Könyv

Nyugat nem vész el, csak átalakul

2012.03.23. 08:12
Ajánlom
Megjelent a Nyugat Most. A független szépirodalmi folyóirat méltó folytatása a Nyugat Mának.

Utóbbiról 2010 decemberében Gyurkovits Róza így írt: "Régen fogadott irodalmi lapot olyan érdeklődés Magyarországon, mint a Nyugat Ma című orgánumot, amely a nagy előddel, a Nyugattal amolyan nagyapa-unokaszerű jópajtási-szövetségesi viszonyt ápol. Televíziók, rádiók, internetes oldalak, blogok sora szólt és szól arról a kezdeményezésről, amely két közismert üzletember és egy író, publicista nevéhez fűződik..."

A cél akkor és most sem kevesebb, mint igazolni: minőségi, független irodalmi folyóirat is lehet slágertermék. "A kritikusok többsége egyetért abban, hogy a Nyugat Ma puszta létrejötte felér egy szelíd forradalommal manapság, amikor a felszínesség, a bulvárújságírás a divat. A kultúráért nemcsak szavakban tenni akaró triász a budapesti irodalmi kánont megkerülve, a kurátorok előszobáit figyelmen kívül hagyva hozott létre valami egészen egyedit" - rögzítette az említett összegző írás, amelyhez már bátran hozzátehetjük: Nyugat nem vész el, csak átalakul!

Szabó Zoltán Attila alapító-főszerkesztő, aki Hajdu Balázs Józseffel, Szabó Péterrel, valamint - fővédnöki minőségben - Konyári János borásszal együtt indította útjára a Nyugat Most folyóiratot, az első, de nem előzmények nélküli lapszám beköszöntőjében így foglalja össze az elmúlt év történéseit, sajátos fordulatait: "Bár a Nyugat Ma megszűnt, mert elvették a nevét, a Nyugat Most ugyanazokat az értékeket képviseli, mint elődei: az 1908-tól 33 éven át létező legendás folyóirat, illetve az először 2010. október 23-án megjelent s a jelenkori olvasók szimpátiáját hamar elnyerő, üzleti értelemben mégis ingatag lábakon álló utód. Az 'utód', amely - itt a bizonyíték! - mégiscsak életképes, elvégre a válság, a kapzsiság kora edzette, de a törődés, a hit, a barátság, az összefogás menti meg. Itt és MOST."

Az újnyugatos csapat tehát együtt maradt, s a szerzői névsort figyelve, tovább erősödött. A szerkesztőbizottság tagjai: Petőcz András (elnök), Kálloy Molnár Péter költő, színész-rendező és Zalán Tibor költő. A művészeti vezető Diósi Réka. Néhány szerző az orgánumból: Babics Imre, Bujdosó Alpár, Cserhalmi Imre, Cséka György, Horváth Orsolya, Kal Pintér Mihály, Kemény Lili, Lackfi János, Schwalm Zoltán, Váczy András, Vörös István.

Szabó Zoltán Attila ezúttal Sajdik Ferenccel készített portréinterjút. A folyóirat közli Czeizel Endre, a Magyar Tehetséggondozó Társaság örökös elnöke és Sipos Lajos, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság elnöke Babits Mihályról szóló esszééit. (A Nyugat Ma búcsúszámában Adyról Fráter Zoltán és Czeizel írt hasonló tanulmányt.)

A 36 oldalas folyóiratot 3000 példányban nyomtatták ki; a Lapker hálózatában, valamint egyes kulturális intézményekben, kávéházakban kapható 560 forintos áron. A szerkesztőségi fogadóórákat a Hadik Kávéházban hirdették meg. A következő szám két hónap múlva jelenik meg. A Nyugat Ma rovatstruktúráját valamelyest felidéző folyóiratnak lényeges, új eleme-rovata Vadnyugat névre hallgat, aligha véletlenül...

Szabó Zoltán Attila a megjelenés kapcsán figyelmeztet: "az a cél, hogy igazoljuk: létezik élő, 'lélegző' kortárs irodalom, amely nem óvatoskodik, nem szépeleg, s nem a kurátorok, a politikusok, a kis magyar médiacézárok óhaja szerint születik, hanem tőlük függetlenül, a humanizmus szellemében. A Nyugat Most folyóiratban - utalva Jókai Anna írására - a józan ész és a tiszta szív egymást támogatják!"

Hajdu Balázs József ügyvezető-alapító, nyilvánvalóan az előzményekre utalva, már a megjelenés pillanatában fontosnak érezte kijelenteni, hogy most átgondolt, érett koncepció szerint, hosszú távra tervez a lapot jegyző vállalkozás. "A mai pénzhiányos világban a kultúra általánosan veszít hangsúlyosságából, a bástyái omlanak le finanszírozási gondok következtében. Kiadónkat nem mecénásokként alapítottuk. Ahhoz hogy a kortárs kulturális élet szereplői értéket teremthessenek alkotásaikkal, munkásságukkal, szükség van olyan szervezetekre, amelyek üzleti alapon működve a kulturális értékekből anyagi javakat képeznek, kiszolgálva az alkotókat és az alkotást kedvelőket egyaránt. Ezt diverzifikált kulturális orientációval és üzleti háttérrel kívánjuk biztosítani."

Hajrá, Nyugat!

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.
Könyv podcast

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Könyv magazin

„Az egyetlen reális a lehetetlen” - öt éve hunyt el Esterházy Péter

Öt éve hunyt el Esterházy Péter, de vajon mennyire él velünk az életműve, és miért pótolhatatlan a hiánya? A szomorú évfordulóra Esterházy-szövegekből válogattunk.
Könyv ajánló

Pilinszky Rómája

Folytatódik a Pilinszky100 programsorozat, júliusban bemutatják a költő és Róma kapcsolatát dokumentáló filmet, valamint lesznek irodalmi séták és Pilinszky életművéhez kapcsolódó koncertek is. 
Könyv hamvas béla

Megnyílt a Bibliotéka Hamvas

Egész nyáron jóleső hűvösben, helyben olvashatók Hamvas Béla kötetei és a munkásságához kapcsolódó művek a Babérliget könyvesboltban, Budapesten.