Könyv

Online könyves kalandozások kicsiknek, nagyoknak

2021.04.01. 14:05
Ajánlom
Fesztiválhangulatot és online kalandokat ígér minden korosztály számára a HUBBY – Gyerekkönyv Fesztivál. Izgalmas beszélgetések, könyvbemutatók, előadások várják az érdeklődőket a facebookon április 2. és 4. között.

Bár idén is elmarad a Millenárison a Nemzetközi Könyvvásár, de a hazai gyerekkönyv kiadókat tömörítő egyesület, a Magyar Gyerekkönyv Fórum nem akar tétlen maradni. Online gyerekkönyv fesztiváljuk a nemzetközi gyerekkönyvnapon, április 2-án kezdődik. Az eseményen tíz kiadó számos újdonsága mutatkozik be a legkisebbeknek szóló meséktől kezdve a kamaszokat érintő témákig, szó lesz például a krimi és a gyerekeknek szóló könyvek, vagy a #metoo-mozgalom és a gyerekkönyvek kapcsolatáról is. A kiadók három napon át mutatják be újdonságaikat, gyerek- és ifjúsági könyveiket, sorozataikat az egyesület facebook oldalán.

 

Április 2.

  • 17 óra – Cerkabella kiadó

KALANDOZZ VELÜNK MÁLTÁN!

Bernáth Zsolt: Lemezbolt a Szent János utcában regényének bemutatója – máltai idegenvezetéssel és felolvasással. Valamint a szerzőt is megpillantjuk a filmben!

A könyvet 10 éven felülieknek ajánljuk.

RÉMES ÜGYEK IFJÚ KALANDOROKNAK

Magdalena Hai és Teemu Juhani Rémálmok Kisboltja sorozatának bemutatója. Gyerekek olvasnak fel a kilencéves Ninni kalandjaiból, A csúf csikipor és Az elveszett fogsor kötetekből.

Vigyázat, könnyen olvasható! 

  • 18 óra – Csimota kiadó

Félbevágott március – Papírszínház

Március 15-ről mindenkinek eszébe jut valami: szabadság, kokárda, ünnep. Erről a közös élményünkről szól Kollár Árpád verse. Egyszerre könnyedén és komolyan, oly módon, hogy a mai gyerekek is maguknak érezhessék ezt az ünnepünket.

Alvó nő rókával - Papírszínház

A XX. század egyik legkiemelkedőbb magyar festője, Berény Róbert egyik műve ihlette mesélésre Maros Krisztinát. A csodás zenét halló róka a városba megy, ahol egy festő műtermében találkozik a csellózó nővel. A mese lehetőséget nyújt, egy kis művészettörténeti kitekintésre is.

Szürke

Szürke barátokra vágyik. Igazi képeskönyv a kicsiknek, a barátság erejéről és fontosságáról, színekkel és hozzájuk társított érzelmekkel.

Mindenki számít

Képes böngésző kicsiknek és nagyoknak is. Számoljunk, keressük a szereplőket, kutassunk összefüggéseket, képzeljünk el történeteket, elmélkedjünk a világban elfoglalt helyünkről, mert mindenkinek van szerepe, mert mindenki számít.

 A Csimota kiadó újdonságait Révész Emese mutatja be.

 

Április 3.

  • 10 óra – Anser kiadó

Az Anser Kiadó könyvei madarakról, manókról, paleocsontevőkről és egy kalandos utazásról a világ körül. Balla Margit meseíró és két hűséges Kabóca-olvasó beszélgetése a kiadó lapjáról és a Kabóca-könyvekről, amelyekbe belelapoznak és részleteket is felolvasnak belőlük.

  • 11 óra – Fejlesztő élménytár – Látogatás könyvek

Beszédindítástól iskolakezdésig

A Látogatás könyvek birodalmát mutatjuk be a videóban.

Milyen könyveket találtok nálunk? Miként tudjátok segíteni gyermeketek fejlődését beszédindítástól iskolakezdésig?

Az úton vezet Titeket: Szabó Szilvia mesterlogopédus, gyógypedagógus, a Látogatás könyvek szerzője és Udvari Zoltán, a Fejlesztő Élménytár Könyvkiadó képviselője.

