Könyv

Olvasol te eleget? – teszi fel a kérdést újra meg újra Dragomán György

2022.01.11. 12:10
Ajánlom
Év eleje táján évek óta újra megosztja (és kiegészíti) korábbi Facebook-bejegyzését Dragomán György, amelyben a rendszeres olvasáshoz ad néhány tippet: mikor, hol, mit?

Dragomán György régi vesszőparipája – vagy ahogy ő fogalmaz: mániája –, hogy mindenkinek kell, hogy legyen legalább napi fél órája olvasásra. Aki ennyit rá tud szánni már elolvas átlagosan havi két könyvet – véli az író, ám nem hagyja segítség nélkül az olvasókat: az évek során terebélyesre nőtt listán ad tippeket ennek megvalósításához.

A javaslatok között szerepel:

  • kezdjük egy verssel a napot, ébredés után;
  • olvassunk tömegközlekedési eszközökön, utazás közben;
  • olvassunk több műfajt, párhuzamosan;
  • csatlakozzunk valamilyen olvasókörhöz, járjunk író-olvasó találkozókra, irodalmi estekre;
  • járjunk rendszeresen könyvtárba;

Bátran és szenvedélyesen kell válogatni a könyvek között, ami nem fog meg, azt abba szabad hagyni;

  • ajándékozzunk könyvet másoknak;
  • fizessünk elő valamilyen irodalmi hetilapra vagy folyóiratra;
  • hallgassunk könyves podcastokat.

Ez utóbbira nálunk is találhat alternatívát: Szabó T. Anna költő – nem mellesleg Dragomán György felesége – műsorvezetésével kétheti rendszerességgel jelentkezik a Lírástudók, a Fidelio és a Líra Könyv irodalmi podcastja, amelyben egy hosszabb beszélgetést naprakész könyvajánló követ. Az elmúlt adások vendégei között volt Spiró György, Boldizsár Ildikó, Kemény István és Tóth Krisztina is.

Az eddigi adások itt érhetők el.

Dragomán György olvasásnépszerűsítő listáját itt olvashatja végig.

Fejléckép: Dragomán György (fotó: Valuska Gábor)

A könyv öröme – Az első fogtól az utolsóig

Kapcsolódó

A könyv öröme – Az első fogtól az utolsóig

Az olvasóvá nevelést már csecsemőknél el lehet kezdeni, főleg ha Marék Veronika rajzolja a Babaolvasó-füzetet és az olvasójegyet. Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója mesélt arról, hogy milyen nagy szerepe van a lelkes könyvtárosoknak egy település életében, de kiderült az is, mit szeretnek tanulni az önszerveződő nagyik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv ajánló

Élet és halál, születés és veszteség kéz a kézben jár Kjersti Annesdatter Skomsvold regényében

Az anyává válás, valamint a társra találás története rajzolódik ki a norvég írónő A gyerek című regényéből, amelyet Petrikovics Edit ültetett át magyar nyelvre.
Könyv hír

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.
Könyv podcast

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Könyv ajánló

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.
Könyv ajánló

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.