Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

2022.11.30. 09:35
Ajánlom
A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.

Mészáros Dorka 2016-ban publikálta első krimijét Én vagy senki címmel, amit – a sikeren felbuzdulva – újabb kötetek követtek. Első, valóban felnőtteknek szóló könyve a Nem ​biztos, hogy visszajövök volt, amely a General Press kiadásában tavaly jelent meg, és egy bentlakásos gimnáziumban történő eltűnéses esetről szól. Már abban is megjelenik, ami a Mimézisnek is sajátja, és műfaji szempontból inkább a pszichothrillerhez közelít: a társadalmi témákkal való érzékeny vagy éppen felforgató foglalkozás.

3176925-174004.jpg

Mészáros Dorka: Mimézis (Fotó/Forrás: General Press)

A Mimézist egy Arisztotelésztől származó mottó vezeti fel, amely a görög eredetű szó jelentését írja le – igaz, ha a mottó szereplését indokolnánk, azzal már lelőnénk valamit a cselekményből. Márpedig ebben a podcastbeszélgetésben sem vétkezünk, ám azt el lehet mondani, hogy egy bizonyos Kovács Bence eltűnésével kezdődik a sztori. A két nyomozó, az állapotos Wass Réka és a pszichológiai ismeretekkel felvértezett Varga Gergő az ügy megoldásának nyomába ered, hogy aztán kiderüljön, szokatlanul precíz sorozatgyilkossal van dolguk,

aki úgy gyilkol – „mintha könyvből olvasná”.

Egy kritikus azt írta a Mimézisről: „A mai magyar irodalomban meglehetősen ritka a jó krimi. Mészáros Dorka könyve izgalmas, érdekes – és bepillantást enged az emberi lélek mélységeibe is.”

Mészáros Dorkát arról kérdeztük, miért érdeklik ezek a véres témák, mi szabadul fel benne az írás alatt, és – mivel ő maga kriminológus végzettséggel is rendelkezik – hogyan törekszik a hitelességre egy krimi írásakor. Végül arra kértük, nevezze meg azokat a szerző-kollégákat, akikkel szívesen eltöltene egy órát, hogy a szakma csínjáról tanuljon.

A regény megvásárolható a Líra webshopjában.

Az interjú után ismét ajánlunk öt könyvet a Líra Könyv újdonságai közül.

konyvajanlo-173449.jpg

- (Fotó/Forrás: fidelio.hu)

Csabai László: Rákosival az ágyban (Magvető)

Nicola Lagioia: Az élők városa (Corvina)

Stéphane Garnier: Élj úgy, mint James Bond (Partvonal)

Keszthelyi Gréta Kata: Vékony jégen (Menő Könyvek)

Rachel Burton: Könyvesbolti karácsony (General Press)

Emily Bronte, Anne Bronte, Charlotte Bronte: Bronte minden napra (Manó Könyvek)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Könyv hír

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Könyv hír

Kortárs költők a köztereken – költészet napi játékra invitál a Libri

Mások mellett Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton és Varró Dani köteteivel gazdagodhatnak a szemfüles irodalomrajongók a fővárosban. A Libri a rendszeres, napi versolvasásra szeretné felhívni a figyelmet.
Könyv magazin

Még a matematikai képességeket is fejleszti a versolvasás

Önismeret, kreativitás, kritikai gondolkodás, nyelvi fejlődés – a magyar költészet napja alkalmából Nyáry Krisztián gyűjtötte össze, milyen pozitív hatásokkal lehet a gyerekekre a versolvasás. 
Könyv ajánló

Min lehet együtt kuncogni a filozófusokkal?

Thomas Cathcart és Daniel Klein könyvéről nem könnyű eldönteni, hogy egy filozofikus viccgyűjtemény vagy egy vicces filozófiai alkotás. Annyi bizonyos, hogy két alkotóeleme van, a vicc és a filozófia.