Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

2021.07.21. 17:05
Ajánlom
A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
f6-151549.jpg

Esterházy Miklós és Kovács Dóra: Az új kutyád (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Esterházy Miklóssal és Kovács Dórával a napokban megjelent Az új kutyád - Útikalauz az örökbefogadáshoz és a kutyás mindennapokhoz című kötetük alkalmából beszélgettünk évadzáró podcastunkban. Szabó T. Anna műsorvezető a személyesség és egyben az egzakt pontosság nagyon jó arányú keverékének tartja a könyvet, amely laza, mégis vesébe látó dolgokat ír le, például arról, hogy milyen fontos az önismeret és a tudatosság a kutyatartás kérdésében.

Ez a könyv segít a kutyás fogalmak és a kutyák valós igényeinek megismerésében, az örökbefogadással járó örömök és kihívások megélésében. Szembesít a tudatos kutyatartás realitásaival és lehetőségeivel, mindeközben sok-sok gyakorlati, a magyarországi kutyás világra szabott tanáccsal szolgál.

Az adásban sok minden kiderül az Esterházy-család egykori kutyáiról, és hallhatunk egy nagyon tanulságos történetet arról a golden retrieverről, akit a gyerekek a szülők tudta nélkül csempésztek be a házba. A szerzők, maguk is három kutya gazdáiként és mentett kutyák ideiglenes befogadóiként, a tudatos és felelősségteljes kutyavállalást kívánják segíteni:

Azért írtuk ezt a könyvet, hogy lelkesítsük az embereket, és szembesítsük őket azzal, hogy ez egy életre szóló vállalás" 

- mondja Esterházy Miklós, akitől azt is megtudhatjuk, hogy mire kell figyelni az örökbefogadások kapcsán, és hogyan lehet felépíteni egy egészséges önbizalmú kutyát. Könyvüket négy éve kezdték írni, Kovács Dóra hangsúlyozza: 

Nagyon fontos kettéválasztani, hogy mi a kutya, és mi az ember; és a mi vágyaink megegyeznek-e a kutya vágyaival."

Hiszen a kutya arra reagál, ami körülötte van, a kötet alapmottója, hogy "nem a kutya a hibás". Szabó T. Anna szerint anyaként is nagyon tanulságos olvasmányt jelentett számára a kötet. Az adásban szó esik még a kutyák és a macskák világáról is, arról, hogy lehet-e több gazdája egy kutyusnak, illetve hová vigyük, ha nyaralni szeretnénk menni. Az új kutyád címmel egy gazdikereső internetes oldalt és Facebook oldalt is működtetnek a szerzők, ahol a mentett kutyák, az ideiglenesen befogadó gazdik és a potenciális örökbefogadók találkozhatnak, beszélgethetnek.

IMG_20210702_162012-151650.jpg

Gyürke Kata, Esterházy Miklós, Kovács Dóra és Szabó T. Anna a Pentaton Hangstúdióban (Fotó/Forrás: Fidelio)

Könyvajánló

A műsor könyvajánló rovatában ezúttal is öt újonnan megjelent kiadványt mutatunk be. Bereményi Géza 75. születésnapja alkalmából jelent meg az Azóta is élek - Összegyűjtött novellák című válogatáskötete. Az ünnepi kötet anyagát maga a szerző válogatta korábbi írásaiból, helyenként új címeket adott a novelláknak.

A kötet a Bereményi-mitológia alakulástörténetét, bizonyos motívumok és figurák megszületését és tovább-formálódását, a kiválás és az elvegyülés gesztusait, az otthonvesztés és a hazatalálás következményeit mutatja be.

Bereményi Géza 1970-ben A svéd király című novelláskötetével kezdte irodalmi pályáját. Megjelenésekor a mindössze 24 éves szerző kötetbeli alteregójához, Dobrovicshoz hasonlóan az "induló tehetségek közé tartozott", már első írásaiban is megjelentek későbbi nagy témái, az ős- és hőskeresés, a Teleki tér és nagyszülei legendáriuma. Alkotói figyelme később a dalszövegek, a színház és a film felé fordult, miközben továbbra is fontos műfaja és eszköze maradt a novellisztika, több későbbi filmjének (Eldorádó, Hóesés a Vízivárosban) az ősváltozata eredetileg elbeszélés volt.

Az adásban érintett könyvek:

Élettel és halállal játszik novelláiban Puskás Panni, akinek első novelláskötete A rezervátum visszafoglalása. Az érzékeny és ironikus, kíváncsi és megrendítő szövegek elsősorban a szabadságról szólnak, annak lehetőségeiről vagy lehetetlenségéről. Erre utal a könyv címe is, amely a kötet egyik novellájának címével azonos: a rezervátum védelmet ad, de börtön is, határait nem a benne élők húzzák meg, hanem a rájuk veszélyes gyarmatosítók. Ezért baj, ha a rezervátumért kell harcolnunk - annak visszafoglalása önmagunk visszafoglalását jelenti. A kötet elbeszélői és szereplői erre tesznek időről időre sikeresebb, kevésbé sikerült vagy kudarcra ítélt kísérleteket.

