Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

2021.07.21. 17:05
Ajánlom
A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
f6-151549.jpg

Esterházy Miklós és Kovács Dóra: Az új kutyád (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Esterházy Miklóssal és Kovács Dórával a napokban megjelent Az új kutyád - Útikalauz az örökbefogadáshoz és a kutyás mindennapokhoz című kötetük alkalmából beszélgettünk évadzáró podcastunkban. Szabó T. Anna műsorvezető a személyesség és egyben az egzakt pontosság nagyon jó arányú keverékének tartja a könyvet, amely laza, mégis vesébe látó dolgokat ír le, például arról, hogy milyen fontos az önismeret és a tudatosság a kutyatartás kérdésében.

Ez a könyv segít a kutyás fogalmak és a kutyák valós igényeinek megismerésében, az örökbefogadással járó örömök és kihívások megélésében. Szembesít a tudatos kutyatartás realitásaival és lehetőségeivel, mindeközben sok-sok gyakorlati, a magyarországi kutyás világra szabott tanáccsal szolgál.

Az adásban sok minden kiderül az Esterházy-család egykori kutyáiról, és hallhatunk egy nagyon tanulságos történetet arról a golden retrieverről, akit a gyerekek a szülők tudta nélkül csempésztek be a házba. A szerzők, maguk is három kutya gazdáiként és mentett kutyák ideiglenes befogadóiként, a tudatos és felelősségteljes kutyavállalást kívánják segíteni:

Azért írtuk ezt a könyvet, hogy lelkesítsük az embereket, és szembesítsük őket azzal, hogy ez egy életre szóló vállalás" 

- mondja Esterházy Miklós, akitől azt is megtudhatjuk, hogy mire kell figyelni az örökbefogadások kapcsán, és hogyan lehet felépíteni egy egészséges önbizalmú kutyát. Könyvüket négy éve kezdték írni, Kovács Dóra hangsúlyozza: 

Nagyon fontos kettéválasztani, hogy mi a kutya, és mi az ember; és a mi vágyaink megegyeznek-e a kutya vágyaival."

Hiszen a kutya arra reagál, ami körülötte van, a kötet alapmottója, hogy "nem a kutya a hibás". Szabó T. Anna szerint anyaként is nagyon tanulságos olvasmányt jelentett számára a kötet. Az adásban szó esik még a kutyák és a macskák világáról is, arról, hogy lehet-e több gazdája egy kutyusnak, illetve hová vigyük, ha nyaralni szeretnénk menni. Az új kutyád címmel egy gazdikereső internetes oldalt és Facebook oldalt is működtetnek a szerzők, ahol a mentett kutyák, az ideiglenesen befogadó gazdik és a potenciális örökbefogadók találkozhatnak, beszélgethetnek.

IMG_20210702_162012-151650.jpg

Gyürke Kata, Esterházy Miklós, Kovács Dóra és Szabó T. Anna a Pentaton Hangstúdióban (Fotó/Forrás: Fidelio)

Könyvajánló

A műsor könyvajánló rovatában ezúttal is öt újonnan megjelent kiadványt mutatunk be. Bereményi Géza 75. születésnapja alkalmából jelent meg az Azóta is élek - Összegyűjtött novellák című válogatáskötete. Az ünnepi kötet anyagát maga a szerző válogatta korábbi írásaiból, helyenként új címeket adott a novelláknak.

A kötet a Bereményi-mitológia alakulástörténetét, bizonyos motívumok és figurák megszületését és tovább-formálódását, a kiválás és az elvegyülés gesztusait, az otthonvesztés és a hazatalálás következményeit mutatja be.

Bereményi Géza 1970-ben A svéd király című novelláskötetével kezdte irodalmi pályáját. Megjelenésekor a mindössze 24 éves szerző kötetbeli alteregójához, Dobrovicshoz hasonlóan az "induló tehetségek közé tartozott", már első írásaiban is megjelentek későbbi nagy témái, az ős- és hőskeresés, a Teleki tér és nagyszülei legendáriuma. Alkotói figyelme később a dalszövegek, a színház és a film felé fordult, miközben továbbra is fontos műfaja és eszköze maradt a novellisztika, több későbbi filmjének (Eldorádó, Hóesés a Vízivárosban) az ősváltozata eredetileg elbeszélés volt.

