Könyv

Rasszizmusra hivatkozva visszavont két Winnetou-könyvet egy németországi kiadó

2022.08.25. 10:10
Ajánlom
A fiatal főnök Winnetou című film alapjául szolgáló kötetek azért kerültek viták kereszttüzébe, mert sokak szerint a bennük megjelenített ábrázolásmód nem összeegyeztethető a mai társadalomfelfogással - írta meg a Guardian.

A Ravensburger Verlag kiadó a Magyarországon is népszerű Winnetou-könyvek közül két kötetet vett ki a kínálatából, mert úgy véli, hogy a regények a gyarmatosítás korából származó rasszista sztereotípiákat erősítik, az őslakosok ábrázolása pedig egyenlő a kulturális kisajátítással.

A Guardian szemlézi a Die Zeit és a Bild egy-egy cikkét is. Míg előbbi arról ír, hogy az Karl May idillikus és hazug képet festett Észak-Amerikáról, elhallgatva az őslakosok kiirtását és a természetes élőhelyek feldúlását, utóbbi éppen amellett érvel, hogy a Winnetou-könyveket nem szabad kivonni a forgalomból, felhívva a figyelmet arra, hogy „gyermekkorunk hősét máglyán akarják elégetni”.

Az ügyben megszólalt Clemens Meier, a kiadó vezetője is, azzal indokolva a döntést, hogy a két kötet klisés, romantikus képet mutat egy hamis történelmi környezetben. Ugyanakkor megjegyzi, hogy soha nem állt szándékukban másokban rossz érzést kelteni a művekkel.

Nem a Ravensburger Verlag az egyetlen, aminek kínálatából eltűntek a Winnetou-történetek, már Amazonon sem elérhetőek.

Az egyik műből idézve „Jó nap ez a halálra” felütéssel Nyáry Krisztián is megszólalt az ügyben közösségi oldalán, felhívva a figyelmet arra, hogy saját korában Winnetout romlatlan lelkű vadembernek tekintették, aki a morális igazság letéteményese. Nyáry szerint a történet megtanít arra, hogy képzeletben azonosulni tudjunk egy más kultúrájú emberrel, és képesek legyünk belehelyezkedni a miénktől eltérő gondolkodásba – és éppen ez lenne az irodalom értelme.

„A Winnetou betiltása vagy bármifajta eltörlése a barbárság” – írja az irodalmár, hozzátéve, hogy ha a cancel culture eltörli a múltat, a történelmi tények tanításán túl a szülőknek nem lesz lehetősége megbeszélni a gyerekekkel például azt, hogy miben van igaza a hősöknek. „Az lesz a jó nap az irodalmi örökség halálára” – zárja sorait Nyáry Krisztián.

A 20. század fordulóján alkotó Karl May a mai napig Németország egyik legnépszerűbb szerzője, történeteit, melyekből számos adaptáció született főként a német bevándorló Old Shatterhand és az apacs törzsfőnök, Winnetou barátságáról írta. Regényei több mint 200 millió példányban keltek el világszerte, és 40 nyelvre fordították le.

Fejléckép: A Winnetou 1893-as kiadása (forrás: Wikipédia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Könyv ajánló

Disztópikus utazás a közeljövőbe – A Scolar Könyvesboltban mutatja be új regényét Piia Leino

Az Európai Unió irodalmi díjas finn szerzővel Ég című disztópikus thrilleréről beszélget majd Szemere Katalin. A találkozó másik fontos témája pedig az lesz, hogyan segíthet a szépirodalom a kritikus szövegértés fejlesztésében. 
Könyv ajánló

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Könyv hír

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Könyv hír

Médicis-díjra jelölték Krasznahorkai László regényét

A Báró Wenckheim hazatér című regény francia kiadása felkerült a rangos elismerés hosszú listájára, a végső győztest novemberben jelentik be Párizsban. Krasznahorkai László könyve a közelmúltban már elhódított egy francia irodalmi díjat.