Könyv

Reagált az író, akinek a könyvei miatt megbírságolták a Lírát

2023.07.21. 16:00
Ajánlom
„A queer fiatalok megérdemlik, hogy viszontlássák saját magukat az irodalomban” – fogalmazott Alice Osman brit író az Instagram-oldalán, miután megtudta, hogy Magyarországon tizenkét millió forint büntetést szabtak ki a könyveit az ifjúsági részlegen árusító bolthálózatra.

Mint arról beszámoltunk, a közelmúltban 12 millió forint bírságot szabott ki a Fővárosi Kormányhivatal a Líra Könyv Zrt.-re, mivel Alice Osman Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című, két kamaszfiú szerelméről szóló sorozatát az ifjúsági részlegen, nem zárt csomagolásban árusította. Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója akkor azt közölte, minden jogi eszközzel fel fognak lépni a szerintük aránytalan büntetés ellen.

Alice Osman nemrég az Instagramon, huszonnégy óráig elérhető történetben reagált a hírre, azt írva, nagyon dühös és szomorú a történtek miatt.

A queer fiatalok megérdemlik, hogy viszontlássák saját magukat az irodalomban. Queernek lenni nem helytelen a gyerekek számára

– írta.

Mint ismert, a kormány által gyermekvédelminek nevezett törvény 2021-ben lépett életbe, ám a könyvszakma akkor úgy vélte, a jogszabályban foglaltaknak lehetetlen eleget tenni. 2023 májusában azonban már ét esetben is kiszabtak fogyasztóvédelmi bírságot. Nemrég pedig, miután az MCC tulajdonába került a másik legnagyobb könyvkereskedelmi vállalat, a Libri, a cég boltjaiban átlátszó fóliákkal vonták be a homoszexualitásról szóló könyveket, hogy azokba ne lehessen belelapozni.

Fejléckép: Alice Osman (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Mi lesz a Librivel? – Reakciók a tulajdonosváltás kapcsán

Kapcsolódó

Mi lesz a Librivel? – Reakciók a tulajdonosváltás kapcsán

A Libri Csoport tulajdonosváltása sokakat aggodalommal tölt el, mások mellett Tompa Andrea, Bödőcs Tibor és Péterfy-Novák Éva is reagált a hírre. Az MCC főigazgatója ugyanakkora azt ígéri, nem fognak változtatni a könyvkínálaton.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Színház

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.
Klasszikus

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Jazz/World

A hangok határtalansága – beszélgetés Snétberger Ferenccel

Különleges élménnyel gazdagodtak azok, akik jegyet váltottak április 28-ára az Erkel Színházba, ahol Snétberger Ferenc a kiváló svéd bőgős, Anders Jormin társaságában, a JazzFest Budapest fellépőjeként zenélt a nagyérdeműnek. Az interjút a Berlinben élő gitárművésszel budapesti koncertje előtt pár nappal készítettük.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv hír

Tizenketten részesülnek Babits Mihály-ösztöndíjban

A Babits Mihályról elnevezett pályázattal tehetséges fiatal műfordítók munkáját támogatják. Az ösztöndíj kuratóriuma meghozta döntését a 2024. évi díjazottakkal kapcsolatban. 
Könyv kritika

Szellem a befőttesüvegben – kritika Marcin Wicha új regényéről

A lengyel szerző, Marcin Wicha új, Hogyan szerettem ki a dizájnból című kötetében továbbviszi a korábbi regényéből ismert személyes és családi szálat. Mesterkéletlenül könnyed, ironikus, már-már csevegő hangneme mögött igazi filozófiai mélység rejlik.
Könyv hír

Átadták a Méhes György-díjakat, Oravecz Imre életműdíjban részesült

A kitüntetettek személyéről a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján a Méhes György–Nagy Elek Alapítvány kuratóriuma dönt.
Könyv gyász

Elhunyt Alice Munro Nobel-díjas író

A világhírű kanadai szerző 2013-ban nyerte el a legrangosabb irodalmi elismerést, a Svéd Akadémia indoklásában a kortárs novella mesterének nevezte.
Könyv podcast

Minden határhelyzet izgalmas az irodalomban – Rostás Eni a Lírástudók vendége

A Magvető Kiadó Határhelyzetek-sorozatában a kortárs, friss világirodalom legszebb kötetei kerülnek a magyar olvasók elé. Ezekről beszélgettünk a kiadó szerkesztőjével, Rostás Enivel, akivel felemlegettük Irene Solà fantasztikus sikereit is.