Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

2021.07.21. 17:05
Ajánlom
A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
f6-151549.jpg

Esterházy Miklós és Kovács Dóra: Az új kutyád (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Esterházy Miklóssal és Kovács Dórával a napokban megjelent Az új kutyád - Útikalauz az örökbefogadáshoz és a kutyás mindennapokhoz című kötetük alkalmából beszélgettünk évadzáró podcastunkban. Szabó T. Anna műsorvezető a személyesség és egyben az egzakt pontosság nagyon jó arányú keverékének tartja a könyvet, amely laza, mégis vesébe látó dolgokat ír le, például arról, hogy milyen fontos az önismeret és a tudatosság a kutyatartás kérdésében.

Ez a könyv segít a kutyás fogalmak és a kutyák valós igényeinek megismerésében, az örökbefogadással járó örömök és kihívások megélésében. Szembesít a tudatos kutyatartás realitásaival és lehetőségeivel, mindeközben sok-sok gyakorlati, a magyarországi kutyás világra szabott tanáccsal szolgál.

Az adásban sok minden kiderül az Esterházy-család egykori kutyáiról, és hallhatunk egy nagyon tanulságos történetet arról a golden retrieverről, akit a gyerekek a szülők tudta nélkül csempésztek be a házba. A szerzők, maguk is három kutya gazdáiként és mentett kutyák ideiglenes befogadóiként, a tudatos és felelősségteljes kutyavállalást kívánják segíteni:

Azért írtuk ezt a könyvet, hogy lelkesítsük az embereket, és szembesítsük őket azzal, hogy ez egy életre szóló vállalás" 

- mondja Esterházy Miklós, akitől azt is megtudhatjuk, hogy mire kell figyelni az örökbefogadások kapcsán, és hogyan lehet felépíteni egy egészséges önbizalmú kutyát. Könyvüket négy éve kezdték írni, Kovács Dóra hangsúlyozza: 

Nagyon fontos kettéválasztani, hogy mi a kutya, és mi az ember; és a mi vágyaink megegyeznek-e a kutya vágyaival."

Hiszen a kutya arra reagál, ami körülötte van, a kötet alapmottója, hogy "nem a kutya a hibás". Szabó T. Anna szerint anyaként is nagyon tanulságos olvasmányt jelentett számára a kötet. Az adásban szó esik még a kutyák és a macskák világáról is, arról, hogy lehet-e több gazdája egy kutyusnak, illetve hová vigyük, ha nyaralni szeretnénk menni. Az új kutyád címmel egy gazdikereső internetes oldalt és Facebook oldalt is működtetnek a szerzők, ahol a mentett kutyák, az ideiglenesen befogadó gazdik és a potenciális örökbefogadók találkozhatnak, beszélgethetnek.

IMG_20210702_162012-151650.jpg

Gyürke Kata, Esterházy Miklós, Kovács Dóra és Szabó T. Anna a Pentaton Hangstúdióban (Fotó/Forrás: Fidelio)

Könyvajánló

A műsor könyvajánló rovatában ezúttal is öt újonnan megjelent kiadványt mutatunk be. Bereményi Géza 75. születésnapja alkalmából jelent meg az Azóta is élek - Összegyűjtött novellák című válogatáskötete. Az ünnepi kötet anyagát maga a szerző válogatta korábbi írásaiból, helyenként új címeket adott a novelláknak.

A kötet a Bereményi-mitológia alakulástörténetét, bizonyos motívumok és figurák megszületését és tovább-formálódását, a kiválás és az elvegyülés gesztusait, az otthonvesztés és a hazatalálás következményeit mutatja be.

Bereményi Géza 1970-ben A svéd király című novelláskötetével kezdte irodalmi pályáját. Megjelenésekor a mindössze 24 éves szerző kötetbeli alteregójához, Dobrovicshoz hasonlóan az "induló tehetségek közé tartozott", már első írásaiban is megjelentek későbbi nagy témái, az ős- és hőskeresés, a Teleki tér és nagyszülei legendáriuma. Alkotói figyelme később a dalszövegek, a színház és a film felé fordult, miközben továbbra is fontos műfaja és eszköze maradt a novellisztika, több későbbi filmjének (Eldorádó, Hóesés a Vízivárosban) az ősváltozata eredetileg elbeszélés volt.

Az adásban érintett könyvek:

Élettel és halállal játszik novelláiban Puskás Panni, akinek első novelláskötete A rezervátum visszafoglalása. Az érzékeny és ironikus, kíváncsi és megrendítő szövegek elsősorban a szabadságról szólnak, annak lehetőségeiről vagy lehetetlenségéről. Erre utal a könyv címe is, amely a kötet egyik novellájának címével azonos: a rezervátum védelmet ad, de börtön is, határait nem a benne élők húzzák meg, hanem a rájuk veszélyes gyarmatosítók. Ezért baj, ha a rezervátumért kell harcolnunk - annak visszafoglalása önmagunk visszafoglalását jelenti. A kötet elbeszélői és szereplői erre tesznek időről időre sikeresebb, kevésbé sikerült vagy kudarcra ítélt kísérleteket.

Új kiadásban jelent meg Jane Austen 1811-es első regénye, az Értelem és érzelem. A történet középpontjában a két Dashwood nővér, Elinor és Marianne áll, a regény címe is kettejük ellentétes természetére utal. Az értelmet a tartozkodó, visszafogott Elinor testesíti meg, akinek tetteit a józan ész és a megfontoltság irányítja. Vele szemben áll húga, akit az érzelmei hajtanak, könnyedén felül a romantikus szerelem, a szenvedély és a csalódás érzelmi hullámvasútjára.

