Könyv

Pert nyert a Líra: nem volt jogszabálysértő a Heartstopper című kötet forgalmazása

2024.02.08. 15:40
Ajánlom
A hatóság jogszerűtlenül büntette meg 12 millió forintra a Líra Kereskedelmi Kft.-t, a Heartstopper című kötet forgalmazása nem volt jogszabálysértő – írta meg a Magyar Hang a Líra kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián bejelentésére hivatkozva.

Mint arról beszámoltunk, 2023 júliusában a Fővárosi Kormányhivatal 12 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Líra Kereskedelmi Kft.-re, mivel a vállalat könyvesboltjaiban nem zárt csomagolásban, ezenkívül az ifjúsági részlegen árusította Alice Oseman Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című sorozatának köteteit. A képregénysorozatban ugyanis egy meleg fiú kezd el érdeklődni a barátja iránt.

Nyáry Krisztián akkor úgy fogalmazott, minden rendelkezésre álló jogi eszközzel fel fognak lépni a határozat ellen. Ebben az ügyben született most jogerős ítélet, amelyet a Líra kreatív igazgatója közösségi oldalán tett közzé. Mint fogalmaz, a Líra megnyerte a Fővárosi Kormányhivatal ellen indított perét:

a hatóság jogszerűtlenül büntette meg 12 millió forintra a könyvkereskedőt, a Heartstopper című kötet forgalmazása nem volt jogszabálysértő.

A Fővárosi Törvényszék ítélete jogerős. A bíróság hamarosan közleményt ad ki. Én meg örülök” – olvasható a bejegyzésben.

 

Ahogy korábban megírtuk, a Líra érvelése szerint nem követtek el jogsértést, méghozzá egy nyelvtani hiba miatt, a jogalkotó ugyanis egy kulcsfontosságú mondatban elfelejtett kitenni egy szintén kulcsfontosságú vesszőt, aminek eredményeként a szabály nem azt jelenti, mint amit vélhetően mondani akartak.

A vállalat keresete arra is kitért, hogy a kifogásolt kiadványok 14-18 éves kor közötti homoszexuális fiúk szerelmét jelenítik meg, amely korosztály tagjai homoszexuálisként is jogszerűen létesíthetnek szexuális kapcsolatot Magyarországon 2003-óta.

Forrás: Magyar Hang

Fejléckép forrása: Líra Könyv

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Egy felnőtteknek szóló könyv miatt is megbüntették a Librit

A hatóságok több más kiadvány mellett Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt is bírságot szabtak ki a Librire, mivel a vállalat az ajánlott könyvek polcán árulta az „öncélú szexualitást” ábrázoló művet.
Könyv ajánló

„Mindenkinek olyan háborúja van, amilyen éppen kijut neki"

Március 6-án a budapesti Brazil Nagykövetség izgalmas irodalmi utazásra invitálja az érdeklődőket, amely során a 19. század végén lezajlott canudosi háború körülményei tárulnak fel Euclides da Cunha, valamint Márai Sándor művein keresztül.
Könyv hír

Kovácsné Koreny Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új főigazgatója

Az új főigazgató Könyvtár az élő, élhető, okos és fenntartható Budapestért című szakmai programja a könyvtár hagyományos értékeinek megőrzését, ugyanakkor a könyvtári működés és szolgáltatások megújítását célozza.
Könyv ajánló

Először jelenik meg magyarul Charles Bukowski 1983-as novelláskötete

A város legszebb nője című kötetben olvasható harminc novellát Pritz Péter ültette át magyarra. A Troubadour Books és a Vörösbegy Könyvek gondozásában elkészült könyvet áprilisban vehetik kézbe az olvasók.
Könyv gyász

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.