Könyv

Pénz vagy írás?

2012.05.18. 08:06
Ajánlom
Pozitív végkövetkeztetésre jutottak a kortárs magyar irodalom eladhatóságáról folytatott beszélgetésen hétfőn este a Toldi moziban. A szervezők három piaci szereplőt, az alkotót, a kiadót és a terjesztőt szólaltatták meg a téma kapcsán

"Pénz vagy írás? Avagy eladható-e a kortárs magyar irodalom?"címmel zajlott kerekasztal-beszélgetés május 14-én, hétfőn a Toldi mozi kávézójában. Dunajcsik Mátyást, a Libri Könyvkiadó munkatársaként is dolgozó író-műfordító-kritikust, Szegő Jánost, a Magvető és a Litera.hu szerkesztőjét és Zentai Péter Lászlót, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatóját a kortárs magyar irodalom eladhatóságának problémáiról kérdezte Sepsi László, a Prizma filmművészeti folyóirat szerkesztője.

A beszélgetés során kiderült, hogy a helyzet egyáltalán nem olyan rossz, ahogy azt a gazdasági válság vagy a hazai kultúra finanszírozási problémái miatt elsőre gondolnánk. Zentai Péter szerint a magyar irodalom reneszánszát éli az eladhatóság tekintetében, és a lakosságszám és nyelvterület arányában az irodalmat kedvelő kultúrafogyasztó közönség nagyságát tekintve a nyugat-európaihoz hasonló számokat mutat. A magyar szerzőket rendszeresen nemzetközi díjakkal jutalmazzák, s a Frankfurti Könyvvásár díszvendégei között a közép-európai térségből Magyarországot köszönthette először a könyvszakma. Szegő János szerint mindez jól mutatja, hogy országimázs szempontjából a legolcsóbb és leghatékonyabb befektetés a kortárs irodalom lehetne. Dunajcsik Mátyás kiemelte, hogy a szerény állami támogatás mellett, mely külföldön sokkal meghatározóbb, Magyarországon egy-egy keresettebb szerző műve ugyanolyan nagy példányszámú eladást képes produkálni, mint külföldi társaik. Ebben nagy szerepet játszik az a tény, hogy itthon igen nagy presztízse van a költészetnek is. A fiatal író felhívta rá a figyelmet, hogy a szépirodalom ugyan átlagban kisebb jövedelmet jelent egy kiadónak, hosszú távon mégis stabilabb bevétel, mivel az anyagi helyzettől némiképp függetlenül a hűséges olvasóközönség ritkábban mond le megvásárlásukról.

Az alapvetően pozitív helyzethez képest problémaként merült fel az oknyomozó, ismeretterjesztő és non-fiction műfajok, valamint a memoárirodalom hiánya, erre a magyar könyvpiacon kisebb kereslet mutatkozik. Ugyanakkor Szegő János azt is megemlítette, a gyermekirodalom szerepe egyre nagyobb, s a kiadók egy része igyekszik az eddig főként felnőttirodalomban tevékenykedő íróit is ebbe az irányba terelni. A beszélgetés konklúziójaként elmondható, hogy a kortárs magyar irodalom az előadók szerint ma már jóval szélesebb spektrumú, s nem feltétlenül csak a nehezebb, klasszikusan magas irodalomnak címkézett műveket kell ide sorolni. Az olvasóközönség igen fogékony a fiatal szerzőkre, és a magyar olvasási szokások sem minőségben, sem számban nem maradnak a nyugat-európai színvonaltól. A magas és mély kultúra fogalmaival operáló társadalmi konvenciókat azonban a beszélgetőpartnerek szerint hanyagolni kell: a trend az igényesen megírt, de mindemellett szórakoztató művek kiadása felé mutat. A kiadók is arra törekednek, hogy a vevői igényeknek megfelelően több műfajt is megszólaltassanak. Ez a folyamat azonban megkívánja a minőségi, objektív kritikai írás, a szélesebb irodalmi nyilvánosság meglétét, amelynek akadályozója egyelőre a főállású irodalmi kritikusok hiánya.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv vers

Az összkiadásból kimaradt Karinthy-vers került elő

Egy 1907-es magazinban tévesen Kanuthy Frigyesként tüntették fel a humoráról ismert írót, így kerülhette el a vers a Karinthy-összkiadás szerkesztőinek figyelmét.
Könyv oszk

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.
Könyv toplista

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Könyv magazin

Az író, aki egy meccsen jött rá, hogy tud regényt írni – Murakami Haruki 70 éves

Január 12-én tölti be a hetvenet Murakami Haruki japán író, műfordító, a kortárs posztmodern próza egyik nagymestere. 
Könyv instagram

Patti Smith mostanában Krasznahorkai könyvével tölti az estéit

A punk keresztanyja az Instagramon posztolt fotót arról, hogy a Sátántangót olvassa.