Könyv

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

2023.05.31. 11:15
Ajánlom
Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.

Idén 170 kiállító várja az érdeklődőket az idei Ünnepi Könyvhéten könyvújdonságokkal, kedvezményes árú kiadványokkal, dedikálásokkal és beszélgetésekkel. A rendezvényt június 8-án délután Margócsy István irodalomtörténész, kritikus nyitja meg a Vörösmarty téren. A vidéki, országos megnyitónak Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa ad otthont: június 9-én Bereményi Géza Kossuth-díjas író, rendező indítja el az országos programsorozatot.

Ezekért az újdonságokért lesz érdemes kilátogatni az Ünnepi Könyvhétre

Kapcsolódó

Ezekért az újdonságokért lesz érdemes kilátogatni az Ünnepi Könyvhétre

Immáron 94. alkalommal rendezik meg idén a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb eseményét. Lapunk összegyűjtötte, a legnépszerűbb kiadók milyen újdonságokkal várják az olvasás szerelmeseit.

Az Ünnepi Könyvhét immár hagyományos módon terjeszkedik a Vörösmarty téren túl a Vigadó térre és a Duna-korzóra is. Új jelenség azonban, hogy a 146 pavilonban megjelenő 170 kiállító között egyre több az olyan, amely nem könyvkiadó, de rendszeresen folytat ilyen tevékenységet is – mondta el a rendezvénysorozat május 30-i sajtótájékoztatóján a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke. Gál Katalin felhívta a figyelmet a Könyvhét gazdag programkínálatára: a Vörösmarty téren és a Vigadó téren felállított színpadokon és a könyves pavilonoknál

négy nap alatt több mint hatvan könyvbemutató, csaknem ezer dedikálás, beszélgetések, kézműves foglalkozások, koncertek és egyéb, „könnyedebb” esti programok várják az érdeklődőket.

347411706_236327412372778_6465574197412068939_n-105719.jpg

Gál Katalin, a MKKE elnöke a 94. Ünnepi Könyvhét sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: MKKE)

Idén ünnepeljük Petőfi Sándor és Madách Imre születésének bicentenáriumát, ehhez is kapcsolódik a programsorozat, de Budapest egyesítésének 150. évfordulójáról is megemlékeznek. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatója a sajtóeseményen elmondta, a Könyvfőváros önálló pavilonnal és saját programokkal lesz jelen a Könyvhéten, az érdeklődők pedig kedvezményesen iratkozhatnak be a FSZEK-ba.

Gáspár Máté, a Könyvfőváros 2023 projekt vezetője a készülő Budapest Nagyregényről szólva elmondta, a 23 kerületből álló főváros történeteit szeretnék összefűzni 23 kortárs magyar író közreműködésével. A jubileumi kötet a főváros születésnapján, a november 17-i Budapest Napon jelenik meg, de a szerzők már az Ünnepi Könyvhéten rendezett beszélgetéseken beszámolnak munkájukról.

Szép Magyar Könyv

Idén 66 kiadó vett részt a Szép Magyar Könyv versenyen nyolc kategóriában, összesen 135 kötettel. Orosz Márton művészettörténész, a Vasarely Múzeum igazgatója, a zsűri elnöke felidézte, hogy a díjak odaítéléséről ezúttal is az MKKE által felkért szakmai zsűri döntött.

Könyvsorozat kategóriában a díjat a Manó Könyvek Új Kedvencek sorozata, szépirodalom kategóriában pedig a Tea Kiadó Mysterium dell' arték s egy fekete daljáték című kötete kapta.

uj_kedvencek-105058.jpg

A Manó Könyvek Új Kedvencek sorozata (Fotó/Forrás: Líra Könyv)

Gyermek- és ifjúsági könyvek kategóriában a Kerek élet fája című kötet (Lampion Könyvek), míg az ismeretterjesztő művek között a Városháza Kiadó Nagykörút című kiadványa lett a győztes.

A Terc Szakkönyvkiadó a szakkönyv kategória első helyét szerezte meg A Miskolci Építész Műhely című kötetével; a legszebb múzeumi művészeti könyvnek A Magyar Pavilon a Velencei Biennálén című kiadványt (Ludwig Múzeum) választotta a zsűri. A Ludwig Múzeum még egy elismerést érdemelt ki: a (Script:Abstract): Frey úr ír című kötetért a Tamás László-díjjal jutalmazták.

Művészeti könyvek kategóriában az Equibrilyum Kiadó nyert LUGO Graffiti. Read the Signs című albumával, míg a Szépművészeti Múzeum Hantai, Klee és más absztrakciók című katalógusáért kapott különdíjat.

Az illusztrációkat elismerő kategóriában megosztva érdemelte ki az első díjat a Hol készül a művészet? című művészettörténeti böngésző (Csimota Kiadó) és a Ki korán kel... szólások és közmondások a pénzről című kötet (Pallasz Athéné Könyvkiadó).

A köztársasági elnök különdíját a Tortoma Kiadó Ferencesek főztje – Szakácskönyv Csíksomlyóról az 1690-es évekből című kiadványa, a miniszterelnök különdíját pedig a Méry Ratio Kiadó és a Pro Minoritate Alapítvány Matl Péterről szóló albuma kapta.

unnamed-105135.jpg

Tabán – fényképek, történetek (Fotó/Forrás: Bellibro Kiadó)

A főpolgármester különdíjával a HVG Könyvek Frida és Gubanc Budapesten című ifjúsági könyvét, a Magyar Tudományos Akadémia különdíjával a Bellibro Kiadó Tabán – fényképek, történetek című albumát, míg a Magyar Művészeti Akadémia különdíjával a HAP Tervezőiroda Kft. A rózsaszín Zsolnay című kiadványát ismerték el.

A Szép Magyar Könyv verseny díjait az Ünnepi Könyvhét június 8-i megnyitóján adják át.

Fejléckép: Krasznahorkai László dedikál a 93. Ünnepi Könyvhéten (forrás: Ünnepi Könyvhét / MKKE)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

Arról álmodtam, hogy Pöttyös Könyveket fogok írni – Turbuly Lilla a Lírástudók vendége

Nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is nevelni szeretné a könyveivel Turbuly Lilla, akinek új ifjúsági regénye, a Kész cirkusz! két tinédzser barátnőről szól. A szerzővel Grisnik Petra beszélgetett a Lírástudók új epizódjában.
Könyv ajánló

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Könyv ajánló

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Könyv ajánló

Interaktív térbejárás, felolvasóest, zenei performansz – experimentális irodalmi programok várnak a PIM-ben

Idén nyáron kísérleti kerti programokkal is várja a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Petőfi Irodalmi Múzeum a látogatókat, alternatív olvasatokat kínálva olyan művekhez, mint Madách Imre Az ember tragédiája vagy Hamvas Béla novellái.
Könyv magazin

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.