Könyv

Pénz vagy írás?

2012.05.18. 08:06
Ajánlom
Pozitív végkövetkeztetésre jutottak a kortárs magyar irodalom eladhatóságáról folytatott beszélgetésen hétfőn este a Toldi moziban. A szervezők három piaci szereplőt, az alkotót, a kiadót és a terjesztőt szólaltatták meg a téma kapcsán

"Pénz vagy írás? Avagy eladható-e a kortárs magyar irodalom?"címmel zajlott kerekasztal-beszélgetés május 14-én, hétfőn a Toldi mozi kávézójában. Dunajcsik Mátyást, a Libri Könyvkiadó munkatársaként is dolgozó író-műfordító-kritikust, Szegő Jánost, a Magvető és a Litera.hu szerkesztőjét és Zentai Péter Lászlót, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatóját a kortárs magyar irodalom eladhatóságának problémáiról kérdezte Sepsi László, a Prizma filmművészeti folyóirat szerkesztője.

A beszélgetés során kiderült, hogy a helyzet egyáltalán nem olyan rossz, ahogy azt a gazdasági válság vagy a hazai kultúra finanszírozási problémái miatt elsőre gondolnánk. Zentai Péter szerint a magyar irodalom reneszánszát éli az eladhatóság tekintetében, és a lakosságszám és nyelvterület arányában az irodalmat kedvelő kultúrafogyasztó közönség nagyságát tekintve a nyugat-európaihoz hasonló számokat mutat. A magyar szerzőket rendszeresen nemzetközi díjakkal jutalmazzák, s a Frankfurti Könyvvásár díszvendégei között a közép-európai térségből Magyarországot köszönthette először a könyvszakma. Szegő János szerint mindez jól mutatja, hogy országimázs szempontjából a legolcsóbb és leghatékonyabb befektetés a kortárs irodalom lehetne. Dunajcsik Mátyás kiemelte, hogy a szerény állami támogatás mellett, mely külföldön sokkal meghatározóbb, Magyarországon egy-egy keresettebb szerző műve ugyanolyan nagy példányszámú eladást képes produkálni, mint külföldi társaik. Ebben nagy szerepet játszik az a tény, hogy itthon igen nagy presztízse van a költészetnek is. A fiatal író felhívta rá a figyelmet, hogy a szépirodalom ugyan átlagban kisebb jövedelmet jelent egy kiadónak, hosszú távon mégis stabilabb bevétel, mivel az anyagi helyzettől némiképp függetlenül a hűséges olvasóközönség ritkábban mond le megvásárlásukról.

Az alapvetően pozitív helyzethez képest problémaként merült fel az oknyomozó, ismeretterjesztő és non-fiction műfajok, valamint a memoárirodalom hiánya, erre a magyar könyvpiacon kisebb kereslet mutatkozik. Ugyanakkor Szegő János azt is megemlítette, a gyermekirodalom szerepe egyre nagyobb, s a kiadók egy része igyekszik az eddig főként felnőttirodalomban tevékenykedő íróit is ebbe az irányba terelni. A beszélgetés konklúziójaként elmondható, hogy a kortárs magyar irodalom az előadók szerint ma már jóval szélesebb spektrumú, s nem feltétlenül csak a nehezebb, klasszikusan magas irodalomnak címkézett műveket kell ide sorolni. Az olvasóközönség igen fogékony a fiatal szerzőkre, és a magyar olvasási szokások sem minőségben, sem számban nem maradnak a nyugat-európai színvonaltól. A magas és mély kultúra fogalmaival operáló társadalmi konvenciókat azonban a beszélgetőpartnerek szerint hanyagolni kell: a trend az igényesen megírt, de mindemellett szórakoztató művek kiadása felé mutat. A kiadók is arra törekednek, hogy a vevői igényeknek megfelelően több műfajt is megszólaltassanak. Ez a folyamat azonban megkívánja a minőségi, objektív kritikai írás, a szélesebb irodalmi nyilvánosság meglétét, amelynek akadályozója egyelőre a főállású irodalmi kritikusok hiánya.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv rajz

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.
Könyv hír

Budapestre érkezik a Cameron Post rossz nevelésének szerzője

A könyv és a film itthon is vitákat váltott ki. A
Könyv Film

A Mary Poppins írója utálta a Disney verzióját

A szigorú és minden körülmények között két lábbal a földön álló nevelőnő megalkotójától, P. L. Traverstől nem állt távol a spiritualizmus, az indiánok mítoszait és a japán zent is tanulmányozta.1934-ben alkotta meg az írói sikerét meghozó csudálatos Mary alakját, akiről még öt évtizeden keresztül szőtte a meséket.
Könyv ajánló

Ónodi Eszter és Trill Zsolt bilincsben

Polcz Alaine és Mészöly Miklós szerelmének történetét elevenítik fel Szentendrén a két író levelezésén keresztül.
Könyv hír

Rajzokat, naplókat, leveleket, vázlatokat találtak a Kafka-trezorban

Rajzokat, naplókat, leveleket, vázlatokat és héber nyelvű füzeteket találtak a majdnem tíz évig tartó pereskedés után megszerzett Franz Kafka-trezorban az izraeli Nemzeti Könyvtár szakértői – jelentette a Háárec című újság szerdán.