Könyv

„Nincs olyan, hogy rossz játék” – Győri Zoltán a Lírástudók vendége

2024.01.24. 09:30
Ajánlom
Rengeteg társasjátékot ismer, de a Monopolyt nem tartja a legjobb családi kikapcsolódásnak, és a Ki nevet a végén?-nel kapcsolatban is vannak fenntartásai. Párjával, Győri-Nádai Rékával közös könyve kapcsán beszélgettünk vele.

Arra a kérdésre, hogy reneszánszuk van-e a társasjátékoknak, Győri Zoltán határozottan azt feleli, hogy nem, nem reneszánszuk, hanem inkább aranykoruk: soha nem volt még ekkora választéka, ennyi változata és módja a társasjátékozásnak. Ő maga természetesen szenvedélyes játékos, nem tudná elképzelni, hogy soha nem játsszon többé, de azt nem hiszi, hogy a játék helyettesíthetné például a beszélgetést.

Győri Zoltán és Győri-Nádai Réka közös YouTube-csatornája évek óta vonzza a magyar társasjátékrajongókat. A Mit játsszunk? a maga mintegy 50 ezer feliratkozójával egyértelműen a hazai közönség egyik legfontosabb médiuma. Most pedig megjelent egy könyv is a szerzőpárostól, amely ugyanezt a címet kapta.

3851876-144131.jpg

Győri-Nádai Réka–Győri Zoltán: Mit játsszunk? (Fotó/Forrás: Corvina Kiadó)

Mit játsszunk? - Inspiráció és tudás a modern társasjátékok birodalmából annál is többre vállalkozik, hogy játékot ajánljon azoknak, akik nem tudják, milyen táblajátékot vegyenek le a polcról a boltokban. A szerzők a könyvben összegyűjtötték az elmúlt évek tapasztalatait azoknak, akik szeretnek vagy szeretnének társasjátékokkal játszani, de emellett mesélnek a saját élményeikről is, arról, hogyan lehet társasjátékozás által megszabadulni a napi gondoktól, a stressztől, hogyan lehet új barátságokat szerezni, a régieket elmélyíteni, és hogyan lehet sokat megtudni az életről, a világról.

„Sok és sokféle játék és játékos van. Elsőre talán merész állítás, de vállaljuk: nincs olyan, hogy rossz játék. Nem szeretjük a játékokat a jó-rossz skálán elhelyezni. Inkább az adott helyzetre alkalmas és alkalmatlan játékok ívén gondolkodunk. Ha egy játékra azt mondjuk, rossz, akkor nehéz eldönteni, hogy az élményt vagy magát a játékot minősítjük. Annyira interaktív műfaj, hogy az élmény nem születhet meg a játékos nélkül, ő maga is szerves része, így amikor a játékot minősítjük, nehéz nem a játékost is minősíteni”

– írják a könyv fülszövegében a szerzők.

A Lírástudók podcast friss epizódjában kiderül egy-két dolog, ami bár meglepő, könnyedén rábólint a hallgató: például az, hogy a Monopoly nem egy jó családi játék, hiszen sokkal hasznosabbak lennének azok a feladványok, amelyek együttműködésre ösztönzik a játékosokat. A Ki nevet a végén? pedig gyakran hagy rossz szájízt a vesztesekben. Elvégre mennyire igazságos az, hogy csak hatosdobással tudunk kilépni a startmezőről? Grisnik Petra, a podcast műsorvezetője arra is kíváncsi volt, egy társasjáték-szakértő hajlandó-e félbehagyni játékot, és tud-e pihenésként játszani, ha egyszer a játék a munkája.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

BeFunky-collage-144934.jpg

Könyvajánló (Fotó/Forrás: fidelio.hu)

A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

„Milyen történetet mesél a térdünk, a csípőnk, a vállunk?” – Sólyom Anna a Lírástudók vendége

Kapcsolódó

„Milyen történetet mesél a térdünk, a csípőnk, a vállunk?” – Sólyom Anna a Lírástudók vendége

A testünk beszél hozzánk, de sokan elfelejtettük, hogyan hallgassunk rá. Pedig a nyelve érthető számunkra, és ha szeretnénk megérteni, ahhoz le kell lassulnunk, el kell csendesednünk. Sólyom Anna nem egyszerűen elméleti hátteret ad, hanem önismereti munkára biztat A test bölcsessége című könyvével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.
Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.