Könyv

Ők kaptak idén Baumgarten-emlékdíjat és -jutalmat

2024.02.09. 14:10
Ajánlom
A Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesület február 6-án a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Fogadótermében adta át az idei Baumgarten-emlékdíjakat, illetve Baumgarten-emlékjutalmakat: előbbivel négy, utóbbival három alkotó munkáját ismerték el.

A Baumgarten-emlékdíjat 2019-ben Kukorelly Endre író kezdeményezésére alapította a Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesület. Az 1927 és 1947 között működő Baumgarten-díj kurátora, Babits Mihály teremtette hagyomány szerint az első alkalommal az alapító-örökhagyó Baumgarten Ferenc Ferdinánd halálának évfordulóján, 2020. január 18-án adta át a díjakat.

2024-ben Baumgarten-emlékdíjban részesült:

  • Simon Attila irodalomkritikusi és klasszikafilológiai publikációiért, Affektív megértés: Hermeneutikai határmezsgyék az antik esztétikában, retorikában és poétikában című kötetéért, különösen Arisztotelész Nikomakhoszi etikája újrafordításáért.

  • András Sándor versesköteteiért, a Gyilkosság Alaszkában című etnokrimiért, irodalomkritikusi működéséért, műfordításaiért, Heidegger-könyvéért, Heine-monográfiájáért, Malevics-könyvéért, kortárs képzőművészekről írt tanulmányaiért, irodalmi életművéért.

  • Forgách András regényeiért, a komoly nemzetközi sikert elért Élő kötet nem marad című regényért, színdarabjaiért, kritikusi munkásságáért, műfordításaiért, elsősorban Marcel Proust A hetvenöt kéziratlap fordításáért, irodalmi életművéért.

  • Rényi András művészetelméleti, művészetfilozófiai, ikonológiai, hermeneutikai tanulmányaiért, szerkesztői munkáiért, kortárs magyar képzőművészekről írt esszéiért, legutóbb megjelent Rembrandt – a képek színjátéka című könyvéért, életművéért.

2024-bem Baumgarten-emlékjutalomban részesült:

  • A. Dobos Éva műfordítói munkásságáért, különösen Jon Fosse regényeinek fordításáért.

  • Tótfalusi Ágnes műfordítói munkásságáért, különösen Michel Houellebecq regényeinek fordításáért.

  • Ménes Attila irodalmi és kritikai munkáiért, különösen Amerre járok védtelen című regényéért.

A díjazás közösségi finanszírozáson alapul, eddig 563-an adományoztak. Az egyesület minden évben a rendelkezésre álló összeg felét osztja ki. A díj idén 500 ezer, a jutalom 200 ezer forint volt, amely mellé a díjazottak Klimó Károly munkáit kapták, valamint Tigelmann Péter jóvoltából lehetőséget arra, hogy másodmagukkal három napot töltsenek a Dombóvár-gunarasi Hotel Európában.

Forrás: Litera

Fejléckép: Baumgarten Ferenc Ferdinánd (Fotó/Forrás: Wikipedia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.
Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.