Könyv

„Olyan regényben gondolkodtam, ami szabadságot hagy az olvasónak” – Krusovszky Dénes a Lírástudók vendége

2023.06.07. 08:50
Ajánlom
A Levelek nélkül úgy képes rátapintani a klímaváltozás, a széthulló társadalom és a pedagógustiltakozások kérdéseire, hogy közben ki sem mozdul az alföldi kisvárosából. Új regénye megjelenésének apropóján Krusovszky Dénessel beszélgettünk.

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Krusovszky Dénes második regénye, a Levelek nélkül (Magvető Kiadó), amely egy kis alföldi városkában játszódik, és számos aktuális témát egybegyúr a klímaválságtól a járványon át a pedagógustüntetésekig. A Lírástudók legújabb epizódjában Grisnik Petra beszélgetett a szerzővel.

Krusovszky első regénye, az Akik már nem leszünk nagy sikert aratott, 2018-as megjelenésével és a következő másfél évben sok olvasóhoz utat talált. „Ez a könyv sokkal erőteljesebb olvasói visszajelzéseket gerjesztett. A verseskötetnek szűk, szakmai közegben olvassák, a regény viszont kilépett a széles olvasóközönség felé.”

krusovszky-231234.jpg

Krusovszky Dénes: Levelek nélkül (Fotó/Forrás: Magvető Kiadó)

Levelek nélkül lapjain furcsa történések zavarják meg egy kelet-magyarországi kisváros napjait: egyszer csak ledobják a fák tavaszi leveleiket. Mi történhetett, természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás? Hogyan lehet tovább élni a hétköznapokat a megváltozott körülmények között? A főhős, Koroknai János a városi gimnázium magyartanára, aki nyomozni kezd a rejtély után. A közeli idősotthon, a tantermek és a barátai háza között ingázik a város utcáin, s eközben lépésről lépésre közelebb kerül nemcsak a saját családja titkainak, de a tágabb közösség működésének és működésképtelenségének megértéséhez is.

A könyvet, ami május 31-én került a boltokba, itt lehet megrendelni.

Krusovszky Dénest arról kérdeztük, hogy miként viszonyul a regénye az ökokatasztrófához, a klímaszorongáshoz, akar-e állást foglalni és milyen kezdeti impluzustól jutott el a témáig. Az is kiderült, hogy a szerző, aki a Magyar Narancs újságírójaként dolgozik, különös részvéttel figyeli magányos harcosként helytálló vidéki kollégáit. Az alkotáshoz neki is szüksége van a teljes kikapcsolódásra – ha írásról van szó, leginkább az elutazás működik, amikor csak ő van, meg a megdolgozandó szöveg.

A beszélgetés után öt friss könyvmegjelenést ajánlunk

konyvajanlo-175507.jpg

Könyvajánló (Fotó/Forrás: Líra)

 A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>> 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Médicis-díjra jelölték Krasznahorkai László regényét

A Báró Wenckheim hazatér című regény francia kiadása felkerült a rangos elismerés hosszú listájára, a végső győztest novemberben jelentik be Párizsban. Krasznahorkai László könyve a közelmúltban már elhódított egy francia irodalmi díjat.
Könyv hír

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.
Könyv interjú

Kemény István a Budapest Nagyregényről: Megtetszett a feladat majdnem-lehetetlensége

Kemény Istvánt, a Budapest Nagyregény egyik szerzőjét kérdeztük egyebek közt arról, miért vállalta el a felkérést, hogyan lehet megőrizni az alkotói szabadságot egy ilyen projektben, illetve mely másik szerzők fejezetei inspirálták a leginkább. Villáminterjú.
Könyv ajánló

Minden eddiginél több külföldi szerzővel rendezik meg az őszi Margót

Jón Kalman Stefánssonnal és Sigríður Hagalín Björnsdóttirrel is találkozhatunk októberben a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A négynapos eseményen mutatja be új könyvét mások mellett Parti Nagy Lajos, Bödőcs Tibor és Varró Dániel is. 
Könyv hír

A Német Könyvdíj rövidlistájára is felkerült Terézia Mora regénye

Öt másik könyv mellett a magyar származású művész Muna oder Die Hälfte des Lebens című kötete is esélyes a rangos irodalmi elismerésre. Terézia Mora korábban már elhódította a díjat.