Könyv

Ötödik alkalommal hirdetik meg a Starbucks Kávéköltők irodalmi pályázatot

2023.02.15. 10:35
Ajánlom
Február 20. és március 24. között lehet jelentkezni az üzletlánc pályázatára. A beérkezett műveket Pion István, Csalár Bence és Seres Lili Hanna értékeli. Idén a környezetvédelem témájára szeretnék felhívni a figyelmet.

Minden évben olyan témát választanak, amelyen keresztül fontos, aktuális szociális-, társadalmi-, vagy környezetvédelmi kérdésekre hívja fel a figyelmet. Az idei kiírás mottója a Vissza a természethez!, amellyel a kávéház a környezettudatosságra szeretné felhívni a figyelmet. A verseny során – immár második alkalommal – közreműködik a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) is.

A pályázatra 2023. február 20-tól lehet jelentkezni egy magyar nyelven írt, nyomtatásban még meg nem jelent, illetve nyilvánosságra más formában sem hozott, maximum 4000 karakter hosszú irodalmi művel.

A szöveget legkésőbb 2023. március 24. éjfélig lehet elküldeni online dokumentumként vagy videoüzenetben, ahol a szerző adja elő a versét.

A pályázat elindulásával egyidőben a kávézólánc üzleteiben a pohármatricákon az elmúlt év döntős verseinek részletei, valamint a FISZ által alapított Csáth Géza-díj két nyertesének, Terék Annának és Tóbiás Krisztiánnak a versrészletei lesznek olvashatók. A vállalat továbbá kiad egy újságot az irodalmi pályázat ötödik évfordulójára, amelyben többek között az elmúlt évek döntős versei, interjúk és cikkek olvashatók. Az újság a kávézólánc üzleteiben lesz elérhető.

A döntőbe jutott pályázók Starbucks ajándékcsomagot és a FISZ által felajánlott értékes könyvcsomagot nyernek, a kiírás győztese pedig részt vehet a FISZ irodalmi nyári táborában is.

A pályázatra beérkezett verseket immár ötödik éve Pion István magyar költő, slammer, újságíró, szerkesztő értékeli, aki az esemény 2019-es indulása óta közreműködik szakértelmével. A zsűri 2022-ben két további taggal bővült: Csalár Bence nemzetközileg elismert divatújságíróval és kreatív szakemberrel, valamint Seres Lili Hanna költővel, aki a pályázat szakmai partnerét, a FISZ-t képviseli.

A pályázatokat és a videókat a [email protected] e-mail címre küldhetik el a jelentkezők.

Fejléckép forrása: Pexels.com

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Brazíliában van valami őserő – beszélgetés Pál Ferenc műfordítóval, irodalomtörténésszel

Vajon miért volt olyan hatással Márai Sándorra egy brazil háború históriája, hogy Ítélet Canudosban címmel kisregényt írjon róla? Márai regénye apropóján a brazil irodalomról beszélgettünk Pál Ferenc műfordítóval és irodalomtörténésszel.
Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.