Könyv

Nemcsak olvasni, hanem beszélgetni is jó – Elindult a Pagony Podcast

2022.02.04. 17:05
Ajánlom
A Pagony Kiadó új podcastjában a gyerekirodalom, a kultúra, a gyereknevelés témájában jelentkeznek tartalmakkal szerda esténként.

A podcast-sorozatban hetenként két különböző típusú beszélgetés váltja egymást. Vinczellér Katalin, a Pagony Kiadó iskolai projektjének koordinátora a kortárs magyar gyerek- és kamaszirodalom népszerű szerzőivel és illusztrátoraival beszélget életről, irodalomról A meséktől a felnövésig című műsorban. A 60-70 perces adásokban szó lesz az alkotói folyamatról, az adott szerző műveinek óvodai-iskolai felhasználhatóságáról, módszertani kérdésekről, és egy-egy hosszabb beszélgetés azt is megengedi, hogy a szerző életéről, személyiségéről is többet megtudhassunk.

Folytatódik az Altatás után, elalvás előtt című műsor is, amelyben Hajdu Zsanett állandó vendége továbbra is Szél Dávid szakpszichológus, az Apapara blog és könyv szerzője lesz. A tervezett adásokból kiderül, miként kapcsolódnak a gyerekkönyvek és a gyermekpszichológia, milyen fontos helyzetek, szerepek, nehézségek, kérdések, örömök és kihívások határozzák meg a gyerekek és a szülők mindennapjait, és hogyan jelennek meg mindezek a gyerekeknek szánt könyvekben. Szóba kerül majd többek között a hazugság vagy igazmondás a nevelésben és a gyerekkönyvekben, a stresszkezelés, a szorongás, a tanulási zavar, illetve a gyerekek és a társadalmi egyenlőtlenségek vagy a gyerekek és a klímakatasztrófa, a gyerekek és a halál kapcsolata.

A Pagony Podcast beszélgetési folyamatosan elérhetőek bármely ismert podcast-lejátszóban.

A február 2-i adás vendége Szabó Borbála író volt, aki az élet legmélyebb, legfontosabb kérdéseiről is fergeteges humorral beszélt, miközben az is kiderült, miért írja újra vagy fordítja le magyarról magyarra a kötelező műveket.

 

Ha még több irodalmi podcastra kíváncsi, a Fidelio oldalán is találhat kedvére valót: Szabó T. Anna költő műsorvezetésével kétheti rendszerességgel jelentkezik a Lírástudók, a Fidelio és a Líra Könyv műsora, amelyben egy hosszabb beszélgetést naprakész könyvajánló követ. Az elmúlt adások vendégei között volt Spiró György, Boldizsár Ildikó, Kemény István és Tóth Krisztina is.

Fordulatos mesekönyv vezeti be a gyerekeket a zenei stílusok világába

Kapcsolódó

Fordulatos mesekönyv vezeti be a gyerekeket a zenei stílusok világába

Harmónia, a zenék birodalma címmel jelent meg Tarr Ferenc mesekönyve, mely a klasszikus zene, a jazz, a pop és a népzene világába kalauzolja a gyerekeket. A kiadványhoz online elérhető zenetár is csatlakozik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Hogy nézett ki Balzac igazából?

A híres francia írót, a Goriot apó és az Emberi színjáték szerzőjét szenvedélyesen foglalkoztatta az akkor igen újnak számító módszer, mellyel a valóságot lehetett rögzíteni. Így róla is készült dagerrotípia.
Könyv hír

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Könyv hír

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Könyv ajánló

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.
Könyv hír

Magyarul is olvasható lesz a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regénye

A 2021-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett zanzibári író műve, az Utóéletek az Európa Könyvkiadó gondozásában, Neset Adrienn fordításában jelenik meg.