Könyv

Online könyves kalandozások kicsiknek, nagyoknak

2021.04.01. 14:05
Ajánlom
Fesztiválhangulatot és online kalandokat ígér minden korosztály számára a HUBBY – Gyerekkönyv Fesztivál. Izgalmas beszélgetések, könyvbemutatók, előadások várják az érdeklődőket a facebookon április 2. és 4. között.

Bár idén is elmarad a Millenárison a Nemzetközi Könyvvásár, de a hazai gyerekkönyv kiadókat tömörítő egyesület, a Magyar Gyerekkönyv Fórum nem akar tétlen maradni. Online gyerekkönyv fesztiváljuk a nemzetközi gyerekkönyvnapon, április 2-án kezdődik. Az eseményen tíz kiadó számos újdonsága mutatkozik be a legkisebbeknek szóló meséktől kezdve a kamaszokat érintő témákig, szó lesz például a krimi és a gyerekeknek szóló könyvek, vagy a #metoo-mozgalom és a gyerekkönyvek kapcsolatáról is. A kiadók három napon át mutatják be újdonságaikat, gyerek- és ifjúsági könyveiket, sorozataikat az egyesület facebook oldalán.

 

Április 2.

  • 17 óra – Cerkabella kiadó

KALANDOZZ VELÜNK MÁLTÁN!

Bernáth Zsolt: Lemezbolt a Szent János utcában regényének bemutatója – máltai idegenvezetéssel és felolvasással. Valamint a szerzőt is megpillantjuk a filmben!

A könyvet 10 éven felülieknek ajánljuk.

RÉMES ÜGYEK IFJÚ KALANDOROKNAK

Magdalena Hai és Teemu Juhani Rémálmok Kisboltja sorozatának bemutatója. Gyerekek olvasnak fel a kilencéves Ninni kalandjaiból, A csúf csikipor és Az elveszett fogsor kötetekből.

Vigyázat, könnyen olvasható! 

  • 18 óra – Csimota kiadó

Félbevágott március – Papírszínház

Március 15-ről mindenkinek eszébe jut valami: szabadság, kokárda, ünnep. Erről a közös élményünkről szól Kollár Árpád verse. Egyszerre könnyedén és komolyan, oly módon, hogy a mai gyerekek is maguknak érezhessék ezt az ünnepünket.

Alvó nő rókával - Papírszínház

A XX. század egyik legkiemelkedőbb magyar festője, Berény Róbert egyik műve ihlette mesélésre Maros Krisztinát. A csodás zenét halló róka a városba megy, ahol egy festő műtermében találkozik a csellózó nővel. A mese lehetőséget nyújt, egy kis művészettörténeti kitekintésre is.

Szürke

Szürke barátokra vágyik. Igazi képeskönyv a kicsiknek, a barátság erejéről és fontosságáról, színekkel és hozzájuk társított érzelmekkel.

Mindenki számít

Képes böngésző kicsiknek és nagyoknak is. Számoljunk, keressük a szereplőket, kutassunk összefüggéseket, képzeljünk el történeteket, elmélkedjünk a világban elfoglalt helyünkről, mert mindenkinek van szerepe, mert mindenki számít.

 A Csimota kiadó újdonságait Révész Emese mutatja be.

 

Április 3.

  • 10 óra – Anser kiadó

Az Anser Kiadó könyvei madarakról, manókról, paleocsontevőkről és egy kalandos utazásról a világ körül. Balla Margit meseíró és két hűséges Kabóca-olvasó beszélgetése a kiadó lapjáról és a Kabóca-könyvekről, amelyekbe belelapoznak és részleteket is felolvasnak belőlük.

  • 11 óra – Fejlesztő élménytár – Látogatás könyvek

Beszédindítástól iskolakezdésig

A Látogatás könyvek birodalmát mutatjuk be a videóban.

Milyen könyveket találtok nálunk? Miként tudjátok segíteni gyermeketek fejlődését beszédindítástól iskolakezdésig?

Az úton vezet Titeket: Szabó Szilvia mesterlogopédus, gyógypedagógus, a Látogatás könyvek szerzője és Udvari Zoltán, a Fejlesztő Élménytár Könyvkiadó képviselője.

  • 17 óra – Kolibri kiadó

Ilyen a Nagy folyók haragja – Beszélgetés a szerzővel, Schmal Rózával

Zabaszauruszok titkos élete – Kérdezz-felelek M. Kácsor Zoltánnal

Geronimo mesél – Részlet A varázslat órája c. kötetből

Hogyan szelfiztek őseink? – Kulisszatitkok Rátkai Kornéltól

Tudod-e? – Mesélő Budapest-kvíz Tittel Kingával

  • 18 óra – Scolar kiadó

Nem a nyuszi tojja!

