Könyv

Nyugat Most-ünnep a Könyvhéten

2012.06.11. 10:31
Ajánlom
A Nyugat Most költői a Könyvhéten egy belvárosi kávéházban randevúztak, ahol a régi szép időket idézően törzsasztallal várták Zalánékat.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929 óta szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet, 2012-ben már 83. alkalommal tette ezt. A központi helyszín idén is a Vörösmarty tér és a térbe torkolló utcák térhez közeli szakasza volt. A hétvége színes, zsúfolt programjából kitűnt egy igazán kellemes hangulatú, újnyugatos esemény, melynek a pavilonok mögött a Café Dorottya adott helyet, s ahová a Nyugat Most költői azért igyekeztek, hogy birtokukba vehessék törzsasztalukat. S ha már ott jártak, pálinkát is kóstoltak...

Az ünnepségen Szabó Zoltán Attila, a Nyugat Most alapító-főszerkesztője nyitotta meg az első - díjnyertes - pálinkapalackot, majd rövid köszöntőt követően a Nyugat Most költői Bolyhosék birs- és cigánymeggy "költeményeit" ízlelgették. A törzsasztal-foglalóra eljött Zalán Tibor, Horváth Orsolya, Petőcz András, Vörös István, Fenyves Marcell, Hegyi Botos Attila és Nagy Zopán. Mindannyian szerepelnek a legújabb lapszámban, amely slágerterméke lett a 83. Ünnepi Könyvhétnek.

A független szépirodalmi folyóirat május-júniusi lapszáma portréinterjút közöl Törőcsik Marival, aki életről, halálról, emberségről, a színészi pálya rejtelmeiről éppúgy mesélt Szabó Zoltán Attilának, mint régi barátjáról, a költő Pilinszky Jánosról. A háromezer példányban megjelenő orgánumnak két verset adott az élő legenda, Kányádi Sándor, továbbá olvasható Zalán Tibor három műve, Petőcz András Szomorú országa, Palya Bea Emberállata, Tamás Menyhért Ady szellemét megidéző Archaikuja, Czeizel Endre József Attiláról szóló esszéje. A 44 oldalasra bővült folyóirat alkotói között megtalálhatjuk még Babics Imrét, Lackfi Jánost, Kemény Lilit, Turczi Istvánt, Sajdik Ferencet.

Szabó Zoltán Attila főszerkesztő szerint a Nyugat Most hihetetlen népszerűségének az lehet az oka, hogy a közölt művek nagyrészt a jelenkorra reagálnak. A lapot kiadó cég ügyvezető igazgatója, Hajdu Balázs József pedig a Könyvhéten is megerősítette: vállalkozásuk hosszú távra tervez a lappal, s külön öröm számukra, hogy egyre több az előfizetőjük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Töltsön egy estét Grecsó Krisztián mellett a Rózsavölgyiben!

Az író új regénye, a Vera megjelenésének apropóján látogat el a szalonba, ahol a Mellettem elférsz című könyvéből készült darab is fut.
Könyv nobel-díj

Nem üres kézzel távozott az irodalmi Nobel-botrányt kiváltó Katarina Frostenson

Lemondott a Svéd Akadémia tagságáról a költő Katarina Frostenson, akiről egy vizsgálat megállapította, hogy idő előtt kiszivárogtatta az irodalmi Nobel-díjasok nevét.
Könyv hír

Szvoren Edina kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

A Mészöly Miklós Egyesület a szerző 2018-ban, a Magvető Kiadónál megjelent Verseim című novelláskötetéért ítélte oda a díjat, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át a szekszárdi Művészetek Házában 16. alkalommal rendezett Mészöly-emléknapon.
Könyv vers

Az összkiadásból kimaradt Karinthy-vers került elő

Egy 1907-es magazinban tévesen Kanuthy Frigyesként tüntették fel a humoráról ismert írót, így kerülhette el a vers a Karinthy-összkiadás szerkesztőinek figyelmét.
Könyv oszk

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.