Könyv

Olvasol te eleget? – teszi fel a kérdést újra meg újra Dragomán György

2022.01.11. 12:10
Ajánlom
Év eleje táján évek óta újra megosztja (és kiegészíti) korábbi Facebook-bejegyzését Dragomán György, amelyben a rendszeres olvasáshoz ad néhány tippet: mikor, hol, mit?

Dragomán György régi vesszőparipája – vagy ahogy ő fogalmaz: mániája –, hogy mindenkinek kell, hogy legyen legalább napi fél órája olvasásra. Aki ennyit rá tud szánni már elolvas átlagosan havi két könyvet – véli az író, ám nem hagyja segítség nélkül az olvasókat: az évek során terebélyesre nőtt listán ad tippeket ennek megvalósításához.

A javaslatok között szerepel:

  • kezdjük egy verssel a napot, ébredés után;
  • olvassunk tömegközlekedési eszközökön, utazás közben;
  • olvassunk több műfajt, párhuzamosan;
  • csatlakozzunk valamilyen olvasókörhöz, járjunk író-olvasó találkozókra, irodalmi estekre;
  • járjunk rendszeresen könyvtárba;

Bátran és szenvedélyesen kell válogatni a könyvek között, ami nem fog meg, azt abba szabad hagyni;

  • ajándékozzunk könyvet másoknak;
  • fizessünk elő valamilyen irodalmi hetilapra vagy folyóiratra;
  • hallgassunk könyves podcastokat.

Ez utóbbira nálunk is találhat alternatívát: Szabó T. Anna költő – nem mellesleg Dragomán György felesége – műsorvezetésével kétheti rendszerességgel jelentkezik a Lírástudók, a Fidelio és a Líra Könyv irodalmi podcastja, amelyben egy hosszabb beszélgetést naprakész könyvajánló követ. Az elmúlt adások vendégei között volt Spiró György, Boldizsár Ildikó, Kemény István és Tóth Krisztina is.

Az eddigi adások itt érhetők el.

Dragomán György olvasásnépszerűsítő listáját itt olvashatja végig.

Fejléckép: Dragomán György (fotó: Valuska Gábor)

A könyv öröme – Az első fogtól az utolsóig

Kapcsolódó

A könyv öröme – Az első fogtól az utolsóig

Az olvasóvá nevelést már csecsemőknél el lehet kezdeni, főleg ha Marék Veronika rajzolja a Babaolvasó-füzetet és az olvasójegyet. Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója mesélt arról, hogy milyen nagy szerepe van a lelkes könyvtárosoknak egy település életében, de kiderült az is, mit szeretnek tanulni az önszerveződő nagyik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Új regénnyel jelentkezik Murakami Haruki áprilisban

Egyelőre nem sokat tudni a japán művész áprilisban megjelenő könyvéről, a kiadó sem a címét, sem pedig a cselekmény részleteit nem árulta el.
Könyv magyar irodalom

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Könyv hír

Küldj egy könyvölelést Valentin-napra!

Február 14-én Csehov, Jane Austen vagy épp Nyáry Krisztián könyvújdonságaival fejezhetjük ki az érzéseinket a Líra kampánya segítségével.
Könyv magazin

Az író, aki létre akarta hozni az USA 51. államát – 100 éve született Norman Mailer

Norman Mailert a modern próza- és újságírás úttörőjeként tartják számon, aki a leghitelesebben tudta kifejezni az 50-es és 60-as évek amerikai fiatalságának életérzését. Megítélését azonban némileg beárnyékolják életének bizonyos epizódjai.
Könyv magazin

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?