A Bolognai Könyvvásáron elismert Takács Viktória író-illusztrátorral beszélgetünk, aki a hagyományokat frissen megélő gyerekek nézőpontjából mutatja be mesesorozatában a hazai szokásokat, mint a busójárás, a pünkösdölés, a betlehemezés vagy a húsvét. Beszélgetőtárs: Illés Andrea

Időtartama: kb. 20 perc

 

Április 4.

  • 10 óra – Pagony kiadó

Egyedül egy egész regényt! – Bemutatkoznak a Zseblámpás Könyvek

Kertész Erzsi íróval, Korbuly Ági illusztrátorral és Kovács Eszterrel, a Pagony főszerkesztőjével Szekeres Nikoletta beszélget.

  • 11 óra – Naphegy kiadó

A Naphegy Kiadó 2021. évi kínálata

A Naphegy Kiadó korosztályonként mutatja be kiemelt ajánlatát annak érdekében, hogy mindenki minél hamarabb megtalálhassa az őt érdeklő kiadványt.

A bemutatót Tarr Feri, a kiadó munkatársa tartja.

  • 16 óra - Móra

Féltsük-e a gyerekeinket a krimitől?

Szekeres Nikoletta, a Hubby – Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke, Tóth Maja, hús-vér gyermekolvasó, és Pacskovszky Zsolt szerkesztő-műfordító beszélget Jean-Claude Mourlevat Zebulon, avagy bűntény a Borzoló Borzollóban című, gyerekeknek írt krimijéről – ami valójában talán nem is krimi...

Candace Bushnell a Szex és New Yorkon túl

Nagy Boldizsár, a LOL-sorozat válogató szerkesztője beszél a most induló LOL plusz sorozat első kötetéről, melynek címe Csajoknak kötelező, szerzői pedig a Szex és New York film írója, Candece Bushnell és a Pushcart-díjra jelölt Katie Cotugno közös regénye egyszerre szórakoztató és gondolatébresztő – a #metoo-mozgalom egyik fontos alapműve lehet.

  • 17.30 óra – Manó könyvek / Menő könyvek

Manó Könyvek

Mesék Hullámvárból: Bojta színre lép

Miért fontosak a mesék a gyerekek életében? Simon Réka Zsuzsanna mesekönyve az esti mesékből született, a kisfiával való beszélgetés közben. A mesék fontosságáról beszélget a szerzővel Kádár Annamária mesepszichológus és Czakó Réka, a Neveljünk olvasókat! csoport alapítója.

Időtartam: 45 perc

Menő Könyvek

Miért olyan bonyolult egy kamasz élete?  

Két kamaszoknak szóló könyvújdonságról beszélget Maros Edittel, a Bonyolult-sorozat szerzőjével és Mészáros Dorkával, a Kiszámolós és a Felelsz vagy mersz? szerzőjével Czakó Réka, a Neveljünk olvasókat! csoport alapítója.

Időtartam: 45 perc

A videók később felkerülnek a HUBBY YouTube csatornájára, illetve a kiadók csatornáira, így azok később is megtekinthetők.

Fejléckép forrása: HUBBY Gyerekkönyv Fesztivál

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv Lírástudók

„Olyan regényben gondolkodtam, ami szabadságot hagy az olvasónak” – Krusovszky Dénes a Lírástudók vendége

A Levelek nélkül úgy képes rátapintani a klímaváltozás, a széthulló társadalom és a pedagógustiltakozások kérdéseire, hogy közben ki sem mozdul az alföldi kisvárosából. Új regénye megjelenésének apropóján Krusovszky Dénessel beszélgettünk.
Könyv ajánló

Eddig kiadatlan Petri-interjúkötet jelent meg

Először ismerheti meg az olvasóközönség azt a beszélgetést, amelyben a költő egyebek közt gyerekkoráról, családjáról, az egyetemről és barátairól mesél.
Könyv hír

Melyik lesz 2023 legjobb első prózakötete? – Június 30-ig lehet nevezni a Margó-díjra

Kilencedik alkalommal hirdették meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. Idén először különdíjjal is jutalmazzák a legjobb tíz szerző valamelyikét.
Könyv ajánló

Találkozzon ön is a Budapest Nagyregény szerzőivel az Ünnepi Könyvhéten!

Mások Mellett Szvoren Edina, Vámos Miklós, Szabó T. Anna, Kemény István és Tompa Andrea is mesél arról, milyen viszony fűzi őket a kerületükhöz.
Könyv interjú

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.