Könyv

Rajk László, a kevés 21. századi hősünk egyike

Vámos Miklós: Választék
2020.01.20. 13:55
Ajánlom
Vámos Miklós januárban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal a Tények és tanúk sorozatban megjelent Rajk László: A tér tágassága című úgynevezett életútinterjúját ajánlja.

A hetvenes évek közepétől az akkori Magvető sorozatot indított Tények és tanúk címmel, főleg önéletrajzokat és interjúkat adtak ki, gyászszínű kartonborítóval. A kötetek puhán feszegették a cenzurális határokat. Tisztán emlékszem Kádár Gyula korábbi vezérkari főnök visszaemlékezéseire, Füst Milán naplóinak jókora adagára, Moldova korai riportjaira. A rendszerváltáskor a Magvető átmenetileg szűnt meg, a sorozat viszont, ha jól számolom, huszonöt évre. 2015-ben újraindították, immár keményfedelesen. Rajk László: A tér tágassága című úgynevezett életútinterjúja körülbelül a szerző és főszereplő halálakor jött ki, nekrológgá alakítva a sors által. Mink András a társszerző.

rajk-141143.jpg

Rajk László: A tér tágassága (Fotó/Forrás: lira.hu)

Megrendítő. Kevés a huszonegyedik századi hősünk. Rajk biztosan közéjük tartozik. Főszerepet játszott a formálódó demokratikus ellenzékben, a kemény maghoz tartozott, országgyűlési képviselő lett, míg a pártja el nem vesztette a jelentőségét. Erről is olyan őszinteséggel beszél, hogy az ember nem érti, miért nem viselte meg jobban a totális kudarc. Ugyanannyira rejtély, mint az: hogyan élhette túl valamennyire kiegyensúlyozott kedéllyel, hogy az apját politikai kirakatpert követően kivégezték, s őt más névvel helyezték el egy intézetben. Aztán édesanyjával együtt 1956-ban, a forradalom bukásakor belekerült a Snagovba száműzött csoporta, többek között Nagy Imrénével és Vásárhelyi Miklóssal.

Egész felnőttkorát emezeknél karakteresebben határozta meg az, hogy sikerült elvégeznie az építész kart. Dolgozott tervezőirodában, s tervezett sok emlékezetes díszletet a legjobb magyar filmekhez, színielőadásokhoz, de ugyancsak az ő keze munkáját dicséri a Lehel csarnok, meg az auschwitzi haláltábor magyar emlékkiállítása. Legfontosabb művei látványtervek és makettek – hogy ezekből milyen sokat készített, azt csak most értettem meg. Azt is, mennyire szabad szellem volt és maradt.

Ebben talán segített, hogy már a szocializmus évtizedeiben is sokszor kijutott az „átkos nyugatra”, amit bizonyos mértékig a tragédia nyomán megerősödött tekintélyű édesanyjának (a férje gyilkosa köztudottan Kádár János volt) köszönhetett. Ő élt ezzel, de nem élt vissza. Amit odakinn tanult vagy megfigyelt, mindig hazahozta nekünk. Ideje megköszönni

Maradok őszinte:

Vámos Miklós

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Vizuál

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Klasszikus

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Könyv

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Jazz/World

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Összművészeti albummal jelentkezik drMáriás

A festő-író-zenész idén ünnepli 55. születésnapját, zenekara, a Tudósok pedig 35 éve van jelen a magyar zenei életben. A dupla évforduló alkalmából Művészeti konzultáció címmel album jelenik a Magyar Műhely Kiadó gondozásában.
Könyv hír

Irodalmi kvízkötetet jelentetett meg a POKET

A Zsebkvízzel a szerkesztők az offline, kézzel fogható játék élményét szeretnék elősegíteni a hosszú, korlátozásokkal és online jelenléttel teli időszak után.
Könyv videó

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Könyv hír

Pótnagyi kölcsönző - Megható akció a tapolcai könyvtárban

Szívet melengető kezdeményezést indított a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum, a Tapolcai Nőklubbal együttműködésben: azokat a gyerekeket, akiket a szüleik védettségi igazolvány hiányában nem kísérhetnek el a könyvtárba, rábízhatják a nőklub lelkes tagjaira.
Könyv hír

Elhalasztják az Ünnepi Könyvhetet

A 92. Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése döntése alapján 2021. szeptember 2. és 5. között rendezik meg - a tervek szerint a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén.