokumentumokat ugyanis ennyi időre titkosítja a Svéd Akadémia.

Mint azt a Könyves Magazin észrevette, 1972-ben négy magyar szerző is esélyes volt a világ legrangosabb irodalmi kitüntetésére, név szerint

Weöres Sándor, Illyés Gyula, Mécs László és Juhász Ferenc.

Az elismerést végül Heinrich Böll német írónak ítélték oda „korát széles perspektívában ábrázoló, nagy, jellemző erejű írásaiért, melyekkel a német irodalom megújításához járult hozzá”.

fedqwdw-132642.jpg

Csoóri Sándor, Illyés Gyula és Juhász Ferenc 1962-ben (Fotó/Forrás: Hunyady József / Fortepan)

A listán egyébként számos nagynevű író fedezhető fel, köztük olyanok is, akik később elhódították a Nobel-díjat: Nadine Gordimer, Günter Grass, V.S. Naipaul, illetve Doris Lessing. Mellettük pedig olyan szerzők nevével is találkozhatunk, akik bár jelentős életművel gazdagították a világirodalmat, sohasem vehették át az elismerést. Ilyen például Jorge Luis Borges, Joseph Heller, Friedrich Dürrenmatt, Philip Roth vagy épp Slavomir Mrozek.

Fejléckép: Illyés Gyula és Juhász Ferenc 1962-ben (Fotó/Forrás: Hunyady József / Fortepan)

Annie Ernaux kapja az irodalmi Nobel-díjat

Kapcsolódó

Annie Ernaux kapja az irodalmi Nobel-díjat

A személyes emlékek gyökereinek, elidegenedéseinek és kollektív korlátainak bátor és éles feltárásáért francia író veheti át idén a legrangosabb irodalmi elismerést. Annie Ernaux-nak legutóbb 2021-ben jelent meg könyve magyarul, Évek címmel a Magvető Kiadónál.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Sorsok a kalapban – Varga Bence első kötetét a Fidelio munkatársai ajánlják

Saját büszkeségünknek is tekintjük könyv- és filmrovatos kollégánk, Varga Bence (írói nevén K. Varga Bence) első kötetének megjelenését, amely 2022 végén, az Apokrif Könyvek 14. darabjaként látott napvilágot.
Könyv hír

Könyvfőváros 2023: rendhagyó irodalomórákat tartanak a Móra Kiadó szerzői

Az írás kulisszatitkairól, az olvasástanulás történetéről tudhatnak meg többet fővárosi iskolák tanulói.
Könyv podcast

„A vers az értelem és az érzelem együttese ” – Lutter Imre a Lírástudók vendége

Versmondóként, színészként és műsorvezetőként is ismert, ezúttal pedig újabb kötete ürügyén látogatott stúdiónkba Lutter Imre, aki saját költői gyakorlatáról is beszélt a Lírástudók új adásában Grisnik Petrával.
Könyv lapszemle

„Kolosszális támadás volt” – először szólalt meg Salman Rushdie a merénylet óta

Mindig is törekedett, hogy elkerülje az áldozatszerepet, de néha azért hajlamos sajnálni magát – erről is beszélt egy interjúban a Booker-díjas író, aki azonban nem szeretné, hogy az emberek a könyveit olvasva ugyanígy érezzenek.
Könyv gyász

Elhunyt Kozma Dezső irodalomtörténész

Az erdélyi magyar tudományos élet meghatározó alakja, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem korábbi rektorhelyettese, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) volt dékánja 87 éves korában hunyt el.