Könyv

PIM estek a gesztenyefák alatt

2020.07.27. 13:55
Ajánlom
Kádár Erzsébet és Choli Daróczi József munkái mellett újabb részleteket ismerhetünk meg Szendrey Júlia Petőfi utáni kutatásáról. A múzeum több estet szentel a Térey-ösztöndíjasok bemutatásának is.

PIM Estikék
Irodalmi estek fűben ülve, a belváros szívében, a gesztenyefák tövében
2020. július 29., szerda 19:30 órától
A PIM Estikéken kortárs irodalommal, zenével és hideg fröccsel várja a Petőfi Irodalmi Múzeum árnyas kertje a látogatókat.

Bemutatkoznak a Térey-ösztöndíjas alkotók, akik legfrissebb műveikből olvasnak fel és elhozzák zenész barátaikat is.

Vendégek: Majoros Sándor író, Száraz Miklós György író és Végh Attila költő, író
Zenei közreműködő: Afronauta handpan művész
A belépés díjtalan.
Helyszín: a Petőfi Irodalmi Múzeum kertje

PIM Estikék augusztusban:
Augusztus 5. – Győrffy Ákos, Lanczkor Gábor és Orcsik Roland
Augusztus 12. – Czilli Aranka, László Noémi és Kollár Árpád
Augusztus 26. – Kürti László, Lázár Balázs és Zsille Gábor
PIM Estikék szeptemberben:
Szeptember 2. – Falcsik Mari, Varró Dániel és Vörös István
A műsorváltozás jogát fenntartjuk, részletek a PIM Facebook-oldalán.

PIM Esti Extra
Rendhagyó tárlatvezetések a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításaiban
2020. július 29., szerda 18:00-20:00 Egy írónő modellt áll. Kádár Erzsébet (1901–1946)

Tönkő Vera irodalmi szerkesztő és Szilágyi Judit, a kiállítás kurátora vezet körbe az író és festő Kádár Erzsébet műveit bemutató tárlatban. A PIM gyűjteményébe – elsősorban Kádár Erzsébet unokájának jóvoltából – az elmúlt években több festménye is bekerült, így

kiállításunkon egyszerre tudjuk bemutatni a kivételes tehetségű írónőt és képzőművészt,

s talán beteljesedhet Vas István jóslata: „Sem folytatni, sem elfelejteni nem lehet.”

106372547_3197461140297587_215701401259807482_o-133839.jpg

Kádár Erzsébet (1901–1946) (Fotó/Forrás: PIM/FB)

18:00-20:00 Mi történt Segesváron? Petőfi Sándor

Mi történt Segesváron 1849. július 31-én? A város melletti Fehéregyházán ezen a napon Bem tábornok és Lüders orosz tábornok csapatai között heves ütközetre került sor, amely nem volt végzetes vereség és nem befolyásolta a szabadságharc kimenetelét. A csata attól vált a nemzeti tudat sorseseményévé, hogy itt látták utoljára Petőfi Sándort, a költőt. A 171. évfordulón a múzeum kertjében álló Petőfi-szobor, Ferenczy Béni hányatott sorsú, kitűnő alkotása tövében beszélgetünk a személyes és közösségi veszteség feldolgozásának lehetőségeiről – egy történelmi példán. Arra keressük a választ, milyen alternatívák álltak a levert szabadságharc után az elhunytak, az elítéltek, az emigrációba kényszerültek családtagjai számára?

Hogyan reagált a férje eltűnésére Szendrey Júlia, aki férfi ruhában, György álnéven kereste férjét a csatamezőn?

A beszélgetés apropója két, ismét látogatható kiállítás: a Bolyongó üstökös - A Petőfi-kultusz alakváltozatai és az 2018–2019-es csatatér-régészeti kutatás eredményeit bemutató tárlat.

109737719_3238027669574267_3603673893151236639_o-133837.jpg

Mi történt Segesváron 1849. július 31-én? Résztvevők: Csorba László történész, egyetemi tanár, Gyimesi Emese irodalomtörténész, Szendrey-kutató, valamint a kiállítás kurátorai, Kalla Zsuzsa és E. Csorba Csilla (Fotó/Forrás: PIM/FB)

Beszélgetőpartnerek:
Csorba László történész, egyetemi tanár, Gyimesi Emese irodalomtörténész, Szendrey-kutató, valamint a kiállítás kurátorai, Kalla Zsuzsa és E. Csorba Csilla

19:00-20:00 Isten homorú arcán. Kiállítás Choli Daróczi József emlékére

A PIM és a Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium közös tárlatának anyagát nagyrészt azok a cigány témájú festmények adják, amelyeket Choli bácsi a kollégiumnak ajándékozott; Szentandrássy István, Péli Tamás és mások képei mellett a látogatók találkozhatnak a cigány irodalom kiemelkedő alkotásaival is.
Kőszegi Edit a KuglerArt Szalon és Galéria vezetője és Szuhay Péter néprajztudós tart rendhagyó tárlatvezetést.
Belépő: 1000 Ft, amely limitált számban, elővételben is kapható a PIM jegypénztárában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv videó

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv hír

Pótnagyi kölcsönző - Megható akció a tapolcai könyvtárban

Szívet melengető kezdeményezést indított a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum, a Tapolcai Nőklubbal együttműködésben: azokat a gyerekeket, akiket a szüleik védettségi igazolvány hiányában nem kísérhetnek el a könyvtárba, rábízhatják a nőklub lelkes tagjaira.
Könyv hír

Elhalasztják az Ünnepi Könyvhetet

A 92. Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése döntése alapján 2021. szeptember 2. és 5. között rendezik meg - a tervek szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén.
Könyv hír

Kortárs versek a peronon

A Milleniumi Földalatti Vasút rendhagyó módon ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A BKV és az Aranyhíd Polgári Egyesület együttműködésében egy héten át kortárs költők versei szólnak az állomásokon.
Könyv videó

Heti groteszk: Hirtelen sötét lett

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.