Könyv

Nyugat Most-ünnep a Könyvhéten

2012.06.11. 10:31
Ajánlom
A Nyugat Most költői a Könyvhéten egy belvárosi kávéházban randevúztak, ahol a régi szép időket idézően törzsasztallal várták Zalánékat.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929 óta szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet, 2012-ben már 83. alkalommal tette ezt. A központi helyszín idén is a Vörösmarty tér és a térbe torkolló utcák térhez közeli szakasza volt. A hétvége színes, zsúfolt programjából kitűnt egy igazán kellemes hangulatú, újnyugatos esemény, melynek a pavilonok mögött a Café Dorottya adott helyet, s ahová a Nyugat Most költői azért igyekeztek, hogy birtokukba vehessék törzsasztalukat. S ha már ott jártak, pálinkát is kóstoltak...

Az ünnepségen Szabó Zoltán Attila, a Nyugat Most alapító-főszerkesztője nyitotta meg az első - díjnyertes - pálinkapalackot, majd rövid köszöntőt követően a Nyugat Most költői Bolyhosék birs- és cigánymeggy "költeményeit" ízlelgették. A törzsasztal-foglalóra eljött Zalán Tibor, Horváth Orsolya, Petőcz András, Vörös István, Fenyves Marcell, Hegyi Botos Attila és Nagy Zopán. Mindannyian szerepelnek a legújabb lapszámban, amely slágerterméke lett a 83. Ünnepi Könyvhétnek.

A független szépirodalmi folyóirat május-júniusi lapszáma portréinterjút közöl Törőcsik Marival, aki életről, halálról, emberségről, a színészi pálya rejtelmeiről éppúgy mesélt Szabó Zoltán Attilának, mint régi barátjáról, a költő Pilinszky Jánosról. A háromezer példányban megjelenő orgánumnak két verset adott az élő legenda, Kányádi Sándor, továbbá olvasható Zalán Tibor három műve, Petőcz András Szomorú országa, Palya Bea Emberállata, Tamás Menyhért Ady szellemét megidéző Archaikuja, Czeizel Endre József Attiláról szóló esszéje. A 44 oldalasra bővült folyóirat alkotói között megtalálhatjuk még Babics Imrét, Lackfi Jánost, Kemény Lilit, Turczi Istvánt, Sajdik Ferencet.

Szabó Zoltán Attila főszerkesztő szerint a Nyugat Most hihetetlen népszerűségének az lehet az oka, hogy a közölt művek nagyrészt a jelenkorra reagálnak. A lapot kiadó cég ügyvezető igazgatója, Hajdu Balázs József pedig a Könyvhéten is megerősítette: vállalkozásuk hosszú távra tervez a lappal, s külön öröm számukra, hogy egyre több az előfizetőjük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Hammerstein Juditot nevezték ki az Országos Széchényi Könyvtár élére

A megbízott igazgató korábban a Balassi Intézet főigazgatója volt.
Könyv interjú

Mesekönyv segít feldolgozni a legrázósabb témákat is

Válás, halál, internet, egy barátság dinamikája – Shona Innes könyvei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni a felnőtteknek is nehezen emészthető kérdésekkel. A klinikai pszichológus szerző nemrég Magyarországon járt, hogy személyesen is meglátogassa kötetei illusztrátorát, Agócs Íriszt.
Könyv hír

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Könyv rajz

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.
Könyv hír

Budapestre érkezik a Cameron Post rossz nevelésének szerzője

A könyv és a film itthon is vitákat váltott ki. A