Könyv

Nyugat nem vész el, csak átalakul

2012.03.23. 08:12
Ajánlom
Megjelent a Nyugat Most. A független szépirodalmi folyóirat méltó folytatása a Nyugat Mának.

Utóbbiról 2010 decemberében Gyurkovits Róza így írt: "Régen fogadott irodalmi lapot olyan érdeklődés Magyarországon, mint a Nyugat Ma című orgánumot, amely a nagy előddel, a Nyugattal amolyan nagyapa-unokaszerű jópajtási-szövetségesi viszonyt ápol. Televíziók, rádiók, internetes oldalak, blogok sora szólt és szól arról a kezdeményezésről, amely két közismert üzletember és egy író, publicista nevéhez fűződik..."

A cél akkor és most sem kevesebb, mint igazolni: minőségi, független irodalmi folyóirat is lehet slágertermék. "A kritikusok többsége egyetért abban, hogy a Nyugat Ma puszta létrejötte felér egy szelíd forradalommal manapság, amikor a felszínesség, a bulvárújságírás a divat. A kultúráért nemcsak szavakban tenni akaró triász a budapesti irodalmi kánont megkerülve, a kurátorok előszobáit figyelmen kívül hagyva hozott létre valami egészen egyedit" - rögzítette az említett összegző írás, amelyhez már bátran hozzátehetjük: Nyugat nem vész el, csak átalakul!

Szabó Zoltán Attila alapító-főszerkesztő, aki Hajdu Balázs Józseffel, Szabó Péterrel, valamint - fővédnöki minőségben - Konyári János borásszal együtt indította útjára a Nyugat Most folyóiratot, az első, de nem előzmények nélküli lapszám beköszöntőjében így foglalja össze az elmúlt év történéseit, sajátos fordulatait: "Bár a Nyugat Ma megszűnt, mert elvették a nevét, a Nyugat Most ugyanazokat az értékeket képviseli, mint elődei: az 1908-tól 33 éven át létező legendás folyóirat, illetve az először 2010. október 23-án megjelent s a jelenkori olvasók szimpátiáját hamar elnyerő, üzleti értelemben mégis ingatag lábakon álló utód. Az 'utód', amely - itt a bizonyíték! - mégiscsak életképes, elvégre a válság, a kapzsiság kora edzette, de a törődés, a hit, a barátság, az összefogás menti meg. Itt és MOST."

Az újnyugatos csapat tehát együtt maradt, s a szerzői névsort figyelve, tovább erősödött. A szerkesztőbizottság tagjai: Petőcz András (elnök), Kálloy Molnár Péter költő, színész-rendező és Zalán Tibor költő. A művészeti vezető Diósi Réka. Néhány szerző az orgánumból: Babics Imre, Bujdosó Alpár, Cserhalmi Imre, Cséka György, Horváth Orsolya, Kal Pintér Mihály, Kemény Lili, Lackfi János, Schwalm Zoltán, Váczy András, Vörös István.

Szabó Zoltán Attila ezúttal Sajdik Ferenccel készített portréinterjút. A folyóirat közli Czeizel Endre, a Magyar Tehetséggondozó Társaság örökös elnöke és Sipos Lajos, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság elnöke Babits Mihályról szóló esszééit. (A Nyugat Ma búcsúszámában Adyról Fráter Zoltán és Czeizel írt hasonló tanulmányt.)

A 36 oldalas folyóiratot 3000 példányban nyomtatták ki; a Lapker hálózatában, valamint egyes kulturális intézményekben, kávéházakban kapható 560 forintos áron. A szerkesztőségi fogadóórákat a Hadik Kávéházban hirdették meg. A következő szám két hónap múlva jelenik meg. A Nyugat Ma rovatstruktúráját valamelyest felidéző folyóiratnak lényeges, új eleme-rovata Vadnyugat névre hallgat, aligha véletlenül...

Szabó Zoltán Attila a megjelenés kapcsán figyelmeztet: "az a cél, hogy igazoljuk: létezik élő, 'lélegző' kortárs irodalom, amely nem óvatoskodik, nem szépeleg, s nem a kurátorok, a politikusok, a kis magyar médiacézárok óhaja szerint születik, hanem tőlük függetlenül, a humanizmus szellemében. A Nyugat Most folyóiratban - utalva Jókai Anna írására - a józan ész és a tiszta szív egymást támogatják!"

Hajdu Balázs József ügyvezető-alapító, nyilvánvalóan az előzményekre utalva, már a megjelenés pillanatában fontosnak érezte kijelenteni, hogy most átgondolt, érett koncepció szerint, hosszú távra tervez a lapot jegyző vállalkozás. "A mai pénzhiányos világban a kultúra általánosan veszít hangsúlyosságából, a bástyái omlanak le finanszírozási gondok következtében. Kiadónkat nem mecénásokként alapítottuk. Ahhoz hogy a kortárs kulturális élet szereplői értéket teremthessenek alkotásaikkal, munkásságukkal, szükség van olyan szervezetekre, amelyek üzleti alapon működve a kulturális értékekből anyagi javakat képeznek, kiszolgálva az alkotókat és az alkotást kedvelőket egyaránt. Ezt diverzifikált kulturális orientációval és üzleti háttérrel kívánjuk biztosítani."

Hajrá, Nyugat!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Klasszikus

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv podcast

„Nem az a kérdés, hogy egy anya kiég-e, hanem hogy hányszor” – Goodwill Barbara a Lírástudókban

Női szerepekről, azok egyensúlyáról és a mindennapok kihívásainak megküzdési stratégiáiról, no meg legújabb könyvéről beszélgetett Goodwill Barbarával a Lírástudók műsorvezetője, Grisnik Petra.
Könyv kritika

Az év legszebb ajándéka Nádas Pétertől

A kis közösségek árnyoldalát jeleníti meg Nádas Péter legújabb, Rémtörténetek című regényében, amely egyfajta betekintés egy kis falu kollektív tudatába, ahol az elemi rosszindulat a legalapvetőbb viszony a másik emberhez.
Könyv hír

Fiatal versíróknak indított pályázatot a MANK

Tóth Krisztinától, Kemény Istvántól, Géczi Jánostól vagy épp Győrffy Ákostól is tanulhatnak a MANK versíró pályázatának győztesei. A fiatal, kötet nélküli szerzők kéziratait augusztus 19-ig várják, a tíz nyertes írásból antológia is készül. 
Könyv gyász

Elhunyt Konrád Áron

36 éves korában elhunyt Konrád Áron, aki gimnazista korában az egyik legígéretesebb költői tehetségnek számított. Konrád Áron három évvel édesapja, Konrád György halála után távozott.
Könyv ajánló

Könyv jelenik meg Ács János pályafutásáról

Sándor L. István kötete a kezdetektől tekinti át a hét éve elhunyt, meghatározó jelentőségű színházrendező, Ács János munkásságát, egészen első sikereitől a kaposvári Marat/Sade című előadásig, amelyet máig legenda övez.