Austen jellegzetes, finom iróniával fűszerezett stílusa, kiválóan kidolgozott karakterei, a fordulatokban gazdag események és a sziporkázó párbeszédek garantáltan kellemes kikapcsolódást jelentenek.

Tolkien világai címmel jelentette meg új könyvét John Garth, neves Tolkien-szakértő, amelyben feltérképezi a Tolkient megihlető a földrajzi helyeket. A kötetet gazdagító száznál több illusztráció között megtaláljuk Tolkien saját rajzait és festményeit, de más művészek munkáit, archív anyagokat, térképeket és festői szépségű, napjainkban készült fényképeket is. Földrajzi forrásaival ismerkedve, keresztül-kasul bejárjuk Nagy-Britanniát, az író szívéhez különösen közel álló Nyugat-Közép-Angliát és Oxford környékét, de átrándulunk Amerikába és Afrikába is.

Azonosíthatjuk Hobbitfalva, a tündék Völgyzugolya, a Helm-szurdok Csillogó Barlangjai, Középfölde számos más, kulcsfontosságú pontja, hegyek, erdők, folyók, tavak és partvidékek a valóságban létező megfelelőit.

Feltárulnak az összefüggések Tolkien utazásai, olvasmányélményei, oxfordi professzorként megszerzett széleskörű tudása és az általa megálmodott világok között. Életrajzának és munkásságának alapos ismerője, John Garth elemzi az író különleges látásmódját, alkotói módszereit, cáfol számos közkeletű tévedést Középfölde körül, miközben új elméleteket is ismertet. A tematikus felosztású könyvben kibontakozik a világ egyik legkedveltebb írójának gazdagon illusztrált életútja, feltárulnak a való világ és a képzelet birodalma közötti összefüggések.

lirastudok0721-151550.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Charlotte Link, az egyik legsikeresebb német regényírónő Bűntelenül címmel folytatja krimi-triológiáját. Egy derűs nyári nap, rekkenő hőség. A Londonból Yorkba tartó vonaton egy vadidegen férfi pisztolyt szegez egy nőre, akinek az utolsó pillanatban sikerül elmenekülnie a támadója elől. Két nappal később egy másik nő elesik egy biciklivel, mert valaki egy hajszálvékony drótot feszített ki az út fölé. Azonnal elveszíti az eszméletét. A hamarosan eldördülő lövést már nem is hallja. A két áldozat nem áll kapcsolatban egymással, de mindkét támadást ugyanazzal a fegyverrel követték el. Az ügyet Kate Linville kapja meg, aki nemrég került az észak-yorki rendőrség kötelékébe. A nyomozás során egy borzasztó titokra bukkan, és ő maga is halálos veszélybe kerül. A gyilkos ugyanis nem áll meg, amíg a bosszúja be nem teljesedik...

Az új adás itt hallgatható meg:

 

A Lírástudók szeptemberig nyári szünetre megy. A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Színház

Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészévé

Haumann Péter halála után a Nemzet Színészei június 22-én új tagot választottak maguk közé. A Nemzeti Színházban tartott közel 40 perces tanácskozás végére megszületett a döntés: Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművész csatlakozik a 11 művész mellé.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Könyv podcast

A nagyüzemi sörnek marketingje van, nem egyénisége – Bart Dániel a Lírástudókban

Évekig sörblogot írt, aztán kézműves sörbárt nyitott Budapesten és Berlinben, végül könyvben is megírta, mit gondol a sörről, annak eredetéről, kultúrájáról és legutóbbi reneszánszáról. A Lírástudók podcastban Grisnik Petra Bart Dániellel beszélgetett.
Könyv interjú

Játék a lehetséges világokkal – Pléh Csabával a Pszichológia kézikönyv ürügyén

Megjelent a Pszichológia kézikönyv. Nyolc év munkája, harminc szerzőtől, 1198 oldalon. Barátságtalan méret, bensőséges tartalom. A kötet a pszichológiát új megközelítésekben kínálja, főként laikusoknak. Főszerkesztője Pléh Csaba pszichológus-nyelvész, akadémikus, egyetemi tanár, vele beszélgettünk társas kapcsolatainkról, kritikai attitűdről és az olvasás fontosságáról.
Könyv ajánló

Márai Ilona világával zárul a Várkert irodalom idei évada

Felesége halála után Márai Sándor megszállottan kezdte olvasni Márai Lola feljegyzéseit, majd saját kezűleg csomagolta azokat az irodalmi hagyatékát őrző hajóládákba. Június 21-én kettőjük kapcsolatába nyerhetünk bepillantást, az asszony nemrég megjelent, irodalmi szenzációnak is beillő naplófeljegyzései alapján. 
Könyv interjú

Sir Ian McKellen ajánlásával jelenik meg a Meseország mindenkié angol kiadása

Egyetemi szemináriumokon és nemzetközi irodalmi konferenciákon is elemzik a Meseország mindenkié című kötetet, amelyet Nagy M. Boldizsár felelős szerkesztő szerint elkezdtek végre gyerekkönyvként kezelni. Az RTL Klubnak elárulta azt is, októberben angol, cseh, észt, finn és francia nyelvre fordítják le.