Könyv

Összefoglaló album Ybl Miklós munkásságáról

2014.11.07. 15:03
Ajánlom
Az építész születésének bicentenáriuma alkalmából jelent meg az Ybl összes című kötet, amelyet a Várkert Bazárban mutattak be november 6-án a kiadvány szerzői.

"Ez egy fontos könyv és jó példa arra, hogy szükség van az ehhez hasonló képes albumok kiadására" - emelte ki Ráday Mihály városvédő az eseményen. A szakember elmondta, hogy ez a kiadvány nemcsak az Ybl-életmű legfontosabb épületeit és építményeit tartalmazza, hanem betekintést nyújt az építész korának világába is. Ráday Mihály a kötet kivitelezése, tartalma és összeállítása mellett kiemelte és "nagyon jónak" nevezte az archív képanyagot, amely az életmű már nem látható, elpusztult elemeit is bemutatja.

"Bár mindig tudtuk, hogy Ybl milyen remekműveket alkotott, és legismertebb alkotásainak az általános műveltség részét kell képezniük, mégis nagyon sok olyan érték, rejtett kincs van munkásságában, amelyet nem csak a szakmabelieknek, a közönségnek is érdemes újra felfedezni" - fogalmazott Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere, aki szerint a kötet kuriózuma és a vállalkozás nagyszerűsége is, hogy olyan pillanatfelvételt ad, amely jelen állapotában mutatja meg ezt az építészeti örökséget. Halász Csilla, a Látóhatár Kiadó gondozásában napvilágot látott kötet szerkesztője felidézte, hogy kezdetben csak 80 épületet terveztek bemutatni a bicentenáriumi emlékkötetben, de ahogy elmélyedtek az életmű kutatásában, 113-ra duzzadt az építmények száma, 52 településről. Nemcsak azoknak az embereknek szánták ezt a kiadványt, akik érdeklődnek Ybl munkássága és a magyar kultúra iránt, hanem azoknak is, akik szeretnék egy kicsit jobban, más szemszögből megismerni a 19. század második felének magyar történelmét.

"Ybl a szó legnemesebb értelmében volt építész. Olyan ember volt, aki egy változó korban élt, de benne volt egy változatlan érvényű mérce, aminek köszönhetően rugalmasan tudott ezekre a változásokra reagálni" - fogalmazott Őrfi József építész, aki a könyv fotóihoz készített informatív építészeti leírásokat. Szövegei egyrészt az adott építményt mutatják be szakmai szemmel, másrészt sok esetben egy-egy emléknél a 21. századi hasznosítás lehetőségeire is alternatívákat kínálnak. Viczián Zsófia társadalomtörténész, aki fejezetekhez írt bevezető tanulmányokat, a korszak bemutatására tett kísérletet, és több helyen emlékiratok és visszaemlékezések segítségével "mintegy kortárs tudósítóként" szólaltatta meg a házak egykori lakóit. „Ez a kötet amellett, hogy a jelenkori épületekhez lehet útikönyv, a kort is felvázolja, amelyben Ybl Miklós élt, hiszen ez nagyon izgalmas és sokféle változást jelentő időszak volt" - tette hozzá.

A több mint 300 oldalas kötetben az olvasó megismerheti az 1800-as évek világát, majd külön fejezetekben Timár Sára fotóin keresztül a polgári Magyarország épületeit, Ybl palotáit, bérházait, kastélyait, szakrális alkotásait, az építész által tervezett mauzóleumokat, síremlékeket, fürdőket, tánctermeket, vendéglőket és bérpalotákat. A fejezetek sorát az életmű vitatott építményei zárják. A könyvet a bemutatott épületek képjegyzéke, a szerzők útinaplója, valamint az építészeti szakkifejezéseket tartalmazó kislexikon teszi teljessé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv képregény

A szuperhős-képregények királya volt, de egy magányos építész történetével ért a csúcsra

David Mazzucchelli csak néhány évet töltött el szuperhősök rajzolásával, de művei mai napig hivatkozási pontnak számítanak. Igazi mesterművei viszont csak a mainstream képregények elhagyása után születtek. Az Asterios Polyp című graphic novelje egy idősödő, magának való építész megrázó és elgondolkodtató útkeresése.
Könyv arany jános

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Könyv lapszemle

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv garaczi lászló

Garaczi válaszol Vámosnak

E hónapban is megmondom, mit érdemes elolvasni - írja Vámos Miklós, majd felteszi az indirekt kérdést választottjának, Garaczi Lászlónak: posztmodern írónak tartja-e magát.