Könyv

„Nem az a kérdés, hogy egy anya kiég-e, hanem hogy hányszor” – Goodwill Barbara a Lírástudókban

2022.08.03. 10:00
Ajánlom
Női szerepekről, azok egyensúlyáról és a mindennapok kihívásainak megküzdési stratégiáiról, no meg legújabb könyvéről beszélgetett Goodwill Barbarával a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.

Mindig is grafomán volt, érdekelte az irodalom, a vers- és novellaírás, de előbb az üzleti szférában helyezkedett el Goodwill Barbara. Első gyermekének megszületése után azonban elhatározta, hogy életvezetési tanácsadóként az emberek személyes életével szeretne foglalkozni. Párkapcsolati tanácsadói oklevelet szerzett, azóta több száz emberrel dolgozott együtt. „Az interneten is ontom a gondolatokat, három-négy naplót vezetek, az tölt fel, ha a klaviatúrán vagy a papíron ki tudom fejezni magam” – mondta el a podcastban, amely alább hallgatható meg:

A Te is lehetsz időmilliomos anyuka a szerző szerint szemléletváltást szeretne elérni: „Azt, hogy igenis onnantól fogva is fontos kell, hogy legyen az életben, hogy megszületnek a gyerekeim” – mondja. Hiszen fáradtan, kimerülten a ránk bízott csöppségnek sem tudjuk a legjobb önmagunkat adni.

2991856-182439.jpg

Goodwill Barbara: Te is lehetsz időmilliomos anyuka (Fotó/Forrás: Partvonal)

Sok nő nem mer segítséget kérni, ha kiég, elveszíti a motivációját.

„Az erős nők kultuszát éljük, tökéletesnek kell lenni, de ez káros a mentális egészségre.”

Ebben a kérdésben segít Barbara coachként és a könyvével is.

A Partvonal Kiadónál megjelent kötet közvetlen hangon szól az olvasójához, és gyakorlati tanácsokat is ad egy teljesebb élethez. Egyik kulcsfogalma a „tudatos öngondoskodás”, amelyet a második fejezet elején így definiál:

„A tudatos öngondoskodás azt jelenti, hogy tisztában vagy azzal, mire van szükséged a megfelelő működéshez, és felelősséget vállalsz-e komponensek megvalósításáért.” (21. oldal)

A Lírástudók új epizódjából kiderül, hogy Barbara, aki kétgyermekes anyuka, maga is végigment a könyvben tárgyalt problémákon, és sokat tanult a gyerekeitől: „Az a tiszta öröm, amiben ők vannak, a jelenben, olyan áhított állapot, ahova mi felnőttek is igyekszünk.”

A beszélgetés után a Lírástudók hagyománya szerint öt új megjelenést ajánlunk a Líra Könyv kínálatából.

lirastudokkonyyvek-2-181857.jpg

Ajánlott kötetek (Fotó/Forrás: Fidelio.hu)

D.H. Lawrence: Lady Chatterley szeretője (Athenaeum Kiadó)

Paige Toon: Ha bárhová mehetnél (General Press)

Jean-Luc Bannalec: Halál Bretagne-ban (General Press)

Király Anikó: Strand, papucs, szerelem (Menő Könyvek)

Robin Stevens: Hová tűnt Miss Bell? (Manó Könyvek)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

„Annyi érdekes hal van a tengerben” – Egressy Zoltán a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

„Annyi érdekes hal van a tengerben” – Egressy Zoltán a Lírástudók vendége

Nem ez az első gyerekkönyve Egressy Zoltánnak, de minden bizonnyal ebben szerepel a legtöbb különleges tengeri élőlény. A Lírástudók podcastban a Piszke papa tengeres meséi című új kötete kapcsán gyerekirodalomról is beszélgetett a szerzővel Grisnik Petra.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

„Nem az a kérdés, hogy egy anya kiég-e, hanem hogy hányszor” – Goodwill Barbara a Lírástudókban

Női szerepekről, azok egyensúlyáról és a mindennapok kihívásainak megküzdési stratégiáiról, no meg legújabb könyvéről beszélgetett Goodwill Barbarával a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv kritika

Az év legszebb ajándéka Nádas Pétertől

A kis közösségek árnyoldalát jeleníti meg Nádas Péter legújabb, Rémtörténetek című regényében, amely egyfajta betekintés egy kis falu kollektív tudatába, ahol az elemi rosszindulat a legalapvetőbb viszony a másik emberhez.
Könyv hír

Fiatal versíróknak indított pályázatot a MANK

Tóth Krisztinától, Kemény Istvántól, Géczi Jánostól vagy épp Győrffy Ákostól is tanulhatnak a MANK versíró pályázatának győztesei. A fiatal, kötet nélküli szerzők kéziratait augusztus 19-ig várják, a tíz nyertes írásból antológia is készül. 
Könyv gyász

Elhunyt Konrád Áron

36 éves korában elhunyt Konrád Áron, aki gimnazista korában az egyik legígéretesebb költői tehetségnek számított. Konrád Áron három évvel édesapja, Konrád György halála után távozott.
Könyv ajánló

Könyv jelenik meg Ács János pályafutásáról

Sándor L. István kötete a kezdetektől tekinti át a hét éve elhunyt, meghatározó jelentőségű színházrendező, Ács János munkásságát, egészen első sikereitől a kaposvári Marat/Sade című előadásig, amelyet máig legenda övez.