Könyv

Nem fogja kitalálni, kinek írt 226 szerelmes levelet Kurt Vonnegut

2020.12.05. 10:25
Ajánlom
A lánya tíz éve találta a leveleket a padláson, most kötetben is megjelennek. A neves amerikai író mindegyiket első feleségének, Jane-nek címezte.

2010-ben Edie Vonnegut felmászott a családi háza padlására, ami önmagában is elég megerőltető volt. Régi bútorkatalógusok, magazinok, koszos hálózsákok hevertek szanaszét, senki nem járt ott évek óta. Mivel attól tartott, a sok kacat veszélyes lehet, ha tűz üt ki, elhatározta, hogy kiselejtezi a lomokat. Akkor talált rá apja szerelmes leveleire. Összesen 226 darabra.

Kurt Vonnegut mindet feleségének, Jane Marie Coxnak írta udvarlásuk ideje és házasságuk alatt.

Kurt és Jane 1945-ben házasodtak össze, frigyük válással végződött 1971-ben. Az írógéppel vagy kézzel írott levelekből kitűnik, hogy a világháború és az azt követő időszak csupa bizonytalansággal volt tele, de kiviláglik belőlük az író romantikus oldala.

LoveKurt-163608.jpg

Kurt Vonnegut és felesége, Jane (Fotó/Forrás: Vonnegut LLC)

Ezekből a levelekből áll össze a Love, Kurt: The Vonnegut Love Letters, 1941-1945 című kötet, amely angolul már megjelent. Edie Vonnegut elmondta, a levelekben apja gyönyörűen ír, és sokat hozzátesz a róla alkotott képhez. „Nem látom okát, miért ellenezné a megjelenésüket.”

A legelső levél 1941. szeptember 18-án kelt, és a férfi már ebben megemlíti, hogy össze kellene házasodniuk.

Az érett író stílusát vetítik előre az olyan mondatok, mint ez: „Lehet, hogy gyenge a technikám, de én vagyok a legigazabb csavargó, akivel találkoztál.” Fiatal szerelmét pedig sajátosan győzködte arról, hogy nem találkozott még hasonlóval, amikor egy lányt, akivel a főiskolán vakrandizott, úgy írt le, mint akinek „olyan a szája, mint egy gomblyuk” [vagy segglyuk (buttonhole) – lefordíthatatlan szójáték], és a személyisége és intelligenciája „egy fiatal angolnáéval vetekedett”.

Jane nem ok nélkül írta az egyetlen válaszlevélben, amely fennmaradt, hogy ő a maga részéről nagyon hisz Kurt tehetségében, még ha a kiadók egyelőre nem is.

(via NewsBreak)

Fejléckép: Kurt Vonnegut (fotó: Ulf Andersen / Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Zenés színház

„A csodát vissza a közönségnek” – Kesselyák Gergely is pályázik az Opera élére

A karmester közösségi oldalán jelentette be, hogy beadta pályázatát az intézmény főigazgatói posztjára, és közzétette pályázatának legfontosabb pontjait.
Vizuál

Ingyenesen nézhető filmekkel tiszteleg Ragályi Elemér emléke előtt a FILMIO

Április 2-a estig ingyenesen nézhetünk meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján három filmet, amelyet a március 30-án elhunyt operatőr fényképezett.
Könyv

23 kortárs író dolgozik Budapest nagyregényén

A projektben részt vevő művészek már kiválasztották a lakosság által beküldött történeteket legjobbjait, és hozzá is láttak a fejezetek megírásához. A könyvet novemberben vehetjük kézbe.
Klasszikus

„Ha nem áldozunk az oktatásra, ne várjuk, hogy a fiatalok értelmiségi felnőtté váljanak” – Interjú Farkas Gáborral

Farkas Gábor zongoraművész életében egyaránt fontos szerep jut a tanításnak és az előadó- művészetnek. A Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetőjével áprilisi koncertje kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Egy elnémíthatatlan hang – 90 éves lenne Konrád György

Fiatalon megjárta a birkenaui haláltábort, később hiába írta meg a kortárs magyar irodalom egyik legfontosabb regényét, politikai okokból cenzúrázták és letiltották műveit. Ma ünnepelné kilencvenedik születésnapját Konrád György.
Könyv hír

23 kortárs író dolgozik Budapest nagyregényén

A projektben részt vevő művészek már kiválasztották a lakosság által beküldött történeteket legjobbjait, és hozzá is láttak a fejezetek megírásához. A könyvet novemberben vehetjük kézbe.
Könyv hír

Nem adják át idén a Libri irodalmi díjakat

A Libri az olvasás népszerűsítését célzó programok létrehozását tervezi, amelynek részeként egy interaktív kampányt is elindítanak a honlapjukon.
Könyv podcast

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.
Könyv hír

Kiss Noémi és Péntek Orsolya kapta a Békés Pál-díjat

Az elismerést olyan prózaírók kaphatják meg, akik műveikben a történetmondás hagyományának megőrzésére és megújítására tesznek kísérletet.