Könyv

„Novellában nem lehet fecsegni” – Darvasi László a Lírástudók vendége

2022.11.02. 10:35
Ajánlom
Kisprózakötettel köszönti a Magvető Kiadó a hatvanéves Darvasi Lászlót. Harmincegy írást tartalmaz nagyjából 260 oldalon Az év légiutas-kísérője című könyv, amelyről Grisnik Petra, a Lírástudók műsorvezetője kérdezte az írót.

A születésnapi köszöntésre Darvasi László rögtön rávágta, hogy szerette volna, ha elkészül a regénnyel, amin dolgozik, de annak külön akarata és külön élete van: úgy döntött, még írja magát tovább. Az író a novelláskötet megjelenésének is örül, már csak azért is, mert szerinte a kisprózának, amely feszesebb és szigorúbb szerkezetet jelent a mindent magába nyelő regénnyel ellentétben, népszerűbbnek kellene lennie.

„A novellában nem lehet mismásolni, nem lehet lustának lenni, nem lehet hőbörögni, nem lehet fecsegni, renyhének lenni. Ezt mind szabad a regénynek. A regény azt csinál, amit akar.”

darvasi-az-ev-legiutaskiseroje-230729.jpg

Az év légiutaskísérője (Fotó/Forrás: Magvető Kiadó)

Az év légiutas-kísérője harmincegy mesternovellát tartalmaz. Találunk benne történetet ügyetlen gombaszakértőről, kiöregedett színészről, operaénekesről, porszívóügynökről és persze – légiutaskísérőről is. Csupa olyan emberről és sorsról, amely mellett kegyetlenül és a kanyarban vissza sem nézve száguld el a világ. Podcastadásunkban

Darvasi László azt is elmondta, részben az idősödőket pártfogolva írta ezeket a rövid történeteket, hiszen, miközben a modern társadalomban minden fiatalos és trendi, azokkal kevésbé törődünk, akik felett elszálltak az évek.

Novellái egy másik műfaj határait karcolják, a tárcáét, s ennek megfelelően nem hagyja figyelmen kívül az up-to-date aktualitásokat: az ukrajnai háborút, a németországi bevándorlók helyzetét és a menekülteket, akik előtt a szögesdrót sem akadály. Azokat, akik ismerik a szerző stílusát, bizonyára nem lepi meg a fanyar humor és a tömör, súlyos képek sorozata. Azok, akik most ismerkednek vele, vegyék kezükbe a könyvet. Annál is inkább, mert hamarosan érkezik majd egy nagyméretű regény. Amiben – miként a szerző mondja – tényleg mindent szabad.

A beszélgetés után ismét öt új megjelenést ajánlunk a Líra Könyv kínálatából.

konyvajanlok-231648.jpg

Könyvajánló (Fotó/Forrás: Fidelio)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Új kiadásban jelent meg a Sorstalanság

Az élet alkalmazkodás – ezt üzeni élete fő művében, a Sorstalanságban Kertész Imre, aki húsz évvel ezelőtt, 2002. december 10-én vehette át az irodalmi Nobel-díjat. Ez alkalomból legnépszerűbb regénye új kiadásban jelent meg, immáron 33. alkalommal.
Könyv hír

A CEU megnyitja budapesti könyvtárát

Közép-Európa legnagyobb angol nyelvű humán- és társadalomtudományi könyvtára a téli hónapokban sem zárja be kapuit. A gyűjtemény szombatonként is látogatható.
Könyv hír

Először olvashatjuk magyarul Hemingway egyik novelláját

A boldogság hajszolása című szövegre a Nobel-díjas író unokája bukkant  rá néhány évvel ezelőtt. A Hemingway életében publikálatlan mű Totth Benedek fordításában lesz olvasható a 21. Század Kiadó Magazin21 című kiadványában.
Könyv hír

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.
Könyv podcast

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.