Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

2021.02.23. 15:35
Ajánlom
Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.

Felmenő rendszerben, 2023 szeptemberétől vezetik be az új érettségi modellt és vizsgakövetelményeket a Népszava birtokába került tervezet szerint. A Magyar Közlönyben február 17-én már megjelent az érettségi vizsga modellje, abból még nem derül ki semmi, de a lap azt írja, a tételek közül kikerül Ottlik Géza és Kertész Imre, bekerül viszont Wass Albert és Herczeg Ferenc.

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint a tervezett változtatások hibásak és károsak, különösen az, hogy az eddigi hat helyett (ami amúgy is sok volt) már tíz életművet kell megtanulni, a vizsgamodell pedig inkább komplett életművek ismeretét, és nem művek ismeretét, értelmezését várja el a diákoktól.

Wass és Herczeg megítélését tekinthetjük ízlésbeli, értékrendbeli kérdésnek (a tananyagba emelésük Arató szerint „ideológiai gesztus”), annál fontosabb, hogy

„az, hogy tíz életművet kell majd „megtanulni”, abba az irányba mutat, hogy a műcímek bemagolása fontosabb lesz az értő műolvasásnál”.

Arató csak „műveltségi tesztfeladatoknak” nevezte az érettségiben dívó új irányt, miközben hiányolja, hogy a gyakorlati szövegalkotási feladatokat, úgy mint az érvelést, a vitaindító és hivatalos levelek írását. Az ME elnöke szerint ez „több évtizedes visszalépést jelent” a magyaroktatásban.

Arató úgy véli, a felszínes adatismeret erőltetése nemcsak a magyartanításnak árt, hanem diákellenes is, amivel a túlzsúfolt NAT betartását akarják kikényszeríteni.

A tervezetet február 24-ig véleményezhetik azok a szervezetek, amelyek megkapták. Ilyen például a Nemzeti Pedagógus Kar vagy a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Az, hogy a Magyartanárok Egyesülete nem kapott véleményezési lehetőséget, valószínűleg nem véletlen: Aratóék a Nemzeti alaptantervvel (NAT) meglehetősen kritikusak voltak, és irreálisan túlméretezettnek, megtaníthatatlannak tartják.

Arató Lászlóval az új NAT kapcsán tavaly beszélgettünk. Olvassa el az interjút!

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

Kapcsolódó

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Az énekesnő közösségi oldalán erősítette meg a hírt: indul a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatán, amelynek március 28-án jár le a határideje.
Zenés színház

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.
Klasszikus

Keller András pályázik a Zeneakadémia rektori posztjára

Az idei évben jár le Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának megbízatása. Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója egy interjúban megerősítette: ő is indul a pályázaton.
Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

23 kortárs író dolgozik Budapest nagyregényén

A projektben részt vevő művészek már kiválasztották a lakosság által beküldött történeteket legjobbjait, és hozzá is láttak a fejezetek megírásához. A könyvet novemberben vehetjük kézbe.
Könyv hír

Nem adják át idén a Libri irodalmi díjakat

A Libri az olvasás népszerűsítését célzó programok létrehozását tervezi, amelynek részeként egy interaktív kampányt is elindítanak a honlapjukon.
Könyv podcast

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.
Könyv hír

Kiss Noémi és Péntek Orsolya kapta a Békés Pál-díjat

Az elismerést olyan prózaírók kaphatják meg, akik műveikben a történetmondás hagyományának megőrzésére és megújítására tesznek kísérletet.
Könyv ajánló

Irodalom az egész családnak – Idén is megrendezik az IRKÁT

Második alkalommal rendezik meg az Irodalmi Kavalkád (IRKA) elnevezésű egynapos irodalmi és összművészeti programot, amelynek fókuszában ezúttal Petőfi Sándor költészete áll.