Könyv

Rakovszky Zsuzsa az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa

2024.04.29. 11:40
Ajánlom
A Vita élő időben című verseskötetéért, valamint teljes életművéért Rakovszky Zsuzsa veheti át idén a díjat május 6-án. A fődíjas mellett Győri László, Milbacher Róbert, Bényei Tamás, Darvasi Ferenc és Reményi József Tamás (posztumusz) részesült elismerésben, négy különböző kategóriában.

Az Artisjus 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjakat. Az elismerés célja az előző év egyik kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek munkájához.

Az irodalmi elismeréseket odaítélő vezetőség döntését irodalomtörténészekből és írókból álló bizottság készíti elő, ebben idén Báger Gusztáv, Báthori Csaba, Bazsányi Sándor, Grecsó Krisztián, Margócsy István, Szilágyi Zsófia, valamint Szörényi László vett részt.

Artisjus Irodalmi Nagydíj

A Vita élő időben című verseskötetéért idén Artisjus Irodalmi Nagydíjban részesülő Rakovszky Zsuzsa az ELTE angol-magyar szakán szerzett tanári diplomát, ezt követően az Országos Idegennyelvű Könyvtárban és az ELTE angol tanszékének könyvtárában dolgozott, majd a Helikon könyvkiadó szerkesztője volt. 1986-tól szabadfoglalkozású író és műfordító. Olyan szerzők műveit ültette át magyar nyelvre, mint az irodalmi Nobel-díjas kanadai Alice Munro, az amerikai Robert Frost, az angol Kingsley Amis és Robert Browning. Első önálló kötete, a Jóslatok és határidők 1981-ben jelent meg, a tavaly kiadott Vita élő időben a tizenegyedik versgyűjteménye. Számos elismerésben részesült, Kossuth-díjat, József Attila-díjat és Márai Sándor-díjat is kapott.

Rakovszky dédelgeti a múltat, mégsem nosztalgiázik, tárgyszerűen bánik a jelennel, mégsem tárgyias, tisztán látja a jelenből következő jövőt, mégsem rémüldözik

– írta laudációjában Grecsó Krisztián.

Költészet

Láncra vert eső című kötetéért Győri László kap Artisjus-díjat költészet alkategóriában. Orosházán született 1942-ben, az ELTE-n szerzett magyar-könyvtár szakos diplomát. Több megyei és fővárosi könyvtárban dolgozott, 1994-től Az 1956-os Magyar Forradalom Története Dokumentációs és Kutatóintézetének könyvtárosa volt. A József Attila-díjas alkotó első műve Ez a vers eladó címmel 1968-ban jelent meg, azóta számos verses és elbeszélő kötet szerzője.

Egy egész élet történetét és tudását sűrítette ezekbe a versekbe. Mintha azt üzenné az olvasónak: lehet, hogy a költészet halott, de múltában is örökké való

– írta a díjazott kötetről Báthori Csaba.

Próza

Milbacher Róbert Keserű víz című regényéért kapja idén a próza alkategóriában az Artisjus-díjat. A Margó- és Litera-díjjal elismert író a JATE (ma Szegedi Tudományegyetem) magyar-történelem szakán végzett, majd ott doktorált 19. századi magyar irodalomból, azóta is a korszak kutatója. A Pécsi Tudományegyetemen tanít klasszikus és kortárs magyar irodalmat, valamint kritikaírást. Rendszeresen publikál kortárs kulturális és irodalmi kritikákat, tanulmányokat, esszéket, novellákat. A Keserű víz negyedik prózakötete.

Milbacher a történelmi regények sajátos változatát teremtette meg. E regény útkeresése reményt sugall, hogy közönségét újabb regényvariációval fogja elkápráztatni

– méltatta a díjazott családregényét Margócsy István.

Tanulmány

Bényei Tamás Az angol irodalom története könyvsorozat 1930-tól napjainkig 1-2. rész címet viselő tanulmányköteteinek elismeréseként részesül a díjban. A magyar-angol nyelv és irodalom szakos tanár a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetének Brit Kultúra Tanszékén tanít; 2010 óta professzor. Fő kutatási területe a kortárs angol regény, emellett műfordítással is foglalkozik. 2016-ban József Attila-díjban részesült. A Kijárat Kiadó gondozásában megjelent hétkötetes Az angol irodalom története sorozat történeti áttekintést nyújt, de foglalkozik az irodalomtudomány legfrissebb kérdéseivel is.

„A kötet egyszerre szól az angol irodalomban járatosakhoz és járatlanokhoz, izgalmas és mély értelmezéseivel mutatva meg, mennyivel több a koncepciózus irodalomtörténet szócikkek összességénél” – írta méltatásában Szilágyi Zsófia.

Esszé

Reményi József Tamás és Darvasi Ferenc Mindig volt egy szigetem című kötete kap idén Artisjus-díjat esszé kategóriában. A posztumusz díjazott Reményi József Tamás (1949-2023) József Attila-díjas kritikus, szerkesztő 1975-től a Kritika munkatársa, majd a Mozgó Világ rovatvezetője, főszerkesztő-helyettese, megbízott főszerkesztője volt. 1984-től a Filmvilág olvasószerkesztőjeként, közben a Magyar Napló főszerkesztőjeként dolgozott. Vezette a Palatinus Könyvkiadó irodalmi részlegét és a Magyar Rádió Művészeti Főszerkesztőségét. Kortárs magyar írók több száz kötetét és folyóirat-publikációját gondozta. Kritikáiból két kisebb gyűjteményt jelentetett meg; Tarján Tamással közösen hétkötetnyi irodalmi paródiát jegyez.

Darvasi Ferenc szerkesztő, kritikus 1978-ban született. Az ELTE magyar szakán végzett, pályáját könyvtárosként és folyóirat-szerkesztőként kezdte, könyvkiadói szerkesztőként folytatta. A Bárka, a Magvető, a Noran Libro, majd a Helikon kiadó munkatársa; kritika-, novella- és beszélgetéskötetei jelentek meg, sajtó alá rendezte Mándy Iván válogatott levelezését.

A Mindig volt egy szigetem cím fejezi ki leginkább Reményi József Tamás kulturális otthontalanságérzetének elemi otthonosságigényét. A szerkesztő Darvasi Ferenc által készített életinterjúkötet otthonosságot jelentő sziget lesz mindenkinek, aki olvassa

– írja laudációjában Bazsányi Sándor.

Az Artisjus-díjat alapítása óta eddig 89 költő és író vehette át. A díjakat május 6-án adják át a Magyar Zene Házában, a zenei Artisjus-díjakkal együtt

Fejléckép: Rakovszky Zsuzsa (Fotó/Forrás: Szilágyi Lenke / Magvető)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.