Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

2021.02.23. 15:35
Ajánlom
Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.

Felmenő rendszerben, 2023 szeptemberétől vezetik be az új érettségi modellt és vizsgakövetelményeket a Népszava birtokába került tervezet szerint. A Magyar Közlönyben február 17-én már megjelent az érettségi vizsga modellje, abból még nem derül ki semmi, de a lap azt írja, a tételek közül kikerül Ottlik Géza és Kertész Imre, bekerül viszont Wass Albert és Herczeg Ferenc.

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint a tervezett változtatások hibásak és károsak, különösen az, hogy az eddigi hat helyett (ami amúgy is sok volt) már tíz életművet kell megtanulni, a vizsgamodell pedig inkább komplett életművek ismeretét, és nem művek ismeretét, értelmezését várja el a diákoktól.

Wass és Herczeg megítélését tekinthetjük ízlésbeli, értékrendbeli kérdésnek (a tananyagba emelésük Arató szerint „ideológiai gesztus”), annál fontosabb, hogy

„az, hogy tíz életművet kell majd „megtanulni”, abba az irányba mutat, hogy a műcímek bemagolása fontosabb lesz az értő műolvasásnál”.

Arató csak „műveltségi tesztfeladatoknak” nevezte az érettségiben dívó új irányt, miközben hiányolja, hogy a gyakorlati szövegalkotási feladatokat, úgy mint az érvelést, a vitaindító és hivatalos levelek írását. Az ME elnöke szerint ez „több évtizedes visszalépést jelent” a magyaroktatásban.

Arató úgy véli, a felszínes adatismeret erőltetése nemcsak a magyartanításnak árt, hanem diákellenes is, amivel a túlzsúfolt NAT betartását akarják kikényszeríteni.

A tervezetet február 24-ig véleményezhetik azok a szervezetek, amelyek megkapták. Ilyen például a Nemzeti Pedagógus Kar vagy a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Az, hogy a Magyartanárok Egyesülete nem kapott véleményezési lehetőséget, valószínűleg nem véletlen: Aratóék a Nemzeti alaptantervvel (NAT) meglehetősen kritikusak voltak, és irreálisan túlméretezettnek, megtaníthatatlannak tartják.

Arató Lászlóval az új NAT kapcsán tavaly beszélgettünk. Olvassa el az interjút!

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

Kapcsolódó

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Könyv vélemény

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv gyász

Elhunyt Lawrence Ferlinghetti, aki a hátát tartotta Ginsberg Üvöltéséért

Épp ellenkezője volt a beatkorszak feltűnősködő rosszfiúinak, akik az ötvenes években a szárnyai alatt nőttek. Jack Kerouackal és Allen Ginsberggel ellentétben Lawrence Ferlinghetti nem okozott botrányokat. Minden nap kerékpárral indult abba a könyvesboltba, amelyet társával közösen alapított, és amely beatnemzedék íróinak és költőinek törzshelyévé vált.
Könyv szemle

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Könyv hír

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.