Könyv

PIM estek a gesztenyefák alatt

2020.07.27. 13:55
Ajánlom
Kádár Erzsébet és Choli Daróczi József munkái mellett újabb részleteket ismerhetünk meg Szendrey Júlia Petőfi utáni kutatásáról. A múzeum több estet szentel a Térey-ösztöndíjasok bemutatásának is.

PIM Estikék
Irodalmi estek fűben ülve, a belváros szívében, a gesztenyefák tövében
2020. július 29., szerda 19:30 órától
A PIM Estikéken kortárs irodalommal, zenével és hideg fröccsel várja a Petőfi Irodalmi Múzeum árnyas kertje a látogatókat.

Bemutatkoznak a Térey-ösztöndíjas alkotók, akik legfrissebb műveikből olvasnak fel és elhozzák zenész barátaikat is.

Vendégek: Majoros Sándor író, Száraz Miklós György író és Végh Attila költő, író
Zenei közreműködő: Afronauta handpan művész
A belépés díjtalan.
Helyszín: a Petőfi Irodalmi Múzeum kertje

PIM Estikék augusztusban:
Augusztus 5. – Győrffy Ákos, Lanczkor Gábor és Orcsik Roland
Augusztus 12. – Czilli Aranka, László Noémi és Kollár Árpád
Augusztus 26. – Kürti László, Lázár Balázs és Zsille Gábor
PIM Estikék szeptemberben:
Szeptember 2. – Falcsik Mari, Varró Dániel és Vörös István
A műsorváltozás jogát fenntartjuk, részletek a PIM Facebook-oldalán.

PIM Esti Extra
Rendhagyó tárlatvezetések a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításaiban
2020. július 29., szerda 18:00-20:00 Egy írónő modellt áll. Kádár Erzsébet (1901–1946)

Tönkő Vera irodalmi szerkesztő és Szilágyi Judit, a kiállítás kurátora vezet körbe az író és festő Kádár Erzsébet műveit bemutató tárlatban. A PIM gyűjteményébe – elsősorban Kádár Erzsébet unokájának jóvoltából – az elmúlt években több festménye is bekerült, így

kiállításunkon egyszerre tudjuk bemutatni a kivételes tehetségű írónőt és képzőművészt,

s talán beteljesedhet Vas István jóslata: „Sem folytatni, sem elfelejteni nem lehet.”

106372547_3197461140297587_215701401259807482_o-133839.jpg

Kádár Erzsébet (1901–1946) (Fotó/Forrás: PIM/FB)

18:00-20:00 Mi történt Segesváron? Petőfi Sándor

Mi történt Segesváron 1849. július 31-én? A város melletti Fehéregyházán ezen a napon Bem tábornok és Lüders orosz tábornok csapatai között heves ütközetre került sor, amely nem volt végzetes vereség és nem befolyásolta a szabadságharc kimenetelét. A csata attól vált a nemzeti tudat sorseseményévé, hogy itt látták utoljára Petőfi Sándort, a költőt. A 171. évfordulón a múzeum kertjében álló Petőfi-szobor, Ferenczy Béni hányatott sorsú, kitűnő alkotása tövében beszélgetünk a személyes és közösségi veszteség feldolgozásának lehetőségeiről – egy történelmi példán. Arra keressük a választ, milyen alternatívák álltak a levert szabadságharc után az elhunytak, az elítéltek, az emigrációba kényszerültek családtagjai számára?

Hogyan reagált a férje eltűnésére Szendrey Júlia, aki férfi ruhában, György álnéven kereste férjét a csatamezőn?

A beszélgetés apropója két, ismét látogatható kiállítás: a Bolyongó üstökös - A Petőfi-kultusz alakváltozatai és az 2018–2019-es csatatér-régészeti kutatás eredményeit bemutató tárlat.

109737719_3238027669574267_3603673893151236639_o-133837.jpg

Mi történt Segesváron 1849. július 31-én? Résztvevők: Csorba László történész, egyetemi tanár, Gyimesi Emese irodalomtörténész, Szendrey-kutató, valamint a kiállítás kurátorai, Kalla Zsuzsa és E. Csorba Csilla (Fotó/Forrás: PIM/FB)

Beszélgetőpartnerek:
Csorba László történész, egyetemi tanár, Gyimesi Emese irodalomtörténész, Szendrey-kutató, valamint a kiállítás kurátorai, Kalla Zsuzsa és E. Csorba Csilla

19:00-20:00 Isten homorú arcán. Kiállítás Choli Daróczi József emlékére

A PIM és a Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium közös tárlatának anyagát nagyrészt azok a cigány témájú festmények adják, amelyeket Choli bácsi a kollégiumnak ajándékozott; Szentandrássy István, Péli Tamás és mások képei mellett a látogatók találkozhatnak a cigány irodalom kiemelkedő alkotásaival is.
Kőszegi Edit a KuglerArt Szalon és Galéria vezetője és Szuhay Péter néprajztudós tart rendhagyó tárlatvezetést.
Belépő: 1000 Ft, amely limitált számban, elővételben is kapható a PIM jegypénztárában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Klasszikus

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.
Könyv magazin

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.
Könyv magazin

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Könyv magazin

Mindent a mi Budapestünkről – Így éled újjá a Városháza Kiadó

Ha hiányozna Budapest, ideje könyvekbe menekülni. Schiffer Jánossal, a Városháza Kiadó vezetőjével a főváros saját könyvkiadójáról beszélgettünk.
Könyv magazin

Az „igazi” Lúdas Matyi – kiről mintázta Fazekas Mihály a legnagyobb hősét?

Fazekas Mihály legismertebb művének, a Lúdas Matyinak keletkezéséről alig tudunk valamit. Vargha Balázs irodalomtörténész szerint az író Csokonai Vitéz Mihály Dorottyájából vette át az alapmotívumokat, de arról, hogy kit is rejt Matyi és Döbrögi figurája, megoszlanak a vélemények.