Könyv

Nem fogja kitalálni, kinek írt 226 szerelmes levelet Kurt Vonnegut

2020.12.05. 10:25
Ajánlom
A lánya tíz éve találta a leveleket a padláson, most kötetben is megjelennek. A neves amerikai író mindegyiket első feleségének, Jane-nek címezte.

2010-ben Edie Vonnegut felmászott a családi háza padlására, ami önmagában is elég megerőltető volt. Régi bútorkatalógusok, magazinok, koszos hálózsákok hevertek szanaszét, senki nem járt ott évek óta. Mivel attól tartott, a sok kacat veszélyes lehet, ha tűz üt ki, elhatározta, hogy kiselejtezi a lomokat. Akkor talált rá apja szerelmes leveleire. Összesen 226 darabra.

Kurt Vonnegut mindet feleségének, Jane Marie Coxnak írta udvarlásuk ideje és házasságuk alatt.

Kurt és Jane 1945-ben házasodtak össze, frigyük válással végződött 1971-ben. Az írógéppel vagy kézzel írott levelekből kitűnik, hogy a világháború és az azt követő időszak csupa bizonytalansággal volt tele, de kiviláglik belőlük az író romantikus oldala.

LoveKurt-163608.jpg

Kurt Vonnegut és felesége, Jane (Fotó/Forrás: Vonnegut LLC)

Ezekből a levelekből áll össze a Love, Kurt: The Vonnegut Love Letters, 1941-1945 című kötet, amely angolul már megjelent. Edie Vonnegut elmondta, a levelekben apja gyönyörűen ír, és sokat hozzátesz a róla alkotott képhez. „Nem látom okát, miért ellenezné a megjelenésüket.”

A legelső levél 1941. szeptember 18-án kelt, és a férfi már ebben megemlíti, hogy össze kellene házasodniuk.

Az érett író stílusát vetítik előre az olyan mondatok, mint ez: „Lehet, hogy gyenge a technikám, de én vagyok a legigazabb csavargó, akivel találkoztál.” Fiatal szerelmét pedig sajátosan győzködte arról, hogy nem találkozott még hasonlóval, amikor egy lányt, akivel a főiskolán vakrandizott, úgy írt le, mint akinek „olyan a szája, mint egy gomblyuk” [vagy segglyuk (buttonhole) – lefordíthatatlan szójáték], és a személyisége és intelligenciája „egy fiatal angolnáéval vetekedett”.

Jane nem ok nélkül írta az egyetlen válaszlevélben, amely fennmaradt, hogy ő a maga részéről nagyon hisz Kurt tehetségében, még ha a kiadók egyelőre nem is.

(NewsBreak)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.
Könyv koronavírus

Elmarad a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének Elnöksége közleménye szerint a jelenleg növekvő számú megbetegedések és a járványhelyzet fokozatos romlása miatt, az Egyesülés elhalasztja a novemberre tervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megrendezését. 
Könyv oszk

Az első összefüggő magyar nyelvemlék, a Pray-kódex díszmásolatát kapja ajándékba Ferenc pápa

A Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, a 12. század végén keletkezett Pray-kódex díszmásolatát készítették el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szakemberei Magyarország Kormányának ajándékaként az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hazánkba látogató Ferenc pápa számára.
Könyv hír

Van 100 szavad Budapestről?

Nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Mindspace a 100 szóban Budapest történetíró pályázatot, amelyre bárki beküldheti Budapestről szóló történetét – legfeljebb 100 szóban.
Könyv hír

Rekordáron kelhet el egy első kiadású Frankenstein-kötet

Mary Shelley regényének leütési ára akár 300 ezer dollár, átszámítva körülbelül 90 millió forint is lehet.