Könyv

Nyugat Most-ünnep a Könyvhéten

2012.06.11. 10:31
Ajánlom
A Nyugat Most költői a Könyvhéten egy belvárosi kávéházban randevúztak, ahol a régi szép időket idézően törzsasztallal várták Zalánékat.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929 óta szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet, 2012-ben már 83. alkalommal tette ezt. A központi helyszín idén is a Vörösmarty tér és a térbe torkolló utcák térhez közeli szakasza volt. A hétvége színes, zsúfolt programjából kitűnt egy igazán kellemes hangulatú, újnyugatos esemény, melynek a pavilonok mögött a Café Dorottya adott helyet, s ahová a Nyugat Most költői azért igyekeztek, hogy birtokukba vehessék törzsasztalukat. S ha már ott jártak, pálinkát is kóstoltak...

Az ünnepségen Szabó Zoltán Attila, a Nyugat Most alapító-főszerkesztője nyitotta meg az első - díjnyertes - pálinkapalackot, majd rövid köszöntőt követően a Nyugat Most költői Bolyhosék birs- és cigánymeggy "költeményeit" ízlelgették. A törzsasztal-foglalóra eljött Zalán Tibor, Horváth Orsolya, Petőcz András, Vörös István, Fenyves Marcell, Hegyi Botos Attila és Nagy Zopán. Mindannyian szerepelnek a legújabb lapszámban, amely slágerterméke lett a 83. Ünnepi Könyvhétnek.

A független szépirodalmi folyóirat május-júniusi lapszáma portréinterjút közöl Törőcsik Marival, aki életről, halálról, emberségről, a színészi pálya rejtelmeiről éppúgy mesélt Szabó Zoltán Attilának, mint régi barátjáról, a költő Pilinszky Jánosról. A háromezer példányban megjelenő orgánumnak két verset adott az élő legenda, Kányádi Sándor, továbbá olvasható Zalán Tibor három műve, Petőcz András Szomorú országa, Palya Bea Emberállata, Tamás Menyhért Ady szellemét megidéző Archaikuja, Czeizel Endre József Attiláról szóló esszéje. A 44 oldalasra bővült folyóirat alkotói között megtalálhatjuk még Babics Imrét, Lackfi Jánost, Kemény Lilit, Turczi Istvánt, Sajdik Ferencet.

Szabó Zoltán Attila főszerkesztő szerint a Nyugat Most hihetetlen népszerűségének az lehet az oka, hogy a közölt művek nagyrészt a jelenkorra reagálnak. A lapot kiadó cég ügyvezető igazgatója, Hajdu Balázs József pedig a Könyvhéten is megerősítette: vállalkozásuk hosszú távra tervez a lappal, s külön öröm számukra, hogy egyre több az előfizetőjük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv olvasás

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Könyv interjú

"A csokornyakkendős szépfiú sztereotípia elvesz Kosztolányi súlyából"

Kosztolányi Dezső emlékezete több mint 80 évvel halála után is élénk - igaz, az író-költőről monográfiát író Arany Zsuzsanna szerint finomításra szorul. A könyv elkészültéről és magáról Kosztolányiról beszélgettünk a szerzővel.
Könyv interjú

"Élvezem, ha vita zajlik arról, amit írtam"

Dragomán Györggyel az írói lét online vetületeiről beszélgettünk. Szóba kerültek a Qubiten megjelenő sci-fi-novellái, az internetes közösségépítés és az is, hogy akarják-e tudni az írók, mit csinálnak a barátaik.
Könyv hírek

Lakáséttermet találhat a buszmegállókban

Ecsédi Orsolya Lakásétterem című művével nyerte meg az idei Álljon meg egy novellára! című pályázat fődíját.