Könyv

Petőfi egykori lakása lett az első magyar könyváruház otthona

2022.06.13. 15:50
Ajánlom
„A Fókusz Könyváruház volt az első jele annak, hogy a könyvvel kereskedni is lehet" – mondta el Kolosi Tamás a Líra Könyvek videójában. A Líra Könyv Zrt. elnökével Nyáry Krisztián beszélgetett az első hazai könyváruházról. A videó végén jelképes emléktáblát is elhelyeztek a bolt kirakatán.

„A rendszerváltásig nem volt Magyarországon tényleges könyvkereskedelem, hanem inkább csak a könyvelosztásnak voltak különböző formái. Az 1969-ben megnyílt Fókusz Könyváruház volt az első jele annak, hogy a könyvvel kereskedni is lehet.

A kultúra és így a könyv maga is áru”

– mondta Kolosi Tamás, a Líra Könyv Zrt. elnöke, akivel Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész beszélgetett a könyvesbolt létrejöttéről.

Okkal nevezhetjük a helyszínt ikonikusnak: ezen a helyen állt ugyanis egykor Petőfi Sándor utolsó pesti lakása, amelyet később a Rákóczi út megépítésekor lebontottak. Nem utolsó sorban pedig itt jött létre Magyarország első könyváruháza – derült ki a Líra Könyvek Facebook-oldalán közzétett videóból.

 

A rendszerváltás után az állami könyvkiadás és -terjesztés csődközeli állapotba került. Az állami könyvterjesztő vállalatot, illetve a vidéki könyvesboltokat működtető Művelt Nép Könyvkiadó vállalatot privatizálták. A boltok egy részéből jött létre a Líra és Lant Rt., amelyet pályázaton értékesítettek.

Így lett a társaság egyik tulajdonosa Kolosi Tamás Széchenyi-díjas szociológus. Mint a videóban elmondta, a rendszerváltás új lehetőségeket nyitott meg, és őt – a kutatás mellett – elsősorban a vállalkozói lét érdekelte. Korántsem véletlen, hogy a kultúra területét, a könyvszakmát választotta – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a kétezres évek elején a nagy bevásárlóközpontok kezdték rábeszélni, hogy könyvesboltokat nyisson az áruházakban.

„Mondták, hogy lesz olyan bevásárlóközpontjuk, ahol ilyen hat-hétszáz négyzetméteres, nyugati stílusú könyváruházak is lesznek. És akkor mondtam, hogy nézzék meg a Fókusz Könyváruházat, amely közel kétezer négyzetméteren könyvet árusított”

– mesélte.

A Líra csoport mintegy három évtized alatt jött létre. 1993-ban megvették a Magvető Kiadót, majd az évek során öt másik, nagynevű kiadót is. Az Athenaeum, a Corvina, a Rózsavölgyi, a General Press és a Partvonal mellett a cégcsoport saját alapítású kiadója a Manó Könyvek és a Menő Könyvek. A társasághoz a nyolc kiadó mellett könyvnagykereskedelmi üzletág és mintegy nyolcvan könyvesbolt tartozik, ezzel a magyar könyvpiac második legnagyobb szereplője.

A hozzájuk tartozó valamennyi kiadó történetében most érkeztek el a százmilliomodik példányhoz, ez alkalomból a videó végén jelképes emléktáblát helyeztek el a könyvesbolt kirakatán.      

Fejléckép: Fókusz Könyváruház (Fotó/forrás: Lumen Master Kft.)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Könyv podcast

A nagyüzemi sörnek marketingje van, nem egyénisége – Bart Dániel a Lírástudókban

Évekig sörblogot írt, aztán kézműves sörbárt nyitott Budapesten és Berlinben, végül könyvben is megírta, mit gondol a sörről, annak eredetéről, kultúrájáról és legutóbbi reneszánszáról. A Lírástudók podcastban Grisnik Petra Bart Dániellel beszélgetett.
Könyv interjú

Játék a lehetséges világokkal – Pléh Csabával a Pszichológia kézikönyv ürügyén

Megjelent a Pszichológia kézikönyv. Nyolc év munkája, harminc szerzőtől, 1198 oldalon. Barátságtalan méret, bensőséges tartalom. A kötet a pszichológiát új megközelítésekben kínálja, főként laikusoknak. Főszerkesztője Pléh Csaba pszichológus-nyelvész, akadémikus, egyetemi tanár, vele beszélgettünk társas kapcsolatainkról, kritikai attitűdről és az olvasás fontosságáról.
Könyv ajánló

Márai Ilona világával zárul a Várkert irodalom idei évada

Felesége halála után Márai Sándor megszállottan kezdte olvasni Márai Lola feljegyzéseit, majd saját kezűleg csomagolta azokat az irodalmi hagyatékát őrző hajóládákba. Június 21-én kettőjük kapcsolatába nyerhetünk bepillantást, az asszony nemrég megjelent, irodalmi szenzációnak is beillő naplófeljegyzései alapján. 
Könyv interjú

Sir Ian McKellen ajánlásával jelenik meg a Meseország mindenkié angol kiadása

Egyetemi szemináriumokon és nemzetközi irodalmi konferenciákon is elemzik a Meseország mindenkié című kötetet, amelyet Nagy M. Boldizsár felelős szerkesztő szerint elkezdtek végre gyerekkönyvként kezelni. Az RTL Klubnak elárulta azt is, októberben angol, cseh, észt, finn és francia nyelvre fordítják le.