Könyv

Rajk László, a kevés 21. századi hősünk egyike

Vámos Miklós: Választék
2020.01.20. 13:55
Ajánlom
Vámos Miklós januárban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal a Tények és tanúk sorozatban megjelent Rajk László: A tér tágassága című úgynevezett életútinterjúját ajánlja.

A hetvenes évek közepétől az akkori Magvető sorozatot indított Tények és tanúk címmel, főleg önéletrajzokat és interjúkat adtak ki, gyászszínű kartonborítóval. A kötetek puhán feszegették a cenzurális határokat. Tisztán emlékszem Kádár Gyula korábbi vezérkari főnök visszaemlékezéseire, Füst Milán naplóinak jókora adagára, Moldova korai riportjaira. A rendszerváltáskor a Magvető átmenetileg szűnt meg, a sorozat viszont, ha jól számolom, huszonöt évre. 2015-ben újraindították, immár keményfedelesen. Rajk László: A tér tágassága című úgynevezett életútinterjúja körülbelül a szerző és főszereplő halálakor jött ki, nekrológgá alakítva a sors által. Mink András a társszerző.

rajk-141143.jpg

Rajk László: A tér tágassága (Fotó/Forrás: lira.hu)

Megrendítő. Kevés a huszonegyedik századi hősünk. Rajk biztosan közéjük tartozik. Főszerepet játszott a formálódó demokratikus ellenzékben, a kemény maghoz tartozott, országgyűlési képviselő lett, míg a pártja el nem vesztette a jelentőségét. Erről is olyan őszinteséggel beszél, hogy az ember nem érti, miért nem viselte meg jobban a totális kudarc. Ugyanannyira rejtély, mint az: hogyan élhette túl valamennyire kiegyensúlyozott kedéllyel, hogy az apját politikai kirakatpert követően kivégezték, s őt más névvel helyezték el egy intézetben. Aztán édesanyjával együtt 1956-ban, a forradalom bukásakor belekerült a Snagovba száműzött csoporta, többek között Nagy Imrénével és Vásárhelyi Miklóssal.

Egész felnőttkorát emezeknél karakteresebben határozta meg az, hogy sikerült elvégeznie az építész kart. Dolgozott tervezőirodában, s tervezett sok emlékezetes díszletet a legjobb magyar filmekhez, színielőadásokhoz, de ugyancsak az ő keze munkáját dicséri a Lehel csarnok, meg az auschwitzi haláltábor magyar emlékkiállítása. Legfontosabb művei látványtervek és makettek – hogy ezekből milyen sokat készített, azt csak most értettem meg. Azt is, mennyire szabad szellem volt és maradt.

Ebben talán segített, hogy már a szocializmus évtizedeiben is sokszor kijutott az „átkos nyugatra”, amit bizonyos mértékig a tragédia nyomán megerősödött tekintélyű édesanyjának (a férje gyilkosa köztudottan Kádár János volt) köszönhetett. Ő élt ezzel, de nem élt vissza. Amit odakinn tanult vagy megfigyelt, mindig hazahozta nekünk. Ideje megköszönni

Maradok őszinte:

Vámos Miklós

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Zenés színház

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv magazin

Egy nem várt kudarc története

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Még mindig a karanténból, Budapest, Magyarország. Ezúttal Benedek Szabolcs legújabb könyvéről ír.
Könyv interjú

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Könyv hír

Milan Kundera a brünni könyvtárnak adományozza magánarchívumát

Milan Kundera, a Párizsban élő cseh származású világhírű író a szülővárosában Brünnben (Brno) működő Morva Tartományi Könyvtárnak (MZK) adományozza kiadott könyveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat - közölte Radoslav Pospíchal, a könyvtár munkatársa a CTK hírügynökséggel.
Könyv ajánló

PIM estek a gesztenyefák alatt

Kádár Erzsébet és Choli Daróczi József munkái mellett újabb részleteket ismerhetünk meg Szendrey Júlia Petőfi utáni kutatásáról. A múzeum több estet szentel a Térey-ösztöndíjasok bemutatásának is.
Könyv hír

Szobrot kapott Csukás István Balatonszárszón

Balatonszárszó, Csukás István második otthona, a róla elnevezett színház után szoborral tiszteleg az író előtt. Az alkotás a színház bejárata előtt áll.