Könyv

Parti Nagy Lajosé az első Bertók László-díj

2021.12.09. 15:30
Ajánlom
Új költészeti díjat alapított a tavaly elhunyt költő, Bertók László emlékére fia, és a Jelenkor Alapítvány. Az első Bertók László díjat Parti Nagy Lajos vette át a pécsi Kodály Központban, december 6.-án, Bertók László születésnapján. 

A díj alapítói fenn kívánják tartani a díj névadójának emlékezetét, másrészt elő kívánják segíteni a kortárs magyar költészet jeles alkotóinak elismertségét. A díj szakmai hátteret az egyik legjelentősebb magyar irodalmi és művészeti folyóirat, a Jelenkor kiadója, a Jelenkor Alapítvány adja, az anyagi támogatást Bertók Attila, a költő fia biztosítja. Az alapítók elhatározták, hogy 2021-től kezdődően minden év december 6-án, Bertók László születésnapján díjaznak egy, a bertóki életműhöz méltó költői teljesítményt. Az alapítók a díjjal a korlátozásoktól és ideológiáktól mentes szabad művészetet szeretnék támogatni. A díj összege egymillió forint. 

A díjátadón több, Bertók László ihlette zenei ősbemutató is felcsendült, köztük Balogh Máté kantátája, a Hangyák indulójaA költő zenei szerkesztésű, a bonyolulttól az egyszerű felé, mintegy visszafelé építkező alkotásai a szimfonikus zenében új életet, ha úgy tetszik új értelmet nyernek a zene által: az emberi lét kérdéseit feszegető líra zenei inspirációt nyújt. Balogh Máté műve narrátorra, szoprán szólóra, vegyeskarra és szimfonikus zenekarra íródott. 

Nyelvet teremtett, ami keveseknek sikerül”

– méltatta Parti Nagy Lajos munkásságát Ágoston Zoltán a díjátadón. Pécs meghatározó szerepet játszott Parti Nagy Lajos íróvá válásának folyamatában is, első költői próbálkozásai és kezdeti sikerei a Jelenkor folyóirathoz köthetők: a folyóiratnak 1979-től 1986-ig volt a szerkesztője és 1990-ben itt jelentette meg Sárbogárdi Jolán álnéven írt kisregényét A test angyala címmel.

A Kossuth- és József Attila-díjas Parti Nagy Lajos a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakja, munkásságát költőként, próza- és drámaíróként, illetve műfordítóként is elismerték. Legutóbbi kötetei a 2017-es Létbüfé. Őszológiai gyakorlatok című verseskönyv, valamint a 2019-es válogatáskötet, mely Félszép címmel jelent meg - olvasható az Újszó beszámolójában. 

 

via: ujszo.com

 

Fejléckép: Parti Nagy Lajos december 6-án, a pécsi Kodály Központban / fotó: Tóth László, Kodály Központ 

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

Hungarikum lehetne a versmondás

A Mondj Te Is Egy Verset Egyesületet alapítójával, Takács Bencével beszélgettünk, aki immár fél éve rendszeresen pódiumbeszélgetéseken, közösségi versmondó esteken és online zenés produkciókkal népszerűsíti a versmondást.
Könyv hír

Dragomán Györgyöt a Berlini Művészeti Akadémia tagjává választották

Harminc új taggal bővítette művészeti tagozatait a Berlini Művészeti Akadémia, amelynek irodalmi szekcióját ezentúl Dragomán György író is erősíti – adta hírül az intézmény.
Könyv magazin

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.
Könyv gyász

Elhunyt Kabdebó Lóránt

Életének nyolcvanhatodik évében, hétfőn elhunyt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Szabó Lőrinc monográfusa - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum hétfőn az MTI-vel.
Könyv magazin

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.