Könyv

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

2024.04.16. 14:00
Ajánlom
Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából. A nap során premierekkel, kötetbemutatókkal, portrébeszélgetésekkel és koncertekkel is várják az érdeklődőket.

A Petőfi Kulturális Ügynökség közleménye szerint a délelőtti programot Szalóki Ági nyitja babakoncertjével, őt követi Csorba Lóci és Vecsei H. Miklós, akik

zenei-színházi elemeket vegyesen felvonultató előadásukban A kis herceg klasszikus verzióját játsszák el Seres Tamás rendezésében.

Vecsei H. Miklós a nap során Takács Dorinával és a Platon Karataev egyik frontemberével, Balla Gergővel közösen adja elő Alapkő című új műsorukat is, az est zárásaként pedig a QJÚB – A kocka kibontása frontembereként áll a színpadra.

A rendezvényen bemutatják Visky András A test történetei című új drámakötetét,

valamint a kiadó hatodik versantológiáját, az Ázott hajában hét halott bogár ragyog című könyvet.

Először adja elő Vad című önálló estjének részleteit Kollár-Klemencz László, majd koncertet ad a Nagy Emma Quintet fúziós jazz-zenekar is. Mindezek mellett Juhász Anna Sanctum című sorozatának műsorában Hrutka Róbert, Gubik Petra és Szirtes Edina Mókus működnek közre.

A születésnapi műsor számos további izgalmas beszélgetést is tartogat, Zalán Tibor költő például az underground rap szcéne egyik legismertebb alakjával, Gegével (6363) elemzi majd Szűcs Krisztián dalszövegeit.

További részletek az esemény Facebook-oldalán.

Fejléckép: Vecsei H. Miklós, Szirtes Edina Mókus és Visky András (Fotó/Forrás: Fejér János / Zsámbéki Nyári Színház; Vörösmarty Színház; Valuska Gábor / Margó Fesztivál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.