Könyv

Parti Nagy Lajosé az első Bertók László-díj

2021.12.09. 15:30
Ajánlom
Új költészeti díjat alapított a tavaly elhunyt költő, Bertók László emlékére fia, és a Jelenkor Alapítvány. Az első Bertók László díjat Parti Nagy Lajos vette át a pécsi Kodály Központban, december 6.-án, Bertók László születésnapján. 

A díj alapítói fenn kívánják tartani a díj névadójának emlékezetét, másrészt elő kívánják segíteni a kortárs magyar költészet jeles alkotóinak elismertségét. A díj szakmai hátteret az egyik legjelentősebb magyar irodalmi és művészeti folyóirat, a Jelenkor kiadója, a Jelenkor Alapítvány adja, az anyagi támogatást Bertók Attila, a költő fia biztosítja. Az alapítók elhatározták, hogy 2021-től kezdődően minden év december 6-án, Bertók László születésnapján díjaznak egy, a bertóki életműhöz méltó költői teljesítményt. Az alapítók a díjjal a korlátozásoktól és ideológiáktól mentes szabad művészetet szeretnék támogatni. A díj összege egymillió forint. 

A díjátadón több, Bertók László ihlette zenei ősbemutató is felcsendült, köztük Balogh Máté kantátája, a Hangyák indulójaA költő zenei szerkesztésű, a bonyolulttól az egyszerű felé, mintegy visszafelé építkező alkotásai a szimfonikus zenében új életet, ha úgy tetszik új értelmet nyernek a zene által: az emberi lét kérdéseit feszegető líra zenei inspirációt nyújt. Balogh Máté műve narrátorra, szoprán szólóra, vegyeskarra és szimfonikus zenekarra íródott. 

Nyelvet teremtett, ami keveseknek sikerül”

– méltatta Parti Nagy Lajos munkásságát Ágoston Zoltán a díjátadón. Pécs meghatározó szerepet játszott Parti Nagy Lajos íróvá válásának folyamatában is, első költői próbálkozásai és kezdeti sikerei a Jelenkor folyóirathoz köthetők: a folyóiratnak 1979-től 1986-ig volt a szerkesztője és 1990-ben itt jelentette meg Sárbogárdi Jolán álnéven írt kisregényét A test angyala címmel.

A Kossuth- és József Attila-díjas Parti Nagy Lajos a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakja, munkásságát költőként, próza- és drámaíróként, illetve műfordítóként is elismerték. Legutóbbi kötetei a 2017-es Létbüfé. Őszológiai gyakorlatok című verseskönyv, valamint a 2019-es válogatáskötet, mely Félszép címmel jelent meg - olvasható az Újszó beszámolójában. 

 

via: ujszo.com

 

Fejléckép: Parti Nagy Lajos december 6-án, a pécsi Kodály Központban / fotó: Tóth László, Kodály Központ 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Új regénnyel jelentkezik Murakami Haruki áprilisban

Egyelőre nem sokat tudni a japán művész áprilisban megjelenő könyvéről, a kiadó sem a címét, sem pedig a cselekmény részleteit nem árulta el.
Könyv magyar irodalom

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Könyv hír

Küldj egy könyvölelést Valentin-napra!

Február 14-én Csehov, Jane Austen vagy épp Nyáry Krisztián könyvújdonságaival fejezhetjük ki az érzéseinket a Líra kampánya segítségével.
Könyv magazin

Az író, aki létre akarta hozni az USA 51. államát – 100 éve született Norman Mailer

Norman Mailert a modern próza- és újságírás úttörőjeként tartják számon, aki a leghitelesebben tudta kifejezni az 50-es és 60-as évek amerikai fiatalságának életérzését. Megítélését azonban némileg beárnyékolják életének bizonyos epizódjai.
Könyv magazin

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?