Könyv

Rajk László, a kevés 21. századi hősünk egyike

Vámos Miklós: Választék
2020.01.20. 13:55
Ajánlom
Vámos Miklós januárban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal a Tények és tanúk sorozatban megjelent Rajk László: A tér tágassága című úgynevezett életútinterjúját ajánlja.

A hetvenes évek közepétől az akkori Magvető sorozatot indított Tények és tanúk címmel, főleg önéletrajzokat és interjúkat adtak ki, gyászszínű kartonborítóval. A kötetek puhán feszegették a cenzurális határokat. Tisztán emlékszem Kádár Gyula korábbi vezérkari főnök visszaemlékezéseire, Füst Milán naplóinak jókora adagára, Moldova korai riportjaira. A rendszerváltáskor a Magvető átmenetileg szűnt meg, a sorozat viszont, ha jól számolom, huszonöt évre. 2015-ben újraindították, immár keményfedelesen. Rajk László: A tér tágassága című úgynevezett életútinterjúja körülbelül a szerző és főszereplő halálakor jött ki, nekrológgá alakítva a sors által. Mink András a társszerző.

rajk-141143.jpg

Rajk László: A tér tágassága (Fotó/Forrás: lira.hu)

Megrendítő. Kevés a huszonegyedik századi hősünk. Rajk biztosan közéjük tartozik. Főszerepet játszott a formálódó demokratikus ellenzékben, a kemény maghoz tartozott, országgyűlési képviselő lett, míg a pártja el nem vesztette a jelentőségét. Erről is olyan őszinteséggel beszél, hogy az ember nem érti, miért nem viselte meg jobban a totális kudarc. Ugyanannyira rejtély, mint az: hogyan élhette túl valamennyire kiegyensúlyozott kedéllyel, hogy az apját politikai kirakatpert követően kivégezték, s őt más névvel helyezték el egy intézetben. Aztán édesanyjával együtt 1956-ban, a forradalom bukásakor belekerült a Snagovba száműzött csoporta, többek között Nagy Imrénével és Vásárhelyi Miklóssal.

Egész felnőttkorát emezeknél karakteresebben határozta meg az, hogy sikerült elvégeznie az építész kart. Dolgozott tervezőirodában, s tervezett sok emlékezetes díszletet a legjobb magyar filmekhez, színielőadásokhoz, de ugyancsak az ő keze munkáját dicséri a Lehel csarnok, meg az auschwitzi haláltábor magyar emlékkiállítása. Legfontosabb művei látványtervek és makettek – hogy ezekből milyen sokat készített, azt csak most értettem meg. Azt is, mennyire szabad szellem volt és maradt.

Ebben talán segített, hogy már a szocializmus évtizedeiben is sokszor kijutott az „átkos nyugatra”, amit bizonyos mértékig a tragédia nyomán megerősödött tekintélyű édesanyjának (a férje gyilkosa köztudottan Kádár János volt) köszönhetett. Ő élt ezzel, de nem élt vissza. Amit odakinn tanult vagy megfigyelt, mindig hazahozta nekünk. Ideje megköszönni

Maradok őszinte:

Vámos Miklós

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Kovács András Ferenc az Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje

Requiem Tzimbalomra című verskötetéért Kovács András Ferenc nyerte el nagydíjat, mellette Cselényi Béla, Kováts Judit, Szajbély Mihály és Mártonffy Marcell vehet át elismerést a március 2-i díjátadó ünnepségen.
Könyv ajánló

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv hír

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…
Könyv magazin

Lehetséges, hogy Agatha Christie kortársa volt Mark Twainnek és J. K. Rowlingnak is?

Teázhatott együtt Mary Shelley, Charlotte Bronte és A kisasszonyok szerzője, Louisa May Alcott? Tudtad, hogy két éven belül jelent meg a Zabhegyező, az 1984, illetve Asimov Alapítvány-sorozatának, és a Narnia Krónikáinak első része?
Könyv gyász

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.