Könyv

Parti Nagy Lajosé az első Bertók László-díj

2021.12.09. 15:30
Ajánlom
Új költészeti díjat alapított a tavaly elhunyt költő, Bertók László emlékére fia, és a Jelenkor Alapítvány. Az első Bertók László díjat Parti Nagy Lajos vette át a pécsi Kodály Központban, december 6.-án, Bertók László születésnapján. 

A díj alapítói fenn kívánják tartani a díj névadójának emlékezetét, másrészt elő kívánják segíteni a kortárs magyar költészet jeles alkotóinak elismertségét. A díj szakmai hátteret az egyik legjelentősebb magyar irodalmi és művészeti folyóirat, a Jelenkor kiadója, a Jelenkor Alapítvány adja, az anyagi támogatást Bertók Attila, a költő fia biztosítja. Az alapítók elhatározták, hogy 2021-től kezdődően minden év december 6-án, Bertók László születésnapján díjaznak egy, a bertóki életműhöz méltó költői teljesítményt. Az alapítók a díjjal a korlátozásoktól és ideológiáktól mentes szabad művészetet szeretnék támogatni. A díj összege egymillió forint. 

A díjátadón több, Bertók László ihlette zenei ősbemutató is felcsendült, köztük Balogh Máté kantátája, a Hangyák indulójaA költő zenei szerkesztésű, a bonyolulttól az egyszerű felé, mintegy visszafelé építkező alkotásai a szimfonikus zenében új életet, ha úgy tetszik új értelmet nyernek a zene által: az emberi lét kérdéseit feszegető líra zenei inspirációt nyújt. Balogh Máté műve narrátorra, szoprán szólóra, vegyeskarra és szimfonikus zenekarra íródott. 

Nyelvet teremtett, ami keveseknek sikerül”

– méltatta Parti Nagy Lajos munkásságát Ágoston Zoltán a díjátadón. Pécs meghatározó szerepet játszott Parti Nagy Lajos íróvá válásának folyamatában is, első költői próbálkozásai és kezdeti sikerei a Jelenkor folyóirathoz köthetők: a folyóiratnak 1979-től 1986-ig volt a szerkesztője és 1990-ben itt jelentette meg Sárbogárdi Jolán álnéven írt kisregényét A test angyala címmel.

A Kossuth- és József Attila-díjas Parti Nagy Lajos a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakja, munkásságát költőként, próza- és drámaíróként, illetve műfordítóként is elismerték. Legutóbbi kötetei a 2017-es Létbüfé. Őszológiai gyakorlatok című verseskönyv, valamint a 2019-es válogatáskötet, mely Félszép címmel jelent meg - olvasható az Újszó beszámolójában. 

 

via: ujszo.com

 

Fejléckép: Parti Nagy Lajos december 6-án, a pécsi Kodály Központban / fotó: Tóth László, Kodály Központ 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.