Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

2022.11.30. 09:35
Ajánlom
A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.

Mészáros Dorka 2016-ban publikálta első krimijét Én vagy senki címmel, amit – a sikeren felbuzdulva – újabb kötetek követtek. Első, valóban felnőtteknek szóló könyve a Nem ​biztos, hogy visszajövök volt, amely a General Press kiadásában tavaly jelent meg, és egy bentlakásos gimnáziumban történő eltűnéses esetről szól. Már abban is megjelenik, ami a Mimézisnek is sajátja, és műfaji szempontból inkább a pszichothrillerhez közelít: a társadalmi témákkal való érzékeny vagy éppen felforgató foglalkozás.

3176925-174004.jpg

Mészáros Dorka: Mimézis (Fotó/Forrás: General Press)

A Mimézist egy Arisztotelésztől származó mottó vezeti fel, amely a görög eredetű szó jelentését írja le – igaz, ha a mottó szereplését indokolnánk, azzal már lelőnénk valamit a cselekményből. Márpedig ebben a podcastbeszélgetésben sem vétkezünk, ám azt el lehet mondani, hogy egy bizonyos Kovács Bence eltűnésével kezdődik a sztori. A két nyomozó, az állapotos Wass Réka és a pszichológiai ismeretekkel felvértezett Varga Gergő az ügy megoldásának nyomába ered, hogy aztán kiderüljön, szokatlanul precíz sorozatgyilkossal van dolguk,

aki úgy gyilkol – „mintha könyvből olvasná”.

Egy kritikus azt írta a Mimézisről: „A mai magyar irodalomban meglehetősen ritka a jó krimi. Mészáros Dorka könyve izgalmas, érdekes – és bepillantást enged az emberi lélek mélységeibe is.”

Mészáros Dorkát arról kérdeztük, miért érdeklik ezek a véres témák, mi szabadul fel benne az írás alatt, és – mivel ő maga kriminológus végzettséggel is rendelkezik – hogyan törekszik a hitelességre egy krimi írásakor. Végül arra kértük, nevezze meg azokat a szerző-kollégákat, akikkel szívesen eltöltene egy órát, hogy a szakma csínjáról tanuljon.

A regény megvásárolható a Líra webshopjában.

Az interjú után ismét ajánlunk öt könyvet a Líra Könyv újdonságai közül.

konyvajanlo-173449.jpg

- (Fotó/Forrás: fidelio.hu)

Csabai László: Rákosival az ágyban (Magvető)

Nicola Lagioia: Az élők városa (Corvina)

Stéphane Garnier: Élj úgy, mint James Bond (Partvonal)

Keszthelyi Gréta Kata: Vékony jégen (Menő Könyvek)

Rachel Burton: Könyvesbolti karácsony (General Press)

Emily Bronte, Anne Bronte, Charlotte Bronte: Bronte minden napra (Manó Könyvek)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Sorsok a kalapban – Varga Bence első kötetét a Fidelio munkatársai ajánlják

Saját büszkeségünknek is tekintjük könyv- és filmrovatos kollégánk, Varga Bence (írói nevén K. Varga Bence) első kötetének megjelenését, amely 2022 végén, az Apokrif Könyvek 14. darabjaként látott napvilágot.
Könyv hír

Könyvfőváros 2023: rendhagyó irodalomórákat tartanak a Móra Kiadó szerzői

Az írás kulisszatitkairól, az olvasástanulás történetéről tudhatnak meg többet fővárosi iskolák tanulói.
Könyv podcast

„A vers az értelem és az érzelem együttese ” – Lutter Imre a Lírástudók vendége

Versmondóként, színészként és műsorvezetőként is ismert, ezúttal pedig újabb kötete ürügyén látogatott stúdiónkba Lutter Imre, aki saját költői gyakorlatáról is beszélt a Lírástudók új adásában Grisnik Petrával.
Könyv lapszemle

„Kolosszális támadás volt” – először szólalt meg Salman Rushdie a merénylet óta

Mindig is törekedett, hogy elkerülje az áldozatszerepet, de néha azért hajlamos sajnálni magát – erről is beszélt egy interjúban a Booker-díjas író, aki azonban nem szeretné, hogy az emberek a könyveit olvasva ugyanígy érezzenek.
Könyv gyász

Elhunyt Kozma Dezső irodalomtörténész

Az erdélyi magyar tudományos élet meghatározó alakja, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem korábbi rektorhelyettese, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) volt dékánja 87 éves korában hunyt el.