Könyv

Nyugat Most: finom borok, remekművek

2012.05.19. 12:15
Ajánlom
A Vince Borfesztivál és a Petőfi Irodalmi Múzeum után ezúttal Budán, a Karády Katalinról elnevezett kávéházban lehetett „élőben” is találkozni az újnyugatos szerzőkkel.

A Lövőház utcai Karády kávéházban Scherer Péter, a Jancsó-filmek Pepéje jó hangulatú boresten mutatta be a Nyugat Most napokon belül megjelenő lapszámát, de nemcsak a legfrissebb művekből szemlézett, hanem korábbi újnyugatos alkotások is elhangoztak. A publikum „díjazta" a rangos szerzőgárda (például: Kányádi Sándor, Csukás István, Lackfi János, Bolemant László, Novák Valentin, Cserhalmi Imre, Petőcz András, Szabó Zoltán Attila) friss szellemű írásait.

Az estet ezúttal nem az alapító Szabó Zoltán Attila nyitotta meg, hanem Bolemant László, a Nyugat Mostban rendszeresen megjelenő költő, aki jelezte: „a főszerkesztő igazoltan van távol, mivel a nyomdában most van a gépindulás". Azért az est végére Szabó is befutott - kezében néhány nyomdaszagú leporellóval, amelyet hamar „szétkapkodott" a közönség.

Vagyis immár nem titok: a 2012. május-júniusi Nyugat portréinterjút közöl Törőcsik Marival, aki életről, halálról, emberségről, a színészi pálya rejtelmeiről éppúgy mesélt, mint régi barátjáról, a költő Pilinszky Jánosról, s megjelenik Kányádi Sándor két, eddig sehol nem közölt, az ötvenes(!) években íródott műve, valamint Czeizel Endre József Attiláról szóló esszéje, Palya Bea Emberállat című verse, Zalán Tibor Futama, Petőcz András Szomorú országa - mindez csak rövid felsorolás a jelentősen bővült folyóiratból.

A Nyugat Most közelmúltbeli estjén a Petőfi Irodalmi Múzeumban Dr. Sipos Lajos, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság elnöke, Babits- és Nyugat-kutató feltárta, hogy anno mitől is volt más és erősebb a lap kortársaihoz képest: egyrészt nyitott volt a (nyugati) világra, másrészt szerkesztői tudatosan, jól tervezték meg. Ha valakinél kvalitásbeli hiányosságokat fedeztek fel (például Gárdonyi Géza, Herczeg Ferenc), annak írásait szívfájdalom nélkül elutasították. De a szerkesztők önmagukkal szemben is kritikusak voltak: egy-egy szón, jelzős szerkezeten - pro és kontra érveket felsorakoztatva - „tengernyi" levelet is képesek voltak egymás között váltani. Ezen a mezsgyén próbál járni a Nyugat Most jelenlegi stábja is.

Nyilván nem véletlen az sem, hogy rendre a legkiválóbb színművészek vállalják az újnyugatos művek megismertetését, tolmácsolását. A Petőfi Irodalmi Múzeumban Papp János és Kálloy Molnár Péter tette ezt, most Scherer „Pepe", aki nemcsak a szövegek árnyalatait, mélységeit és egy-egy mű esetében azok iróniáját, humorát tudta „megcsillantani", érzékeltetni, hanem végül még a sommelier szerepét is bevállalta - parádésan!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv vers

Az összkiadásból kimaradt Karinthy-vers került elő

Egy 1907-es magazinban tévesen Kanuthy Frigyesként tüntették fel a humoráról ismert írót, így kerülhette el a vers a Karinthy-összkiadás szerkesztőinek figyelmét.
Könyv oszk

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.
Könyv toplista

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Könyv magazin

Az író, aki egy meccsen jött rá, hogy tud regényt írni – Murakami Haruki 70 éves

Január 12-én tölti be a hetvenet Murakami Haruki japán író, műfordító, a kortárs posztmodern próza egyik nagymestere. 
Könyv instagram

Patti Smith mostanában Krasznahorkai könyvével tölti az estéit

A punk keresztanyja az Instagramon posztolt fotót arról, hogy a Sátántangót olvassa.