Könyv

Rasszizmusra hivatkozva visszavont két Winnetou-könyvet egy németországi kiadó

2022.08.25. 10:10
Ajánlom
A fiatal főnök Winnetou című film alapjául szolgáló kötetek azért kerültek viták kereszttüzébe, mert sokak szerint a bennük megjelenített ábrázolásmód nem összeegyeztethető a mai társadalomfelfogással - írta meg a Guardian.

A Ravensburger Verlag kiadó a Magyarországon is népszerű Winnetou-könyvek közül két kötetet vett ki a kínálatából, mert úgy véli, hogy a regények a gyarmatosítás korából származó rasszista sztereotípiákat erősítik, az őslakosok ábrázolása pedig egyenlő a kulturális kisajátítással.

A Guardian szemlézi a Die Zeit és a Bild egy-egy cikkét is. Míg előbbi arról ír, hogy az Karl May idillikus és hazug képet festett Észak-Amerikáról, elhallgatva az őslakosok kiirtását és a természetes élőhelyek feldúlását, utóbbi éppen amellett érvel, hogy a Winnetou-könyveket nem szabad kivonni a forgalomból, felhívva a figyelmet arra, hogy „gyermekkorunk hősét máglyán akarják elégetni”.

Az ügyben megszólalt Clemens Meier, a kiadó vezetője is, azzal indokolva a döntést, hogy a két kötet klisés, romantikus képet mutat egy hamis történelmi környezetben. Ugyanakkor megjegyzi, hogy soha nem állt szándékukban másokban rossz érzést kelteni a művekkel.

Nem a Ravensburger Verlag az egyetlen, aminek kínálatából eltűntek a Winnetou-történetek, már Amazonon sem elérhetőek.

Az egyik műből idézve „Jó nap ez a halálra” felütéssel Nyáry Krisztián is megszólalt az ügyben közösségi oldalán, felhívva a figyelmet arra, hogy saját korában Winnetout romlatlan lelkű vadembernek tekintették, aki a morális igazság letéteményese. Nyáry szerint a történet megtanít arra, hogy képzeletben azonosulni tudjunk egy más kultúrájú emberrel, és képesek legyünk belehelyezkedni a miénktől eltérő gondolkodásba – és éppen ez lenne az irodalom értelme.

„A Winnetou betiltása vagy bármifajta eltörlése a barbárság” – írja az irodalmár, hozzátéve, hogy ha a cancel culture eltörli a múltat, a történelmi tények tanításán túl a szülőknek nem lesz lehetősége megbeszélni a gyerekekkel például azt, hogy miben van igaza a hősöknek. „Az lesz a jó nap az irodalmi örökség halálára” – zárja sorait Nyáry Krisztián.

A 20. század fordulóján alkotó Karl May a mai napig Németország egyik legnépszerűbb szerzője, történeteit, melyekből számos adaptáció született főként a német bevándorló Old Shatterhand és az apacs törzsfőnök, Winnetou barátságáról írta. Regényei több mint 200 millió példányban keltek el világszerte, és 40 nyelvre fordították le.

Fejléckép: A Winnetou 1893-as kiadása (forrás: Wikipédia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv interjú

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.
Könyv ajánló

Goncourt-díjas szerző érkezik a Margó Fesztiválra

Több mint nyolcvan programmal várja az érdeklődőket a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, ahol a könyvbemutatók és dedikálások mellett koncerteken is részt vehetünk. A fesztivál vendégei között nemzetközileg elismert szerzők is szerepelnek.
Könyv ajánló

Négy nap az irodalom bűvöletében – hamarosan kezdődik a Könyvfesztivál

27. alkalommal szervezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén a Nobel-díjas belorusz szerző, Szvetlana Alekszijevics lesz, mellette pedig bemutatkozik Szlovákia irodalma is. A háromnapos rendezvényen dedikálásokkal, pódiumbeszélgetésekkel, könyvbemutatókkal várják az érdeklődőket.
Könyv gyász

Elhunyt Mányoki Endre író, kritikus, szerkesztő

Hosszan tartó betegség után, 68 éves korában elhunyt Mányoki Endre író, kritikus, a Mozgó Világ, a Kortárs, a Hitel, az Irodalmi Jelen egykori szerkesztője – adta hírül a Litera.
Könyv podcast

„Nem Magyarországról akartam beszélni. Vagy nem csak róla” – Tóth Krisztina a Lírástudók vendége

Nyáron jelent meg második regénye, A majom szeme, amiben nem országunk kórképét, hanem a világ riasztó közeljövőjét kívánta megírni Tóth Krisztina. Grisnik Petra, a Lírástudók műsorvezetője arról is kérdezte az írót, milyen érzés „lefordítva lenni”, miért készül évekig egy regény, és milyen olvasói visszajelzéseknek örül leginkább.