Könyv

„Novellában nem lehet fecsegni” – Darvasi László a Lírástudók vendége

2022.11.02. 10:35
Ajánlom
Kisprózakötettel köszönti a Magvető Kiadó a hatvanéves Darvasi Lászlót. Harmincegy írást tartalmaz nagyjából 260 oldalon Az év légiutas-kísérője című könyv, amelyről Grisnik Petra, a Lírástudók műsorvezetője kérdezte az írót.

A születésnapi köszöntésre Darvasi László rögtön rávágta, hogy szerette volna, ha elkészül a regénnyel, amin dolgozik, de annak külön akarata és külön élete van: úgy döntött, még írja magát tovább. Az író a novelláskötet megjelenésének is örül, már csak azért is, mert szerinte a kisprózának, amely feszesebb és szigorúbb szerkezetet jelent a mindent magába nyelő regénnyel ellentétben, népszerűbbnek kellene lennie.

„A novellában nem lehet mismásolni, nem lehet lustának lenni, nem lehet hőbörögni, nem lehet fecsegni, renyhének lenni. Ezt mind szabad a regénynek. A regény azt csinál, amit akar.”

darvasi-az-ev-legiutaskiseroje-230729.jpg

Az év légiutaskísérője (Fotó/Forrás: Magvető Kiadó)

Az év légiutas-kísérője harmincegy mesternovellát tartalmaz. Találunk benne történetet ügyetlen gombaszakértőről, kiöregedett színészről, operaénekesről, porszívóügynökről és persze – légiutaskísérőről is. Csupa olyan emberről és sorsról, amely mellett kegyetlenül és a kanyarban vissza sem nézve száguld el a világ. Podcastadásunkban

Darvasi László azt is elmondta, részben az idősödőket pártfogolva írta ezeket a rövid történeteket, hiszen, miközben a modern társadalomban minden fiatalos és trendi, azokkal kevésbé törődünk, akik felett elszálltak az évek.

Novellái egy másik műfaj határait karcolják, a tárcáét, s ennek megfelelően nem hagyja figyelmen kívül az up-to-date aktualitásokat: az ukrajnai háborút, a németországi bevándorlók helyzetét és a menekülteket, akik előtt a szögesdrót sem akadály. Azokat, akik ismerik a szerző stílusát, bizonyára nem lepi meg a fanyar humor és a tömör, súlyos képek sorozata. Azok, akik most ismerkednek vele, vegyék kezükbe a könyvet. Annál is inkább, mert hamarosan érkezik majd egy nagyméretű regény. Amiben – miként a szerző mondja – tényleg mindent szabad.

A beszélgetés után ismét öt új megjelenést ajánlunk a Líra Könyv kínálatából.

konyvajanlok-231648.jpg

Könyvajánló (Fotó/Forrás: Fidelio)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.
Könyv podcast

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Könyv gyász

Elhunyt Paul Olchváry műfordító

Paul Olchváry nevéhez számos magyar mű fordítása és amerikai kiadása fűződik. Az alkotót ötvennyolc éves korában, tragikus hirtelenséggel érte a halál.
Könyv hír

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt is megbüntették a Lírát

Francesca Cavallo és Elena Favilli könyve a hatóság indoklása szerint öncélúan népszerűsíti a születési nem megváltoztatását, ezért ötmillió forintos büntetést szabtak ki a könyvforgalmazóra, amiért kecskeméti üzletükben egy iskola kétszáz méteres körzetében árulták.
Könyv magazin

Beleolvasó – Luca Mazzucchelli: Az 1% ereje

A (rossz) szokás nagy úr, de a jó hír az, hogy a szokások tanulhatók, fejleszthetők és változtathatók. Erről szól Luca Mazzucchelli Az 1% ereje című gyakorlati útmutatója. Olvasson bele a kötetbe!