Könyv

Pászthy-Lénárt Flóra a Starbucks Kávéköltők idei nyertese

2023.04.13. 13:40
Ajánlom
A zsűri mintegy kétszáz jelentkező közül választotta ki az idei döntősöket. Az ötödik alkalommal kiírt verseny díjait a magyar költészet napján adták át.

Ötödik alkalommal hirdette meg a Starbucksot üzemeltető AmRest, valamint a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) a Starbucks Kávéköltők elnevezésű verspályázatot, amelynek célja a kávéházi kultúra és az irodalom kapcsolatának erősítése.

A pályázat idei témája a Természet volt

A zsűri tagjai Pion István költő, slammer, újságíró és szerkesztő, Seres Lili Hanna költő, az ELTE BTK doktori hallgatója, a FISZ tagja, valamint Csalár Bence nemzetközileg elismert divatújságíró és kreatív szakember voltak. Idén csaknem kétszáz pályázat érkezett be, amelyek közül öten jutottak be az idei verseny döntőjébe. Az átadógálát április 11-én, a magyar költészet napján tartották.

Az idei versenyt Pászthy-Lénárt Flóra nyerte Turbékolás és Csaholás című versével.

A költő a szakmai elismerés mellett értékes ajándékcsomagban részesült, valamint részt vehet a FISZ 2023-as irodalmi nyári táborában is. A döntőbe jutott alkotók Starbucks ajándékcsomaggal, illetve a FISZ által felajánlott könyvcsomaggal gazdagodtak.

A döntőbe jutott verseket a Starbucks oldalán olvashatjuk el. 

Fejléckép: Pászthy-Lénárt Flóra (Fotó/Forrás: Fiatal Írók Szövetsége)

Egy csokornyi vers nagy színészeink felejthetetlen előadásában

Kapcsolódó

Egy csokornyi vers nagy színészeink felejthetetlen előadásában

1964 óta április 11-én, József Attila születésnapán ünnepeljük a magyar költészet napját. Ez alkalomból kiválasztottunk 15+1 videót, amelyben klasszikusaink legendás színészek felejthetetlen előadásában elevenednek meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kortárs költők a köztereken – költészet napi játékra invitál a Libri

Mások mellett Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton és Varró Dani köteteivel gazdagodhatnak a szemfüles irodalomrajongók a fővárosban. A Libri a rendszeres, napi versolvasásra szeretné felhívni a figyelmet.
Könyv magazin

Még a matematikai képességeket is fejleszti a versolvasás

Önismeret, kreativitás, kritikai gondolkodás, nyelvi fejlődés – a magyar költészet napja alkalmából Nyáry Krisztián gyűjtötte össze, milyen pozitív hatásokkal lehet a gyerekekre a versolvasás. 
Könyv ajánló

Min lehet együtt kuncogni a filozófusokkal?

Thomas Cathcart és Daniel Klein könyvéről nem könnyű eldönteni, hogy egy filozofikus viccgyűjtemény vagy egy vicces filozófiai alkotás. Annyi bizonyos, hogy két alkotóeleme van, a vicc és a filozófia.
Könyv hír

Idén is van magyar stand a Bolognai Gyermekkönyvvásáron

Önálló standon népszerűsíti a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a hazai gyermekkönyveket az április 8. és 11. között zajló Bolognai Gyermekkönyvvásáron – tette közzé az intézmény.
Könyv ajánló

A bezzeggyerek után most Erika nénié a főszerep – júniusban jön Rényi Ádám új kötete

Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Erika néni és további felnőttmesék címmel Rényi Ádám harmadik novelláskötete, amelyben ezúttal is a tőle megszokott, meghökkentő humorral mesél a közelmúlt és a jelen Magyarországáról.