Új kiadásban jelent meg Jane Austen 1811-es első regénye, az Értelem és érzelem. A történet középpontjában a két Dashwood nővér, Elinor és Marianne áll, a regény címe is kettejük ellentétes természetére utal. Az értelmet a tartozkodó, visszafogott Elinor testesíti meg, akinek tetteit a józan ész és a megfontoltság irányítja. Vele szemben áll húga, akit az érzelmei hajtanak, könnyedén felül a romantikus szerelem, a szenvedély és a csalódás érzelmi hullámvasútjára.

Austen jellegzetes, finom iróniával fűszerezett stílusa, kiválóan kidolgozott karakterei, a fordulatokban gazdag események és a sziporkázó párbeszédek garantáltan kellemes kikapcsolódást jelentenek.

Tolkien világai címmel jelentette meg új könyvét John Garth, neves Tolkien-szakértő, amelyben feltérképezi a Tolkient megihlető a földrajzi helyeket. A kötetet gazdagító száznál több illusztráció között megtaláljuk Tolkien saját rajzait és festményeit, de más művészek munkáit, archív anyagokat, térképeket és festői szépségű, napjainkban készült fényképeket is. Földrajzi forrásaival ismerkedve, keresztül-kasul bejárjuk Nagy-Britanniát, az író szívéhez különösen közel álló Nyugat-Közép-Angliát és Oxford környékét, de átrándulunk Amerikába és Afrikába is.

Azonosíthatjuk Hobbitfalva, a tündék Völgyzugolya, a Helm-szurdok Csillogó Barlangjai, Középfölde számos más, kulcsfontosságú pontja, hegyek, erdők, folyók, tavak és partvidékek a valóságban létező megfelelőit.

Feltárulnak az összefüggések Tolkien utazásai, olvasmányélményei, oxfordi professzorként megszerzett széleskörű tudása és az általa megálmodott világok között. Életrajzának és munkásságának alapos ismerője, John Garth elemzi az író különleges látásmódját, alkotói módszereit, cáfol számos közkeletű tévedést Középfölde körül, miközben új elméleteket is ismertet. A tematikus felosztású könyvben kibontakozik a világ egyik legkedveltebb írójának gazdagon illusztrált életútja, feltárulnak a való világ és a képzelet birodalma közötti összefüggések.

lirastudok0721-151550.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Charlotte Link, az egyik legsikeresebb német regényírónő Bűntelenül címmel folytatja krimi-triológiáját. Egy derűs nyári nap, rekkenő hőség. A Londonból Yorkba tartó vonaton egy vadidegen férfi pisztolyt szegez egy nőre, akinek az utolsó pillanatban sikerül elmenekülnie a támadója elől. Két nappal később egy másik nő elesik egy biciklivel, mert valaki egy hajszálvékony drótot feszített ki az út fölé. Azonnal elveszíti az eszméletét. A hamarosan eldördülő lövést már nem is hallja. A két áldozat nem áll kapcsolatban egymással, de mindkét támadást ugyanazzal a fegyverrel követték el. Az ügyet Kate Linville kapja meg, aki nemrég került az észak-yorki rendőrség kötelékébe. A nyomozás során egy borzasztó titokra bukkan, és ő maga is halálos veszélybe kerül. A gyilkos ugyanis nem áll meg, amíg a bosszúja be nem teljesedik...

Az új adás itt hallgatható meg:

 

A Lírástudók szeptemberig nyári szünetre megy. A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.
Könyv podcast

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Könyv magazin

„Az egyetlen reális a lehetetlen” - öt éve hunyt el Esterházy Péter

Öt éve hunyt el Esterházy Péter, de vajon mennyire él velünk az életműve, és miért pótolhatatlan a hiánya? A szomorú évfordulóra Esterházy-szövegekből válogattunk.
Könyv ajánló

Pilinszky Rómája

Folytatódik a Pilinszky100 programsorozat, júliusban bemutatják a költő és Róma kapcsolatát dokumentáló filmet, valamint lesznek irodalmi séták és Pilinszky életművéhez kapcsolódó koncertek is. 
Könyv hamvas béla

Megnyílt a Bibliotéka Hamvas

Egész nyáron jóleső hűvösben, helyben olvashatók Hamvas Béla kötetei és a munkásságához kapcsolódó művek a Babérliget könyvesboltban, Budapesten.