Könyv

Online követhető a Libri 2022-es díjátadó gálája

2022.05.17. 13:05
Ajánlom
49 kiadó 150 kiadványa indult 2022-ben a Libri irodalmi díjért. A pályaművekről egy 189 tagú, művészekből és közéleti személyiségekből álló bizottság végezte az előválogatást, s szavazataik alapján állt össze a döntős magyar irodalmi alkotások tízes listája. Az online díjátadó 2022. május 19-én, 19 órakor kezdődik.

Hetedik alkalommal adját át a Libri Irodalmi díjat, valamint a Libri Irodalmi Közönségdíjat, amelyre május 10-ig szavazhattak az olvasók. A fődíj sorsáról, ahogy arról korábban beszámoltunk már, öt tagú bírálói testület határoz, személy szerint Bálint András színművész, Beck Zoltán dalszerző, Fullajtár Andrea színművész, Károlyi Csaba irodalomkritikus, valamint Szilágyi Zsófia irodalomtörténész.

A művek, amelyekről az ítészek és a közönség 2022-ben szavazott:

Bartók Imre: Lovak a folyóban
Bödőcs Tibor:
Mulat a Manézs
Danyi Zoltán:
A rózsákról
Gerlóczy Márton:
Fikció 1. – A katlan
Keresztury Tibor:
Hűlt helyem
Krasznahorkai László:
Herscht 07769
Szvoren Edina:
Mondatok a csodálkozásról
Tóth Krisztina:
Bálnadal
Vonnák Diána:
Látlak
Závada Péter:
Gondoskodás.

A nagyszabású gálán életre kel a rövidlistára felkerült tíz könyv egy-egy részlete is. A szervezők a zene-, a színház- és a táncművészet segítségével igyekeznek a kortárs magyar irodalom csúcsteljesítményeit háromdimenziós audiovizuális élménnyé varázsolni. A műsor összeállításában és az élő közvetítés lebonyolításában a Színház TV stábja működik közre.

LID_2022_dontosok-095623.jpg

A Libri irodalmi díj 2022 döntős szerzői (Fotó/Forrás: Libri Könyvkereskedelmi Kft.)

Libri irodalmi díjátadó gálaest

  • 2022. május 19., 19:00
  • Online esemény

Az est részleteiről tájékozódhatnak, részvételi szándékukat jelezhetik itt és itt>>>.

Az eseményeket a Facebook mellett 2022. május 19-én 19 óraától a Libri online felületén is figyelemmel kísérhetik. 

A gálaműsor felvételét az RTL Klub Most oldalán is megtekinthetik majd, 2022. május 20-tól.

Fejléckép: A Libri 2022-es irodalmi s közönségdíja (fotó/forrás: Libri Könyvkereskedelmi Kft.)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

„Minden regényemmel egy tartozást rovok le” – Beszélgetés Vámos Miklóssal

Nekünk, íróknak nincs más teendőnk, mint hogy igazat mondjunk – állítja Vámos Miklós, akivel Ötvenhét lépés című kisregénye kapcsán női sorsokról és a férfiak helytelen viselkedéséről beszélgettünk. Az író lapunknak azt is elárulta, mi a leghőbb vágya, és mit kellene kihúznia Thomas Mann-nak A varázshegyből.
Könyv magazin

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Könyv podcast

A nagyüzemi sörnek marketingje van, nem egyénisége – Bart Dániel a Lírástudókban

Évekig sörblogot írt, aztán kézműves sörbárt nyitott Budapesten és Berlinben, végül könyvben is megírta, mit gondol a sörről, annak eredetéről, kultúrájáról és legutóbbi reneszánszáról. A Lírástudók podcastban Grisnik Petra Bart Dániellel beszélgetett.
Könyv interjú

Játék a lehetséges világokkal – Pléh Csabával a Pszichológia kézikönyv ürügyén

Megjelent a Pszichológia kézikönyv. Nyolc év munkája, harminc szerzőtől, 1198 oldalon. Barátságtalan méret, bensőséges tartalom. A kötet a pszichológiát új megközelítésekben kínálja, főként laikusoknak. Főszerkesztője Pléh Csaba pszichológus-nyelvész, akadémikus, egyetemi tanár, vele beszélgettünk társas kapcsolatainkról, kritikai attitűdről és az olvasás fontosságáról.
Könyv ajánló

Márai Ilona világával zárul a Várkert irodalom idei évada

Felesége halála után Márai Sándor megszállottan kezdte olvasni Márai Lola feljegyzéseit, majd saját kezűleg csomagolta azokat az irodalmi hagyatékát őrző hajóládákba. Június 21-én kettőjük kapcsolatába nyerhetünk bepillantást, az asszony nemrég megjelent, irodalmi szenzációnak is beillő naplófeljegyzései alapján.