Könyv

Nem fogja kitalálni, kinek írt 226 szerelmes levelet Kurt Vonnegut

2020.12.05. 10:25
Ajánlom
A lánya tíz éve találta a leveleket a padláson, most kötetben is megjelennek. A neves amerikai író mindegyiket első feleségének, Jane-nek címezte.

2010-ben Edie Vonnegut felmászott a családi háza padlására, ami önmagában is elég megerőltető volt. Régi bútorkatalógusok, magazinok, koszos hálózsákok hevertek szanaszét, senki nem járt ott évek óta. Mivel attól tartott, a sok kacat veszélyes lehet, ha tűz üt ki, elhatározta, hogy kiselejtezi a lomokat. Akkor talált rá apja szerelmes leveleire. Összesen 226 darabra.

Kurt Vonnegut mindet feleségének, Jane Marie Coxnak írta udvarlásuk ideje és házasságuk alatt.

Kurt és Jane 1945-ben házasodtak össze, frigyük válással végződött 1971-ben. Az írógéppel vagy kézzel írott levelekből kitűnik, hogy a világháború és az azt követő időszak csupa bizonytalansággal volt tele, de kiviláglik belőlük az író romantikus oldala.

LoveKurt-163608.jpg

Kurt Vonnegut és felesége, Jane (Fotó/Forrás: Vonnegut LLC)

Ezekből a levelekből áll össze a Love, Kurt: The Vonnegut Love Letters, 1941-1945 című kötet, amely angolul már megjelent. Edie Vonnegut elmondta, a levelekben apja gyönyörűen ír, és sokat hozzátesz a róla alkotott képhez. „Nem látom okát, miért ellenezné a megjelenésüket.”

A legelső levél 1941. szeptember 18-án kelt, és a férfi már ebben megemlíti, hogy össze kellene házasodniuk.

Az érett író stílusát vetítik előre az olyan mondatok, mint ez: „Lehet, hogy gyenge a technikám, de én vagyok a legigazabb csavargó, akivel találkoztál.” Fiatal szerelmét pedig sajátosan győzködte arról, hogy nem találkozott még hasonlóval, amikor egy lányt, akivel a főiskolán vakrandizott, úgy írt le, mint akinek „olyan a szája, mint egy gomblyuk” [vagy segglyuk (buttonhole) – lefordíthatatlan szójáték], és a személyisége és intelligenciája „egy fiatal angolnáéval vetekedett”.

Jane nem ok nélkül írta az egyetlen válaszlevélben, amely fennmaradt, hogy ő a maga részéről nagyon hisz Kurt tehetségében, még ha a kiadók egyelőre nem is.

(via NewsBreak)

Fejléckép: Kurt Vonnegut (fotó: Ulf Andersen / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Színház

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Ismét keresik az év legjobb első prózakötetét

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes az elismerés mellé egymillió forintot kap, illetve tizenötmillió forint értékű médiakampánnyal segítik könyve népszerűsítését.
Könyv hír

Kihirdették az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseit

Bíró Kriszta, G. István László, Kiss Tibor Noé, Péntek Orsolya és Tompa Andrea számára hat hónapon keresztül biztosít támogatást a kerület a független, szabad alkotáshoz. A különdíjat Miklya Zsolt nyerte el. 
Könyv hír

Sikerlistás szerzőket díjazott a Libri

Mások mellett Náray Tamás, Frei Tamás, Karikó Katalin és Orvos-Tóth Noémi is Libri Irodalmi Díjban részesült. Az elismerést egy év kihagyást követően, új elv szerint, tizenkét kategóriában adták át. 
Könyv hír

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Könyv hír

Rangos nemzetközi díjjal ismerték el Bartis Attilát

Első alkalommal érdemelte ki magyar szerző az Európai Újjáépítési Bank elismerését. A EBRD Literature Prize szűkített listáján egy másik magyar művész, Tóth Krisztina is szerepelt novelláskötetével.