Az adásban érintett könyvek:

Élettel és halállal játszik novelláiban Puskás Panni, akinek első novelláskötete A rezervátum visszafoglalása. Az érzékeny és ironikus, kíváncsi és megrendítő szövegek elsősorban a szabadságról szólnak, annak lehetőségeiről vagy lehetetlenségéről. Erre utal a könyv címe is, amely a kötet egyik novellájának címével azonos: a rezervátum védelmet ad, de börtön is, határait nem a benne élők húzzák meg, hanem a rájuk veszélyes gyarmatosítók. Ezért baj, ha a rezervátumért kell harcolnunk - annak visszafoglalása önmagunk visszafoglalását jelenti. A kötet elbeszélői és szereplői erre tesznek időről időre sikeresebb, kevésbé sikerült vagy kudarcra ítélt kísérleteket.

Új kiadásban jelent meg Jane Austen 1811-es első regénye, az Értelem és érzelem. A történet középpontjában a két Dashwood nővér, Elinor és Marianne áll, a regény címe is kettejük ellentétes természetére utal. Az értelmet a tartozkodó, visszafogott Elinor testesíti meg, akinek tetteit a józan ész és a megfontoltság irányítja. Vele szemben áll húga, akit az érzelmei hajtanak, könnyedén felül a romantikus szerelem, a szenvedély és a csalódás érzelmi hullámvasútjára.

Austen jellegzetes, finom iróniával fűszerezett stílusa, kiválóan kidolgozott karakterei, a fordulatokban gazdag események és a sziporkázó párbeszédek garantáltan kellemes kikapcsolódást jelentenek.

Tolkien világai címmel jelentette meg új könyvét John Garth, neves Tolkien-szakértő, amelyben feltérképezi a Tolkient megihlető a földrajzi helyeket. A kötetet gazdagító száznál több illusztráció között megtaláljuk Tolkien saját rajzait és festményeit, de más művészek munkáit, archív anyagokat, térképeket és festői szépségű, napjainkban készült fényképeket is. Földrajzi forrásaival ismerkedve, keresztül-kasul bejárjuk Nagy-Britanniát, az író szívéhez különösen közel álló Nyugat-Közép-Angliát és Oxford környékét, de átrándulunk Amerikába és Afrikába is.

Azonosíthatjuk Hobbitfalva, a tündék Völgyzugolya, a Helm-szurdok Csillogó Barlangjai, Középfölde számos más, kulcsfontosságú pontja, hegyek, erdők, folyók, tavak és partvidékek a valóságban létező megfelelőit.

Feltárulnak az összefüggések Tolkien utazásai, olvasmányélményei, oxfordi professzorként megszerzett széleskörű tudása és az általa megálmodott világok között. Életrajzának és munkásságának alapos ismerője, John Garth elemzi az író különleges látásmódját, alkotói módszereit, cáfol számos közkeletű tévedést Középfölde körül, miközben új elméleteket is ismertet. A tematikus felosztású könyvben kibontakozik a világ egyik legkedveltebb írójának gazdagon illusztrált életútja, feltárulnak a való világ és a képzelet birodalma közötti összefüggések.

lirastudok0721-151550.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Charlotte Link, az egyik legsikeresebb német regényírónő Bűntelenül címmel folytatja krimi-triológiáját. Egy derűs nyári nap, rekkenő hőség. A Londonból Yorkba tartó vonaton egy vadidegen férfi pisztolyt szegez egy nőre, akinek az utolsó pillanatban sikerül elmenekülnie a támadója elől. Két nappal később egy másik nő elesik egy biciklivel, mert valaki egy hajszálvékony drótot feszített ki az út fölé. Azonnal elveszíti az eszméletét. A hamarosan eldördülő lövést már nem is hallja. A két áldozat nem áll kapcsolatban egymással, de mindkét támadást ugyanazzal a fegyverrel követték el. Az ügyet Kate Linville kapja meg, aki nemrég került az észak-yorki rendőrség kötelékébe. A nyomozás során egy borzasztó titokra bukkan, és ő maga is halálos veszélybe kerül. A gyilkos ugyanis nem áll meg, amíg a bosszúja be nem teljesedik...

Az új adás itt hallgatható meg:

 

A Lírástudók szeptemberig nyári szünetre megy. A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Könyv ajánló

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.
Könyv ajánló

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.