Könyv

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

2022.05.17. 13:05
Ajánlom
49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.

Hetedik alkalommal adját át a Libri Irodalmi díjat, valamint a Libri Irodalmi Közönségdíjat, amelyre május 10-ig szavazhattak az olvasók. A fődíj sorsáról, ahogy arról korábban beszámoltunk már, öt tagú bírálói testület határoz, személy szerint Bálint András színművész, Beck Zoltán dalszerző, Fullajtár Andrea színművész, Károlyi Csaba irodalomkritikus, valamint Szilágyi Zsófia irodalomtörténész.

A művek, amelyekről az ítészek és a közönség 2022-ben szavazott:

Bartók Imre: Lovak a folyóban
Bödőcs Tibor:
Mulat a Manézs
Danyi Zoltán:
A rózsákról
Gerlóczy Márton:
Fikció 1. – A katlan
Keresztury Tibor:
Hűlt helyem
Krasznahorkai László:
Herscht 07769
Szvoren Edina:
Mondatok a csodálkozásról
Tóth Krisztina:
Bálnadal
Vonnák Diána:
Látlak
Závada Péter:
Gondoskodás.

A nagyszabású gálán életre kel a rövidlistára felkerült tíz könyv egy-egy részlete is. A szervezők a zene-, a színház- és a táncművészet segítségével igyekeznek a kortárs magyar irodalom csúcsteljesítményeit háromdimenziós audiovizuális élménnyé varázsolni. A műsor összeállításában és az élő közvetítés lebonyolításában a Színház TV stábja működik közre.

LID_2022_dontosok-095623.jpg

A Libri irodalmi díj 2022 döntős szerzői (Fotó/Forrás: Libri Könyvkereskedelmi Kft.)

Libri irodalmi díjátadó gálaest

  • 2022. május 19., 19:00
  • Online esemény

Az est részleteiről tájékozódhatnak, részvételi szándékukat jelezhetik itt és itt>>>.

Az eseményeket a Facebook mellett 2022. május 19-én 19 óraától a Libri online felületén is figyelemmel kísérhetik. 

A gálaműsor felvételét az RTL Klub Most oldalán is megtekinthetik majd, 2022. május 20-tól.

Fejléckép: A Libri 2022-es irodalmi s közönségdíja (fotó/forrás: Libri Könyvkereskedelmi Kft.)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megvannak a 2023-as Déry-díj nyertesei

Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János, Nagy Gabriella és Ilma Rakusa vehetik át a magyar irodalom egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező elismerését.
Könyv ajánló

Krasznahorkai Lászlóról szóló monográfia jelenik meg januárban

Szabó Gábor Kilátás az utolsó hajóról – Krasznahorkai László prózavilága című kötete 2024. január végén jelenik meg a Magvető Kiadó gondozásában, akik ezzel a kiadvánnyal köszöntik a kerek születésnapját ünneplő szerzőt.
Könyv ajánló

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.
Könyv podcast

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Könyv gyász

Elhunyt Vajda Mihály

A Széchenyi-díjas filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 88 éves volt. Vajda Mihály munkásságát elsősorban a fenomenológia, a 20. századi német filozófia és a totalitariánus társadalmak elmélete terén fejtette ki.