Könyv

Pályakezdő költőknek hirdetett könyvpályázatot Erzsébetváros

2024.04.30. 11:05
Ajánlom
A VII. kerület által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel. A tizenhat nyertes szerző rangos szakmai zsűri mentorálásával jelentetheti meg könyvét. 

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata elkötelezett a pályakezdő művészek, alkotók bemutatkozási lehetőségeinek elősegítésében, támogatásában, ezért pályázatot írt ki tehetséges kezdő költők bemutatkozó verseskötetének elkészítésére – írta az önkormányzat honlapján.

A benyújtott pályaművek közül – szakmai zsűri ajánlása alapján – tizenhat alkotót választanak ki, akik a szakmai zsűri mentorálásával egy-egy verseskötetet állítanak össze a bemutatkozásra szánt műveikből.

Az önkormányzat vállalja a kötetek grafikai kivitelezését és nyomtatását alkotónként ötszáz példányban, amelyből négyszázat az alkotó rendelkezésére bocsát.

A kiadvány 118 * 163 mm méretben, 40+4 oldalas terjedelemben készül.

A pályázat benyújtására jogosult: az a magyarországi vagy külhoni, magyar nyelven alkotó költő, aki még nem rendelkezik sem magánkiadású, sem nem magánkiadású kötettel (folyóiratban történő publikáció elfogadható). Életkori megkötés a pályázók között nincs.

A pályázatokat a [email protected] címre kell megküldeni 2024. május 25. napjáig.

A pályázathoz be kell nyújtani:

  • legfeljebb 10 saját verset (műfordítás nem fogadható el),
  • rövid bemutatkozólevelet,
  • a pályázó nyilatkozatát arról, hogy művei ez idáig nem jelentek meg sem magánkiadású, sem nem magánkiadású kötetben,
  • amennyiben a pályázó művei valamely folyóiratban megjelentek, a publikálás(ok) pontos helyének, idejének megjelölését,
  • a pályázó elérhetőségeit.

A pályázat keretében hiánypótlásra nincs lehetőség.

A beérkező pályaműveket szakmai zsűri véleményezi és ajánlást tesz az Önkormányzat Képviselő-testületének Művelődési, Kulturális és Szociális Bizottsága számára. A szakmai zsűri tagjai: Áfra János, Babiczky Tibor, Borda Réka, Fenyvesi Orsolya, Kemény Zsófia, Kiss Judit Ágnes, Simon Márton, Závada Péter.

A Művelődési, Kulturális és Szociális Bizottság a szakmai zsűri ajánlása alapján 2024. június 3. napjáig választja ki a nyertes alkotókat.

A verseskötetek grafikai és nyomdai kivitelezése várhatóan 2024. szeptemberében történik meg. A kiválasztott alkotók ezt követően, várhatóan 2024 októberében vehetik át az elkészült kiadványokat.

További részletek ezen a linken.

Fejléckép forrása: Karolina Grabowska / Pexels.com

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.