Könyv

„Nem az a kérdés, hogy egy anya kiég-e, hanem hogy hányszor” – Goodwill Barbara a Lírástudókban

2022.08.03. 10:00
Ajánlom
Női szerepekről, azok egyensúlyáról és a mindennapok kihívásainak megküzdési stratégiáiról, no meg legújabb könyvéről beszélgetett Goodwill Barbarával a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.

Mindig is grafomán volt, érdekelte az irodalom, a vers- és novellaírás, de előbb az üzleti szférában helyezkedett el Goodwill Barbara. Első gyermekének megszületése után azonban elhatározta, hogy életvezetési tanácsadóként az emberek személyes életével szeretne foglalkozni. Párkapcsolati tanácsadói oklevelet szerzett, azóta több száz emberrel dolgozott együtt. „Az interneten is ontom a gondolatokat, három-négy naplót vezetek, az tölt fel, ha a klaviatúrán vagy a papíron ki tudom fejezni magam” – mondta el a podcastban, amely alább hallgatható meg:

A Te is lehetsz időmilliomos anyuka a szerző szerint szemléletváltást szeretne elérni: „Azt, hogy igenis onnantól fogva is fontos kell, hogy legyen az életben, hogy megszületnek a gyerekeim” – mondja. Hiszen fáradtan, kimerülten a ránk bízott csöppségnek sem tudjuk a legjobb önmagunkat adni.

2991856-182439.jpg

Goodwill Barbara: Te is lehetsz időmilliomos anyuka (Fotó/Forrás: Partvonal)

Sok nő nem mer segítséget kérni, ha kiég, elveszíti a motivációját.

„Az erős nők kultuszát éljük, tökéletesnek kell lenni, de ez káros a mentális egészségre.”

Ebben a kérdésben segít Barbara coachként és a könyvével is.

A Partvonal Kiadónál megjelent kötet közvetlen hangon szól az olvasójához, és gyakorlati tanácsokat is ad egy teljesebb élethez. Egyik kulcsfogalma a „tudatos öngondoskodás”, amelyet a második fejezet elején így definiál:

„A tudatos öngondoskodás azt jelenti, hogy tisztában vagy azzal, mire van szükséged a megfelelő működéshez, és felelősséget vállalsz-e komponensek megvalósításáért.” (21. oldal)

A Lírástudók új epizódjából kiderül, hogy Barbara, aki kétgyermekes anyuka, maga is végigment a könyvben tárgyalt problémákon, és sokat tanult a gyerekeitől: „Az a tiszta öröm, amiben ők vannak, a jelenben, olyan áhított állapot, ahova mi felnőttek is igyekszünk.”

A beszélgetés után a Lírástudók hagyománya szerint öt új megjelenést ajánlunk a Líra Könyv kínálatából.

lirastudokkonyyvek-2-181857.jpg

Ajánlott kötetek (Fotó/Forrás: Fidelio.hu)

D.H. Lawrence: Lady Chatterley szeretője (Athenaeum Kiadó)

Paige Toon: Ha bárhová mehetnél (General Press)

Jean-Luc Bannalec: Halál Bretagne-ban (General Press)

Király Anikó: Strand, papucs, szerelem (Menő Könyvek)

Robin Stevens: Hová tűnt Miss Bell? (Manó Könyvek)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

„Annyi érdekes hal van a tengerben” – Egressy Zoltán a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

„Annyi érdekes hal van a tengerben” – Egressy Zoltán a Lírástudók vendége

Nem ez az első gyerekkönyve Egressy Zoltánnak, de minden bizonnyal ebben szerepel a legtöbb különleges tengeri élőlény. A Lírástudók podcastban a Piszke papa tengeres meséi című új kötete kapcsán gyerekirodalomról is beszélgetett a szerzővel Grisnik Petra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kortárs költők a köztereken – költészet napi játékra invitál a Libri

Mások mellett Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton és Varró Dani köteteivel gazdagodhatnak a szemfüles irodalomrajongók a fővárosban. A Libri a rendszeres, napi versolvasásra szeretné felhívni a figyelmet.
Könyv magazin

Még a matematikai képességeket is fejleszti a versolvasás

Önismeret, kreativitás, kritikai gondolkodás, nyelvi fejlődés – a magyar költészet napja alkalmából Nyáry Krisztián gyűjtötte össze, milyen pozitív hatásokkal lehet a gyerekekre a versolvasás. 
Könyv ajánló

Min lehet együtt kuncogni a filozófusokkal?

Thomas Cathcart és Daniel Klein könyvéről nem könnyű eldönteni, hogy egy filozofikus viccgyűjtemény vagy egy vicces filozófiai alkotás. Annyi bizonyos, hogy két alkotóeleme van, a vicc és a filozófia.
Könyv hír

Idén is van magyar stand a Bolognai Gyermekkönyvvásáron

Önálló standon népszerűsíti a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a hazai gyermekkönyveket az április 8. és 11. között zajló Bolognai Gyermekkönyvvásáron – tette közzé az intézmény.
Könyv ajánló

A bezzeggyerek után most Erika nénié a főszerep – júniusban jön Rényi Ádám új kötete

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Erika néni és további felnőttmesék címmel Rényi Ádám harmadik novelláskötete, amelyben ezúttal is a tőle megszokott, meghökkentő humorral mesél a közelmúlt és a jelen Magyarországáról.