  • 17 óra – Kolibri kiadó

Ilyen a Nagy folyók haragja – Beszélgetés a szerzővel, Schmal Rózával

Zabaszauruszok titkos élete – Kérdezz-felelek M. Kácsor Zoltánnal

Geronimo mesél – Részlet A varázslat órája c. kötetből

Hogyan szelfiztek őseink? – Kulisszatitkok Rátkai Kornéltól

Tudod-e? – Mesélő Budapest-kvíz Tittel Kingával

  • 18 óra – Scolar kiadó

Nem a nyuszi tojja!

A Bolognai Könyvvásáron elismert Takács Viktória író-illusztrátorral beszélgetünk, aki a hagyományokat frissen megélő gyerekek nézőpontjából mutatja be mesesorozatában a hazai szokásokat, mint a busójárás, a pünkösdölés, a betlehemezés vagy a húsvét. Beszélgetőtárs: Illés Andrea

Időtartama: kb. 20 perc

 

Április 4.

  • 10 óra – Pagony kiadó

Egyedül egy egész regényt! – Bemutatkoznak a Zseblámpás Könyvek

Kertész Erzsi íróval, Korbuly Ági illusztrátorral és Kovács Eszterrel, a Pagony főszerkesztőjével Szekeres Nikoletta beszélget.

  • 11 óra – Naphegy kiadó

A Naphegy Kiadó 2021. évi kínálata

A Naphegy Kiadó korosztályonként mutatja be kiemelt ajánlatát annak érdekében, hogy mindenki minél hamarabb megtalálhassa az őt érdeklő kiadványt.

A bemutatót Tarr Feri, a kiadó munkatársa tartja.

  • 16 óra - Móra

Féltsük-e a gyerekeinket a krimitől?

Szekeres Nikoletta, a Hubby – Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke, Tóth Maja, hús-vér gyermekolvasó, és Pacskovszky Zsolt szerkesztő-műfordító beszélget Jean-Claude Mourlevat Zebulon, avagy bűntény a Borzoló Borzollóban című, gyerekeknek írt krimijéről – ami valójában talán nem is krimi...

Candace Bushnell a Szex és New Yorkon túl

Nagy Boldizsár, a LOL-sorozat válogató szerkesztője beszél a most induló LOL plusz sorozat első kötetéről, melynek címe Csajoknak kötelező, szerzői pedig a Szex és New York film írója, Candece Bushnell és a Pushcart-díjra jelölt Katie Cotugno közös regénye egyszerre szórakoztató és gondolatébresztő – a #metoo-mozgalom egyik fontos alapműve lehet.

  • 17.30 óra – Manó könyvek / Menő könyvek

Manó Könyvek

Mesék Hullámvárból: Bojta színre lép

Miért fontosak a mesék a gyerekek életében? Simon Réka Zsuzsanna mesekönyve az esti mesékből született, a kisfiával való beszélgetés közben. A mesék fontosságáról beszélget a szerzővel Kádár Annamária mesepszichológus és Czakó Réka, a Neveljünk olvasókat! csoport alapítója.

Időtartam: 45 perc

Menő Könyvek

Miért olyan bonyolult egy kamasz élete?  

Két kamaszoknak szóló könyvújdonságról beszélget Maros Edittel, a Bonyolult-sorozat szerzőjével és Mészáros Dorkával, a Kiszámolós és a Felelsz vagy mersz? szerzőjével Czakó Réka, a Neveljünk olvasókat! csoport alapítója.

Időtartam: 45 perc

A videók később felkerülnek a HUBBY YouTube csatornájára, illetve a kiadók csatornáira, így azok később is megtekinthetők.

Fejléckép forrása: HUBBY Gyerekkönyv Fesztivál

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Bartók Imre kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

A díjat Lovak a folyóban című, 2021-ben a Jelenkor kiadónál megjelent regényéért vehette át Szörényi László irodalomtörténésztől, a Mészöly Miklós Egyesület elnökétől – adta hírül a Litera.
Könyv hír

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Könyv hír

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Könyv gyász

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.